Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro start styczeń 2018
Odpowiedz

In vitro start styczeń 2018

Oceń ten wątek:
  • aga_ni Autorytet
    Postów: 2244 1634

    Wysłany: 10 listopada 2018, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nastrój kiepski, ale myślę że skoro przyszło krwawienie to będzie dobrze i obejde się bez zabiegu czy obserwacji w szpitalu.
    Nie poddajemy się, czeka na nas 5 zarodkow <3

    Na pewno się obejdzie bez zabiegu. A 5 zarodkow to super perspektywa, na pewno się uda :)

    [email protected] lubi tę wiadomość

    23.10 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • aga_ni Autorytet
    Postów: 2244 1634

    Wysłany: 10 listopada 2018, 16:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    andzia83 wrote:
    dziewczynki mam wynik bety 64 mlU/ml
    Andzia, super, gratulacje! :)

    andzia83 lubi tę wiadomość

    23.10 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7347 10418

    Wysłany: 10 listopada 2018, 17:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aś2018 wrote:
    Dr L. powiedział ze ciaza może się nie utrzymać. W poniedziałek ostateczne potwierdzenie. Odezwę się dziewczyny, ale chwilowo muszę to przerobić i sobie popłakać.
    Mam nadzieję, że maluch da radę i mocniej się wgryzie. Trzymaj się kochana!

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • aga_ni Autorytet
    Postów: 2244 1634

    Wysłany: 10 listopada 2018, 17:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aś2018 wrote:
    Dr L. powiedział ze ciaza może się nie utrzymać. W poniedziałek ostateczne potwierdzenie. Odezwę się dziewczyny, ale chwilowo muszę to przerobić i sobie popłakać.
    Aś wspolczuje stresu:( mam nadzieje ze do poniedziałku wszystko się pozytywnie zweryfikuje.

    23.10 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Marmis Autorytet
    Postów: 1950 1452

    Wysłany: 10 listopada 2018, 18:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana ana wrote:
    Tak jak piszesz, zagnieżdżenie ma miejsce pomiędzy 6 a 10 dniem po zapłodnieniu i tu nie ma znaczenia czy jest to IVF czy naturalna ciąża. Jednakże zawsze jest to kwestia indywidualna.
    Czyli jest mozliwośc, że beta wykonana w 7 dniu po transferze moze nic nie wykazac. Czy to tylko pobozne życzeniei czekanie na cud?

    Marmis
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7347 10418

    Wysłany: 10 listopada 2018, 18:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis wrote:
    Czyli jest mozliwośc, że beta wykonana w 7 dniu po transferze moze nic nie wykazac. Czy to tylko pobozne życzeniei czekanie na cud?
    Zależy jakie zarodki miałaś transferowane. Wydaje mi się, że przy 3 dniowych jest szansa, że zagnieżdżenie było późno i beta nie zdążyła urosnąć. Jeśli się mylę, to mnie poprawcie proszę

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Marmis Autorytet
    Postów: 1950 1452

    Wysłany: 10 listopada 2018, 18:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki długo sie nie odzywałam (bo po 3 porażkach stan psychiczny nienajlepszy) - moze ktos jeszcze mnie pamięta Paulcia28, farelka,Motylek, Siersciucha:) Jestem tydzień po moim 4 transferze.Teraz to był drugim kriotransfer (po poronieniu w sierpniu). Wzięłam 5-dniowego Kropka. Dzis byłam na 2 weryfikacji i oczywiscie, tak jak przeczuwałam beta 0,1. Jednak ku mojemu zdziwieniu lekarz kazał nadal brac leki do wtorku/srody - bo według niego to jeszcze nie jest przesądzone. Według mnie jest. Przy dwóch transferach 3-dniowych 8 dnia beta była 0,1 i cudów nei było.Przy 3-transferze- 5-dniowego beta 8 dnia - 40. A dzis 7 dzień i 0,1. Co Wy o tym myśliście? Z jednej strony niby jeszcze 3 dni nadziei, ale z drugiej czuje ze to nie ma sensu, bo sprawa jest jasna i tylko niepotrzebne bede przyjmowac leki - a przyjmuje dużo - luteina dopochwowa 3x200 mg, luteina podjęyzkowa 4 tabletki x3, encorton 10 mg, prolutex zatrzyk raz dziennie, neoparin 0,6 raz dziennie, akard. Co sądzicie?

    Marmis
  • Marmis Autorytet
    Postów: 1950 1452

    Wysłany: 10 listopada 2018, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Zależy jakie zarodki miałaś transferowane. Wydaje mi się, że przy 3 dniowych jest szansa, że zagnieżdżenie było późno i beta nie zdążyła urosnąć. Jeśli się mylę, to mnie poprawcie proszę
    Miałam 5-dniowy Zarodek

    Marmis
  • [email protected] Autorytet
    Postów: 592 568

    Wysłany: 10 listopada 2018, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis wrote:
    Dziewczynki długo sie nie odzywałam (bo po 3 porażkach stan psychiczny nienajlepszy) - moze ktos jeszcze mnie pamięta Paulcia28, farelka,Motylek, Siersciucha:) Jestem tydzień po moim 4 transferze.Teraz to był drugim kriotransfer (po poronieniu w sierpniu). Wzięłam 5-dniowego Kropka. Dzis byłam na 2 weryfikacji i oczywiscie, tak jak przeczuwałam beta 0,1. Jednak ku mojemu zdziwieniu lekarz kazał nadal brac leki do wtorku/srody - bo według niego to jeszcze nie jest przesądzone. Według mnie jest. Przy dwóch transferach 3-dniowych 8 dnia beta była 0,1 i cudów nei było.Przy 3-transferze- 5-dniowego beta 8 dnia - 40. A dzis 7 dzień i 0,1. Co Wy o tym myśliście? Z jednej strony niby jeszcze 3 dni nadziei, ale z drugiej czuje ze to nie ma sensu, bo sprawa jest jasna i tylko niepotrzebne bede przyjmowac leki - a przyjmuje dużo - luteina dopochwowa 3x200 mg, luteina podjęyzkowa 4 tabletki x3, encorton 10 mg, prolutex zatrzyk raz dziennie, neoparin 0,6 raz dziennie, akard. Co sądzicie?
    Witaj Marmis,
    Przepraszam że to napisze ale w 7dpt beta powinna być wyższa, jeśli zarodek by się zagnieżdżane. Jak miałam w 6dpt betę 5,3 i okazało że że to ciąża biochemiczna. Czytałam wiele statystyk i wiedziałam że nie wróży to nic dobrego, mimo tego zawsze jakaś iskierka nadziei była.
    Ale może nie powinnam się wypowiadać, bo po swoich przejściach ciężko mi w cuda wierzyć :(
    Mimo wszystko trzymam za ciebie kciuki kochana, macie jeszcze zamrożone zarodki?

    7 Aniołkow[*], synek❤
    Mutacja vleiden, Hashimoto, insulinoopornosc, wycięty jajowod- 2x cp
    06.2018 I ICSI 6 ❄
    23.10.18 transfer blastki, cb :(
    03.19 transfer❄❄ 3dniowych kropkow, cudzie trwaj❤8599s65gbunkxcej.png
  • andzia83 Ekspertka
    Postów: 235 307

    Wysłany: 10 listopada 2018, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aś przepraszam Cię za te moje gratulacje ale chyba niedokładnie czytałam wątek, mam nadzieję że w poniedziałek wszystko się wyjaśni oczywiście pozytywnie, mocno trzymam kciuki.

    Andzia83
    xnw4xzkrbvo3l0k1.png
  • Marmis Autorytet
    Postów: 1950 1452

    Wysłany: 10 listopada 2018, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Marmis,
    Przepraszam że to napisze ale w 7dpt beta powinna być wyższa, jeśli zarodek by się zagnieżdżane. Jak miałam w 6dpt betę 5,3 i okazało że że to ciąża biochemiczna. Czytałam wiele statystyk i wiedziałam że nie wróży to nic dobrego, mimo tego zawsze jakaś iskierka nadziei była.
    Ale może nie powinnam się wypowiadać, bo po swoich przejściach ciężko mi w cuda wierzyć :(
    Mimo wszystko trzymam za ciebie kciuki kochana, macie jeszcze zamrożone zarodki?
    Motylku ściskam Cie mocno. Mam jeszcze 2 zarodki - 5 i 6 -dniowy. Tez myśle tak, jak Ty - że powinno coś być chociaż na granicy 5 . I wkurzam sie na to przeciaganie leków - ale chyba będe je brała - bo jak nie wezme to będe sobie wyrzucała, że gdybym brała to może... ech... Jak ostatecznie się potwierdzi to ruszam z immunologia . Niby biore zestaw podstawowy profilaktycznie gdyby cos było - czyli encorton, neoparin, ale pewnie przy problemach z immunologia to za mało. A takie miałam ciche marzenie, że na okrągłe urodziny (w grudniu) prezent dostanę ....

    Marmis
  • [email protected] Autorytet
    Postów: 592 568

    Wysłany: 10 listopada 2018, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis wrote:
    Motylku ściskam Cie mocno. Mam jeszcze 2 zarodki - 5 i 6 -dniowy. Tez myśle tak, jak Ty - że powinno coś być chociaż na granicy 5 . I wkurzam sie na to przeciaganie leków - ale chyba będe je brała - bo jak nie wezme to będe sobie wyrzucała, że gdybym brała to może... ech... Jak ostatecznie się potwierdzi to ruszam z immunologia . Niby biore zestaw podstawowy profilaktycznie gdyby cos było - czyli encorton, neoparin, ale pewnie przy problemach z immunologia to za mało. A takie miałam ciche marzenie, że na okrągłe urodziny (w grudniu) prezent dostanę ....
    Te kilka dni lepiej bierz leki według zaleceń. Też nie zglebialam immunologii i myślałam że skoro dostałam dodatkowe leki jak accofil, intralipid, encorton to się uda i do tego blastka klasy 4aa.
    A jaki masz plan teraz? Do kogo chcesz jechać? Na jakim etapie straciłas fasolke w sierpniu?
    Przytulam <3

    7 Aniołkow[*], synek❤
    Mutacja vleiden, Hashimoto, insulinoopornosc, wycięty jajowod- 2x cp
    06.2018 I ICSI 6 ❄
    23.10.18 transfer blastki, cb :(
    03.19 transfer❄❄ 3dniowych kropkow, cudzie trwaj❤8599s65gbunkxcej.png
  • [email protected] Autorytet
    Postów: 592 568

    Wysłany: 10 listopada 2018, 20:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Na pewno się obejdzie bez zabiegu. A 5 zarodkow to super perspektywa, na pewno się uda :)
    Trochę się martwię bo moje krwawienie trwało tylko 1,5dnia. Miesiączki ogólnie mam skąpe ale nie powinno przy cb krwawienie być bardziej obfite?

    7 Aniołkow[*], synek❤
    Mutacja vleiden, Hashimoto, insulinoopornosc, wycięty jajowod- 2x cp
    06.2018 I ICSI 6 ❄
    23.10.18 transfer blastki, cb :(
    03.19 transfer❄❄ 3dniowych kropkow, cudzie trwaj❤8599s65gbunkxcej.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 listopada 2018, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:
    Trzymam mocno kciuki za dzisiejsze bety i transfery. Jeszcze raz dziękuję za Wasze wsparcie,w poniedziałek się okaże. Życzę Wam miłego weekendu


    Paula to przykre że znów musiałaś tyle przejść.. :( kolejne dni w stresie to nic dobrego.. :( ile można.. Trzymam za Was kciuki musi być w końcu dobrze.. !

  • Onia Autorytet
    Postów: 1510 601

    Wysłany: 10 listopada 2018, 21:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis wrote:
    Motylku ściskam Cie mocno. Mam jeszcze 2 zarodki - 5 i 6 -dniowy. Tez myśle tak, jak Ty - że powinno coś być chociaż na granicy 5 . I wkurzam sie na to przeciaganie leków - ale chyba będe je brała - bo jak nie wezme to będe sobie wyrzucała, że gdybym brała to może... ech... Jak ostatecznie się potwierdzi to ruszam z immunologia . Niby biore zestaw podstawowy profilaktycznie gdyby cos było - czyli encorton, neoparin, ale pewnie przy problemach z immunologia to za mało. A takie miałam ciche marzenie, że na okrągłe urodziny (w grudniu) prezent dostanę ....

    warto zrobić KIR i alloMRL skoro masz tak piękne 5 i 6 dniowe zarodki. A jak komórki NK? Itralipd Ci podawali?

    c5c9c0e3f3.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 listopada 2018, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agika88 wrote:
    Dziewczyny jak to jest z zagnieżdżeniem zarodka po transferze? Przy naturalnej ciazy zagniezdzenie ma miejsce srednio 6-10 dni po zaplodnieniu, a jak to jest po transferze?
    bez zmian? np kiedy naturalnie zagniezdzenie mialoby byc w 8 dniu po owulacji to jesli mam podany 6dniowy zarodek to zagniezdzenie bedzie mialo miejsce 2 dni po transferze?

    Zalezy tez jaki jest zarodek. Klasa 6 Juz jest gotowa na implnatacje w ciagu 24h od transferu. Klasa 5 tez w ciagu 2 pierwszych dni.

  • Paulcia28 Autorytet
    Postów: 5330 4304

    Wysłany: 11 listopada 2018, 00:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_______ wrote:
    Paula to przykre że znów musiałaś tyle przejść.. :( kolejne dni w stresie to nic dobrego.. :( ile można.. Trzymam za Was kciuki musi być w końcu dobrze.. !
    Co u Ciebie,jak po wizycie?? Martwimy się o Ciebie

    Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

    -12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    2.11 - badania hormonów
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😬 ???
  • Paulcia28 Autorytet
    Postów: 5330 4304

    Wysłany: 11 listopada 2018, 00:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmis wrote:
    Dziewczynki długo sie nie odzywałam (bo po 3 porażkach stan psychiczny nienajlepszy) - moze ktos jeszcze mnie pamięta Paulcia28, farelka,Motylek, Siersciucha:) Jestem tydzień po moim 4 transferze.Teraz to był drugim kriotransfer (po poronieniu w sierpniu). Wzięłam 5-dniowego Kropka. Dzis byłam na 2 weryfikacji i oczywiscie, tak jak przeczuwałam beta 0,1. Jednak ku mojemu zdziwieniu lekarz kazał nadal brac leki do wtorku/srody - bo według niego to jeszcze nie jest przesądzone. Według mnie jest. Przy dwóch transferach 3-dniowych 8 dnia beta była 0,1 i cudów nei było.Przy 3-transferze- 5-dniowego beta 8 dnia - 40. A dzis 7 dzień i 0,1. Co Wy o tym myśliście? Z jednej strony niby jeszcze 3 dni nadziei, ale z drugiej czuje ze to nie ma sensu, bo sprawa jest jasna i tylko niepotrzebne bede przyjmowac leki - a przyjmuje dużo - luteina dopochwowa 3x200 mg, luteina podjęyzkowa 4 tabletki x3, encorton 10 mg, prolutex zatrzyk raz dziennie, neoparin 0,6 raz dziennie, akard. Co sądzicie?
    Marmis kochana jasne że Ciebie pamiętam,nawet do Ciebie pisałam , nie wiem co Ci poradzić, ja po poronieniu na koniec czerwca też chwilę odczekalam i w sierpniu miałam drugą ICSI a we wrześniu crio nr 3 i też wszystko wyglądało obiecująco ale niestety los ze mnie zadrwil. Z tego co czytam miałaś blastke więc skoro lekarz nie każe jeszcze odstawić leków to bierz je dalej i za 3 dni będziesz miała wiarygodny wynik. Trzymam mocno kciuki za Ciebie ,oby jednak kropek się wgryzl. Za dużo już przeszlas i kolejna porażka nie jest potrzebna,my w poniedziałek się dowiemy czy mamy szansę na dalszą walkę czy jednak już koniec. Marmis ❤✊✊✊

    Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

    -12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    2.11 - badania hormonów
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😬 ???
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 listopada 2018, 08:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:
    Co u Ciebie,jak po wizycie?? Martwimy się o Ciebie


    Wizyta była porażką.. dawno mnie nikt tak nie wku.... miałam też wypadek samochodem więc pech mnie nie opuszcza.. :( ale widzę że u Ciebie też dzieją się rzeczy niemożliwe.. :/ eh kiedy to się wszystko skończy..

  • Paulcia28 Autorytet
    Postów: 5330 4304

    Wysłany: 11 listopada 2018, 09:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_______ wrote:
    Wizyta była porażką.. dawno mnie nikt tak nie wku.... miałam też wypadek samochodem więc pech mnie nie opuszcza.. :( ale widzę że u Ciebie też dzieją się rzeczy niemożliwe.. :/ eh kiedy to się wszystko skończy..
    Kate przykro mi że po wizycie porażka,co do wypadku mam nadzieję że nic Ci się nie stało ? Tulam Ciebie mocno,mam nadzieję że pech w końcu Ciebie/ Nas opuści?

    emka29 lubi tę wiadomość

    Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

    -12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    2.11 - badania hormonów
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😬 ???
‹‹ 1191 1192 1193 1194 1195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego