Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • karolcia35 Autorytet
    Postów: 4578 3839

    Wysłany: 11 maja 2019, 16:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tin wrote:
    Hej
    Odebrałam wyniki oceny cytokin i jestem załamana... Czy z takimi wynikami jest jakaś szansa na ciążę - mam tragiczny TNF alfa? Czy któraś z Was miała tak wysoki poziom TNF alfa i udało się go obniżyć?
    Poza tym mam podwyższone komórki NK 18%, stosunek cd4/cd8 - 1.8.

    INF gamma: 1974 pg/ml ref.: 2046,6-4738
    TNF alfa: 10466 pg/ml !!!! ref.: 1208,3-4156,1
    Il 10: 1610 pg/ml ref.: 695,6-3048,4
    Il 4: 20 pg/ml ref.: 20-80,6
    Il 5: 2 pg/ml ref.: 20-59,8
    Il 2: 61 pg/ ml ref.: 20-62,5

    Mój ostatni wynik ze stycznia tnf to 13300 !!! Świadczy to o stanie zapalnym w organizmie i trzeba byłoby sprawdzić skąd to może być. Ja robiłam wymazy na chlamydie ureapkazme i mykoplazme ale z macicy bo z szyjki wcześniej miałam ok. HPV można zrobić.
    Dostałam na to immunosupresje na miesiąc. Za ok 2 tyg sprawdzam czy coś spadło.

    AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • karolcia35 Autorytet
    Postów: 4578 3839

    Wysłany: 11 maja 2019, 16:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Więcej niż raz diagnoza końca ciąży mnie zaskakiwala... i ten strach będzie ale trzeba przyjąć świat jakim jest w szczególności że zrobiło się wszytko aby nie dopuścić do najgorszego.
    Susie ty będziesz moim psychologiem :)

    SusieOne, sylwia80, njut lubią tę wiadomość

    AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 11 maja 2019, 16:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trasti wrote:
    Jaksie czujesz susie
    W porządku myślę wczoraj mnie strasznie bolały piersi ale to chyba tak już ma być. A ty?

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 11 maja 2019, 16:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia35 wrote:
    Susie ty będziesz moim psychologiem :)
    Od października chodzę do psychologa na coś się przydało chociaż i tak panikara że mnie :)

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5342 3783

    Wysłany: 11 maja 2019, 17:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusieOne wrote:
    Od października chodzę do psychologa na coś się przydało chociaż i tak panikara że mnie :)
    Super ze ci pomaga psycholog. Ja sama korzystałam i mi niestety nie pomógł. Chyba jestem trudnym przypadkiem.
    Za dużo mam czarnych myśli i nie wierzę że cokolwiek mi się uda. I też straszna histeryczka że mnie.
    Wiesz jakiś czas temu jak się długo nie udzielalas, pomyślałam o Tobie, myślami że już jesteś w ciąży. A potem jak się pojawilas czułam że ci się udało 😉

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    01.02.2022 Ivf 2 start walka o rodzeństwo
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 36+4 -- 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 11 maja 2019, 17:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esperanza Mia wrote:
    Super ze ci pomaga psycholog. Ja sama korzystałam i mi niestety nie pomógł. Chyba jestem trudnym przypadkiem.
    Za dużo mam czarnych myśli i nie wierzę że cokolwiek mi się uda. I też straszna histeryczka że mnie.
    Wiesz jakiś czas temu jak się długo nie udzielalas, pomyślałam o Tobie, myślami że już jesteś w ciąży. A potem jak się pojawilas czułam że ci się udało 😉
    Zależy do kogo chodziłaś, moja to jest 3 próba albo 4 :( Warto szukać specjalisty zajmującego się takimi naszymi przypadkami - niepłodność, straty ciąż. To na pewno całkiem inaczej są prowadzone te sesje. No nie było mnie długo, myślę że skupiałam się na nowych zadaniach związanych z pracą nową i stąd to wszystko, poniekąd też odpuściłam na jakiś czas :)

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Poziomka25 Autorytet
    Postów: 1157 475

    Wysłany: 11 maja 2019, 17:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 16:53

    3xPICSI
    5xcrio :(
    2xcb :(
    2x6tydz [*]
    Immunosupresja, szczepienia...
  • niezapominajka2017 Autorytet
    Postów: 4486 2371

    Wysłany: 11 maja 2019, 17:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka, ja bym na to spojrzala tak: jesli planujesz wiecej dzieci to zrob kolejna stymulke, zamroz wszystko i zrob crio po szczepieniach.

    Ale osobiscie uwazam za bzdure to, ze szczepienia obnizaja jakosc komorek. Przeciez immunolog zleca je parom do staran naturalnych.

    Tutaj gdzie mieszkam zlecaja szczepienia przed procedura, tydzien po szczepieniach mozna zaczynac procedure. A szczepienia robia od 30 lat, wiec wiedza co robia 😉

    Jesli ktos mi pokaze badania nt. negatywnego wplywu szczepien na jakosc komorek to zmienie zdanie. Inaczej to dla mnie tylko plotka powtarzana na forum.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 17:45

    SusieOne, Poziomka25, Esperanza Mia, karolcia35 lubią tę wiadomość

    Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • Trasti Autorytet
    Postów: 4385 1180

    Wysłany: 11 maja 2019, 17:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susie zmeczona jestem i mam zawroty glowy. A tak to jakies klucie to ciagniecie po ktorym panikuje od razu

    bl9c9vvjirf1bxzu.png

    Walka zakończyła się zwycięstwem !!! Nasz Bożonarodzeniowy cud 2950 kg 8 pkt 53 cm 18:20

    Mama 4 aniołków
    11. 2016 (*);06.2018 (*) (*) ; 2.03.2019 cb(*)
    6 lat oczekiwania na 2 cud
    2iui nieskutczne ..
    mutacje PAI i MTHFR w homo ; insulinooporność, cholesterol, stan przedcukrzycowy, cukrzyca ciążowa,hiperinsulemia;
    niskie białko s w ciąży.. tendecje do krwiaków i krwawień;choroby immunologiczne wzjg, łuszczyca , alergia /il10niska-brak ochrony zarodka; brak kirów implantacyjnych haplotyp aa ,hla-c męża c2c2 moje c2c2:(( lct ujemne; allo mlr 0% :( nasienie ok( po hba fragmentacjach seminogramach.. suplach
    Po 4 szczepieniach pullowanych łódź. ..niski prog w ciąży..problemy z niewydolnością łożyska.. po histero drożności i laparo( endometrioza)
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 11 maja 2019, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trasti wrote:
    Susie zmeczona jestem i mam zawroty glowy. A tak to jakies klucie to ciagniecie po ktorym panikuje od razu
    ja miałam takie dziwne w nocy bóle jak zmieniałam pozycję wczoraj jeden a dziś z drugiej strony ale to chyba nie do końca jajnik był , sama nie wiem nie znam się, niby czytałam, że może więzadło? i don't know ;*

    no to nospa

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Poziomka25 Autorytet
    Postów: 1157 475

    Wysłany: 11 maja 2019, 18:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 16:53

    3xPICSI
    5xcrio :(
    2xcb :(
    2x6tydz [*]
    Immunosupresja, szczepienia...
  • Trasti Autorytet
    Postów: 4385 1180

    Wysłany: 11 maja 2019, 18:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem naturalnie po szczepieniach

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 18:49

    Poziomka25 lubi tę wiadomość

    bl9c9vvjirf1bxzu.png

    Walka zakończyła się zwycięstwem !!! Nasz Bożonarodzeniowy cud 2950 kg 8 pkt 53 cm 18:20

    Mama 4 aniołków
    11. 2016 (*);06.2018 (*) (*) ; 2.03.2019 cb(*)
    6 lat oczekiwania na 2 cud
    2iui nieskutczne ..
    mutacje PAI i MTHFR w homo ; insulinooporność, cholesterol, stan przedcukrzycowy, cukrzyca ciążowa,hiperinsulemia;
    niskie białko s w ciąży.. tendecje do krwiaków i krwawień;choroby immunologiczne wzjg, łuszczyca , alergia /il10niska-brak ochrony zarodka; brak kirów implantacyjnych haplotyp aa ,hla-c męża c2c2 moje c2c2:(( lct ujemne; allo mlr 0% :( nasienie ok( po hba fragmentacjach seminogramach.. suplach
    Po 4 szczepieniach pullowanych łódź. ..niski prog w ciąży..problemy z niewydolnością łożyska.. po histero drożności i laparo( endometrioza)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 maja 2019, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia35 wrote:
    Mój ostatni wynik ze stycznia tnf to 13300 !!! Świadczy to o stanie zapalnym w organizmie i trzeba byłoby sprawdzić skąd to może być. Ja robiłam wymazy na chlamydie ureapkazme i mykoplazme ale z macicy bo z szyjki wcześniej miałam ok. HPV można zrobić.
    Dostałam na to immunosupresje na miesiąc. Za ok 2 tyg sprawdzam czy coś spadło.


    Dziękuję, w takim razie muszę poszukać stanu zapalnego. Gdzie robiłaś wymazy z macicy? Ja się je pobiera? Jakie leki brałas? W poniedziałek mam wizytę u P wiec zobaczymy co zaproponuje. Jestem tym przerażona...

  • Anna1983! Przyjaciółka
    Postów: 176 33

    Wysłany: 11 maja 2019, 19:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrien wrote:
    No a ja właśnie tego allo mlr nie badałam. Mnie wyszło źle badanie "ocena cytokin", zawyżone komórki nk, i coś tam z kirami, choć ten główny mam BX czyli ok. Oglądał wszystkie moje wyniki i dał taką propozycję, jak się okazuje jest bardzo kontrowersyjna
    mam taką samą diagnozę. Komorki nk 30%, brak chrony zarodka il10 nisko. Najpierw intalipid, a jak nie ruszy to szczepienia.

  • Anna1983! Przyjaciółka
    Postów: 176 33

    Wysłany: 11 maja 2019, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gruzja85 wrote:
    A byłaś kiedyś w ciąży?Bo jak nie to mlr będziesz mieć zero. Wtedy szczepienia to ostatecznośc ostatecznosci
    Gruzja a dlaczego ostateczność? Ja nigdy nie byłam w ciązy, a jak intralipid i steryd nie da rady to doc powiedział ze szczepimy się.

  • Gruzja85 Autorytet
    Postów: 1788 1389

    Wysłany: 11 maja 2019, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna1983! wrote:
    Gruzja a dlaczego ostateczność? Ja nigdy nie byłam w ciązy, a jak intralipid i steryd nie da rady to doc powiedział ze szczepimy się.
    Bo chyba inne mamy problemy z immunologią. Ja mam głownie problem z testem imk i stosunkiem cd4/cd8 oraz komórkami nk dlatego mam zalecona immunosupresje. Docent tak sam wskazał że u mnie to ostateczność bo z badan nie ma konieczności szczepień. Bedze to ostatnia deska ratunku jak nic po drodze nie pomoże

    Anna1983! lubi tę wiadomość

    36 lata, starania o pierwszą ciążę od 01.2017
    1 procedura invitro - krótki protokół -1 transfer świeżych 3 dniowców 8A i 8B😢
    2 transfer 3bb - 6 dpt -34; 8dp- 104; 11dpt - 392; 14 dpt -1272; 25 dpt- ♥️ i jest już na swiecie💗💞💝
    uregulowana niedoczynność tarczycy (spalona riadoaktywnym jodem - kiedyś nadczynność), niskie AMH - 1.5, endometrioza I stopnia, IO, NK 23%, nietoleracje pokarmowe..., krótkie cykle, KIR BX (większość implementacyjnych)
    mąż średnio.
    Teraz druga ciąża z zaskoczenia ...i rośnie druga dziewczyna 🥰🤩🤩
  • evkill Autorytet
    Postów: 6128 4211

    Wysłany: 11 maja 2019, 20:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy moge prosić o wyjaśnienie pewnej kwestii ? Mam w zalecaniach od immunologa propozycję leczenia wlewem z intralipidu. Czy to jest wlew domaciczny? Tak go zrozumiałam, ale przeleciałam internet i wszędzie piszą o dożylnym? I drugie pytanie, kiedy się go stosuje? mam zaplanowaną punkcje na wtorek i najprawdopodobniej świeży transfer 3 lub 5 dniowego zarodka (zalezy ile będzie). Z góry dziękuję za pomoc

    moja historia

    "Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • Wisienka39* Autorytet
    Postów: 397 771

    Wysłany: 11 maja 2019, 21:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    Czy moge prosić o wyjaśnienie pewnej kwestii ? Mam w zalecaniach od immunologa propozycję leczenia wlewem z intralipidu. Czy to jest wlew domaciczny? Tak go zrozumiałam, ale przeleciałam internet i wszędzie piszą o dożylnym? I drugie pytanie, kiedy się go stosuje? mam zaplanowaną punkcje na wtorek i najprawdopodobniej świeży transfer 3 lub 5 dniowego zarodka (zalezy ile będzie). Z góry dziękuję za pomoc


    Intralipid stosuje się dożylnie. Ja mam zlecony przy podejściu do crio 2 tygodnie przed transferem następnie w dniu transferu i w przypadku pozytywnej bety trzeci wlew 4 tygodnie po

    evkill lubi tę wiadomość

    7 lat starań, niedoczynność tarczycy, hashimoto, PCOS, lewy jajowód niedrożny, problemy immunologiczne: MTHFR_677C-T układ homozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    ANA 1:160 plamiste, ASA-ujemne,NK 16%,
    IFN - 880 (2046,6-4738)
    TNF Alfa- 5270 (1208,3-4156,1)
    IL 5 - 6 (20-59)
    IL 2 - 559 (20-62,5)
    TNF/IL4 - 250,9 (19,7-149,5)
    IFN/IL10 - 0,4 (1,2-3)
    CD3+/CD4+ - 54 (30-51)
    CD3+/CD8+ - 18 (19-39)
    CD4/CD8 - 3 (0,8-2,5)
    AMH 6,63 (2017r)
    Wskazania do accofilu.
    Pierwsza procedura dwa zarodki podawane pojedynczo -beta ujemna.
    Kolejna procedura. Mamy 3 mrozaczki.
    Poronienie 5tc*
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5342 3783

    Wysłany: 11 maja 2019, 21:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mogę prosić o szczepienia pulpullowe zamiast od męża.
    Wtedy jakie badania muszę wykonać przed szczepieniami. Bo coraz bardziej myślę o szczepieniach. I do ivf podchodzić lepiej przed szczepieniami czy zaszczepić się i wtedy podejść do punkcji i transferu. I wtedy po 2 czy 3 cyklu szczepień się zaczyna?

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    01.02.2022 Ivf 2 start walka o rodzeństwo
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 36+4 -- 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • Nusieńka Przyjaciółka
    Postów: 173 42

    Wysłany: 11 maja 2019, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka25 wrote:
    Dziewczyny, pytanie mam za 100 pkt

    Otóż zostal nam 1 mrozak 3 dniowy. Jestem po dwóch transferach, jeden transfer udany, ale poronienie w 6 tyg. Będziemy najprawdopodobniej się szczepić. Powiedzcie mi proszę czy nie lepiej zrobić stymulację żeby mieć zapas zarodków przed szczepieniami niż zostać z jednym po szczepieniach. Ponoć po nich jakoś komórek jest osłabiona. Jak uważacie ?
    Ja też mam ten sam problem. Tylko, że ja mam dwa zarodki. I też będę rozmawiała z Panią dr M.P. co zrobić. Doc. P. mówił, że lepiej zrobić procedurę przed szczepieniami.

    Poziomka25 lubi tę wiadomość

    EMILIA 02.09.2020❤
‹‹ 1140 1141 1142 1143 1144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego