X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro start styczeń 2018
Odpowiedz

In vitro start styczeń 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia1992 wrote:
    Paulcia co u mnie w piątek miałam wizte u mojej Pani Doktor bo dość słabo się czułam, miałam okropne skurcze, ale już jest w miarę Ok. Za jakieś dwa-trzy tygodnie powinnam dostać miesiączki i ruszamy z przygotowaniami do kriotransferu. Nadal nie mam niestety wyniku badania histopatologicznego ale w środę pojadę do szpitala bo dość cieżko jest się tam dodzwonić. W piątek ustaliłam z Panią doktor jakie badania mam do zrobienia, będę miała robiony scratching endometrium by sprawdzić czy nie ma już tej bakeri oraz w moim przypadku pomaga tzw. Uszczypnięcie endometrium. Zastanawiamy się z mężem czy brać jeden czy dwa zarodki, ja jestem zdecydowana na dwa ale mój mąż średnio jest przekonany do mojej decyzji, ale również jest to kwestia kliniki nie możemy o tym sami zdecydować tylko jak się dowiedziałam ze musi na to wyrazić zgodę dyrekcja to mi ręce opadły, obawiają się ze względu na mój młody wiek i szczupła budowę ciała ale takie argumenty jakoś do mnie nie przemawiają...

Ja się uparlam na podanie dwóch zarodków tak jak Ciocia Paulcia.. :) i jestem jej bardzo wdzięczna:) gdybym wzięła wtedy jeden może wcale nie byłabym w ciąży.. Teraz wiem że jak jeszcze przyjdzie mi wrócić do kliniki to TYLKO po dwa zarodki(oczywiście jeśli będziemy je mieć) Mój mąż i lekarz upierał się na jeden.. tyle że tylko My wiemy jak to jest czekać na wyniki bety i próbować pozbierać się po nie udanym transferze..

Paulcia28, asienka30, Bruised lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam crio w maju a kolejny długi protokół VII/VIII

• Jvm Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaMartaMarta wrote:
    Jakie badania radzicie zrobić po pierwszym nieudanym transferze? co powinno robić się z immunologii? I po ilu dniach mniej więcej pojawia się okres od postawieniu estrofemu i prolutexu?
    Subpopulacje limfocytów.
    Okres pojawi się w zależności jak wysoki był progesteron, u mnie to zawsze kwestia dwóch, trzech dni.

• Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fujitsu wrote:
    Ja miałam crio w maju a kolejny długi protokół VII/VIII
    Ja miałam pierwszy protokół w styczniu a drugi w sierpniu

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_______ wrote:
    Ja się uparlam na podanie dwóch zarodków tak jak Ciocia Paulcia.. :) i jestem jej bardzo wdzięczna:) gdybym wzięła wtedy jeden może wcale nie byłabym w ciąży.. Teraz wiem że jak jeszcze przyjdzie mi wrócić do kliniki to TYLKO po dwa zarodki(oczywiście jeśli będziemy je mieć) Mój mąż i lekarz upierał się na jeden.. tyle że tylko My wiemy jak to jest czekać na wyniki bety i próbować pozbierać się po nie udanym transferze..
    Kate jak miło <3
    Jak się czujesz?

29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Amh 2,74
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    Torbiel 😬
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onia wrote:
    Ale 3 cykle od punkcji, czy 3 cykle od nieudanego transferu ?
    3 @ miałam na myśli jedna za drugą , jak organizm wydobrzeje po punkcji to można odrazu przystępować

29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Amh 2,74
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    Torbiel 😬
  • Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaMartaMarta wrote:
    Jakie badania radzicie zrobić po pierwszym nieudanym transferze? co powinno robić się z immunologii? I po ilu dniach mniej więcej pojawia się okres od postawieniu estrofemu i prolutexu?
    Kochana rzadko kiedy się udaje by zaskoczyło po pierwszym transferze, ja to nazywam 6 w lotto :-) za drugim na pewno się uda :-)
    Gdyby już 3-4 transfer się nie udał to można poszukać przyczyny ale nie po pierwszym

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Amh 2,74
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    Torbiel 😬
  • gosia1992 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate_______ wrote:
    No to mamy podobna sytuacje ja swoje mowię a mąż i Pani Doktor swoje. Ja jestem za transferem dwóch i tak łatwo nie odpuszczę. Za dużo ostatnio przeszłam by zgodzić się na transfer jednego zarodka.

Paulcia28 lubi tę wiadomość

km5spiqv5qgms7jm.png
    09.04.2018 punkcja
    ICSI- mamy 6 zarodków i 7 komórek
    Crio 29.05.2018 -
    22.06.2018 histeroskopia
    Lipiec 2018 naturalny cud, 7tc ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
    10.09.2018 scratching endometrium
    Crio 22.09.2018. Beta 13dpt 667. 16dpt 2660. 20dpt 11 427. 24dpt 30 679.
    Klinika Novum kwiecień 2017.
  • Luna131 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! W środę miałam crio. Od pt boli mnie brzuch, z przerwami, ale bardziej środek brzucha niż dół. Ogólnie czuję się słabo. Na objawy ciążowe to za wcześnie. Nospa pomaga na parę h. Biorę luteinę, lutinus i fraxiparinę. Może to od leków? W zeszłym miesiącu brałam ten sam zestaw i tak nie było. Miał ktoś podobnie? Można mieć hiperke 1.5mca po stymulacji?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 19:53

p19udqk3lzbhhr0f.png

Niepłodność idiopatyczna
    19.07.2018 transfer 1 kropki - :(
    22.08.2018 crio 1 kropki - beta 10dpt 115, 12dpt 294, 14dpt 708 :)
  • Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna131 wrote:
    Hej! W środę miałam crio. Od pt boli mnie brzuch, z przerwami, ale bardziej środek brzucha niż dół. Ogólnie czuję się słabo. Na objawy ciążowe to za wcześnie. Nospa pomaga na parę h. Biorę luteinę, lutinus i fraxiparinę. Może to od leków? W zeszłym miesiącu brałam ten sam zestaw i tak nie było. Miał ktoś podobnie? Można mieć hiperke 1.5mca po stymulacji?
    Nie słyszałam o hiperce po takim czasie,
    Gratuluje transferu :-)

Luna131 lubi tę wiadomość

29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Amh 2,74
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    Torbiel 😬
  • Namyria Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam teraz po nieudanym transferze dwóch Świeżaków na crio. Czy będę dostawać jakieś leki przed transferem?

To znaczy na razie czekam na @@@ (w czwartek odstawiłam leki wiec 3 dzień). Mam nadzieje, że przyjdzie już w tym tygodniu.

Lekarz kazał odczekać jeden cykl więc transfer jedynego Mrożaczka dopiero w październiku... :( Jak jeszcze nic nie wyskoczy. Kto transferuje w październiku?

Co do bóli brzucha to ja miałam ale dopiero od 9dpt. Aż wylądowałam w szpitalu:) Myślę. że właśnie przez to się nie udało... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 20:17

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • Onia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namyria wrote:
    Ja czekam teraz po nieudanym transferze dwóch Świeżaków na crio.

To znaczy na razie czekam na @@@ (w czwartek odstawiłam leki wiec 3 dzień). Mam nadzieje, że przyjdzie już w tym tygodniu.

Lekarz kazał odczekać jeden cykl więc transfer jedynego Mrożaczka dopiero w październiku... :( Jak jeszcze nic nie wyskoczy. Kto transferuje w październiku?

Co do bóli brzucha to ja miałam ale dopiero od 9dpt. Aż wylądowałam w szpitalu:) Myślę. że właśnie przez to się nie udało... :(

Przykro mi, że transfer nie zakończył się dobrze.
    A lekarz mówił czemu mogło się nie udać ?
    Oby Październik okazał się dla Ciebie szczęśliwy.
    Ja będę miała we wrześniu długowyczekiwany trasfer dwóch i jedynych zarodków.

c5c9c0e3f3.png
  • Luna131 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:
    Nie słyszałam o hiperce po takim czasie,
    Gratuluje transferu :-)
    Dzięki! Jakoś się udało ;)

Paulcia28 lubi tę wiadomość

p19udqk3lzbhhr0f.png

Niepłodność idiopatyczna
  • Luna131 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namyria wrote:
    ?

No u mnie to wcześnie... Nie chcę myśleć co tam się dzieje, bo najczarniejsze scenariusze mi przychodzą do głowy. Może to po prostu niestrawność. ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 20:22

p19udqk3lzbhhr0f.png

Niepłodność idiopatyczna
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jvm wrote:
    Subpopulacje limfocytów.
    Okres pojawi się w zależności jak wysoki był progesteron, u mnie to zawsze kwestia dwóch, trzech dni.

No właśnie ja powoli dochodzę do siebie po 2 nieudanym transferze i też się zastanawiam nad immunologią ale im więcej czytam o niej tym bardziej się boję. Po prostu nie mam szczecia do lekarzy. Ja robiłam tylko ANA ale wyszły ujemne. W planie miałam robić NK ale jakoś nie zdecydowałam się. Może to był błąd...

W piątek odstawiłam Progesterone Basins (miałam dawkę 2 razy 100 mg wiec bardzo mała w stosunku do innych, crio na cyklu naturalnym).
    Dzis zaczął mi sie chyba okres ale jest strasznie dziwny:
    -pierwszy raz w życiu nie mam zadnych skurczy i bóli brzucha
    -krew (sorry za opis) jest jakby wodnista tzn nie ma takiej jakby tkanki i skrzepów, tylko woda rozdzieńczona farbką
    -i jest jej bardzo mało

No i boje się że moje endo nie było gotowe na przyjęcie zarodka mimo ze lekarz twierdził ze miało dobrą strukturę....

Jak Wasz okres wygladał po odstawieniu luteiny , czy innych srodkwó z progesteronem?

No i lekarz w sumie nic nowego mi nie zaproponował na kolejne CRIO (mam przyśc na monitoring 14 dc i tyle).
    Boje się przenosić zarodek miedzy klinikami... wiec chyba ostatecznie tu na ostatnie crio zostane a potem zmiana.

W miedzy czasie spróbuje jakos dietą (po raz n-ty) ruszyć moje endo:
    -morele, orzechy migdały
    -siemie lniane, wit b, q10
    -napary z pokrzywy i lisci malin
    -soki, oliwa z oliwek magnez

Tylko tyle i az tyle aby mieć poczucie ze coś jednak robię...

Podpowiedzcie cos prosze co jeszcze mogę zrobić...

2019 Natalka
  • Namyria Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    No właśnie ja powoli dochodzę do siebie po 2 nieudanym transferze i też się zastanawiam nad immunologią ale im więcej czytam o niej tym bardziej się boję. Po prostu nie mam szczecia do lekarzy. Ja robiłam tylko ANA ale wyszły ujemne. W planie miałam robić NK ale jakoś nie zdecydowałam się. Może to był błąd...

W piątek odstawiłam Progesterone Basins (miałam dawkę 2 razy 100 mg wiec bardzo mała w stosunku do innych, crio na cyklu naturalnym).
    .

Kiedy planujesz crio? To będzie ostatni zarodek? Ilu dniowy? Podchodzisz przy naturalny cyklu?

Onia - w sumie nie byłam u lekarza po odstawieniu (byłam wcześniej i powiedział, że jak beta będzie spadać to odstawić i październik). Ale wydaje mi się, że to wina hiperki... Brzuch miałam jak balon! Myślałam, że mi pęknie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2018, 20:31

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • asienka30 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:

-krew (sorry za opis) jest jakby wodnista tzn nie ma takiej jakby tkanki i skrzepów, tylko woda rozdzieńczona farbką
    -i jest jej bardzo mało

No i boje się że moje endo nie było gotowe na przyjęcie zarodka mimo ze lekarz twierdził ze miało dobrą strukturę....

Jak Wasz okres wygladał po odstawieniu luteiny , czy innych srodkwó z progesteronem?

No i lekarz w sumie nic nowego mi nie zaproponował na kolejne CRIO (mam przyśc na monitoring 14 dc i tyle).
    Boje się przenosić zarodek miedzy klinikami... wiec chyba ostatecznie tu na ostatnie crio zostane a potem zmiana.

-morele, orzechy migdały

A probowalas takich rzeczy jak test kurczliwosci macicy przed transferem czy scratching endometrium? Może warto jeszcze zbadać przed transferem tsh i prolaktyne? Często lekarze proponują steryd i acard. To rzeczy, które mi lekarz po nieudanym transferze zaproponował.

8jhd5h3.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
  • Onia Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:

-i jest jej bardzo mało

-morele, orzechy migdały

A jakiej grubości miała endo?
    Myślę, że NK warto zrobić - u mnie wyszły za wysokie plus test CBA - jest tam kilka parametrów i wyszły mi w cały świat. Dostałam na to leki z zalecenia immunloga.

NIe wiem co jeszcze mogę zbadać wrazie gbyby się we wrześniu nie udało (???)

A witaminę D, masz na odpowiednim poziomie ? A biorę z zalecenia lekarza D,C,B12, modulator homocysteiny (ponoć większośc ma ten parametr za wysoki, badałas?), magnez, folic, omega-3.

c5c9c0e3f3.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onia wrote:
    A jakiej grubości miała endo?
    Myślę, że NK warto zrobić - u mnie wyszły za wysokie plus test CBA - jest tam kilka parametrów i wyszły mi w cały świat. Dostałam na to leki z zalecenia immunloga.

NIe wiem co jeszcze mogę zbadać wrazie gbyby się we wrześniu nie udało (???)

A witaminę D, masz na odpowiednim poziomie ? A biorę z zalecenia lekarza D,C,B12, modulator homocysteiny (ponoć większośc ma ten parametr za wysoki, badałas?), magnez, folic, omega-3.

O zapomniałam dopisać ze wit D i kwas foliowy w wersji metylowanej tez łykam i łykałam oraz b6 i b12.

A kogos innego poza Pasnikiem mozecie polecić?
    A mzoe ktoś w Novum zajmuje sie immunologią?

Na moje pytanie o grubośc endo lekarz powiedział ze jest ładne i dobre i ze grubość nie ma znaczenia i powtórzył mi znów sowja teorie na temat endo, ze wazna jest truktura a nie grubośc.

agaaa90 lubi tę wiadomość

2019 Natalka
  • japonka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Novum nikt, oni nie wierzą w immunologię. Odeszli już nawet od podawania Encortonu przy IV. Na szczęście moja lekarka jest otwarta na niestandardowe opcje i wie że chodzę poza Novum do lekarzy i że będę zajmować się immuno :)

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
‹‹ 995 996 997 998 999 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ