In vitro 2019 , walczymy dalej!!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Anys wrote:Witaj:)
Ja również myślę że powinnaś zbadać imunologie i kariotypy:)
Mam nadzieję że niedługo się uda
Sorry dziewczyny za głupie pytania ale jestem zielona w temacie- jak widać mam duże zaległości a nie powinnam.Starania od czerwca 2017 roku
Niepłodność idiopatyczna
3 x IUI- 🙁
ICSI start- marzec 2019
I ICSI blastki- 🙁
II transfer ❄️ blastki- 🙁
III transfer blastki- przewidziany na wrzesień 2019 -
Nadal Biedronka wrote:O jejku i jakie wyniki badań o tym świadczą? Co poradzili lekarze?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 23:09
Starania od czerwca 2017 roku
Niepłodność idiopatyczna
3 x IUI- 🙁
ICSI start- marzec 2019
I ICSI blastki- 🙁
Kate_88 wrote:Ja bym nie czekała z immunologia nie są to aż tak drogie badania a mogą bardzo duzo zmienić.. u nas lekarz po pierwszym nieudanym trasnferze juz zlecil badania a mutacje kariotypy histeroskopie miałaś?
Zgadzam się w 100%. Gdybym zrobiła te badania na początku, wylałabym dużo mniej łez i oszczędziłabym sporo pieniędzy. Ja o immunologii jako przyczynie niepowodzeń dowiedziałam się z forum. Uważam, że powinnam wiedzieć od lekarza. "Do czterech razy sztuka" to droga, wykańczająca psychicznie i w takich przypadkach jak mój zupełnie zbędna "zabawa".41 lat
- 2 x IUI
- 1 procedura - 1 zarodek: 3 doba, 8AA
- Badania immunologiczne - totalnie rozchwiane cytokiny - encorton
- Mutacje MTHFR a1298c, PAI 1 - włączone heparyna i acard
- 2 procedura - 2 zarodki: dwudniowe 4AB
- Szczepienia limfocytami męża w Łodzi
- 3 procedura - 1 zarodek, blastuś 5AB
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Kosanka wrote:Zgadzam się w 100%. Gdybym zrobiła te badania na początku, wylałabym dużo mniej łez i oszczędziłabym sporo pieniędzy. Ja o immunologii jako przyczynie niepowodzeń dowiedziałam się z forum. Uważam, że powinnam wiedzieć od lekarza. "Do czterech razy sztuka" to droga, wykańczająca psychicznie i w takich przypadkach jak mój zupełnie zbędna "zabawa".
Mam podobne zdanie. Mogę próbować kolejny raz, ale już teraz jestem wyniszczona psychicznie a transfery miałam dopiero dwa. Czy możesz mi powiedzieć jakie badania robiłaś? Pomijam już kwestie finansowe, ze bez sensu robić u mnie transfery które nie maja racji bytuWiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 23:10
Niepłodność idiopatyczna
3 x IUI- 🙁
ICSI start- marzec 2019
I ICSI blastki- 🙁
meadow wrote:Witam Was dziewczyny!
Podczytuje was od jakiegoś czasu- jak miło widzieć rosnące suwaczki:)
Staramy się od połowy roku 2017.
Nasze badania są "super" jajowody drożne, tylko ciąży brak. Jesteśmy po 3 nieudanych iui i po dwóch nieudanych transferach. W tym miesiącu robię laparoskopię i histeroskopie.
Jestem po badaniu sonohsg- jajowody drożne. Szukamy przyczyny dalej. Oba nieudane transfery były zrobione na 5 dniowych blastkach. Beta ani drgnęła im bardziej w to brnę tym bardziej brak diagnozy mnie dobija.
Mam nadzieje ze się z Wami zaprzyjaźnie i będziemy mogły się wspierać w tym trudnym czasie
Obecnie leczę się w Białymstoku rozważam Invimed w Warszawie. Ciekawa jestem waszych opinii
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei" -
Ciekawi mnie jakie wartości ma badanie np kariotypu czy immunologii? Czy ewentualne nieprawidłowości się leczy? Czy tylko wiemy ze invitro daje nam np 10% szans a nie 20%?(hipotetyczne liczby, mam nadzieje ze wiadomo o co kaman ))Starania od czerwca 2017 roku
Niepłodność idiopatyczna
3 x IUI- 🙁
ICSI start- marzec 2019
I ICSI blastki- 🙁
Nadal Biedronka wrote:O jejku i jakie wyniki badań o tym świadczą? Co poradzili lekarze?
Sprawdzając immunologię zazwyczaj robi się:
kariotypy,
KIRy,
trzeba zbadać wszystkie przeciwciała -
przeciwplemnikowe, przeciwjądrowe, p. antygenom jajnika i osłonie przejrzystej, p.beta-2-glikoproteinie, p.kardiolipinie,
CA 125,
ANA1,
cytokiny.
U mnie najbardziej namieszały cytokiny. Mam zupełnie rozchwiane wyniki. Interleukina 10 ma normę od 695 do 3048, a ja mam 167. Pozostałe nie są lepsze....
Temat roli cytokin w ciąży jest skomplikowany dla laika, ale można poczytać. Wystarczy wpisać 'rola cytokin w ciąży', pojawiają się artykuły.
Co na to poradzić? Można próbować transferu na sterydach, zazwyczaj enkortonie. Niestety, u mnie to nic nie dało. Przy ostatnim transferze 2.blastek byłam maksymalnie obstawiona lekami. Beta nawet nie ruszyła.
Druga droga to szczepienia limfocytami męża lub dawców. Zdania na temat tej metody są różne, jak zawsze. Ci, którym po tym się udało, uważają, że jest cudowna. Ci, u których nie przyniosła efektu, krytykują.
Robiłam też test DNA w kierunku mutacji. U mnie wyszły MTHFR_1298A-C układ homozygotyczny i PAI-1 układ heterozygotyczny. To też tak sobie, bo może prowadzić do poronienia (póki co to jest na 2.planie, bo nigdy w ciążę nie zaszłam). Kwas foliowy metylowany biorę od dłuższego czasu, a jeśli się kiedyś uda, będę brała heparynę (dostawałam ją już przy drugim transferze).
Koszt badań to 3000 do 4000. Nam jakoś tak wyszło. Warto sprawdzać ceny w różnych laboratoriach, bo potrafią znacznoe się różnić (w różnych punktach diagnostyki na terenie Poznania były różne).
Ginekolodzy są często sceptyczni co do tych badań. A jednak jak 3-4 razy przy świetnych zarodkach i dobrych wynikach in vitro nie wyjdzie, mówią, by jechać np. do doc.Paśnika do Łodzi lub Warszawy...41 lat
- 2 x IUI
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Kosanka dziękuję Ci za odpowiedź, dałaś mi do myślenia...
Ja mam teraz w środę wizytę po 2 nieudanym transferze, zobaczymy co dr powie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2019, 23:47
Kosanka lubi tę wiadomość
Biedronka 38 lat
Mąż-azospermia
ja-hashimoto(Eutyrox 75 i 50)
Bocian Białystok,
✅Pierwsze IVF:
punkcja 24.12.2018r,
6 komórek zapłodnionych
2blastki
➡️Transfer 29.12.2018niestety nieudany😭
5 transferów odwolanych przez słabe endometrium
➡️05.06.2019 criotransfer blasteczka 3BB
6dpt beta 32,4, 8dpt-93,6
11dpt-200,1 12dpt-194,9 14dpt 134 😭cb
✅Druga procedura IVF
Punkcja 03.08.2019
10 zapłodnionych komórek
2 zarodki 3-dniowe zamrożone
➡️Transfer 28.12.2019.
Syneczek jest z nami❤️
➡️Transfer 02.12.2022.
8dpt- beta 0,1😭 -
Kosanka wrote:Sprawdzając immunologię zazwyczaj robi się:
kariotypy,
KIRy,
trzeba zbadać wszystkie przeciwciała -
przeciwplemnikowe, przeciwjądrowe, p. antygenom jajnika i osłonie przejrzystej, p.beta-2-glikoproteinie, p.kardiolipinie,
CA 125,
ANA1,
cytokiny.
U mnie najbardziej namieszały cytokiny. Mam zupełnie rozchwiane wyniki. Interleukina 10 ma normę od 695 do 3048, a ja mam 167. Pozostałe nie są lepsze....
Temat roli cytokin w ciąży jest skomplikowany dla laika, ale można poczytać. Wystarczy wpisać 'rola cytokin w ciąży', pojawiają się artykuły.
Co na to poradzić? Można próbować transferu na sterydach, zazwyczaj enkortonie. Niestety, u mnie to nic nie dało. Przy ostatnim transferze 2.blastek byłam maksymalnie obstawiona lekami. Beta nawet nie ruszyła.
Druga droga to szczepienia limfocytami męża lub dawców. Zdania na temat tej metody są różne, jak zawsze. Ci, którym po tym się udało, uważają, że jest cudowna. Ci, u których nie przyniosła efektu, krytykują.
Robiłam też test DNA w kierunku mutacji. U mnie wyszły MTHFR_1298A-C układ homozygotyczny i PAI-1 układ heterozygotyczny. To też tak sobie, bo może prowadzić do poronienia (póki co to jest na 2.planie, bo nigdy w ciążę nie zaszłam). Kwas foliowy metylowany biorę od dłuższego czasu, a jeśli się kiedyś uda, będę brała heparynę (dostawałam ją już przy drugim transferze).
Koszt badań to 3000 do 4000. Nam jakoś tak wyszło. Warto sprawdzać ceny w różnych laboratoriach, bo potrafią znacznoe się różnić (w różnych punktach diagnostyki na terenie Poznania były różne).
Ginekolodzy są często sceptyczni co do tych badań. A jednak jak 3-4 razy przy świetnych zarodkach i dobrych wynikach in vitro nie wyjdzie, mówią, by jechać np. do doc.Paśnika do Łodzi lub Warszawy...
Dziekuje bardzo. Czy przy np nieprawidłowych kariotypach jest szansa na ciaze? Chciałabym zrobić ostatni transfer zanim przeniosę się do nowej kliniki. Sama nie wiem czy Ty leczysz się u immunologa?Starania od czerwca 2017 roku
Niepłodność idiopatyczna
3 x IUI- 🙁
ICSI start- marzec 2019
I ICSI blastki- 🙁
meadow wrote:Dziekuje bardzo. Czy przy np nieprawidłowych kariotypach jest szansa na ciaze? Chciałabym zrobić ostatni transfer zanim przeniosę się do nowej kliniki. Sama nie wiem czy Ty leczysz się u immunologa?
Tak, jeżdżę do doc. Paśnika do Łodzi. Już na 1. wizytę pojechałam z częścią wyników, ale nie miałam kirów i trzeba było zrobić dodatkowe badania u męża. Na drugiej wizycie była diagnoza. Kolejna wycieczka do Łodzi będzie już na szczepienia.
Kariotypy rzadko są nieprawidłowe, ale i tak trzeba je zrobić. Częściej w pozostałych badaniach wychodzą jakieś nieprawidłowości. Zawsze możesz zrobić badania na własną rękę. Skierowań nie potrzebujesz.
Choć kariotypy można zrobić w poradni genetycznej na kasę chorych. Tyle że trzeba mieć skierowanie. Trwa to chwilę dłużej, ale oszczędzisz od 640 do 900 zł (robi się je u obojga przyszłych rodziców).Catlady lubi tę wiadomość
41 lat
- 2 x IUI
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Dziewczyny czy po anty to normalne że @ jest mega skąpe? Anty brałam prawie 2 opakowania bez przerwy( urlop miedzy czasie mialam i ma on wyjazd na konferwncje dlatego ginek tak zarządził) wczoraj było klasycznie jak na 1 dc czyli troche na papierze widac ale dzis cisza. I zastanawiam sie czy wszytsko ok jest bo dziś powinnam zaczac stymulacjeInvimed Wrocław 31lat
*io, nt, mutacje mthfr i v leiden,
* małż-slabe nasienie- morfologia 0%
* Immunologia : KIR AA, NK 12%, ANA dodatnie
Mąż - c1c2
3iui nieudane
1ivf
10.07 punkcja
2 śnieżynki ( 3 i 5 doba)
05.09.19 transfer 3 dniowego zarodka...beta 0.1
06.12- transfer blastki...0.1 beta
2ivf start 26.06.2020
3 śnieżynki (2×4aa 1x4ab)
24.08 transfer 2x4aa -
artam89 wrote:Dziewczyny czy po anty to normalne że @ jest mega skąpe? Anty brałam prawie 2 opakowania bez przerwy( urlop miedzy czasie mialam i ma on wyjazd na konferwncje dlatego ginek tak zarządził) wczoraj było klasycznie jak na 1 dc czyli troche na papierze widac ale dzis cisza. I zastanawiam sie czy wszytsko ok jest bo dziś powinnam zaczac stymulacjeBaby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Kosanka wrote:Tak, jeżdżę do doc. Paśnika do Łodzi. Już na 1. wizytę pojechałam z częścią wyników, ale nie miałam kirów i trzeba było zrobić dodatkowe badania u męża. Na drugiej wizycie była diagnoza. Kolejna wycieczka do Łodzi będzie już na szczepienia.
Kariotypy rzadko są nieprawidłowe, ale i tak trzeba je zrobić. Częściej w pozostałych badaniach wychodzą jakieś nieprawidłowości. Zawsze możesz zrobić badania na własną rękę. Skierowań nie potrzebujesz.
Choć kariotypy można zrobić w poradni genetycznej na kasę chorych. Tyle że trzeba mieć skierowanie. Trwa to chwilę dłużej, ale oszczędzisz od 640 do 900 zł (robi się je u obojga przyszłych rodziców).
Dziekuje bardzo porozmawiam o tym lekarzem. Zastanawia mnie czy mimo nieprawidłowości immunologicznych może być szansa na ciaze bez leczenia.... teraz jestem w kropce-robić trzeci transfer czy badania :p drogi jest ten Paśnik w razie wu? Dziekuje:)
Niepłodność idiopatyczna
3 x IUI- 🙁
ICSI start- marzec 2019
I ICSI blastki- 🙁
Kosanka wrote:Tak, jeżdżę do doc. Paśnika do Łodzi. Już na 1. wizytę pojechałam z częścią wyników, ale nie miałam kirów i trzeba było zrobić dodatkowe badania u męża. Na drugiej wizycie była diagnoza. Kolejna wycieczka do Łodzi będzie już na szczepienia.
Choć kariotypy można zrobić w poradni genetycznej na kasę chorych. Tyle że trzeba mieć skierowanie. Trwa to chwilę dłużej, ale oszczędzisz od 640 do 900 zł (robi się je u obojga przyszłych rodziców).
Dla mnie immuno to czarna magia, jestem po 1 nieudanym transferze, spróbuję bez badania immuno jeszcze 1 lub 2 transfery i jeśli się nie uda to też zacznę nad tym chyba myśleć.
Dobrze zrozumiałam, że wszystkie te badania można zrobić bez skierowania w Poznaniu? W jednym miejscu?
Wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek, jak będę miała więcej pytań to pozwolę sobie wysłać wiadomośćBaby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
meadow wrote:Dziekuje bardzo porozmawiam o tym lekarzem. Zastanawia mnie czy mimo nieprawidłowości immunologicznych może być szansa na ciaze bez leczenia.... teraz jestem w kropce-robić trzeci transfer czy badania :p drogi jest ten Paśnik w razie wu? Dziekuje:)
Są szczepienia, które u części osób działają. Czasem wystarczą sterydy. Często da się coś zrobić.
Sama wizyta u docenta kosztuje 200 zł. Jedyny problem to czas oczekiwania na wizytę.
Decyzję musisz podjąć sama. Są ginekolodzy, którzy po 1.nieudanym transferze kierują do immunologa lub sami wysyłają na badania. Jednak są w mniejszości. Na pytanie dlaczego nie wychodzi, odpowiadają, że w jakimś tam procencie populacji przyczyna jest nieznana, ale jak wspominasz o immunologii, to mówią, że nie potrzeba. Wg mnie to głupie.
Jest tu grupa IMMUNOLOGIA. LEKI i SZCZEPIENIA LIMFOCYTAMI. Możesz wejść i poczytać o tym. Są historie szczęśliwe i te drugie - jak zawsze w tym temacie.41 lat
- 2 x IUI
7 dpt 57 😍
9 dpt 157,7
12 dpt - 485,9
15 dpt - 1764
19 dpt - 7256 😁
25 dpt - 💖 😍
-
Catlady wrote:Kosanka, jesteś z Poznania? W jakiej klinice się leczycie?
Dla mnie immuno to czarna magia, jestem po 1 nieudanym transferze, spróbuję bez badania immuno jeszcze 1 lub 2 transfery i jeśli się nie uda to też zacznę nad tym chyba myśleć.
Dobrze zrozumiałam, że wszystkie te badania można zrobić bez skierowania w Poznaniu? W jednym miejscu?
Wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek, jak będę miała więcej pytań to pozwolę sobie wysłać wiadomość
Tez masz wrażenie, ze jak ivf ma się udać to za pierwszym razem...? U mnie już 2 transfer nieudany
Niepłodność idiopatyczna
3 x IUI- 🙁
ICSI start- marzec 2019
I ICSI blastki- 🙁
meadow wrote:Tez masz wrażenie, ze jak ivf ma się udać to za pierwszym razem...? U mnie już 2 transfer nieudany
Nie wiadomo jednak ile w tym prawdy, bo w Polsce niestety nie prowadzi się centralnych statystyk powodzenia IVF.Kosanka lubi tę wiadomość
Baby H.
Baby T.
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
28dpt - mamy ❤️ -
Catlady wrote:Niekoniecznie. Wychodzę raczej z założenia, że tym którym się udało za pierwszym razem mieli dużo szczęścia. Czytałam gdzieś, że przy pierwszym transferze prawdopodobieństwo zajścia w ciążę wynosi ok 20%, a w przypadku 3 transferu to już 40-50%.
Nie wiadomo jednak ile w tym prawdy, bo w Polsce niestety nie prowadzi się centralnych statystyk powodzenia IVF.
Dziekuje za odpowiedz
Teraz zastanawiam się czy robić badania na własna rękę czy zapisać do dr P i liczyć na pokierowanie co powinnam..Starania od czerwca 2017 roku
Niepłodność idiopatyczna
3 x IUI- 🙁
ICSI start- marzec 2019
I ICSI blastki- 🙁
artam89 wrote:Dziewczyny czy po anty to normalne że @ jest mega skąpe? Anty brałam prawie 2 opakowania bez przerwy( urlop miedzy czasie mialam i ma on wyjazd na konferwncje dlatego ginek tak zarządził) wczoraj było klasycznie jak na 1 dc czyli troche na papierze widac ale dzis cisza. I zastanawiam sie czy wszytsko ok jest bo dziś powinnam zaczac stymulacje
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"