Euthyrox N25
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam. Otoz mam taki problem ze lekko mam za wysokie tsh do staran, a mianowicie 2,66. Wszystkie inne badania z panelu tarczycowego sa okej. Wiec lekarka dala mi euthyrox n25 zebym brala pol tabletki dziennie. Teraz rozpoczynam 3tydzien z tym lekiem ale pojawilo mi.sie pytanie jak go odstawic, czy go odstawic, i czy nie bedzie jakichs problemow z tego ze pobiore sobie tylko miesiac, skontroluje tsh i jak bedzie okej to poprostu odatawie. Maacie jakies doswiadczenia w tym kierunku?
Dodam ze dwie gin-endo mi tak powiedzialy.10.09.2019 Marcel -
Jak odstawisz Euthyrox to jest duże prawdopodobieństwo, że TSH znowu wzrośnie. Ten lek działa jak się go bierze.
Przy staraniach o ciążę TSH powinno być poniżej 2,5. W ciąży też trzeba mieć poniżej 2,5. Dlatego nie wiem dlaczego miałabyś lek odstawić po miesiącu.klamka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ahaa no mam opakowanie 100tabletek wiec zapas jest. W takim razie po miesiacu pojde zbadac samo tsh(wystarczy)? Jesli nie ruszy lub ruszy troche to zaczne brac po 1 tabletce dziennie i tez potem zbadam.
Wlasnie dziwne mi sie wydawalo to ze mam odstawic tak o. No ale skoro nie mam niedoczynnosci ani niczego no to moze dlatego nie bedzie problemu z odstawieniem i zeby ten wynik sie utrzymywal... kurcze, juz sama nie wiem10.09.2019 Marcel -
Zrobisz oczywiście jak uważasz. Ale Twoje TSH przekracza normę dla kobiet planujących ciążę. To, że na wyniku są wyższe normy nie oznacza, że te normy obowiązują wszystkich. Tu chodzi o bezpieczeństwo dziecka, o które się starasz. Optymalnie w ciąży jest mieć TSH około 1. Wartość 2,5 to górna granica normy. I to zalecone pół tabletki może być dla Ciebie za male tak jak pisze Klamka.
Najlepiej badać razem TSH i fT4. -
Też bym nie odstawiała i pamiętaj żeby w ciąży kontrolować TSH i nie wierz gin-endo tylko w razie czego idź do endokrynologa, tylko wyszukaj dobrego bo takiego że świeczka szukać.
Nie wiem czy lekarka mówiła, ale wiem, że często zapominają. Eutyrox bierze się na czczo, a z jedzeniem śniadania musisz odczekać pół godziny.moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
Zizu87 wrote:Zrobisz oczywiście jak uważasz. Ale Twoje TSH przekracza normę dla kobiet planujących ciążę. To, że na wyniku są wyższe normy nie oznacza, że te normy obowiązują wszystkich. Tu chodzi o bezpieczeństwo dziecka, o które się starasz. Optymalnie w ciąży jest mieć TSH około 1. Wartość 2,5 to górna granica normy. I to zalecone pół tabletki może być dla Ciebie za male tak jak pisze Klamka.
Najlepiej badać razem TSH i fT4.10.09.2019 Marcel -
evkill wrote:Też bym nie odstawiała i pamiętaj żeby w ciąży kontrolować TSH i nie wierz gin-endo tylko w razie czego idź do endokrynologa, tylko wyszukaj dobrego bo takiego że świeczka szukać.
Nie wiem czy lekarka mówiła, ale wiem, że często zapominają. Eutyrox bierze się na czczo, a z jedzeniem śniadania musisz odczekać pół godziny.
Tak wiem ze na czczo. Zarzywam go razem z tym jak mierze temp. Dopiero pare godzin pozniej jem sniadanie. Ale owszem obie zapomnialy mi o tym powiedziec. Dowiedzialam sie prze przypaadek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2018, 12:21
10.09.2019 Marcel -
To jest mała dawka. U nas przy takim TSH dostałabyś pewnie od razu 25. Skontrolujesz TSH po miesiącu i zobaczysz jaki jest wynik. Może się nawet okazać że w ogóle się po tej małej dawce nie zmieni. Raczej nie ma szansy przy tej dawce przegiąć w drugą stronę
-
Zizu87 wrote:To jest mała dawka. U nas przy takim TSH dostałabyś pewnie od razu 25. Skontrolujesz TSH po miesiącu i zobaczysz jaki jest wynik. Może się nawet okazać że w ogóle się po tej małej dawce nie zmieni. Raczej nie ma szansy przy tej dawce przegiąć w drugą stronę
Okeej skontroluje tsh po miesiacu jesli sie nie ruszy to zaczne brac po calej tabletce i bede kontrolowac na ile mi tu pozwola mozliwosci
A jesli bede brala powiedzmy przez kolejne 3 miesiace dawke jednej tabletki dziennie ( w grudniu juz bede w Pl) to mi to nie obnizy zabardzo? Jestem strasznie lewa w tym temacie, wybaczcie za te wnikliwe pytania, ale nie chce sobie tym zaszkodzic.10.09.2019 Marcel -
nick nieaktualny
-
Jeśli masz problem z tarczycą to absolutnie się go nie odstawia.
Mało tego w ciąży zwiększa się dawkę, bo maluch okrada mamę ze wszystkiego i zanim jego własna tarczyca nie zacznie działać korzysta z mamy.
połowa 25 to jest bardzo minimalna dawka
Przy staraniach najlepiej mieć tsh 1-1,5, w każdym razie poniżej 2
Po miesiącu najlepiej zbadać tsh (czy w ogóle dawka działa) i skonsultować to z endo
Nic sama nie decyduj
Przy takiej dawce nie ma możliwości, żebyś obniżyła je drastycznie. U mnie dawka 50 niewiele obniżyła, 75 coś tam drgnęło
w sumie ustabilizowanie zajęło mi z pół roku, więc spokojnie do grudnia nic sie nie wydarzy. Nie przy takiej minimalnej dawce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2018, 14:33
klamka lubi tę wiadomość
-
Ja teraz brałam przez ponad miesiąc Euthyrox 25, ale całą tabletkę i TSH mi ładnie spadło - z prawie 4 do poniżej 2. Tak więc wydaje mi się, że u Ciebie nawet tak mała dawka powinna spokojnie zadziałać.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
m_d_f wrote:Ja teraz brałam przez ponad miesiąc Euthyrox 25, ale całą tabletkę i TSH mi ładnie spadło - z prawie 4 do poniżej 2. Tak więc wydaje mi się, że u Ciebie nawet tak mała dawka powinna spokojnie zadziałać.10.09.2019 Marcel
-
Właśnie dzisiaj idę do mojej gin i mi powie co dalej, ale wydaje mi się, że nie powinno się odstawiać, jak już się zaczęło brać, bo przecież nie ma się gwarancji, że TSH znów nie skoczy, a przecież chodzi o to, że utrzymać je na odpowiednim poziomie. No to tak na logikę, ale zobaczę co mi powie ginekolog.Starania o drugie dziecko
HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)
Hormony w normie
LH:FSH poniżej 0,6 (?)
AMH w normie (2,39 ng/ml)
TSH w normie
Diagnoza:
Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019
Leczenie:
Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
Zamrożony 3AB -
m_d_f wrote:Właśnie dzisiaj idę do mojej gin i mi powie co dalej, ale wydaje mi się, że nie powinno się odstawiać, jak już się zaczęło brać, bo przecież nie ma się gwarancji, że TSH znów nie skoczy, a przecież chodzi o to, że utrzymać je na odpowiednim poziomie. No to tak na logikę, ale zobaczę co mi powie ginekolog.10.09.2019 Marcel
-
Reni wrote:ja odstawiłam przy 2 z kawałkiem, nie brałam kilka ładnych miesięcy i wskoczyło mi na 6,339
więc nie odstawiaj nic sama
Z tym ze jesli ladnie spadnie to brac taka sama dawke? I oczywiscie co miesiac kontrolowacWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 13:48
10.09.2019 Marcel