In vitro start styczeń 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
asienka30 wrote:Farelka, badania zawsze dobrze zrobić. Jeżeli f ragmentacja jest za wysoką to mogą zastosować inną metodę zapłodnienia, np. IMSI, która zmniejsza ryzyko wybrania nieprawidłowych plemników do zapłodnienia. Mój M ma fragmentacja w górnej granicy normy i nam lekarz od razu zaproponował IMSI. Jeżeli chodzi no genetyke, to może Wam pokazać np. czy nie macie jakichś mutacji, które mogą wpływać na zagniezdzanie się zarodka, poronienia i tak dalej. No i przede wszystkim czy kariotypy macie ok, czy nie ma ryzyka ze dziecko będzie chore, itd. Jeżeli chodzi o genetykevto jest drogą. My za kariotypy i podstawowe mutacje placilcmy chyba coś koło 1500 zl. Jeżeli chodzi o fragmentacje, ton tez najtańsza nie jest, w naszej klinice jakoś koło 600-700 zł chyba. Ale pewnie można znaleźć lepsze ceny jak się poszuka
IMSI nie jest dobra metoda zaplodnienia przy zlej fragmentacji, bo prawidłowy morfologicznie plemnik moze miec wadliwe DNA, do tego jest MACS.
Przy prawidłowych kariotypach nadal mozna urodzic chore dziecko, choc ryzyko jest mniejsze.
Jak sie dobrze pokombinuje to kariotypy mozna zrobic na NFZ (my w związku z tym nic nie płacilismy). Dodatkowo mi pobrali krew na v leiden i mutacje genu protrombiny.
Fragmetacje DNA plemnnika robilismy w novum - 298zl.
Badania w kierunku zespolu antyfosfolipidowego, tez mozna postarac sie ogarnac na NFZ i immunologa. -
Bella93 wrote:Na poprzedniej str dodalam post na ten temat.
IMSI nie jest dobra metoda zaplodnienia przy zlej fragmentacji, bo prawidłowy morfologicznie plemnik moze miec wadliwe DNA, do tego jest MACS.
Przy prawidłowych kariotypach nadal mozna urodzic chore dziecko, choc ryzyko jest mniejsze.
Jak sie dobrze pokombinuje to kariotypy mozna zrobic na NFZ (my w związku z tym nic nie płacilismy). Dodatkowo mi pobrali krew na v leiden i mutacje genu protrombiny.
Fragmetacje DNA plemnnika robilismy w novum - 298zl.
Badania w kierunku zespolu antyfosfolipidowego, tez mozna postarac sie ogarnac na NFZ i immunologa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2018, 23:07
KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
starania od 2015
4 nieudane IUI
operacja zpn - poprawa fragmentacji
I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki
3 mrozaczki...
sierpień 2018 - scratching endometrium
12 września - crio
11 października - crio
15 .02.2019 - start II procedury
01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy -
Ja po punkcji 24 pęcherzyków i poziomie estradiolu 13000 po tygodniu od punkcji byłam jak nowa
pierwsze 3-4 dni było najgorzej plus zaparcie trzymało po narkozie i progesteronie.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyBajka_88 wrote:Magnolia trochę wiecej wiary
. W końcu musi być dobrze.
Mam pytanie do dziewczyn które wzięły 2 zarodki na raz. Czym się kierowałyscie ?? Nam jakis czas temu doktorek odradzał wziece dwóch. Ale po 2 nieudanych próbach, bardzo się zastanawiam czy nie lepiej wziąć dwa. Chyba zawsze wieksza szansa że chociaż jeden się zagniezdzi. Pytanie nr dwa czy koszty były transferu 2 kropkow na raz były wieksze ?? Pytam bo naprawde nie mam ochoty dzwonić do kliniki.to była zresztą dość spontaniczna decyzja
ponadto tak jak piszesz, ja tez pomyślałam, że nawet jeśli się nie uda, to jest większa szansa na to, że jeden się zagnieździ, chociaż trzymałam kciuki za oba, bo zawsze chcialam mieć dużą rodzinę, bo ja mam małą (ja jedynaczka, mama jedynaczka).
Czemu lekarz Wam odradzał? ja słyszałam, ze odradzają głownie dlatego, że kobieta jest bardzo drobna, wręczy za chuda i ciąża bliźniacza byłaby dla niej zbyt obciążająca, ale z koleji ja waze 55 kg przy wzroście 172 cm, więc tez raczej tężyzną nie grzesze i doktor ani razu nie poddał pod wątpliwość naszej decyzji. W sumie to my nawet z nim o tym nie rozmawialiśmy, po prostu wpisaliśmy w papiery spontaniczne "2" a doktor powiedział "no to robimy bliźniaki" i tyle
Weźcie również pod uwagę, ze owszem ciąża bliźniacza to ciąża większego ryzyka, ale ciąże z invitro w większości przypadków są dwujajowe, a co za tym idzie to ryzyko jest ograniczone, bo każdy kropek funkcjonuje neizależnie, osobne łożysko itd, duże ryzyko jest przy jednojajowych i ta ciąża faktycznie jest bardzo obciążająca.
Oczywiście nie namawiam, ale nie taki diabeł straszny a radość podwójna. Ja dziś udę na usg i mam nadzieję, ze nadal mam tam moje dwa smoki, bo już bardzo ale to bardzo przyzwyczailam się do myśli, że będa bliźniakiWiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 06:57
Paulcia28, Waleczna, asias, Luna131, Bruised lubią tę wiadomość
-
inka1985 wrote:Asias, my Cię na fioletową zapraszamy
prosze się łądnie zameldowac
asias lubi tę wiadomość
Diagnoza:Azoospermia
3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
3x crio , 1 świeży transfer
29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
13.09.18😞15.03.19😭
-12/19 naturalny cud- cb
-Aniołki (8*)2015 (12*)2018
-Amh 2,74
-Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
21.10.19 histeroskopia
-Zespół Ashermana
-Usunięty polip
9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
Zero zrostow, jajowody drożne
Torbiel 😬
02.2022 rozwód i początek nowego życia...
Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie -
Bajka_88 wrote:Magnolia trochę wiecej wiary
. W końcu musi być dobrze.
Mam pytanie do dziewczyn które wzięły 2 zarodki na raz. Czym się kierowałyscie ?? Nam jakis czas temu doktorek odradzał wziece dwóch. Ale po 2 nieudanych próbach, bardzo się zastanawiam czy nie lepiej wziąć dwa. Chyba zawsze wieksza szansa że chociaż jeden się zagniezdzi. Pytanie nr dwa czy koszty były transferu 2 kropkow na raz były wieksze ?? Pytam bo naprawde nie mam ochoty dzwonić do kliniki.
Mi podali 2 morulki i tylko tyle przetrwało z naszej produkcji więc zostaliśmy bez mrozakow ale lekarz powiedział że 2 jak się podaje to raz że większą szansa a dwa że podobno lepiej im razem i z jego doświadcza wynika że jest większy odsetek udanych ciąż. Dziś idę robić bete więc zobaczymy czy doktorek miał rację.Endometrioza IV st.
ICSI - 06.2018 - 2 zarodki, 5 dpt - 3, 11 dpt - 325, 23 dpt- >10000 mamy dwa ♥️♥️ -
Karolciaaa26 wrote:Ile dni po stymulacji czulyscie sie opuchniete i brzucha robily sie jak balony?
Ja od 2 dnia już zaczęłam i tak jest do dziś a mija 11 dpt ale jeśli chodzi o leki to biorę chyba całą aptekę więc to raczej efekt tego.Endometrioza IV st.
ICSI - 06.2018 - 2 zarodki, 5 dpt - 3, 11 dpt - 325, 23 dpt- >10000 mamy dwa ♥️♥️ -
Witajcie. No niestety ja zaczynam dzisiaj dzień ze smutkiem, żalem, rozczarowaniem i mega dołem psychicznym. Na teście JEDNA gruba krecha. Dzisiaj 10 dpt, takze gdyby się udało to by chociaz cień drugiej kreski pokazałoby. Ja nie mam już sił. Straciłam wszelkie nadzieje na to, że kiedykolwiek się uda. Juz nie mam pojęcia czemu się tak dzieje.
Od kilku lat chodzę od lekarza do lekarza, jak jakaś nie normalna i stoję w miejscu. Już o finansach nie wspomnę, bo nie dość, że ciagle coś sie nie udaje to już jesteśmy wypompowani totalnie z kasy. Chciałabym, żebyśmy zostali rodzicami, ale jest to cholernie trudne,chyba za trudne...
Mam w głowię pełno myśli, których nie potrafię poukładać. We wtorek dla formalności idę na bete tak jak zalecił lekarz.
Życzę milego dnia. Pozdrawiam
Ps. Przepraszam za e żale, ale musiałam wyrzucić to z siebie ;(👩🦰
Hiperpolaktynemia
Niedoczynnosc tarczycy
Endometrioza
👱♂️
Czynnik męski
4 inseminacje 😞😞😞😞
IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
Transfer świeży 😞
Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka
06.2020 Zaczynamy walkę o rodzeństwo
07.2020 Crio❄️😞
09.2020 Crio❄️😉❤️👧🏻 Zdrowa córeczka -
Merssi wrote:Mi podali 2 morulki i tylko tyle przetrwało z naszej produkcji więc zostaliśmy bez mrozakow ale lekarz powiedział że 2 jak się podaje to raz że większą szansa a dwa że podobno lepiej im razem i z jego doświadcza wynika że jest większy odsetek udanych ciąż. Dziś idę robić bete więc zobaczymy czy doktorek miał rację.👩🦰
Hiperpolaktynemia
Niedoczynnosc tarczycy
Endometrioza
👱♂️
Czynnik męski
4 inseminacje 😞😞😞😞
IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
Transfer świeży 😞
07.2020 Crio❄️😞
Waleczna wrote:Witajcie. No niestety ja zaczynam dzisiaj dzień ze smutkiem, żalem, rozczarowaniem i mega dołem psychicznym. Na teście JEDNA gruba krecha. Dzisiaj 10 dpt, takze gdyby się udało to by chociaz cień drugiej kreski pokazałoby. Ja nie mam już sił. Straciłam wszelkie nadzieje na to, że kiedykolwiek się uda. Juz nie mam pojęcia czemu się tak dzieje.
Od kilku lat chodzę od lekarza do lekarza, jak jakaś nie normalna i stoję w miejscu. Już o finansach nie wspomnę, bo nie dość, że ciagle coś sie nie udaje to już jesteśmy wypompowani totalnie z kasy. Chciałabym, żebyśmy zostali rodzicami, ale jest to cholernie trudne,chyba za trudne...
Mam w głowię pełno myśli, których nie potrafię poukładać. We wtorek dla formalności idę na bete tak jak zalecił lekarz.
Życzę milego dnia. Pozdrawiam
Ps. Przepraszam za e żale, ale musiałam wyrzucić to z siebie ;(
Waleczna, bardzo mi przykro.
IMSI 26.06.2018
Beta 10dpt 157.712dpt 278.7
-
Nuśka82 wrote:Waleczna aż mi ciśnienie w czaszce spadło ja przeczytałam Twojego posta. Aż mnie zatkało.
Współczuję kochana widoku tego cholernego testu. Może to jednak za wcześnie.
Ręce mi chodziły jak galareta przy wykonywaniu testu z nadzieją,że w końcu zobaczę 2 krechy, no niestety ....;( Transfer blastki już powinno pokazać, gdyby było ok.👩🦰
Hiperpolaktynemia
Niedoczynnosc tarczycy
Endometrioza
👱♂️
Czynnik męski
4 inseminacje 😞😞😞😞
IVF+IMSI❄️❄️❄️❄️
Transfer świeży 😞
07.2020 Crio❄️😞
Witam dziewczyny poranna pora
Waleczna-wiem, cholernie to trudne! Wiem rowniez, ze cala Twoja nadzieja znikla...ja jednak poczekam na info od Ciebie do wtorku, a moze jednak...Nie chce wprowadzac w zludne nadzieje, ale tez nie chce mowic "przykro mi"...Caluje i przytulam z calych sil nasza kochana Waleczna kobietko ;*
Asias-piekny przyrost
Farelko Ty nasza! Jak milo, ze jestes szczebiotku Ty naszCiesze sie, ze masz dalszy plan dzialania
Starajac sie o pierwsze dziecko chyba warto piribic badania, by choc zblizyc sie do poznania przyczyny, a tym samym by moc ja zwalczyc lub chociaz zminimalizowac. Dziewczyny juz wystarczajaco o tym wszystkim pisaly, wiec decyzja nalezy do Was. Jedynym minusem sa koszta i wybor odpowiednich, bo jest tego tak duzo, a niemal wszystkie wydaja sie byc istotne...Musicie jednak postawic na najwazniejsze. Trzymam kciuki
÷
tolerancyjna, Waleczna lubią tę wiadomość
-
Dziekuje dziewczyny za odp. odnosnie proga...pPytalam, bo chcialam porownac...wiec wydaje sie, ze dawka 800mg powinna byc wystarczajaca...to nawet chyba spora dawka...?
Paulcia-jupi! Zobaczysz swoja fasolinke lub fasolinkaPrzyjemnosci i pozytywnych wiesci na wizycie ;*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 08:24
-
Waleczna wrote:Ręce mi chodziły jak galareta przy wykonywaniu testu z nadzieją,że w końcu zobaczę 2 krechy, no niestety ....;( Transfer blastki już powinno pokazać, gdyby było ok.
Waleczna, MagNolia55 lubią tę wiadomość
♥️♥️ 08.2012 - bliźniaki,
-
No właśnie ja widzę, że to robienie testów domowych w naszym przypadku nie jest najlepszym pomysłem. Wprowadza w niepotrzebny błąd, przez to myślenie,stres i w ogóle. Skoro lekarz zaleca betę po 14 dniach, to trzeba się tego trzymać.
Waleczna zapomnij o tym teście, jakby go nie było. Zrób betę zgodnie z zaleceniami lekarza.MagNolia55 lubi tę wiadomość