Hormon Wzrostu przy in vitro
-
nick nieaktualnyCześć,
Czy któraś z Was miała stosowany hormon wzrostu przy ivf? Trafiłam na publikacje mówiące, że hormon wzrostu może pozytywnie działać na jakość komórek jajowych. Czy coś Wam wiadomo na ten temat?
http://artnewsletter.pl/artykuly/5/1.php
"GH prawdopodobnie za pośrednictwem czynnika różnicowania wzrostu-9 oraz białka morfogenetyczne kości-15 zwiększa ilość napraw uszkodzonego DNA w komórkach oocytów, co zostało zaobserwowane po raz pierwszy w hepatocytach wątroby [8]. Ta właściwość hormonu wzrostu wydaje się być znamienna dla zmian zachodzących w oocytach związanych z wiekiem pacjentek, głównie z nondysjunkcją par chromosomowych w kolejnych podziałach mejotycznych. Dla poparcia tej hipotezy badania Mendoza i wsp. [9] wykazały dodatnią korelację pomiędzy poziomem GH w płynie pęcherzykowym, a liczbą uzyskiwanych prawidłowych morfologicznie zarodków. Wykazano, iż oocyty uzyskane z pęcherzyków z prawidłowym stężeniem GH w płynie pęcherzykowym mają wyższy potencjał rozrodczy w porównaniu z pęcherzykami o niskim stężeniu hormonu". -
Slyszalam, niestety nie mialam.
Wiem ze w Białymstoku klinika podawala chyba Artemida i to z dobrym skutkiem.
Nie wiem jak jest teraz, bo Dziewczyny urodziły dzieci i juz tu nie zaglądająBea77 lubi tę wiadomość
W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
Ja swoją już dostałam od losu:)
"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png" -
nick nieaktualnysylvuś wrote:Slyszalam, niestety nie mialam.
Wiem ze w Białymstoku klinika podawala chyba Artemida i to z dobrym skutkiem.
Nie wiem jak jest teraz, bo Dziewczyny urodziły dzieci i juz tu nie zaglądają -
Ale to sie podaje w czasie stymulacji czy punkcji ale nie w przypadku crio?
Bea77 lubi tę wiadomość
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI 2.06.2017 crio 26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI 26.09.2017 crio [*] 8tc 14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSI brak mrozakow
22.03.2019 IMSI 13.07.2019 -
nick nieaktualny
-