In vitro start w 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Śliczne sierściuszki
bajka_ lubi tę wiadomość
-
hej dziewczyny... Czytam Wasze wpisy i za wiele nie mogę się jeszcze wypowiadać w kwestii przyjmowania zastrzyków itp. bo to wszystko przede mną - pewnie jak przyjdzie pora to zasypię Was pytaniami
Ja chwilowo robię przerwę w lekach i lekarzach - przez dwa lata byłam na lekach i stałym monitoringu. Już byłam zmęczona stałym scenariuszem - leki, pęcherzyk (zawsze), owulacja potwierdzona USG i wynik zawsze taki sam - brak ciąży. A te leki to miałam trochę na siłę (wszystkie wyniki w normie) bo żaden lekarz nie znalazł przyczyny niepłodności. Najwięcej leków dostałam właśnie od naprotechnologa - tam się dopiero jest królikiem doświadczalnym...
Pisałyście o głupich komentarzach ludzi, których nie dotyczy problem niepłodności - i to jest właśnie moim zdaniem sedno - uważam, że osoby, które nie mają takiego problemu nie powinny się wypowiadać negatywnie... Myślę, że niejedna osoba zmieniłaby zdanie, jakby ją samą ten problem dotyczył...
Przecież każda z nas nie zakładała takiego scenariusza i myślę, że wiele z nas też miała i ma mieszane uczucia - czy robimy dobrze itp. Ja osobiście jestem osobą wierzącą i IVF również z tego powodu jest dla mnie wyzwaniem. W odróżnieniu do mojego męża, który wychował się za granicą - on nigdy nie miał żadnych oporów.
Dzisiaj jestem zdecydowana na podejście do procedury - moją ostateczną decyzję podjęłam po rozmowie z moi przyjacielem, lekarzem z Izraela. Jest on muzułmaninem i swoją drogą bardzo dobrym człowiekiem. Zapytałam go kilka tygodni temu co Koran mówi o in vitro i czy w jego kraju kobiety korzystają z takiej metody swobodnie. On się uśmiechnął i powiedział: "Kamila - w koranie jest napisane, że małżonkowie powinni zrobić wszystko co się da, żeby mieć potomstwo i In vitro jest normalnym leczeniem. Gdyby Bóg nie chciał, żeby dzieci rodziły się w ten sposób to nie byłoby tej metody".
Mam wielu znajomych w różnych krajach i jak rozmawiam z nimi o IVF to każdy z nich nie może się nadziwić, że w Polsce ten temat jest problemem. Bo okazuje się, że reszta świata ma odmienne zdanie i tam nikt się nie zastanawia nad moralnością, wiarą itp. IVF jest ogólnodostępne...
Przepraszam, że tak się rozpisałam, ale chciałam Wam powiedzieć (i pewnie o tym wiecie), że to co robimy jest w Świecie normalne
Kabełka lubi tę wiadomość
Starania od 3 lat; 6 inseminacji; brak przyczyny niepłodności
27.12.2017 start IVF
9 luty transfer crio
13dpt beta 550, 25dpt beta 26000 i ciąża potwierdzona na USG -
Bajka tez masz cudaczki piekne
bajka_ lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cześć Dziewczyn,
Jestem tu nowa i chciałabym skorzystać z Waszego doświadczenia odnośnie parametrów męża do inseminacji:
koncentracja - 7 mln/ml
całkowita ilość plemników w ejakulacie - 17,75 mln
ruch postępowy - 20%
ruch całkowity - 30%
plemnik o budowie prawidłowej - 3%
Czy przy takich parametrach w ogóle można przystąpić do inseminacji?
Dziękuję- zaniżone parametry nasienia / wiek /MTHFR C677C-T i A1298C-T oraz PAI 1 -4G,fragmentacja DNA 14% i 9%, kariotypy prawidłowe, KIR AA, LCT ujemny, bardzo złe wyniki cytokin -wysoki TNF alfa, NK 8,9% homocysteina 7,1, Wit D 56
leczenie immunosupresja = /encorton/accofil
Od 03.2020: prograf/encorton/accofil w cyklu z transferem
- ICSI - start 12.2017; - Crio - 01.2018 ; - Crio -14. 03.2018
- ICSI II - 06.2018; - ET- 25.06.2018 ;- Crio - 23.08.2018
- ICS III - 4❄️02.2019 , 04.2019 06.2019
- ICSI IV - 2 blastki 4bc i 4cc -
Kejtik nasienie jak nabardziej nadaje sie do inseminacji, w klikince poddaje sie nasienie "odwirowaniu" i przy losci prawie 18 milionow plemnikow 3% prawidlowych to jest to naprawde dosc sporo jezeli chodzi o inseminacje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2017, 12:38
Provita Katowice, Nasz cudotwórca DR Mańka!
2014 1 IMSI==> 2 zarodki(jeden jedyny transfer) , brak mrozaków==> 06.2015córka
2017 2 IMSI ==> 2zarodki(jeden jedyny transfer) ==>jedno pięknie bijące serduszko==> 09.2018 córeczka:) -
MylaKAmila napisałas :
Zapytałam go kilka tygodni temu co Koran mówi o in vitro i czy w jego kraju kobiety korzystają z takiej metody swobodnie. On się uśmiechnął i powiedział: "Kamila - w koranie jest napisane, że małżonkowie powinni zrobić wszystko co się da, żeby mieć potomstwo i In vitro jest normalnym leczeniem. Gdyby Bóg nie chciał, żeby dzieci rodziły się w ten sposób to nie byłoby tej metody".
Wiesz ja tez sobie to dokladnie tak samo tłumacze, tylko ze ja nie opieram tego na koranie, a własnorozsądkowo, i juz dawno przestało mnie obchodzic co kosciol ma do powiedzenia na ten temat, bo kosciol ani mi nie da, ani mi nie pomoze. Osoby ktore podchodza do in vitro, sa dobrymi ludzmi, wspaniałymi rodzicami, i wzorowymi obywatelami, a kosciol zamiast wspierac ich w swoich decyzjach, woli SZYKANOWAC i obrzydzac ludziom życie!Flowwer lubi tę wiadomość
Provita Katowice, Nasz cudotwórca DR Mańka!
2014 1 IMSI==> 2 zarodki(jeden jedyny transfer) , brak mrozaków==> 06.2015córka
2017 2 IMSI ==> 2zarodki(jeden jedyny transfer) ==>jedno pięknie bijące serduszko==> 09.2018 córeczka:) -
nick nieaktualny
-
Dootka_86 wrote:Dziewczyny a jak z ćwiczeniami podczas stymulacji? Nosi mnie dzisiaj niemiłosiernie, beznadziejna pogoda, poruszalabym się ale nie wiem czy moge. Trzeci dzien gonal f dzisiaj
-
Dootka może książkę jakąś weź, albo coś bo Ty chyba za dużo myślisz albo masz za mało problemów albo na siłę ich wyszukujesz. Wszystko z głową, a Ty chyba byś najlepiej w zlotej klatce zamknęła siebie, męża i dziecko pracujesz? Masz chyba za duzo czasu i za dużo myslisz tylko o jednym;) sorry, ale musiałam w końcu to z siebie wyrzucić
a88, MalaHD lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyW szkole pracuje wiec wakacje mam...fakt siedzę w domu i myślę...cale życie ćwiczę a teraz nie wiec mnie nosi...na gonapeptylu to chociaz na rowerze pojeździłam no dobra wezmę się za gotowanie, bo juz dom wysprzątałam..albo pojadę po jakiś sklepach połazić..
Edit: W ogole to przytyłam w ciągu ostatnich 2 tyg dwa kilo i średnio szczęśliwa z tego powodu jestem po porodzie bede sie brać za siebie...coz, nie mozna miec wszystkiego, narazie skupiam sie na zajściu w ciąże...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2017, 13:15
-
Ja na gonal i cetroide miałam jadłowstręt
Nic nie przechodziło mi przez gardło. Przez to na krótkim protokole w ciągu 2tyg schudłam, poleciała mi morfologia i był nawet chwilowy strach czy dojdzie do punkcji bo tak miałam kiepskie wyniki krwi. Też bolała mnie głowa ale ja bardziej zrzucalam to na ten jadłowstręt. -
nick nieaktualnyNatka-matka wariatka :) wrote:Ja na gonal i cetroide miałam jadłowstręt
Nic nie przechodziło mi przez gardło. Przez to na krótkim protokole w ciągu 2tyg schudłam, poleciała mi morfologia i był nawet chwilowy strach czy dojdzie do punkcji bo tak miałam kiepskie wyniki krwi. Też bolała mnie głowa ale ja bardziej zrzucalam to na ten jadłowstręt. -
madwitka wrote:MylaKAmila napisałas :
Zapytałam go kilka tygodni temu co Koran mówi o in vitro i czy w jego kraju kobiety korzystają z takiej metody swobodnie. On się uśmiechnął i powiedział: "Kamila - w koranie jest napisane, że małżonkowie powinni zrobić wszystko co się da, żeby mieć potomstwo i In vitro jest normalnym leczeniem. Gdyby Bóg nie chciał, żeby dzieci rodziły się w ten sposób to nie byłoby tej metody".
Wiesz ja tez sobie to dokladnie tak samo tłumacze, tylko ze ja nie opieram tego na koranie, a własnorozsądkowo, i juz dawno przestało mnie obchodzic co kosciol ma do powiedzenia na ten temat, bo kosciol ani mi nie da, ani mi nie pomoze. Osoby ktore podchodza do in vitro, sa dobrymi ludzmi, wspaniałymi rodzicami, i wzorowymi obywatelami, a kosciol zamiast wspierac ich w swoich decyzjach, woli SZYKANOWAC i obrzydzac ludziom życie!Starania od 3 lat; 6 inseminacji; brak przyczyny niepłodności
27.12.2017 start IVF
9 luty transfer crio
13dpt beta 550, 25dpt beta 26000 i ciąża potwierdzona na USG -
lipcowka86 wrote:Dziewczyny kociaki przepiękne
Jaki jest optymalny poziom witaminy D??
Dziś oznaczała i mam 35.9 nie wiem czy wprowadzać suplementacje czy jest ok. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyBetween wrote:Ksiadz ode mniecz parafii mowi, zeby nie patrzec na zdanie kosciola...bo kosciol za 20 lat moze zezwolic na in vitro, a dla nas bedzie juz za pozno.