Euthyrox
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Euthyrox sie bierze na niedoczynnosc tarczycy, bo zawiera lewotyroksyne, ktora uzupelnia "braki" tego hormonu w organizmie.
Bardzo dziwne, ze lekarz przpisal ci ten lek nie zlecajac badania TSH, to na podstawie jego poziomu mozna stwierdzic niedoczynnosc. Mozesz na wlasna reke zrobic to badanie i bedziesz wiedziala na czym stoisz. Ja na twoim miejscu nie odwazylabym sie go zazywac bez badan.
dla kobiet starajcych sie TSH powinno oscylowac w granicy 1, maksymalnie 2. -
nick nieaktualnyRozumiem ja też bym sama nie brała bez wyników. A niby na jakiej podstawie lekarz CI je przepisał? Po drugie zwykle ginekolog wysyla z chorobą tarczycy do endokrynologa i wtedy on ustala leczenie ale po badaniach.
Ja miałąm przez ginekologa zlecone badania tarczycy TSH, ft3 ft4 oraz przeciwciała tarczycy to takie podstawowe. -
Hejka Inessa .
Ja zażywam Euthyrox który mi przepisała p. endokrynolog ale ja jestem po operacji tarczycy,miałam niedoczynność po operacji więc muszę brać ,żeby wyrównać ten hormon.Ale p.endokrynolog zapowiedziała gdybym zaszła w ciążę to biegiem zrobić tsh i pilny kontakt z nią myślę,że w celu albo odstawienia albo zmniejszenia dawki leku.Ten twój ginekolog tak przepisał dziwne.chyba ,że jest ginekologiem i endokrynologiem w jednym ale dziwne ,że bez badań nawet tsh :S.Irysek -
nick nieaktualnyHej,
Irysek jeśli zajdziesz w ciążę, to endo podwyższy Ci prawdopodobnie dawkę, ponieważ ilość hormonów tarczycy ma kolosalny wpływ na rozwój OUN dziecka i w przypadku niedoborów może dojść do poważnego niedorozwoju a nawet dziecko może urodzić się z kretynizmem. -
Witajcie, ja biorę euthyrox. Jak byłam w ciąży miałam wizyty co miesiąc i oczywiście przed każdą wizytą robiony był zestaw badań. W zależności jakie były wyniki miałam albo zostawiona dawkę leku albo była wyższa. Tarczyca musi prawidłowo funkcjonować w trakcie ciąży, dlatego trzeba bardzo ją kontrolować. Teraz mam powiedziane, że gdy tylko zobaczę dwie kreseczki na teście ciążowym, mam od razu biec do endokrynologa.
-
antygeny nie spadaja od brania hormonow..to mozesz zmniejszyc jedynie dieta....widocznie twoja niedoczynnosc jest dosc duza a dawke leku mialas zbyt mala..Czasem tak sie zdarza ze potzreba wiecej czasu by dostosowac dawke leku.....ja po miesiacu brania euthyrexu zeszlam z 5,30 na 0,49 tsh
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2014, 14:49
-
nick nieaktualny
-
ja będę miała dawkę 50, bo dla mnie jest chyba za mocna, ciśnienie mi skacze i mocno serducho bije
a czy można brać po pół tabletki? a może ja powinnam w ogóle innego leku spróbować... hmmm...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2014, 21:38
-
alternatywa wrote:ja będę miała dawkę 50, bo dla mnie jest chyba za mocna, ciśnienie mi skacze i mocno serducho bije
a czy można brać po pół tabletki? a może ja powinnam w ogóle innego leku spróbować... hmmm...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2014, 21:44
-
tak, rano na czczo, a czy jak bede badala progesteton lub robiła inne badanie z krwi to jak mam leki na czczo to mam je wziąć normalnie w dzień badania?
-
Z hormonami lepiej nie mieszec samemu,, najlepiej skonsultować się z lekarzem, który na podstawie wyników dobiera dawkę, połówki oczywiście brać można, a co do badan to tylko przed badaniem tarczycy nie przyjmuje się leku"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
marcela29 wrote:Z hormonami lepiej nie mieszec samemu,, najlepiej skonsultować się z lekarzem, który na podstawie wyników dobiera dawkę,
-
alternatywa wrote:tak, rano na czczo, a czy jak bede badala progesteton lub robiła inne badanie z krwi to jak mam leki na czczo to mam je wziąć normalnie w dzień badania?
-
nick nieaktualnyVanesso Alternatywo tylko Eutyroxu sie nie bierze przed badaniem TSH przed innymi badaniami Eutyrox można brać w niczym on nie przeszkadza przynajmniej tak mi lekarz mówił.
A co do leków i działań ubocznych to wiem,ze niektóre leki nawet hormony mogą działąć np na serce i dlatego najlepiej skonsultować sie z lekarzem aby moze inaczej ustawił dawke albo zupełnie zmienił lek. Ja miałam kilka lat temu tak z lekiem na tarczyce ale nie Eutyroxem przy mojej astmie i arytmi nie mogąm go brać a lekarz nie zapytał czy na coś innego choruje i miałam problemy ale sama odstawiłam i potem rozmawiałąm z lekarzem co mam robić.
Zdrówka Wam zycze -
inessa wrote:Vanesso Alternatywo tylko Eutyroxu sie nie bierze przed badaniem TSH przed innymi badaniami Eutyrox można brać w niczym on nie przeszkadza przynajmniej tak mi lekarz mówił.
A co do leków i działań ubocznych to wiem,ze niektóre leki nawet hormony mogą działąć np na serce i dlatego najlepiej skonsultować sie z lekarzem aby moze inaczej ustawił dawke albo zupełnie zmienił lek. Ja miałam kilka lat temu tak z lekiem na tarczyce ale nie Eutyroxem przy mojej astmie i arytmi nie mogąm go brać a lekarz nie zapytał czy na coś innego choruje i miałam problemy ale sama odstawiłam i potem rozmawiałąm z lekarzem co mam robić.
Zdrówka Wam zycze
a na wszelki wypadek nie wzięłam, jeszcze troszkę muszę poczekać na wizytę, pójdę z badaniami i o wszystko wypytam:)