IN VITRO - STYCZEŃ 2019- ciąg dalszy
-
WIADOMOŚĆ
-
Monzak wrote:Hej, Jestem tutaj zupełnie nowa. Od jakiegoś czasu śledzę różne fora na temat in vitro, ale nigdzie nie mogę znaleźć historii podobnej do naszej. Ja i mój mąż mamy po 30 lat, od 7 lat się nie zabezpieczaliśmy, czekając co będzie to będzie. W końcu decyzja.. leczenie! i tak pierwsze wizyty, badania nasienia, kolejne badania nasienia i tragedia... wyniki męża bardzo słabe <2mln i słaba żywotność. Decyzja lekarza.. in vitro. Trudno, łzy popłynęły, ale działamy. W grudniu pierwsza stymulacja, 10/12 punkcja i 17 komórek, 6 zapłodnionych, po pierwszej dobie 5 rozwijało się prawidłowo, w 3 dobie wszystkie 5 nadal prawidłowo się dzieliło więc czekałam z niecierpliwością na transfer i niestety... po 3 dobie wszystkie się zatrzymały i transferu nie było... Czy któraś z Was miała taką sytuację? Nie wiem co mam robić... próbować jeszcze raz, ale co jeśli sytuacja się powtórzy?moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
kalade wrote:Ja jutro mam wizytę startowa.
Cały czas waham się między krótkim a długim protokołem. Jeśli miałam po krótkim 12 dojrzałych komórek i 4 zarodki dobrej jakości to czy można zalozyc, że to nie wina krótkiego protokołu tylko sposobu zapłodnienia?
Ja mam AMH 1,8, byłam na długim, wyhodowałam 7 komórek. Z tego 1 niedojrzała, jedna się nie zapłodniła prawidłowo. 3 dnia mieliśmy 5 zarodków, ale do blastocysty dotrwały 2. -
elfi wrote:Wg mnie 12 komórek i 4 zarodki to ładny wynik. To są blastki?
Ja mam AMH 1,8, byłam na długim, wyhodowałam 7 komórek. Z tego 1 niedojrzała, jedna się nie zapłodniła prawidłowo. 3 dnia mieliśmy 5 zarodków, ale do blastocysty dotrwały 2.
Nie rozumiem już tego wszystkiego:( -
kalade wrote:Jeden 3 dyniowy podawali żywy, a później 3 mrożone blastki. Porozmawiaj dzisiaj z lekarka, ale z tego co pamiętam to raczej ona będzie znowu za krótkim protokołem. Jak raz zapytałam o długi w następnym podejściu to dała powiedziała, że AMH trochę za wysokie do długiego, ale że można spróbować. Pewnie może to przez ryzyko hiperstymulacji, ale na pewno teraz mam mniejsze już niż 1,72.
Nie rozumiem już tego wszystkiego:(moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
evkill wrote:To z moim AMH mi proponowali długi. Byłam u kilku lekarzy i dla większości ta graniczna liczba to 3. Powyżej krótki, a poniżej długi.
-
kalade wrote:Dziękuję Evkill. Dziś porozmawiam na ten temat. Czy rodzaj protokołu wpływa na jakoś zarodków? Bo jeśli nie to chyba zdecyduje się na krotki, skoro wyhodowałem dużo dojrzałych komórek i zarodków.
To daj znac bo sama jestem ciekawa co ci powieWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 10:34
Luty 2018-laparoskopia, usuniety 6cm potworniak z czescia jajnika
30.05.18 I 29.06.18- 😥, 28.08.18-3 UIU Odwolana za slabe nasienie
13.09.18 - odwołany start z IMSI - torbiel
I IMSI 08.10.18
transer 8B I 7B )😢
crio 26.11 - 2BB - cb
II IMSI krotkie- 0 zarodkow
III IMSI z KD luty 2019
04.03.19- FET KD (9A I 9B) -.cb
14.05.19- FET 2 bla(AZ)-😢
Wrzesien 2019- FET KD 4 A 😢
12.11.19- Fet AZ4 BB cb
16.12.19- AZ 6.1.1 (:
5dpt-10,1 8dpt- 51,1, 11 dpt- 154,1, 14 dpt- 649,1,17 dpt-2290 pecherzyk 7 mm, 23 dpt-13900, 26 dpt ❤+ krwiak 7 tydzien * 💔
20.03.20 - AZ 6.1.1 cudzie trwaj
badania nieprawidlowosci:Allo- z partnerem 38 % i z dawcą 15%, Ana 1 I 2i 3 dodatnie,MTHFR 6777C-T układ hetero,PAI- 1 układ homo -
nick nieaktualny
-
joe anna wrote:Jestem po wizycie. Nie miałam badania bo za wczesnie ale za tydzień lekarz mówił ze będzie coś widać. Dziewczyny co powinnam jeść na poczatku ciąży żeby dobrze to wpływało na płód?
bez fast foodów
duzo wody warzywka rybki chude mięsko
najlepiej 5 posiłków dziennie
i świeże powietrze
duzo snu , bez stresu
joe anna lubi tę wiadomość
-
Moje amh było powyżej 2 i protokół krótki...!!
6 IUI -
20.09.2018 criotransfer 3AA- 9dpt beta 9.61, 11dpt beta 1.89
12.02.2019 criotransfer 3AB - 8dpt beta <1,2
10.04 criotransfer 3CC - 8dpt beta < 1,2
Nie mam więcej zarodków.....
03.02.2020 - dostaliśmy się do dofinansowania ivf
03.2020 - start drugiej procedury ?
lewy jajowód niedrożny
Hashimoto
mutacja MTHFR i PAI-1
KIR Bx -
Już po wizycie. Podchodzimy teraz na długim protokole. Mam przyjść na monitoring w 14-17dc. Doktor powiedziała, że warto spróbować teraz innego sposobu, bo protokół ma wpływ w jakimś stopniu na jakość komórek jajowych. Zostajemy przy ICSI, bo Pani doktor powiedziała, że jeśli zapłodnilo się 5 na 6 komórek jajowych to znaczy, że nie tutaj leży przyczyna niepowodzenia.
Mam wykonać część badań immunologicznych i możliwe, że teraz dostanę profilaktycznie zastrzyki z heparyny.elfi lubi tę wiadomość
-
kalade wrote:Dziękuję Evkill. Dziś porozmawiam na ten temat. Czy rodzaj protokołu wpływa na jakoś zarodków? Bo jeśli nie to chyba zdecyduje się na krotki, skoro wyhodowałem dużo dojrzałych komórek i zarodków.
-
kalade wrote:Już po wizycie. Podchodzimy teraz na długim protokole. Mam przyjść na monitoring w 14-17dc. Doktor powiedziała, że warto spróbować teraz innego sposobu, bo protokół ma wpływ w jakimś stopniu na jakość komórek jajowych. Zostajemy przy ICSI, bo Pani doktor powiedziała, że jeśli zapłodnilo się 5 na 6 komórek jajowych to znaczy, że nie tutaj leży przyczyna niepowodzenia.
Mam wykonać część badań immunologicznych i możliwe, że teraz dostanę profilaktycznie zastrzyki z heparyny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 15:30
kalade lubi tę wiadomość
-
kalade wrote:Już po wizycie. Podchodzimy teraz na długim protokole. Mam przyjść na monitoring w 14-17dc. Doktor powiedziała, że warto spróbować teraz innego sposobu, bo protokół ma wpływ w jakimś stopniu na jakość komórek jajowych. Zostajemy przy ICSI, bo Pani doktor powiedziała, że jeśli zapłodnilo się 5 na 6 komórek jajowych to znaczy, że nie tutaj leży przyczyna niepowodzenia.
Mam wykonać część badań immunologicznych i możliwe, że teraz dostanę profilaktycznie zastrzyki z heparyny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 15:32
moja historia
elfi wrote:Ja bym chyba szła krótkim jeśli tak ładnie Ci poszło. Ale nie mam pojęcia czy rodzaj protokołu wpływa na jakość zarodków...Tak na logikę to mógłby wpływać na jakość i dojrzałość komórek. Zapytaj lekarza i daj nam znać
elfi lubi tę wiadomość
moja historia
Evkill, a jak u Ciebie? Jaki plan gry teraz?
-
elfi wrote:Evkill, a jak u Ciebie? Jaki plan gry teraz?moja historia
evkill wrote:Jakie badania masz zrobić? Heparynę masz mieć od kiedy?
Homocysteina
P/c antykardiolipinowe IgM
P/c antykardiolipinowe IgG
Antykoagulant tocznia
P/c przeciw p2-glikoproteinie I IgM
P/c przeciw p2-glikoproteinie I IgG
Test IMK
Heparyna chyba po transferze albo po punkcji.
I jak się nie uda pierwszy transfer albo do niego nie dojdzie z powodu endometrium (dzisiaj, w 24dc było tylko 6mm) to laparoskopia plus histeroskopia i dopiero następne transfery. -
kalade wrote:To badania:
Homocysteina
P/c antykardiolipinowe IgM
P/c antykardiolipinowe IgG
Antykoagulant tocznia
P/c przeciw p2-glikoproteinie I IgM
P/c przeciw p2-glikoproteinie I IgG
Test IMK
Heparyna chyba po transferze albo po punkcji.
I jak się nie uda pierwszy transfer albo do niego nie dojdzie z powodu endometrium (dzisiaj, w 24dc było tylko 6mm) to laparoskopia plus histeroskopia i dopiero następne transfery.
A w ogóle wie ktoś, kiedy crio robi się na naturalnym? Mi dr z automatu przepisał sztuczny -
elfi wrote:Takie endo masz na cyklu naturalnym czy sztucznym?
A w ogóle wie ktoś, kiedy crio robi się na naturalnym? Mi dr z automatu przepisał sztuczny
Łatwiej wyznaczyć datę transferu na sztucznym, ale z tego co wiem lepiej robić na naturalnym, jak masz swoje własne owulacje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 17:12