SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Genetyczne badanie zarodkow
Odpowiedz

Genetyczne badanie zarodkow

Oceń ten wątek:
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2019, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjaa92 wrote:
    Medart Poznań badanie ngs zarodka

Dziekuje za odpowiedz. Czy musieliscie spelnic jakies specjalne wymogi zeby zrobic badanie zarodkow? Mi w Invimedzie odmowili tego badania bo ponoc nie ma wskazan a jak czytam opis metody i dla kogo jest polecana to 80% pasuje do naszego przypadku.

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2019, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera2000 wrote:
    Dziekuje za odpowiedz. Czy musieliscie spelnic jakies specjalne wymogi zeby zrobic badanie zarodkow? Mi w Invimedzie odmowili tego badania bo ponoc nie ma wskazan a jak czytam opis metody i dla kogo jest polecana to 80% pasuje do naszego przypadku.
    W Medarcie nie ma żadnych wymogów co do wykonania tego badania, wręcz jest zalecane bym powiedziała

• glamourka Nowa

Wysłany: 11 maja 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich serdecznie. Trafiłam tutaj, ponieważ rozważamy z mężem invitro ze szczególnym wskazaniem badania genetycznego zarodków. Wiele na temat procesu invitro wiemy, jednak nigdzie nie możemy znaleźć odpowiedzi na nurtujące nas pytanie, a mianowicie: wykonujemy badanie genetyczne zarodków, badanie wykazuje wadę genetyczną - co dzieje się z zarodkiem?

• aassiiaa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2020, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glamourka wrote:
    Witam wszystkich serdecznie. Trafiłam tutaj, ponieważ rozważamy z mężem invitro ze szczególnym wskazaniem badania genetycznego zarodków. Wiele na temat procesu invitro wiemy, jednak nigdzie nie możemy znaleźć odpowiedzi na nurtujące nas pytanie, a mianowicie: wykonujemy badanie genetyczne zarodków, badanie wykazuje wadę genetyczną - co dzieje się z zarodkiem?

Prawdopodobnie podpisujecie zgode na ich zniszczenie albo przekazanie do celow medycznych. To ciezki temat ... W wieszkosci ciaza ze zlych genetycznie zarodkow ktore sie rozwina skonczy sie poronieniem. Badanie te wyknuje sie wlasnie w celu unikniecia cierpienia fizycznego i psychicznego dla kobiety.

Krakowska lubi tę wiadomość

Start starań-09.18 Ja 84r L; Amh 1 -1.8
    07.07.20 *1 Histero - Mikropolipy (cykl naturalny), CD138 : 64/25mm2 * Brak leczenia , lekarz uznal wynik za poprawny 😳
    12.08 transfer 5.1.1 - cb
    09.09.20 - start leczenie - summamed 500 na 6 dni
    04.01.21 Biopsja rysowa (slepa) druga faza cyklu CD138 : BRAK ; uNK ponad 100 silnie dodatnie / mm2
    15.01.21 *2 Histero - Mikropolipy (cykl naturalny) CD138 : 8 kom , uNK - 70/80 mm2 - „metronidazol + tarivit „ 10 dni
    18.03.21 *3 Histero - brak mikropolipow (cykl na antkach) CD138 BRAK
    07.04.21 *4 Minihistero w drugiej fazie cyklu - 2/3 mikropolipy -usniete . CD138 BRAK ; uNK - do 70 na mm2

Immu - Il10: 151 Il2: 113 nk 22% uNk -100
    19.08 - drugi transfer - beta 0

03.20 icsi ,, 2 zarodki - oba ok ( pgs) - transfery nieudane
    09.21 imsi 2 zarodki - oba nieprawidlowe (pgs) - brak transferu
    11.21 imsi 2 zarodki - 1 prawidlowy ❤️ - 🙏
    01.22 imsi 2 zarodki - 1 prawidlowy ❤️ - nieudany
  • Mila79 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś

A w sprawie badan pgs, jak w ogole sie odnosicie, robicie? Nie robicie?

Kto ma jakies doswiadczenie z nimi?

• Asia2000 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osobiście żałuje , mam dziwne uczucie że podczas pobierania materiału coś tam uszkodzili. Dodatkowo ten sam wynik można uzyskać jak sie już jest w ciąży. No i w sumie jest takei coś jak "samonaprawienie" zarodka, mozaikowość. Uważam że jesli ktoś ma wskazania, nieprawidłowy kariotyp lub naprawde jest po kilku transferach i wszystko wskazuje na genetyke to warto , nawet trzeba to zrobić. To moje osobiste zdanie. Ja myślałam że biorąc "najlepszy" pakiet zwiekszam swoje szanse. BadaŁam po jednym zarodku co było dośc kosztowne. W moim przypadku sama procedura bylą dziwnie przeprowadzona bo na 10 zarodków dojrzałych był 1 lub dwa9ale to juz inny temat).

age.png
  • mila82 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest wskazanie do PGS bo mój M ma translokacje.czekamy teraz na wynik badania 4 zarodków.PO pierwszym IVF miałam 2 zarodki jeden nie nadający się do transferu a drugi mozaika.

2xIUI
    styczeń 2019(Imsi - 2 blastki-4AA,4BA)-PGS -Transfer blastki :(
    czerwiec 2019(Imsi - 2 blastki)-Transfer blastki 4BA :(-poronienie 8 tydz.
    Transfer blastki 3BB :(
    luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer :(
    4IVF - 9 komórek ( transfer 3 dniowca :( , 3 ❄❄❄, 4AA,4AA,3AA))
    Czynnik męski-translokacja (3,7)
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
  • Ark_a Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też jest wskazanie ze względu na nosicielstwo łamliwego chromosomu X. Będę robić pgs w invikcie w Gdańsku.

Początek starań: 2015
    2iui
    Zmiana kliniki
    04.2020 początek długiego protokołu ivf z mrożeniem zarodków

FAMSI - 3 blastki ❄️ 5.1.1 ❄️❄️5.2.2

Ja 35l. - FraX, AMH 1,36, poza tym ok
    Mąż 37l. - wyniki ok
    IVF ❄️27.01.2022; 18dpt beta 47,8; 22dpt beta 2,2💔
    Zostały ❄️❄️ z nieprawidłowym wynikiem PGD
  • Alekzzandra Koleżanka

Wysłany: 27 grudnia 2020, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ark_a wrote:
    U nas też jest wskazanie ze względu na nosicielstwo łamliwego chromosomu X. Będę robić pgs w invikcie w Gdańsku.
    Czy miałaś robione badanie PDG na zamrożonych już zarodkach? Nie wiesz czy trzeba je odmrażać a potem znowu zamrażać?

mila82 lubi tę wiadomość

👧lat 28
    Endometrioza III st.
    3x laparoskopia
    👦lat 32 wyniki super 💪
    💉22.06 punkcja, 3 xblastocysty hiperstymulacja zamrożone blastyki❄️❄️❄️
    21.08 transfer
    8dpt beta 141
    12 dpt beta 539, prog 24
    17dpt beta 2545😁, prog 16 😔
    19tc (*) mój aniołek 💔💔💔
    Tylko jeden zdrowy ❄️ transfer 22.05
  • mila82 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alekzzandra wrote:
    Czy miałaś robione badanie PDG na zamrożonych już zarodkach? Nie wiesz czy trzeba je odmrażać a potem znowu zamrażać?
    z tego co się orientuję to zarodek musi być rozmrożony a potem po pobraniu znowu zamrożony.

Alekzzandra lubi tę wiadomość

2xIUI
    styczeń 2019(Imsi - 2 blastki-4AA,4BA)-PGS -Transfer blastki :(
    czerwiec 2019(Imsi - 2 blastki)-Transfer blastki 4BA :(-poronienie 8 tydz.
    Transfer blastki 3BB :(
    luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer :(
    4IVF - 9 komórek ( transfer 3 dniowca :( , 3 ❄❄❄, 4AA,4AA,3AA))
    Czynnik męski-translokacja (3,7)
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam to badanie.
    Koszt za sześć zarodków 6000 zł i dopłata (nie zdecydowaliśmy się na więcej) 1000 zł za każdy kolejny dodatkowy.
    Na sześć zarodków 4 dało się przebadać i wyszły prawidłowe, 2 nie dało się przebadać (nie wiadomo czy zdrowe czy nie).

Bazylia86 lubi tę wiadomość

Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
    I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
    VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • Alekzzandra Koleżanka

Wysłany: 28 grudnia 2020, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A waszym zdaniem warto zrobić to badanie?
    Bo ja właśnie mam zamrożone zarodki i też nie wiem czy takie rozmrażanie i zamrażanie to ma sens czy one nie padną przez to.

👧lat 28
    Endometrioza III st.
    3x laparoskopia
    👦lat 32 wyniki super 💪
    💉22.06 punkcja, 3 xblastocysty hiperstymulacja zamrożone blastyki❄️❄️❄️
    21.08 transfer
    8dpt beta 141
    12 dpt beta 539, prog 24
    17dpt beta 2545😁, prog 16 😔
    19tc (*) mój aniołek 💔💔💔
    Tylko jeden zdrowy ❄️ transfer 22.05
  • Olympionica Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alekzzandra wrote:
    A waszym zdaniem warto zrobić to badanie?
    Bo ja właśnie mam zamrożone zarodki i też nie wiem czy takie rozmrażanie i zamrażanie to ma sens czy one nie padną przez to.

Jeśli jesteś stosunkowo młoda a jak widzę po stopce to tak i jeśli macie zbadane i prawidłowe kariotypy to moim zdaniem nie warto, ewentualnie mogłabyś skonsultować z genetykiem. Jeśli mialabys sporo po 35 roku życia i nieprawidłowy kariotyp albo jakies choroby ge etyczne w rozinie wtedy wskazanie byloby dużo większe. Zarodkom robi się punkcie i ten kawałek materiału wysyła się do badania dlatego zazwyczaj decyzje podejmuje się przed zaplodnieniem zeby zrobić to na świeżych zarodkach odhodowanych do 5 doby

ONA: 37 l. AMH 2,55 (2020) -> 2,23 (2022)
    ON: 39 l. Nieprawidłowy kariotyp, Translokacja robertsonowska (13,14), słaba koncentracja i morfologia

I IVF / IMSI + PGT-SR
    13.01.2021 Punkcja, 21 komórek pobranych -> 18 dojrzałych i zapłodnionych -> 13 trzydniowych zarodkow -> 6 blastek -> 3 prawidłowe zarodki po badaniu genetycznym
    ❄️4AA ❄️4AB ❄️ 4BB

21.04.2021 Transfer 1❄️4AA beta <0,2 💔 😢 -> immunologia prof. Malinowski Łódź, leki i sczepienia limfocytami
    22.12.2021 Transfer 2❄️4AB beta <0,2 💔 😢 -> histero + biopsja endo cd56, cd138
    12.04.2022 Transfer 3❄️4BB beta <0,2 💔 😢 -> Reprofit Czechy, ERA test, przesuniete okno implantacyjne o 24 h

II IVF / PICSI + MACS + PGT-SR 17 MII -> 10 ❄️
    09.03.2023 Transfer 4 Reprofit Brno
    4dpt II, 5dpt 13,7, 7 dpt 45,5, 9 dpt 109, 11 dpt 243, 14 dpt 739
  • Nusieńka Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2021, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy ktoś z Was badał zarodki wcześniej zamrożone? Czy to się w ogóle praktykuje?

EMILIA 02.09.2020❤
  • Krakowska Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2021, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Podzielcie sie prosze dziewczyny doswiadczeniem, jesli robilyscie genetyczne badanie zarodkow. Chodzi mi o informacje nt. ile zarodkow uzyskalyscie, ile bylo prawidlowych/nieprawidlowych i czy nastapila pomyslna implantacja.

7 zarodków
    6 do przebadania, ale przebadać udało się tylko 4
    Wszystkie 4 prawidłowe
    Pierwszy transfer - udana implantacja, ale niskie bety od początku i w 7 tygodniu puste jajo.

Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
    I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
    VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • meeliska Nowa

Wysłany: 19 marca 2021, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusieńka wrote:
    Dziewczyny, a czy ktoś z Was badał zarodki wcześniej zamrożone? Czy to się w ogóle praktykuje?
    Nurtuje mnie to samo pytanie.
    Mamy trzy zamrożone zarodki. Pierwsze podejście nieudane niestety. Po badaniach genetycznych wyszła mi translokacja robertsonowska.

• feniksy Znajoma

Wysłany: 27 września 2021, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) czy mogłabyś podzielić się dalszym losem Twoich starań ? Mam ten sam problem co Ty jeśli chodzi o łamliwy chromosom i zaczynam swoją przygodę...
    Ark_a wrote:

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2024, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane! Nurtuje mnie pewne pytanie, nie mogę znaleźć odpowiedzi a Panie w rejestracji nie wiedzą...lekarz na urlopie.
    MedArt Poznań czy wykonywane są tam badania zarodkow ale konkretnie badanie PGT-SR! U męża translokacja zrównoważona i wskazane jest to badanie... na ich stronie nic o tym nie napisali...

• Wiedzmin Przyjaciółka

Wysłany: 14 czerwca 2024, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zbadaliśmy , zarodki ok ciąży brak
    Potem na insta kilka dziewczyn że zdrowymi zarodkami mialo chore ciążę a jeszcze potem na zagranicznych kontach byl wysyp o tym że chory zarodek na szkle nie oznacza chorego w brzuszku. Czechy np często wręcz odradzają badanie. Osobiście więcej badać nie będziemy. To jest moim zdaniem jeszcze większą loteria niż samo invitro. I samo badanie sprawdza tak niewiele że ... Uważam że te chore zarodki w 99% i tak się nie utrzymają a badanie to koszt transferu.
    Ale takie moje zdanie i wnioski :)

Nie mówię tu o osobach ze złymi kariotypami itp :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2024, 21:04

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ