Gameta Gdynia
-
WIADOMOŚĆ
-
Ś. mówił, że można przyjmować metforminę, ale nie poleca bo wywołuje dużo skutków ubocznych. Jak powiedziałam, że biorę 1x1000 Glucophage i dobrze się czuję to powiedział, żebym brała go dalej. Także już sama nie wiem czy jest zwolennikiem czy przeciwnikiemPCOS + IO
05.2017 - początek starań
08.2017 - puste jajo płodowe
03.2019 👶
03.2021 👶 -
Lenonki wrote:Ś. mówił, że można przyjmować metforminę, ale nie poleca bo wywołuje dużo skutków ubocznych. Jak powiedziałam, że biorę 1x1000 Glucophage i dobrze się czuję to powiedział, żebym brała go dalej. Także już sama nie wiem czy jest zwolennikiem czy przeciwnikiem
Tez kiedys Go o to pytałam. Mowil, że to dobry lek, ale u wielu osób metformina powoduje gorsze samopoczucie i problemy jelitowe, moze powodować kwasicę.
Są substancje podobne do metforminy, np. berberyna, ale wiadomo - jest to suplement i nie do końca wiadomo co kryje się w środku.
Gameta Gdynia od 2016 r. -
Byłam u dr zastępczego, jest zarodek 7mm z tętnem, pęcherzyk żółtkowy 4 mm, a ciążowy prawie 4 cm. Torbiel minimalnie urosła, ale nią mam się martwić dopiero jeśli nie wchłonie sie w 12 tyg. Niby teraz w normie na 6tydzień 3 dzień, ale mam już się zapisywać na dobre genetyczne, co mnie trochę wystraszyło. Kolana mi się trzęsły i doktor też się przejął. Myślałam, że zapaskudzę doktorowi biały fartuszek, ale jakoś przetrwałam.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2d194dc496c4.jpg
Cały czas jak unikam jak ognia myślenia o ciąży, bo jak o tym myślę, to zaczynam schizować i jakieś napady lękowe mam. A takie nerwy nie są dobre, wiem. Tylko że wiem, że nie opanuję tego przynajmniej narazie. Dziękuję z dobre myśli w moje oruńskie strony. MokkaAśka32, kinga27.30, mokka, Stokrotkaaaa, Czara, Lunitari, HanaMontana, tupciu, lena7, Justyna87, Asia87, mag87 lubią tę wiadomość
-
Niczko - cudeńko
2014.06. - start
2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk)
11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa MaluchyZostała z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb! -
mokka wrote:Kora ! ❤️ Kciuki ❤️ Dawaj znać co tam u Ciebie :*
Wczoraj napisałam na innym wątku, ze Dzidzia ma ponad 9 mm to odp mi jedna dziewczyna, ze to dużo. I teraz się schizuje.
Dziś 7+0.
Ps jak długo czeka się na wizytę do dr grzybowskiego ? Dzwonić już, by umówić się na koniec maja ?mokka lubi tę wiadomość
-
Nika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Posikam się z radości !
A nie mówiłam !? Wszystko będzie dobrze, to jest ten czas! Będziemy razem/podobnie rodzić))
Strasznie się cieszę, ale wiesz co...ja czułam, że wszystko jest ok. Czasem tak mam:)
Nika ja sobie zafundowałam dwa razy genetyczne usg, jedno w Gamci a drugie u dr Grzybowskiego. Będę miała porównanie.
Ps kupiłam sobie krople na mdłości, ale nie wiem czy mi pomagają.
Poza tym biorę witaminy prenatalne 8 szt. dość duże. W ogóle mi nie wchodzą.
Jutro mam dr Suchanek
-
StaraczkaNika wrote:To mój 4 dni młodszy ma tylko 2 mm mniej i dr powiedział że to książkowo i idealnie. Do 7w0d pewnie też się podtuczy na 9 mm, bo ma spory pęcherzyk żółtkowy (acz mniejszy niż ostatnio, ufff). Jeszcze nie słyszałam, żeby coś było źle przy większym zarodku, martwić to się można jak jest za mały i nie chce rosnąć.
Nika ja miałam owu przyśpieszoną, bo już 10 dc. Ty pewnie w terminie 14dc wiec się zgadza ! -
mokka wrote:Nika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Posikam się z radości !
A nie mówiłam !? Wszystko będzie dobrze, to jest ten czas! Będziemy razem/podobnie rodzić))
Strasznie się cieszę, ale wiesz co...ja czułam, że wszystko jest ok. Czasem tak mam:)
Nika ja sobie zafundowałam dwa razy genetyczne usg, jedno w Gamci a drugie u dr Grzybowskiego.
Ja dokladnie tak samo z połówkowymi, najpierw u dra Grzybowskiego, później w Gamecie (to bedzie juz 22 tc).mokka lubi tę wiadomość
Gameta Gdynia od 2016 r. -
Mokka - weź mi też wywróż
mokka lubi tę wiadomość
2014.06. - start
2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk)
11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa MaluchyZostała z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb! -
nick nieaktualnyNika, cudowna wiadomość! Mysle, ze doktor powiedział Ci o dobrym badaniu genetycznym ze względu na wcześniejszą stratę. To raczej nie ma nic wspólnego z tą ciążą. 99,9 proc pewności daje nifty.
Zapisuj się już na usg, bo do lepszych lekarzy dluuuuuuuugo się czeka. -
Nika, super wieści!!!
Od dziś mogę się pełnoprawnie udzielać na tym watku - byłam na pierwszej wizycie u dr S. Wrażenia mam bardzo dobre! Dr. zostawił nam decyzję czy chcemy iść w ivf czy spróbować jeszcze z iui - wybraliśmy tą drugą opcję. Zanim jednak zaczniemy działać, to musimy uzupełnić diagnostykę, szczególnie M.- musi zrobić dodatkowe badania nasienia (do tej pory nie miał robionej morfologii plemników!). W konsekwencji, najbliższy cykl mamy bezczynny bo naturalnie, to raczej nie mam co liczyć na ovuDr. zasugerował badania genetyczne i immunologię. I tu pytanie do was: czy któraś robiła genetykę na NFZ? Jeśli tak to gdzie i czy długo czekałyście? Immunologię mam robić prywatnie i tu również będę wdzięczna za wskazówki gdzie najlepiej robić? I czy w ogóle uważacie, że warto robić genetyczne i immuno, bo dr. powiedział, że to opcjonalne.
IVF start kwiecień 2019, pick up maj = 4x❄️
FET I: 04.06, 4.2.1 = beta<0.1, FET II: 09.07, 4.1.2 = beta<0.2, FET III: 17.12, 3.2.2 i 3.2.3 = beta 7dpt: 135, 10dpt: 555, 18dpt: 11962, 22dpt: ~33tys., 23dpt:❤️❤️
2018: 4x IUI = 2x cb
Starania od 2016 -
Eszkilu wrote:Nika - cudowne wieści ❤️ U kogo byłaś?
O genetycznych i tak warto wczesniej powiedziec pacjentce, bo róznie jest z terminami.
Udało mi się dodzwonić do dr G z Ujeściska w spr. prenatalnych, ale dopiero o 9 mam przedzwonić jeszcze raz, bo teraz nie miał kalendarza. Może jeszcze gdzieś mnie wciśnie na koniec maja -
mokka wrote:Nika ja miałam owu przyśpieszoną, bo już 10 dc. Ty pewnie w terminie 14dc wiec się zgadza !
-
tupciu wrote:Nika, super wieści!!!
Od dziś mogę się pełnoprawnie udzielać na tym watku - byłam na pierwszej wizycie u dr S. Wrażenia mam bardzo dobre! Dr. zostawił nam decyzję czy chcemy iść w ivf czy spróbować jeszcze z iui - wybraliśmy tą drugą opcję. Zanim jednak zaczniemy działać, to musimy uzupełnić diagnostykę, szczególnie M.- musi zrobić dodatkowe badania nasienia (do tej pory nie miał robionej morfologii plemników!). W konsekwencji, najbliższy cykl mamy bezczynny bo naturalnie, to raczej nie mam co liczyć na ovuDr. zasugerował badania genetyczne i immunologię. I tu pytanie do was: czy któraś robiła genetykę na NFZ? Jeśli tak to gdzie i czy długo czekałyście? Immunologię mam robić prywatnie i tu również będę wdzięczna za wskazówki gdzie najlepiej robić? I czy w ogóle uważacie, że warto robić genetyczne i immuno, bo dr. powiedział, że to opcjonalne.
Badanie kariotypu robią na NFZ dopiero po potwierdzonym 2im poronieniu, do tego czeka się strasznie długo.
Badania immuno najtaniej wyjdą na Dębinkach. Zbadaj zespół antyfosfolipidowy (przeciwciała przeciw kardiolipinie, przeciw glikoproteinie, antygen tocznia). Do tego komórki NK (inaczej: subpopulacje limfocytów) i jeśli to wyjdzie wysoko - powyżej 12%, to też cytokiny. Czasem zdarza się, że cytokiny są bee mimo ładnego poziomu NK, ale to rzadko. Do tego zrób ANA 1 (w niektórych przychodniach to jest teraz ANA 9)- jak wyjdzie, to robisz ANA-2 albo od razu ANA 3 (15 antygenów). Można jeszcze z przeciwciał zbadać ASA i przdciwciała przeciw antygenom łożyska (to np po poronieniu). Ja zrobiłam nie wiem czemu przeciwciala przdciw ds DNA i wyszły dodatnie -
nick nieaktualnyTupciu, wydaje mi się ze punkt pobrań na dębinkach jest najtańszy. Pamiętaj, ze nk bada się tuż przed okresem, to warunek konieczny
Genetykę najtaniej na test dna - 330 zł. Do doktor Suchanek trochę się czeka wiec warto zapisać się już na wizytę.
Kosztowne są te wszystkie badaniaAle super, ze zaczęliście diagnostykę. Mam nadzieje, ze teraz będzie z górki.
A ja pochwale się, ze uszyłam ozdoby na karuzele, a dzisiaj kupiłam tkaniny na kocykw weekend majowy wezmę się za szycie
Nika, jesteśmy prawie sąsiadkamiLunitari tez
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 20:22
tupciu lubi tę wiadomość