X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Hormon Wzrostu przy in vitro
Odpowiedz

Hormon Wzrostu przy in vitro

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Czy któraś z Was miała stosowany hormon wzrostu przy ivf? Trafiłam na publikacje mówiące, że hormon wzrostu może pozytywnie działać na jakość komórek jajowych. Czy coś Wam wiadomo na ten temat?

http://artnewsletter.pl/artykuly/5/1.php

"GH prawdopodobnie za pośrednictwem czynnika różnicowania wzrostu-9 oraz białka morfogenetyczne kości-15 zwiększa ilość napraw uszkodzonego DNA w komórkach oocytów, co zostało zaobserwowane po raz pierwszy w hepatocytach wątroby [8]. Ta właściwość hormonu wzrostu wydaje się być znamienna dla zmian zachodzących w oocytach związanych z wiekiem pacjentek, głównie z nondysjunkcją par chromosomowych w kolejnych podziałach mejotycznych. Dla poparcia tej hipotezy badania Mendoza i wsp. [9] wykazały dodatnią korelację pomiędzy poziomem GH w płynie pęcherzykowym, a liczbą uzyskiwanych prawidłowych morfologicznie zarodków. Wykazano, iż oocyty uzyskane z pęcherzyków z prawidłowym stężeniem GH w płynie pęcherzykowym mają wyższy potencjał rozrodczy w porównaniu z pęcherzykami o niskim stężeniu hormonu".

• sylvuś Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slyszalam, niestety nie mialam.
    Wiem ze w Białymstoku klinika podawala chyba Artemida i to z dobrym skutkiem.
    Nie wiem jak jest teraz, bo Dziewczyny urodziły dzieci i juz tu nie zaglądają:-D

Bea77 lubi tę wiadomość

W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
    Ja swoją już dostałam od losu:)

"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvuś wrote:
    Slyszalam, niestety nie mialam.
    Wiem ze w Białymstoku klinika podawala chyba Artemida i to z dobrym skutkiem.
    Nie wiem jak jest teraz, bo Dziewczyny urodziły dzieci i juz tu nie zaglądają:-D
    Dzięki Sylvuś, popytam swojego lekarza w styczniu i jeśli uda mi się coś ustalić to odezwę się tutaj.

• niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to sie podaje w czasie stymulacji czy punkcji ale nie w przypadku crio?

Bea77 lubi tę wiadomość

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    W czasie stymulacji, na prawidłowy wzrost komórek jajowych.

• Grażyna Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ktoś rozmawiał z lekarzem na temat rozwoju ewentualnych komórek rakowych po podaniu hormonu wzrostu?

---> 1 rok starań naturalnych
    ---> UCZKiN
    3 x IUI ☹️
    ---> INVIMED
    I procedura ivf (prot.krótki) - 2 zarodki 3dniowe, świeży cykl, beta 0 ☹️, zmiana lekarza
    II procedura ivf (prot.długi ❄️❄️❄️❄️❄️❄️ 5 blast.)
    1. Beta 0 ☹️
    2. Biochem ☹️
    3. Poronienie w 7tc.💔
    4. Biochem ☹️
    5. Biochem ☹️, zmiana lekarza
    6. Beta 0 ☹️, zmiana lekarza
    III procedura ivf (prot.krótki poprzedzony orgalutranem), 35 lat i spadek AMH do 1,00, zero zarodków (3 komórki z czego 1 zapłodniona, zarodek przestał się rozwijać po 3 dobie)
    ---> NOVUM histeroskopia u dra Dońca

💃
    CD138 ok ✅️
    Jajowody drożne ✅️
    KIRy ✅️
    panel ANA i ENA ✅️
    Zespół antyfosfolipidowy ✅️
    Kariotypy ✅️
    Własne cykle✅️
    Grubość endometrium ✅️
    Tarczyca ✅️
    Celiakia, Trombofilia ✅️
    Cross match 23,5%❓️
    Adenomioza ❌️
    CD56: 78/1 (60/1 - dodatni) ❓️

🏃‍♂️
    Fragmentacja 9%
    Nieprawidłowa budowa
  • BladaMaria Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    Do stymulacji do punkcji i czasem jak przed transferem gdy endometrium słabo przyrasta.
    Miałam w jednej stymulacji, nie było tam dużego sukcesu, do kolejnej nie miałam włączonego.

Starania od 2022 z monitorowaniem cyklu i Ovitrelle

wiek - 34
    AMH - od 0,8 do 1,6; FSH-6,85

11.2023 - histeroskopia: CD138 12/10, CD16, CD56 - kons. immunologiczna i wskazania do transferu z lekami
    03.2024 - immunolog OK, zielone światło do IVF, KIR(BX), allo-MLR (0%), cross-match(OK, negatywny), ANA2 (OK), IgA(OK), przeciwciała antyplemnikowe(OK)
    05.2024 - 3🥚, 2❄️, po PGT-a 1❄️
    3.08.2024 - transfer, accofil + encorton - nieudany
    09.2024 - 9🥚, po PGT-a 0❄️
    01.2025 - (długi protokół) 3❄️, PGT-a OK

Nasienie: klasa I - 0%, klasa II - 3 do 9%
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ