Forum Starając się z pomocą medyczną IN-VITRO - CZERWIEC 2019
Odpowiedz

IN-VITRO - CZERWIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • izabel_ka Autorytet
    Postów: 1019 905

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 10:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do Sydora z terminami jest różnie, czasem czekasz dwa tygodnie a czasem dwa miesiące... Warto dzwonić co poniedziałek po 12 bo często zwalniają się terminy. Wizyta kosztuje 200 zł. Sydor nam odradzał szczepienia bo mówił, że to kontrowersyjna metoda. Sacha jest tylko za szczepieniami.

    kahanka lubi tę wiadomość

    201910231565.png
    Starania od 2016 r.
    Asthenozoospermia
    Mutacje: hetero MTHFR/ homo PAI
    NK 15%/AlloMlr 9%/Rozjechane cytokiny
    Leczenie immunologiczne -> Kraków
    3 IUI ;(
    3 procedury ICSI:
    I - 2 zarodki -> transfer 2 - beta 0 :(
    II- zero zarodków :(
    Zmiana Kliniki...
    III - 6 zarodków - > 1 transfer crio 5.1.2 - cb beta 12 :(
    2 transfer crio - 12.02.19 r. 4.1.1 mamy to <3 !
    6 dpt - 5 / 8dpt - 20 / 10 dpt - 45 / 13 dpt - 134 / 15 dpt - 329 / 28 dpt <3
    23.10.19 r 👶A❤️ 2940 g. /51 cm ❤️
    4 ❄️
  • evkill Autorytet
    Postów: 6009 4132

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 10:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahanka wrote:
    A jak u niego z terminami i ile za wizytę bierze?
    Nie wiem jak w Krakowie. Ja chodzę do niego do Tarnowa. Jest tu raz lub dwa w miesiącu i dość szybko się dostałam, niecały miesiąc. 200 zł za wizytę. I jest z nim kontakt smsowy wyrazie czego.

    Nie zgodzę się, że na wszystko zleca szczepienia. Nawet accofilu nie chciał mi za bardzo dać, bo zbyt drastyczny lek. Póki czas dał mi tylko wlew, jak nie wyjdzie to włączy zastrzyki.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2019, 10:55

    kahanka lubi tę wiadomość

    moja historia

    "Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • joanna83 Ekspertka
    Postów: 180 53

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 10:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    frisbee wrote:
    O ciekawe! Mnie kazali zrobić 14 dni później czyli 17.06 ale to jest tak dłuuugooooo:-)
    Czuje się dobrze, normalnie, dziękuję. Na pewno dużo lepiej niż podczas stymulacji i po punkcji -wtedy moja psychika zwariowała od tych hormonów i czułam się fatalnie (niekontrolowany płacz, brak motywacji, czarne myśli etc.).

    A Ty jak się czujesz?
    Ja miałam transferowana 5 dniowa blastocyste. Ty pewnie młodszy zarodeczek i dlatego masz betę po 14 dniach. Ja już czuję że się nie udało. Także ta beta to raczej formalność.

  • joanna83 Ekspertka
    Postów: 180 53

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    Nie wiem jak w Krakowie. Ja chodzę do niego do Tarnowa. Jest tu raz lub dwa w miesiącu i dość szybko się dostałam, niecały miesiąc. 200 zł za wizytę. I jest z nim kontakt smsowy wyrazie czego.

    Nie zgodzę się, że na wszystko zleca szczepienia. Nawet accofilu nie chciał mi za bardzo dać, bo zbyt drastyczny lek. Póki czas dał mi tylko wlew, jak nie wyjdzie to włączy zastrzyki.
    Wiesz może co to za zastrzyki bo ja mam dokladnie takie same zalecenia jak ty.

  • [email protected] Przyjaciółka
    Postów: 107 180

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 11:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    amica wrote:
    Dzień dobry!

    Dziewczyny trzymajcie kciuki, właśnie wyjeżdżamy na punkcję.

    Ja w środę będę miała punkcje. Jakieś cenne uwagi? Może powinnam sie jakos przygotować?
    Dzieki za info.

    Starania od 2017
    M: bardzo słabe nasienie
    Ż: TSH podwyższone - euthyrox 75

    Artvimed - Kraków
    Krótki protokół - Puregon 125, później 150.
    2 czerwiec - pierwszy dzień stymulacji
    12 czerwiec punkcja
    9 pobranych komórek
    6 kumulusów
    5 zapłodnionych
    4 zygoty

    17 czerwiec transfer 5 dniowego kropka 5.1.1.

    1 ❄️

    24 czerwca 7dpt- beta 68
    26 czerwiec 9dpt- beta 218
    28 czerwiec 11dpt- beta 629
  • frisbee Znajoma
    Postów: 18 13

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 11:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joanna83 wrote:
    Ja miałam transferowana 5 dniowa blastocyste. Ty pewnie młodszy zarodeczek i dlatego masz betę po 14 dniach. Ja już czuję że się nie udało. Także ta beta to raczej formalność.

    Ja miałam blasto 4 dniową. Trzymam kciuki za nas! I positive thinking ! :-)

    joanna83 lubi tę wiadomość

    starania od 10.18
    klinika Novum
    Laparoskopia x 2
    03.19 punkcja, 12 komórek, 8 zarodków
    04.19 - laparoskopia
    03.06.19 - transfer CRIO, 1 zarodek, :-(
    26.07.19 - transfer CRIO, 1 zarodek

    zamrożone: 2 komórki, 6 zarodków
  • joanna83 Ekspertka
    Postów: 180 53

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 11:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    frisbee wrote:
    Ja miałam blasto 4 dniową. Trzymam kciuki za nas! I positive thinking ! :-)
    To rzeczywiście długo. A masz jakieś objawy.

  • Makt Autorytet
    Postów: 10634 8089

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahanka wrote:
    UPDATE: dziś beta już tylko 0,16, więc wszystko jasne. Chyba się wezmę za tą immunologię.

    Eh czyli może coś słabo drgnęło...
    a co do terminów u doktora to tez pytałam i z tego co pamietam to w granicach 2 tyg - miesiaca można się umówić wiec bez tragedii :)

    4KMCp2.png

    19.03 (39+0) g. 13:35, 3335g, 54 cm Iga ❤️

    #2 IVF: 9.07 - ET (3.1.1);
    6dpt beta 12,37, progesteron 8,6;
    8dpt - 38, prog- 16,4;
    10 dpt - 130,6, prog- 14,79
    14dpt - 1260, prog- 15,04
    15 dpt (4+6) - GS 2,2 mm i YS 1,1 mm
    21 dpt- 9950, prog-15,65
    23 dpt (6+0) - ❤️
    14.11 (21+0) - usg połówkowe, 371g 👧🏼
    Mamy 4 bałwanki! ❄️❄️❄️❄️
    (3.1.2, 4.2.3, bl2, 4.3.2 z 6 doby)

    Nasza historia
  • Wisienka39* Autorytet
    Postów: 366 695

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabel_ka wrote:
    Ja badalam immunologię już po pierwszym nieudanym transferze. I całe szczęście, że to zrobiłam bo okazało się, że bez leków to nie było nawet szans na powodzenie. Drugi transfer okazał się ciąża biochemiczna ale przynajmniej coś ruszyło, modyfikacja leków i za trzecim razem zaskoczyło. Ja chodzę do dr Sydora w Krakowie i jestem zadowolona :)

    Izabel_ka a jakie leki bierzesz/brałaś na problem immunologiczny?

    7 lat starań, niedoczynność tarczycy, hashimoto, PCOS, lewy jajowód niedrożny, problemy immunologiczne: MTHFR_677C-T układ homozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    ANA 1:160 plamiste, ASA-ujemne,NK 16%,
    IFN - 880 (2046,6-4738)
    TNF Alfa- 5270 (1208,3-4156,1)
    IL 5 - 6 (20-59)
    IL 2 - 559 (20-62,5)
    TNF/IL4 - 250,9 (19,7-149,5)
    IFN/IL10 - 0,4 (1,2-3)
    CD3+/CD4+ - 54 (30-51)
    CD3+/CD8+ - 18 (19-39)
    CD4/CD8 - 3 (0,8-2,5)
    AMH 6,63 (2017r)
    Wskazania do accofilu.
    Pierwsza procedura dwa zarodki podawane pojedynczo -beta ujemna.
    Kolejna procedura. Mamy 3 mrozaczki.
    Poronienie 5tc*
  • izabel_ka Autorytet
    Postów: 1019 905

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienka39* wrote:
    Izabel_ka a jakie leki bierzesz/brałaś na problem immunologiczny?
    Metypred od dwóch tygodni przed transferem do 18 tc - 16 mg, wlewy z intralipidu do 16 Tc co 3 tygodnie, kuracja Equoralem przez 14 dni przed udanym transferem :)

    Wisienka39* lubi tę wiadomość

    201910231565.png
    Starania od 2016 r.
    Asthenozoospermia
    Mutacje: hetero MTHFR/ homo PAI
    NK 15%/AlloMlr 9%/Rozjechane cytokiny
    Leczenie immunologiczne -> Kraków
    3 IUI ;(
    3 procedury ICSI:
    I - 2 zarodki -> transfer 2 - beta 0 :(
    II- zero zarodków :(
    Zmiana Kliniki...
    III - 6 zarodków - > 1 transfer crio 5.1.2 - cb beta 12 :(
    2 transfer crio - 12.02.19 r. 4.1.1 mamy to <3 !
    6 dpt - 5 / 8dpt - 20 / 10 dpt - 45 / 13 dpt - 134 / 15 dpt - 329 / 28 dpt <3
    23.10.19 r 👶A❤️ 2940 g. /51 cm ❤️
    4 ❄️
  • inka222 Ekspertka
    Postów: 151 87

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez chodzę do Sydora . Teraz będę miała druga wizytę u niego już z wynikami. Niestety musisz odczekać 10 tyg po nieudanym transferze żeby zrobić te badania np allo MLR czy cytokiny przynajmniej ja dostałam takie zalecenie przerwy .

    Makt lubi tę wiadomość

  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka222 wrote:
    Ja tez chodzę do Sydora . Teraz będę miała druga wizytę u niego już z wynikami. Niestety musisz odczekać 10 tyg po nieudanym transferze żeby zrobić te badania np allo MLR czy cytokiny przynajmniej ja dostałam takie zalecenie przerwy .
    Kurczę, to będzie mega ciężko. A jakie badania mogę zrobić od razu? Gdzie do niego chodzisz?

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
  • xagax Autorytet
    Postów: 2015 1720

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ta immunologia skomplikowana😏ja się bije z myślami co robić. Pierwsze in vitro nieudane 5 zarodków przestało się rozwijać, jedną blastkę miałam podaną, niestety beta ani drgnęła😏Czekam na wyniki kariotypów. Miałam laparoskopię z histetoskopią. Jedyny termin, kiedy mogę zrobić in vitro w tym roku to sierpień (do tego czasu będą wyniki kariotypów). I się zastanawiam czy zrobić drugą procedurę czy poczekać i porobić jakieś badania. To czekanie jest straszne🙃🙃🙃Sama nie wiem czy to ma sens😢😢😢Dodam, że jak coś to potem mogę ruszyć dopiero w przyszłym roku 😵co za koszmar😵

    *od 2016 starania o dziecko
    *Marzec 2017 pierwsza wizyta w klinice niepłodności
    *Grudzień 2017 laparoskopia+ hinteroskopia
    -usunięcie przegrody
    -Endometrioza 1 stopnia
    *Styczeń 2018 Mąż operacja żylaków,zero poprawy morfologia 1-2%
    *Kwiecień 2019 IMSI długi protokół
    -04.04.2019 transfer😢 -8dpt beta 0.5 -10dpt beta 0.1 brak mrożaczków
    *Maj 2019 badanie kariotypów-wynik ok
    *Sierpień 2019 badanie na trombofilię-wszystko ok
    *Sierpień 2019 badanie kirów
    *Styczeń 2020 biopsja endometrium
    *Luty 2020 IMSI
    -14.02.2020 transfer 2-3 dniowców
    #6dpt beta 8,08 #8dpt 27,4 #10dpt 24,5 #11dpt 15,5😢
    -sierpień 2020 histeroskopia -wszystko ok
    -wrzesień biopsja end. z nk :wynik 1600/10
    -12.10 transfer jedynego mrożaka blastka 2bb
  • mt30 Autorytet
    Postów: 971 154

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    elfi wrote:
    Nie ma reguły, jedne puchną bardziej, inne mniej, a niektórym szybko zaczyna wychodzić mały ciążowy brzuszek i wtedy nie do końca wiadomo, czy to progesteron, czy już rozpychający się bobas ;-)

    Ja brałam luteinę jakoś do 11,5 tygodnia, ale z tego co czytam inne dziewczyny, to dość wcześnie odstawiłam, bo niektóre biorą nawet do 14 tc. Podobno nie ma potrzeby, bo na tym etapie jest już rozwinięte łożysko które samo produkuje progesteron, ale z jakiegoś powodu lekarze każą brać tak długo.

    Za to co Cię może pocieszyć, to że ja na początku rzeczywiście czułam się wzdęta, ale jakoś koło 9 tygodnia brzuch nadal był tak samo nadmuchany, ale już bez żadnych sensacji i dyskomfortu. Staraj się może trochę lżej oraz mniej a częściej jeść, zawsze to jakieś odciążenie dla jelit :-)

    Dzięki. Czyli od teraz do 9 tygodnia brzuch raczej mi bardziej nie urośnie? Uff Już nic nie boli, a dalej jak bania. Może to jeszcze od punkcji?

    2017 - 2019 - mąż , leczenie 2 operacje, 2 biopsje...
    ja - 37
    AMH 3,55
    2019.04 - IUI, beta 2.7
    2019.05 - IV - krótki protokół (3aa, 1bb, 1bb) - 3 transfery, beta w dwóch pierwszych przypadkach max 8, 3 transfer beta 0
    2019.10 IV - długi protokół (1aa, 1aa, 2xmorule)
    2019.12.28 - transfer 3aa, beta 0

    2programy 4transfery ciąży nie ma

    2020.01 - badam immunologię, ... no i wyszło: CBA: IL-2 wysoko 570, IL-10 2240, PAI-1, MTHR hetero, NK-9% w normie, KIR Bx, brak: 2DL5 (grupa 1), 2DS4norm, 2DS5
    2020.02 - wizyta u dr. i zlecenie szczepień, po 3 szczepieniach allo 27%
    2020.06 - transfer: 1aa po odmrożeniu umarł
    2020.06 - piąty transfer 2xmorule: beta 8dpt: 6.5, beta 10dpt: 3:(
    2020.07 -brak * :(
    2020.07 - IV długi protokół start
    2020.09 - punkcja 14(9 zarodków, w II dobie 6 zarodków, 5 doba: 2 zarodki 1aa, 3bc)
    2020.09 - transfer świeży, 5dpt -0.9, 7dpt-3.1, 9dpt - 9, 11dpt - 27, 14dpt - 77, 18dpt - 73💔
  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabel_ka wrote:
    Do Sydora z terminami jest różnie, czasem czekasz dwa tygodnie a czasem dwa miesiące... Warto dzwonić co poniedziałek po 12 bo często zwalniają się terminy. Wizyta kosztuje 200 zł. Sydor nam odradzał szczepienia bo mówił, że to kontrowersyjna metoda. Sacha jest tylko za szczepieniami.
    Iza, a gdzie do niego chodzisz? Warto już przed pierwszą wizytą zrobić jakieś badania?

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
  • Ewka1700 Autorytet
    Postów: 1044 273

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabel_ka wrote:
    Metypred od dwóch tygodni przed transferem do 18 tc - 16 mg, wlewy z intralipidu do 16 Tc co 3 tygodnie, kuracja Equoralem przez 14 dni przed udanym transferem :)

    Izabelka a co z cytokinami miałaś nie tak?

    endometrioza IV
    starania od 2016 r.
    Marzec 2019 ICSI :(
    Marzec 2020 CP
    usunięty prawy jajowód
  • inka222 Ekspertka
    Postów: 151 87

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahanka wrote:
    Kurczę, to będzie mega ciężko. A jakie badania mogę zrobić od razu? Gdzie do niego chodzisz?


    Ja do Katowic .
    Nie wiem jakie możesz zrobić wydaje mi się ze najlepiej umówić się na wizytę pozna Twoja historie i na podstawie tego zleci badania .
    Ja byłam u niego przed pierwszym transferem wtedy miałam tylko zrobiony immunofenotyp i na podstawie tego przepisał mi encorton miałam zły stosunek CD4/CD8 jak do dobrze pamietam . Dodatkowo zapisał mi 4 badania w przypadku nie udanego transferu (po 10 tyg przerwie ) ale u mnie pierwszy to CB dlatego zrobiliśmy drugi bez badań tutaj udało się ale 6tc i się zatrzymała . Teraz pójdę z wynikami zobaczymy co powie

  • Ewka1700 Autorytet
    Postów: 1044 273

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    xagax wrote:
    Ale ta immunologia skomplikowana😏ja się bije z myślami co robić. Pierwsze in vitro nieudane 5 zarodków przestało się rozwijać, jedną blastkę miałam podaną, niestety beta ani drgnęła😏Czekam na wyniki kariotypów. Miałam laparoskopię z histetoskopią. Jedyny termin, kiedy mogę zrobić in vitro w tym roku to sierpień (do tego czasu będą wyniki kariotypów). I się zastanawiam czy zrobić drugą procedurę czy poczekać i porobić jakieś badania. To czekanie jest straszne🙃🙃🙃Sama nie wiem czy to ma sens😢😢😢Dodam, że jak coś to potem mogę ruszyć dopiero w przyszłym roku 😵co za koszmar😵

    Doskonale Cię rozumiem Xagax🤗 strasznie to wszystko jest skomplikowane i wiele nas to kosztuje masakra. A najgorsze że wszystko wokół staje się nieważne..
    U mnie beta drgnęła 7dpt -1.03, 11 dpt - 0. Więc myślę, że do zagniezdzenie dochodzi tylko problem jest później. Bilam się z myślami czy podchodzić do krio czy robic cokolwiek Z immunologia bo mam niskie il 10 czyli ochronę zarodka więc bardzo prawdopodobne, że nic z tego nie wyjdzie. Ale ryzykuje

    endometrioza IV
    starania od 2016 r.
    Marzec 2019 ICSI :(
    Marzec 2020 CP
    usunięty prawy jajowód
  • evkill Autorytet
    Postów: 6009 4132

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joanna83 wrote:
    Wiesz może co to za zastrzyki bo ja mam dokladnie takie same zalecenia jak ty.
    Zastrzyki z acoffilu na kirAA. Ponoć mogą trochę namieszać w krwinkach. Ten lek podaje się przy białaczce.

    moja historia

    "Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • inka222 Ekspertka
    Postów: 151 87

    Wysłany: 10 czerwca 2019, 12:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka1700 wrote:
    Doskonale Cię rozumiem Xagax🤗 strasznie to wszystko jest skomplikowane i wiele nas to kosztuje masakra. A najgorsze że wszystko wokół staje się nieważne..
    U mnie beta drgnęła 7dpt -1.03, 11 dpt - 0. Więc myślę, że do zagniezdzenie dochodzi tylko problem jest później. Bilam się z myślami czy podchodzić do krio czy robic cokolwiek Z immunologia bo mam niskie il 10 czyli ochronę zarodka więc bardzo prawdopodobne, że nic z tego nie wyjdzie. Ale ryzykuje


    Jakie powinno być IL10 ? Bo mam wyniki cytokin i nic z nich nie wiem :(

‹‹ 50 51 52 53 54 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego