X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Hormon Wzrostu przy in vitro
Odpowiedz

Hormon Wzrostu przy in vitro

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Czy któraś z Was miała stosowany hormon wzrostu przy ivf? Trafiłam na publikacje mówiące, że hormon wzrostu może pozytywnie działać na jakość komórek jajowych. Czy coś Wam wiadomo na ten temat?

http://artnewsletter.pl/artykuly/5/1.php

"GH prawdopodobnie za pośrednictwem czynnika różnicowania wzrostu-9 oraz białka morfogenetyczne kości-15 zwiększa ilość napraw uszkodzonego DNA w komórkach oocytów, co zostało zaobserwowane po raz pierwszy w hepatocytach wątroby [8]. Ta właściwość hormonu wzrostu wydaje się być znamienna dla zmian zachodzących w oocytach związanych z wiekiem pacjentek, głównie z nondysjunkcją par chromosomowych w kolejnych podziałach mejotycznych. Dla poparcia tej hipotezy badania Mendoza i wsp. [9] wykazały dodatnią korelację pomiędzy poziomem GH w płynie pęcherzykowym, a liczbą uzyskiwanych prawidłowych morfologicznie zarodków. Wykazano, iż oocyty uzyskane z pęcherzyków z prawidłowym stężeniem GH w płynie pęcherzykowym mają wyższy potencjał rozrodczy w porównaniu z pęcherzykami o niskim stężeniu hormonu".

• sylvuś Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slyszalam, niestety nie mialam.
    Wiem ze w Białymstoku klinika podawala chyba Artemida i to z dobrym skutkiem.
    Nie wiem jak jest teraz, bo Dziewczyny urodziły dzieci i juz tu nie zaglądają:-D

Bea77 lubi tę wiadomość

W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
    Ja swoją już dostałam od losu:)

"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvuś wrote:
    Slyszalam, niestety nie mialam.
    Wiem ze w Białymstoku klinika podawala chyba Artemida i to z dobrym skutkiem.
    Nie wiem jak jest teraz, bo Dziewczyny urodziły dzieci i juz tu nie zaglądają:-D
    Dzięki Sylvuś, popytam swojego lekarza w styczniu i jeśli uda mi się coś ustalić to odezwę się tutaj.

• niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to sie podaje w czasie stymulacji czy punkcji ale nie w przypadku crio?

Bea77 lubi tę wiadomość

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    Ale to sie podaje w czasie stymulacji czy punkcji ale nie w przypadku crio?
    W czasie stymulacji, na prawidłowy wzrost komórek jajowych.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ