X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Hormon Wzrostu przy in vitro
Odpowiedz

Hormon Wzrostu przy in vitro

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,

Czy któraś z Was miała stosowany hormon wzrostu przy ivf? Trafiłam na publikacje mówiące, że hormon wzrostu może pozytywnie działać na jakość komórek jajowych. Czy coś Wam wiadomo na ten temat?

http://artnewsletter.pl/artykuly/5/1.php

"GH prawdopodobnie za pośrednictwem czynnika różnicowania wzrostu-9 oraz białka morfogenetyczne kości-15 zwiększa ilość napraw uszkodzonego DNA w komórkach oocytów, co zostało zaobserwowane po raz pierwszy w hepatocytach wątroby [8]. Ta właściwość hormonu wzrostu wydaje się być znamienna dla zmian zachodzących w oocytach związanych z wiekiem pacjentek, głównie z nondysjunkcją par chromosomowych w kolejnych podziałach mejotycznych. Dla poparcia tej hipotezy badania Mendoza i wsp. [9] wykazały dodatnią korelację pomiędzy poziomem GH w płynie pęcherzykowym, a liczbą uzyskiwanych prawidłowych morfologicznie zarodków. Wykazano, iż oocyty uzyskane z pęcherzyków z prawidłowym stężeniem GH w płynie pęcherzykowym mają wyższy potencjał rozrodczy w porównaniu z pęcherzykami o niskim stężeniu hormonu".

• sylvuś Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slyszalam, niestety nie mialam.
    Wiem ze w Białymstoku klinika podawala chyba Artemida i to z dobrym skutkiem.
    Nie wiem jak jest teraz, bo Dziewczyny urodziły dzieci i juz tu nie zaglądają:-D

Bea77 lubi tę wiadomość

W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
    Ja swoją już dostałam od losu:)

"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvuś wrote:
    Slyszalam, niestety nie mialam.
    Wiem ze w Białymstoku klinika podawala chyba Artemida i to z dobrym skutkiem.
    Nie wiem jak jest teraz, bo Dziewczyny urodziły dzieci i juz tu nie zaglądają:-D
    Dzięki Sylvuś, popytam swojego lekarza w styczniu i jeśli uda mi się coś ustalić to odezwę się tutaj.

• niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to sie podaje w czasie stymulacji czy punkcji ale nie w przypadku crio?

Bea77 lubi tę wiadomość

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    W czasie stymulacji, na prawidłowy wzrost komórek jajowych.

• Grażyna Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ktoś rozmawiał z lekarzem na temat rozwoju ewentualnych komórek rakowych po podaniu hormonu wzrostu?

1️⃣ UCZKiN, 3 x IUI ☹️
    2️⃣ INVIMED
    👉ivf (prot.krótki) - podano 2 trzydniowe zarodki, świeży cykl, beta 0 ☹️, zmiana lekarza
    👉ivf (prot.długi ❄️5 x blast.)
    1. Beta 0 ☹️
    2. Biochem ☹️
    3. Poronienie w 7tc.💔
    4. Biochem ☹️
    5. Biochem ☹️, zmiana lekarza
    6. Beta 0 ☹️, zmiana lekarza (włączona suplementacja)
    👉ivf (prot.krótki poprzedzony orgalutranem), 35 lat i spadek AMH (1,00), mamy 3 komórki z czego 1 zapłodniona, zarodek przestał się rozwijać po 3 dobie.
    3️⃣ NOVUM histeroskopia OK; brak środków z programu rządowego (!!!), powtórzone AMH 1,14
    4️⃣ Invicta (prot. długi), 2xblast❄️, 1 zdrowa po PGT-A

💃
    ✅️ ok CD138, drożność, KIRy, panel ANA i ENA, zespół antyfosfolipidowy, kariotypy, grubość endo, tarczyca, celiakia, trombofilia
    ✅️ Własne cykle
    Cross match 23,5%❓️
    Adenomioza ❌️
    CD56: 78/1 (60/1 - dodatni) ❓️
    🏃‍♂️
    Wyniki partnera OK (suplementacja, dieta)
  • BladaMaria Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    Do stymulacji do punkcji i czasem jak przed transferem gdy endometrium słabo przyrasta.
    Miałam w jednej stymulacji, nie było tam dużego sukcesu, do kolejnej nie miałam włączonego.

Starania od 2022 z monitorowaniem cyklu i Ovitrelle

wiek - 34
    AMH - od 0,8 do 1,6; FSH-6,85

11.2023 - histeroskopia: CD138 12/10, CD16, CD56 - kons. immunologiczna i wskazania do transferu z lekami
    03.2024 - immunolog OK, zielone światło do IVF, KIR(BX), allo-MLR (0%), cross-match(OK, negatywny), ANA2 (OK), IgA(OK), przeciwciała antyplemnikowe(OK)
    05.2024 - 3🥚, 2❄️, po PGT-a 1❄️
    3.08.2024 - transfer, accofil + encorton - nieudany
    09.2024 - 9🥚, po PGT-a 0❄️
    01.2025 - (długi protokół) 3❄️, PGT-a OK
    07.2025 - transfer 🤞

Nasienie: klasa I - 0%, klasa II - 3 do 9%
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ