X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Paulijana Przyjaciółka

Wysłany: 23 lipca 2024, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny myślę, że nie ma co się doktoryzować. Ostatnio usłyszeliśmy też na wizycie, że w in vitro głównie rozchodzi się o zdrowy zarodek. Jeśli genetycznie jest ok to 90% kobiet będzie w ciąży problem w tym, że nie bada się wszystkich zarodków bo po pierwsze to na maxa drogie a po drugie narusza zarodek i już może spadać jego jakość. A w tym rządowym programie to w ogóle nie są badania genetyczne zarodków przewidziane więc jak ktoś np musi przejść takie badania ze względów medycznych to musi przejść całą procedurę komercyjnie 🤯

MałaMiMi lubi tę wiadomość

• Saimi Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMiMi wrote:
    Wiem właśnie, że z mrożonych komórek są dzieci ;-) ale jakoś tak lekarz mi pwoeodziala, że mają lepsze statystyki ze świeżymi. Może to chodzi i konkretną klinikę, oni się nie specjalizowali do tego czasu w mrożonych.

Ponoć (kiedyś) czasem zdarza się, że się prawidłowo nie rozmrozą zarodki. Ale my np uzyskalismu info, że ciąże z mrożonych jak i świeżych praktycznie są na tym samym poziomie i już aktualnie (z tą technika i doświadczeniem) praktycznie takie sytuacje się nie zdarzają.

Trinity_Nea, Raija86, Paulijana lubią tę wiadomość

1 ivf i A na świecie ❤️🥰💓
    Czy będzie kolejny cud?

age.png
  • Raija86 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2024, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    Ponoć (kiedyś) czasem zdarza się, że się prawidłowo nie rozmrozą zarodki. Ale my np uzyskalismu info, że ciąże z mrożonych jak i świeżych praktycznie są na tym samym poziomie i już aktualnie (z tą technika i doświadczeniem) praktycznie takie sytuacje się nie zdarzają.
    Też dostałam takie info od kliniki. Ja sobie pomyślałam, że skoro zarodek został zamrożony, potem odmrożony prawidłowo, to musi być silny i nic go nie ruszy :D no i w sumie mój dał radę.

Paulijana, Saimi lubią tę wiadomość

age.png
    Rocznik 86
    Mąż 74 (wszystkie wyniki ok)
    Bardzo niskie AMH: 0,5
    Luty 2023: 1. in vitro na własnych komórkach
    Słaba odpowiedź, pobrano 3 komórki, do transferu przetrwała jedna. Beta 0
    Luty 2024: decyzja o in vitro z KD
    Kwiecień: wybór idealnej dawczyni, transport komórek z Warszawy do klinki Invicta we Wrocławiu.
    Maj 2024: mąż oddaje nasienie, jego wyniki dają nam gwarancję 1 blastocyty.
    Po 5 dniach mamy 3 z 6! Mrożenie. 3 czerwca transfer.
    5dpt: beta 9, niski progesteron, więcej leków
    10dpt: beta 239
    12 dpt: beta 457.4
    14dpt: beta 1377
    14dpt: widać pęcherzyk
    21dpt: beta 18130
    6t2d: 5 mm i serduszko <3
    11t3d: badania Nifty ok, będzie dziewczynka :)
    20t5d: badanie połówkowe: wszystko w porządku
    30t2d: trzecie badanie prenatalne: wszystko w ok
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Dziewczyny myślę, że nie ma co się doktoryzować. Ostatnio usłyszeliśmy też na wizycie, że w in vitro głównie rozchodzi się o zdrowy zarodek. Jeśli genetycznie jest ok to 90% kobiet będzie w ciąży problem w tym, że nie bada się wszystkich zarodków bo po pierwsze to na maxa drogie a po drugie narusza zarodek i już może spadać jego jakość. A w tym rządowym programie to w ogóle nie są badania genetyczne zarodków przewidziane więc jak ktoś np musi przejść takie badania ze względów medycznych to musi przejść całą procedurę komercyjnie 🤯

Nie jest to prawdą. Na początku jak program ruszył to rzeczywiście tak było, że nie można było komercyjnie zbadać zarodków będąc w programie. Do Ministerstwa Zdrowia wystosowano pismo w tej sprawie i od końcówki czerwca sytuacja uległa zmianie.

preg.png

age.png

Starania od 2014 ,
    1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
    2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
    3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
    12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
    6+0 mamy ❤️
    Czekamy na Ciebie córeczko ... ❤️
  • Paulijana Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca 2024, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia 82 wrote:
    Nie jest to prawdą. Na początku jak program ruszył to rzeczywiście tak było, że nie można było komercyjnie zbadać zarodków będąc w programie. Do Ministerstwa Zdrowia wystosowano pismo w tej sprawie i od końcówki czerwca sytuacja uległa zmianie.

Czyli można wykonać badania zarodków nie płacąc za nie (jeśli są wskazania) ?

• Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulijana wrote:
    Czyli można wykonać badania zarodków nie płacąc za nie (jeśli są wskazania) ?

Jeśli są wskazania to można wykonać badanie zarodków, ale trzeba za nie zapłacić.

Paulijana lubi tę wiadomość

preg.png

age.png

Starania od 2014 ,
    1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
    2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
    3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
    12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
    6+0 mamy ❤️
    Czekamy na Ciebie córeczko ... ❤️
  • Magdus46 Koleżanka

Wysłany: 24 lipca 2024, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie nic z tego ..test ciązowy 9dpt jedna kreska, badania bHcg z poniedzialku jeszcze niedostepne....

• monester Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:
    Dziewczyny u mnie nic z tego ..test ciązowy 9dpt jedna kreska, badania bHcg z poniedzialku jeszcze niedostepne....
    Przykro mi ale czekamy na betę. Jak to nie ma wyniku z poniedziałku ???

• Magdus46 Koleżanka

Wysłany: 24 lipca 2024, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Przykro mi ale czekamy na betę. Jak to nie ma wyniku z poniedziałku ???
    Tak to wlasnie dziala w Niemczech 😏.

Test łudze sie ze byl zrobiony za wczesnie/ nie na porannym moczu/ duzo pilam przed nim. Naczytalam sie duzo o negatywnych testach w ciąży. Mam objawy, okres nie przyszedl, mialam jednorazowe plamienie- moim zdaniem implantacyjne.

• Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:

Test łudze sie ze byl zrobiony za wczesnie/ nie na porannym moczu/ duzo pilam przed nim. Naczytalam sie duzo o negatywnych testach w ciąży. Mam objawy, okres nie przyszedl, mialam jednorazowe plamienie- moim zdaniem implantacyjne.

no to spokojnieeeee! jak nie ma okresu i było małe plamienie to może być dobrze! poczekaj na tą bete! ile sie okres spóźnia?
    ja po transferze dzisiaj 5 dzień też mam bóle jak na okres, wzdęty brzuch i ciągle sobie wmawiam że nic z tego...jak tylko poczuje jajnik albo jakieś ukłucie to płacz na końcu nosa!😬

listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
    sierpień 2023 poronienie 8tc
    styczeń 2024 puste jajo płodowe

decyzja o in virtro z KD
    maj 2024 histeroskopia OK
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    18dpt pęcherzyk ciążowy z kropkiem 🤗
    30dpt mamy ❤️🤗
    9w3d: 2,56cm człowieka😁
    11w5d 1prenatalne: 5 cm człowieka🤗 usg ok, Pappa ok☺️ preeklampsja 1:92😔
    16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
    18w4d 235g chłopczyka, serduszko 153ud/min, będzie szew na szyjce macicy😔
    14.11 szpital, założony szew okrężny
    20w3d 2 prenatalne, wszystko ok☺️ 356g chłopczyka, serduszko 154ud/min
    23w3d wszystko ok, 630g👶💙, serduszko 151ud/min
    27w1d wszystko ok, 1kg rozrabiaki👶, szyjka macicy 3cm
    29w3d synek 1,4kg, serduszko 137ud/min🥰
    30w 3 prenatalne, wszystko dobrze, 1,6kg synusia😊
    32w 3d ponad 2kg synka😉
    36w 4d 2,8kg synka
  • Magdus46 Koleżanka

Wysłany: 24 lipca 2024, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okres spoznia sie 4 dni. Mam bole krzyza, piersi, ciagnie mnie podbrzusze jakbym cwiczyla miesnie brzucha

• Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:
    Okres spoznia sie 4 dni. Mam bole krzyza, piersi, ciagnie mnie podbrzusze jakbym cwiczyla miesnie brzucha

noo to bardzo dobrze!!! przecież piersi nie bolą Cię na każdy okres, prawda? ciągnięcie w podbrzuszu też dobrze wróży! może ten test jakiś mało czuły? kiedy będzie beta?

decyzja o in virtro z KD
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    30dpt mamy ❤️🤗
    16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
    32w 3d ponad 2kg synka😉
    36w 4d 2,8kg synka
  • Magdus46 Koleżanka

Wysłany: 24 lipca 2024, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miala byc dzisiaj. Jutro musi juz byc. Tak jest tutaj- nie ma portalu w ktorym mozna odczytac wyniki, nie ma laboratorium do ktorego mozna bezposrednio by pojsc.

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:

Hej Magdys,
    robiłaś betę u swojego ginekologa czy w klinice KiWu? Podejrzewam, że u gina skoro nie masz jeszcze wyniku. Gdybyś oddała krew rano w klinice leczenia niepłodności, to byś miała wynik bety tego samego dnia. Ale musiałabyś zapłacić. U gina badanie jest bezpłatne, ale wyniki są później, bo oni wysyłają je do laboratorium. Jeśli chcesz mieć wynik kolejnego dnia, to staraj się oddać krew jak najwcześniej rano. U mnie transport krwi był koło godz 10 i jeśli oddałam wcześniej, to wyniki były kolejnego dnia. Ale jeśli minęłam się z transportem, to krew jechała do laboratorium dopiero kolejnego dnia.

Magdus46 lubi tę wiadomość

age.png
  • Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:
    Miala byc dzisiaj. Jutro musi juz byc. Tak jest tutaj- nie ma portalu w ktorym mozna odczytac wyniki, nie ma laboratorium do ktorego mozna bezposrednio by pojsc.

no to kiepsko tak jakoś😕 u nas już po 2h jest wynik, nieraz popołudniu, najpóźniej następnego dnia! chyba że jakieś skomplikowane badanie to sie czekac 5 dni!
    no ale nieważne, zobaczymy co jutro wyjdzie! trzymam kciuki żeby porządna beta✊✊✊

decyzja o in virtro z KD
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    30dpt mamy ❤️🤗
    32w 3d ponad 2kg synka😉
    36w 4d 2,8kg synka
  • Magdus46 Koleżanka

Wysłany: 24 lipca 2024, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Hej Magdys,
    robiłaś betę u swojego ginekologa czy w klinice KiWu? Podejrzewam, że u gina skoro nie masz jeszcze wyniku. Gdybyś oddała krew rano w klinice leczenia niepłodności, to byś miała wynik bety tego samego dnia. Ale musiałabyś zapłacić. U gina badanie jest bezpłatne, ale wyniki są później, bo oni wysyłają je do laboratorium. Jeśli chcesz mieć wynik kolejnego dnia, to staraj się oddać krew jak najwcześniej rano. U mnie transport krwi był koło godz 10 i jeśli oddałam wcześniej, to wyniki były kolejnego dnia. Ale jeśli minęłam się z transportem, to krew jechała do laboratorium dopiero kolejnego dnia.
    Gosiek KiWu zrazilo mnie do siebie bo juz kilka razy pytalam ich o zrobienie badan z krwi s oni wyciagali ode mnie w zwiazku z czym a ja ze InVitro z KD a oni ze nie bo w DE to nielegalna procedura(!!!!) . Ale faktycznie z podejrzeniem ciazy moglam isc. Nie pomyslalam.
    Na badanie w gabinecie stawilam sie w poniedzialek o 8:30 wiec nie bylo to za pozno.

W ogole zauwazylam ze przez ich przeciaganie i biurokracje duzo spraw w temacie mojego Invitro sie opoznia i duzo na tym trace.
    To wlasnie jeden z wielu powodow dla ktirych zrazam sie do Niemiec i myslimy o zamieszkaniu w Pl. Dodam ze mąz Polakiem nie jest. Po 24 latach pobytu tutaj.

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:
    Gosiek KiWu zrazilo mnie do siebie bo juz kilka razy pytalam ich o zrobienie badan z krwi s oni wyciagali ode mnie w zwiazku z czym a ja ze InVitro z KD a oni ze nie bo w DE to nielegalna procedura(!!!!) . Ale faktycznie z podejrzeniem ciazy moglam isc. Nie pomyslalam.
    Na badanie w gabinecie stawilam sie w poniedzialek o 8:30 wiec nie bylo to za pozno.

W ogole zauwazylam ze przez ich przeciaganie i biurokracje duzo spraw w temacie mojego Invitro sie opoznia i duzo na tym trace.
    To wlasnie jeden z wielu powodow dla ktirych zrazam sie do Niemiec i myslimy o zamieszkaniu w Pl. Dodam ze mąz Polakiem nie jest. Po 24 latach pobytu tutaj.
    Dziwna ta klinika. To prawda, że KD jest w Niemczech niedozwolone, ale ja nigdzie tego nie ukrywałam i żaden lekarz nie robił mi z tego powodu problemu. Na przyszłość mów tylko, że miałaś IVF wykonane za granicą. Możesz dodać, że ze względu na niższe koszty 😉
    Nie wiem czy wiesz, ale koszty IVF możesz odpisać od podatku. Tylko na rachunku nie może być wzmianki o KD, bo Ci tego nie przyjmą (z racji, że nie jest tutaj dozwolone).
    A badania krwi, to faktycznie kosmos. Nie dość, że musisz mieć dobry powód, by lekarz Ci je zrobił, to w dodatku czeka się wieczność na wyniki. Ja na wyniki progesteronu czekałam koło tygodnia 🙄

age.png
  • Magdus46 Koleżanka

Wysłany: 24 lipca 2024, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Dziwna ta klinika. To prawda, że KD jest w Niemczech niedozwolone, ale ja nigdzie tego nie ukrywałam i żaden lekarz nie robił mi z tego powodu problemu. Na przyszłość mów tylko, że miałaś IVF wykonane za granicą. Możesz dodać, że ze względu na niższe koszty 😉
    Nie wiem czy wiesz, ale koszty IVF możesz odpisać od podatku. Tylko na rachunku nie może być wzmianki o KD, bo Ci tego nie przyjmą (z racji, że nie jest tutaj dozwolone).
    A badania krwi, to faktycznie kosmos. Nie dość, że musisz mieć dobry powód, by lekarz Ci je zrobił, to w dodatku czeka się wieczność na wyniki. Ja na wyniki progesteronu czekałam koło tygodnia 🙄
    Bardzo ciekawa jestem ile Finanzamt moglby mi zwrocic ?

• monester Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2024, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdus46 wrote:
    A jesteś na sztucznym cyklu ? Czy naturalnym ?

• Magdus46 Koleżanka

Wysłany: 24 lipca 2024, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na sztucznym

‹‹ 503 504 505 506 507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ