X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Endometrioza I stopnia a IUI
Odpowiedz

Endometrioza I stopnia a IUI

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Maju Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim :) Jest to mój pierwszy post na forum jeśli był już taki temat to z góry przepraszam was za powtórzenie ale jest tego tak dużo ,że nie jestem w stanie tego wszystkiego prześledzić ...
    Do rzeczy ... Mam 24lata . Rok temu zdiagnozowali u mnie endometrioze I stopnia(najgorszemu wrogowi nie życzę bólu który co 25 dni mnie dopada i uniemożliwia normalnie żyć)
    po laparoskopi (usunięcie torbiela czekoladowego z lewego jajnika ) . Po zabiegu przyjmowałam antykoncepcyjne przez trzy miesiace(chociaż lekarz wiedział ,że staramy się o dziecko) zamiast od razu działać...ehh.
    Od odstawienia minęło pół roku i nadal nie ujrzałam na teście wymarzonych dwóch kresek . Zgłosiłam się do Pani doktor którą poleciła mi znajoma ( też miała problem z zajsciem w ciąże hashimoto) . Konkretna babeczka od razu powiedziała co będziemy pokoleji robić i jak to wszystko bedzie wyglądało .
    Pierwsze co miałam robione SonoHsg(drożne) .Moje AMH to 0,9 :(
    Teraz przyjmuje lek Lametta (przygotowywuje się do IUI) ,jeśli się nie uda to na czerwiec jestem umówiona juz z Panią doktor na Laparoskopie usunięcia ognisk endometrialnych . Moję pytanie brzmi ... czy to ma sens ? To całe IUI ? Czy jest tu może jakaś kobietka która miała podobną ,bądź jest w podobnej sytuacji ? Z moim narzeczonym zawsze mogę o wszystkim rozmawiać i zawsze mnie wspiera ale to nie to samo co wsparcie kobietek które też walczą o serduszko ...

Starania od 2016 r.,laparoskopia 15.05.17 Endometrioza I stopnia ,AMH= 0,9 ,
    Hormony ok ,Jajowody drożne (w lewym wolniejszy przepływ) , Nasienie ok,
    27.04.18 1 IUI :( lametta+ovitrel
    29.05.18 2 IUI :( lametta+pregnyl
    22.06.18 3 IUI :( lametta+pregnyl
    Przerwa ->wakacje->zmiana lekarza
  • Kabi Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam stwierdzoną endo I st. Dobrze że usuneli Ci torbiel, ale dlatego twoje amh pewnie spadło (szkoda że przed laparo nie zbadałaś amh).
    Dzieki usunięciu torbieli masz większe szanse na zajście w ciąże.
    Ja po laparo mialam usunięte pojedyncze ogniska endo ale mam dwie torbiele i nie wiem czy to one powodują moje problemy czy cos innego :(
    Ogolnie to rok temu miałam laparo, pozniej 3xIUI i raz IVF i niestety ciąży nie ma.
    Dopiero teraz po ivf okazuje się że może to być wina moich jajeczek, zarodki nie rozwijaja się dobrze.
    Jesteśmy zdignozowani od góry do dołu i narazie tylko endomenda jest zdiagnozowan jako cos co niby może podowoać niepłodnosć, chociaz większość kobiet z enomendą nawet IV stopnia bez problemu zachodzą naturalnie, dlatego my szukamy przyczyny dalej.
    Więc ogolnie endo moze powodować że komórki i zarodek są "zatruwane" bo endo działa toksycznie na zarodki i komórki, a może tez oznaczać że u nas jest inna przyczyna... sama nie wiem.
    U ciebie jezeli to tylko enomenda to IUI jak najbardziej może zadziałać. Jak się nie uda to walczcie jak najszybciej o IVF lub zrób pakiet wszystkich badań, może gdzie indziej leży przyczyna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 20:44

hchy43r80v7zdczk.png

f2wlanlihv5o1al8.png

4 lata starań
    2017 - 3x IUI :(
    I ICSI styczen '18 ---> :(
    Brak mrożaków
    II ICSI lipiec' 18
    Transfer 24.07 - - >7dpt beta 53.3 --> 9dpt beta 149--> 11dpt beta 342 - - > 15dpt beta 1078 - - > 20dpt beta 3805 i pęcherzyk 1cm na usg :)
    28dpt❤️ dzidzia 4mm
    ❄️❄️ czekają :)
    23.12.2022 Transfer blastki 4.1.2. —> 8dpt beta 60 --> 11dpt beta 248 —> 20dpt beta 3870 :D
    18.01 USG…?
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy dobrych wynikach meza, IUI ma bardzo podobne szanse na powodzenie jak naturalne starania, szkoda $$

Kabi lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • migotka_83 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Bella93.

Po fakcie też to już wiem :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 21:20

3i49zbmhg4kfjp76.png

5 lat walki...
    3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
    Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
    Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
    Ciąża pozamaciczna 05.2018
    NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
    05.2019 Naturalsik ❤
  • Madzik_6 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam endometrioze I st. 2 razy miałam usunięte torbiele z jajników przez co amh spadło do 0,2 do tego prawy niedrożny jajowód. Miałam 2 nie udane IUI i raz in vitro w tym miałam tylko 2 komórki ale puste. Po dwóch miesiącach zaszłam naturalnie w ciążę. Teraz spodziewam się drugiego dziecka i też naturalnie zaszłam w ciążę.

migotka_83 lubi tę wiadomość

2 IUI :-(
    Niskie AMH, MTHFR, Hiperprolaktynemia
    IVF - czerwiec :-(
    23.05.2017 moje szczęście przyszło na świat :*
  • Maju Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje wam za odpowiedzi:)
    Sama nie wiem co robić , jestem ogólnie swiezakiem w tym wszystkim dopiero się wdrażam w temat. Jedna próbę na pewno podejme IUI . Jade jutro na I ogólnopolski kongres o endometriozie i jeśli uda mi się skonsultować z ktoryms lekarzem to się poradze choć pewnie większość moich pytań wyleci mi z głowy , ale o najważniejsze na pewno zapytam ... Ciąża. A wy dziewczyny gdzie się leczycie ?

• migotka_83 Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maju wrote:
    Jade jutro na I ogólnopolski kongres o endometriozie i jeśli uda mi się skonsultować z ktoryms lekarzem to się poradze choć pewnie większość moich pytań wyleci mi z głowy , ale o najważniejsze na pewno zapytam ... Ciąża.

Daj znać, czego się dowiesz ciekawego ;)

3i49zbmhg4kfjp76.png

5 lat walki...
    3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
    Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
    Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
    Ciąża pozamaciczna 05.2018
    NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
    05.2019 Naturalsik ❤
  • Maju Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    migotka_83 wrote:
    Daj znać, czego się dowiesz ciekawego ;)
    Ok napisze napewno :)
    Tylko mam nadzieje ,ze dowiem się czegoś czego jeszcze tu nie przeczytałysmy :D

• Maju Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do I ogolnopolskiego kongresu o endometiozie,moja wiedza na temat endometriozy nie jest obszerniejsza , natomiast uswiadolimi mnie , że z ta choroba musimy nauczyć się zyc/uzerac/męczyć. Ogólnie mój nastrój jest mega do bani . Po wszystkim mam mega dola .Ryczalam cala drogę do domu ...oprócz zabiegów niema żadnego ratunku . Od mojego poprzedniego lekarza ginekologa uslyszalam ,ze ciąża może spowodować uśpienie endomwtriozy na lata ... G**no prawda(przykład dziewczyny która się wypowiedziała : przed ciąża 1 stopień od razu po urodzeniu i odstawieniu dziecka od piersi 4 stopień ). Mnie niestety nie udało się mieć konsultacji z zadnym z lekarzu którzy uczestniczyli w kongresie natomiast bardzo pozytywne wrażenie zrobił na mnie Dr. Jan Olek który pracuje w klinice Miracolo . W sposób jaki mówił o chorobie i zabiegach ... Lekarz naprawdę z powolania. Gdybym miała pieniądze na to żeby pozwolić sobie na prywatny zabieg u niego nie zastanawiala bym się wcale. Ogólnie chwalili również dietę dla kobiet z endometrioza i była nawet dziewczyna która się wypowiedziała ,ze jej to pomoglo ... Jeśli jest ktoś wstanie odstawić mieso i nabiał (z nie jedzeniem miesa dala bym rade ale bez jogurtów i mleka ... W życiu ) to warto spróbować.

migotka_83 lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ