euthyrox a zmiana cyklu?
-
Cześć dziewczyny, szukałam podobnego tematu ale nie znalazłam. Otóż moje cykle były na zmianę raz dłuższy raz krótszy 40/32/39/28 ale z pewną regularnością, w ciążę zaszłam ale straciłam ;( Od miesiąca przyjmuję euthyrox i nagle mój cykl - bez owu i trwał tylko 22dni ;( czy możliwe, że to lek wpłynął na cykle? nie wiem co robić, jestem załamana ;(
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Wiesz co ja brałam euthyrox i w cyklu nie zmieniło mi to absolutnie nic.. Ale jeśli to tylko jeden cykl i to jeszcze bezowulacyjny to nie masz się czym martwić Obserwuj teraźniejszy cykl, jeśli znowu byłby taki krótki to idź do lekarza.
-
Byłam wczoraj u lekarza, przed wizytą dostałam okres... lekarz na to nic nie powiedział właśnie ;( mam za to leczyć prawdopodobne zrosty... a ja się zastanawiam co z tym euthyroxem, zastanawiam się czy go nie odstawić... szukam wszędzie info czy możliwe, że się cykl ustabilizuje czy co może się stać bo wydaje mi się, że to jego wina, nawet cykl po łyżeczkowaniu był normalny i owulacyjny a tu nagle takie coś ;(
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Xaxa wrote:Byłam wczoraj u lekarza, przed wizytą dostałam okres... lekarz na to nic nie powiedział właśnie ;( mam za to leczyć prawdopodobne zrosty... a ja się zastanawiam co z tym euthyroxem, zastanawiam się czy go nie odstawić... szukam wszędzie info czy możliwe, że się cykl ustabilizuje czy co może się stać bo wydaje mi się, że to jego wina, nawet cykl po łyżeczkowaniu był normalny i owulacyjny a tu nagle takie coś ;(
A dlaczego bierzesz Euthyrox? Jeśli masz słabe wyniki tarczycy i za wysokie TSH, to odstawiając go tylko napytasz sobie biedy. -
ja mam niedoczynność i też biorę euthyrox już pod ciąże większą dawkę i przez 2 mce miałam cykle ok 41 dopiero trzeci 31 dni i ten też taki się zapowiada więc może w końcu się unormuje. Bądź dobrej myśli i że tobie unormuje wszystko ten lek. Nie przestawaj brać bo tylko sobie zaszkodzisz, bez tego leku zajście w ciąże staje się nie możliwe, a jeśli się uda to może spowodować uszkodzenie płodu więc ryzyko duże. Myślę, że może zmień lekarza jeśli Ci nie potrafi pomóc, moja endokrynolog odpowie na każde pytanie i wyjaśni, szkoda że nie jest ginekologiem, bo ze znalezieniem dobrego nawet prywatnie jest ciężko, każdy bagatelizuje moją niedoczynność.
-
nick nieaktualny
-
tsh wahało mi się 2-2,5
za to ft4 niskie bo w każdym badaniu 14 przy normach 12-22
byłam u 3 endokrynologów i każdy z nich stwierdził co innego ;(
pierwszy: tarczyca zdecydowanie do leczenia niezależnie od planów ciążowych
drugi: tarczyca trochę mniejsza (12ml) i niska dawka euthyroxu nie zaszkodzi skoro planuję ciążę i zbijamy tsh do około 1
trzeci: tarczyca zdrowa ale na podwyższenie ft4 mogę sobie łykać
po miesiącu brania euthyroxu tsh 1,6 a ft4 16
no i teraz szukam znowu endokrynologa bo ja już głupieję ;(
wcześniej zanim zaczęłam brać e. w ciążę zaszłam przy lekkiej stymulacji clo (1/2 tabl), niestety nie utrzymałam
-
nick nieaktualny
-
malami91 przy ok 4,96 więc na początku lekarka myślała, że to nic takiego ale jak zrobiła usg to zobaczyła że prawie prawego płata tarczycy nie mam i moje objawy też wskazywały że coś jest nie tak i już ponad rok jestem na leku a od stycznia na wyższej dawce.
-
w zeszłym roku zaszłam w ciążę przy bardzo wysokich przeciwciałach anty-tpo i TSH w granicach 2,4 (niby w normie)
niestety w 6-8 tyg poroniłam (wówczas tsh było ponad 3,2)
obecnie cały czas biorę eutyrox 50.
tsh spadło do 1,4, mój ginekolog-engokrynolog nakazuje kontrolne testowania co 3 tyg aby taki poziom utrzymaćstaraczka -
staraczka40 to masz bardzo mądrego lekarza, ja chodzę od lekarza do lekarza i żaden nie widzi problemu, teraz idę na własną rękę zbadać poziom TSH bo objawy się nasiliły a w ciążę zajść nie mogę a do tego mam chyba problemy z prolaktyną i plamie długo przed miesiączką.
-
Po roku łykania letroxu (zmiana z euthyroxu), dawka od kilku mies 50 moje cykle się unormowały - 32 dni jednak nie są takie jak wcześniej i miałam duży problem z zajściem w ciążę... nie wiem czy to wina leków na tarczycę czy poronienia i znowu stoję przed dylematem odstawienia leków ;/ obecny endo przed 2 ciążą ich nie odstawił gdyż byłam na stymulacji clo, teraz powiedział, że mogę spróbować i nie wiem co robić, boję się co się stanie z cyklami
-