X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 9 października, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lwica_Lewka wrote:
    Znalazłam dawczynię z Gdańska, która – przynajmniej fenotypowo – byłaby podobna. Ale klinika poinformowała mnie, że według nowych zasad programu nie można transportować komórek. Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim? Bo wcześniej słyszałam, że — za opłatą — taka opcja była możliwa.
    Skoro nie ma możliwości transportu komórek, to czy jest możliwość, żeby w Gdańsku oddać nasienie i tam mieć transfer? Czy jeśli to inny oddział, to nie ma takiej opcji i wszystkie procedury muszą odbyć się w Warszawie?

age.png

preg.png
  • Ewa85 Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 05:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    Skoro nie ma możliwości transportu komórek, to czy jest możliwość, żeby w Gdańsku oddać nasienie i tam mieć transfer? Czy jeśli to inny oddział, to nie ma takiej opcji i wszystkie procedury muszą odbyć się w Warszawie?
    Nie ma takiej opcji. Cała procedura musi odbyć się w jednej konkretnej klinice. Przy dofinansowaniu każdy oddział to inna pula pieniędzy. Mi lekarz mówił, że jeśli są mrożone komórki to można transportować. Chodzi o jakiś wspólny bank czy coś takiego. Dopytaj.

Giosiek lubi tę wiadomość

• basiaO. Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:

Mi w innym oddziale nawet badań krwi nie chcieli zrobić, bo byłam na wczasach i miałam bliżej Bydgoszcz. Musiałam ponad 3h jechac do Wrocławia. Umowe masz z kliniką i tylko w niej wszystkie procedury. Jak podpiszesz umowe z Gdańskiem to wszystko tam musi się odbywać, każda wizyta i badania.

Giosiek lubi tę wiadomość

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    cukrzyca II typu - avamina, amaryl
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
    ruchliwość 63%
    fragmentacja 85,81% prawidłowych

05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
    AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

IVF 02.2025 start procedury z KD
    AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    transfer nr 2 - 4.08
  • Mery0211 Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Hej

Mi ten zastrzyk robił mąż. Na YouTube są filmiki jak prawidłowo wykonać 💉 w dupsko 😀
    Kurcze gdzieś czytałam właśnie o tym ale mam jakieś obawy że coś źle zrobimy

12.10.2024- transfer 2 dniowego zarodka
    27dpt- 🖤
    21.03.2025 transfer ❄️
    21dpt 🖤
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 10 października, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mery0211 wrote:
    Kurcze gdzieś czytałam właśnie o tym ale mam jakieś obawy że coś źle zrobimy

To może znajdź jakąś pielęgniarkę która zrobi ten zastrzyk? W przychodni mogą robić problemy ale może prywatnie za jakąś opłatą to ogarnie.

Mery0211 lubi tę wiadomość

❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
    ❎Badania immunologiczne
    Kir AA
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    ❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
    ✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼
  • Lwica_Lewka Autorytet

Wysłany: 10 października, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam już informację zwrotną z Invicty, obecnie nie można transportować komórek między oddziałami, jedynie można zmienić realizatora np. na Gdańsk, co logistycznie mi nie pasuje.

11.2021 - starania naturalne
    09.2022 - 1. ciąża 💔 8t 6d
    05.2023 - 2. ciąża 💔 9t 2d
    11.2023 - 3. cb 💔 4t 4d

05.2022 - HyCoSy - jajowody drożne
    - niedoczynność tarczycy, hipoglikemia na czczo
    ✅genetyka: kariotypy, CFTR, mutacja w genie protrombiny, zespół antyfosfolipidowy, hormony, wit D, wit B12, homocysteina, panel tarczycowy
    ✅AMH - 2,65
    ✅badanie nasienia + fragmentacja DNA
    ✅HLA-C męski C1/C1
    ✅allo MLR - 44,7%
    ✅test IMK - NK 12%
    ✅ cytokiny
    ❌cross match - 29%
    ❌KIR AA (HLA-C - C1/C2)- brak kirów implantacyjnych
    1️⃣ IVF
    • 19.08.2024 - punkcja 11x 🥚
    • 2x ❄️ 5.2.2 -1 zdrowy ❄️ po pgt-a
    16.11 transfer ❄️ (accofil, encorton, heparyna, acard)
    22.11 bhcg - 0,4 😢
    2️⃣ IVF
    • 7.01.2025 - punkcja 12x 🥚
    • 2x❄️❄️ - po pgt-a oba chore 😢
    3️⃣ IVF
    • 9.05.2025 - punkcja 9x 🥚(4 dojrzałe)- 1x❄️ 🔜PGT-a
    4️⃣ IVF
    • 14.06.2025 - punkcja 7x 🥚(3 dojrzałe)- 0x❄️😢
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie ma żadnej innej dawczyni która pasuje ? Ja tam wchodzę co jakiś czas i zawsze znajdę zgodną i widać że szybko znikają

Lwica_Lewka lubi tę wiadomość

1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07 ET 2 zarodków ❌
    2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
    3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki / 22.02 ET
    7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
    07.04 poronienie 7/9 tc 💔
    4 IVF czerwiec długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • Lwica_Lewka Autorytet

Wysłany: 10 października, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaKika wrote:
    A nie ma żadnej innej dawczyni która pasuje ? Ja tam wchodzę co jakiś czas i zawsze znajdę zgodną i widać że szybko znikają
    Dzisiaj są tylko 3 dawczynie, z tego niezgodne wszystkie z moim fenotypem, np. bardzo niskie, rude i tęgie. Akurat to wszystko jest moim przeciwieństwem. Cóż czekam dalej. Wydawało mi się po prostu, że to szybciej się zadzieje. Super, że niektóre z Was mają już wybór za sobą.

11.2021 - starania naturalne
    09.2022 - 1. ciąża 💔 8t 6d
    05.2023 - 2. ciąża 💔 9t 2d
    11.2023 - 3. cb 💔 4t 4d

05.2022 - HyCoSy - jajowody drożne
    - niedoczynność tarczycy, hipoglikemia na czczo
    ✅genetyka: kariotypy, CFTR, mutacja w genie protrombiny, zespół antyfosfolipidowy, hormony, wit D, wit B12, homocysteina, panel tarczycowy
    ✅AMH - 2,65
    ✅badanie nasienia + fragmentacja DNA
    ✅HLA-C męski C1/C1
    ✅allo MLR - 44,7%
    ✅test IMK - NK 12%
    ✅ cytokiny
    ❌cross match - 29%
    ❌KIR AA (HLA-C - C1/C2)- brak kirów implantacyjnych
    1️⃣ IVF
    • 19.08.2024 - punkcja 11x 🥚
    • 2x ❄️ 5.2.2 -1 zdrowy ❄️ po pgt-a
    16.11 transfer ❄️ (accofil, encorton, heparyna, acard)
    22.11 bhcg - 0,4 😢
    2️⃣ IVF
    • 7.01.2025 - punkcja 12x 🥚
    • 2x❄️❄️ - po pgt-a oba chore 😢
    3️⃣ IVF
    • 9.05.2025 - punkcja 9x 🥚(4 dojrzałe)- 1x❄️ 🔜PGT-a
    4️⃣ IVF
    • 14.06.2025 - punkcja 7x 🥚(3 dojrzałe)- 0x❄️😢
  • Ewa6 Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona90 wrote:
    Witajcie !
    Ostatnio pisałam tutaj rok temu w październiku i listopadzie 2024.
    Pierwszy transfer 5.1.1 dr Korman poznański Bocian.
    Melduje, że właśnie położyłam 12 tygodniowego syna do spania :)

Do 18 tc estrofem 3x,duphaston 3x, globulki dopochowe cyclogest 2x dziennie. Wiem że dlugo ale mój gin prowadzący mówił, że to nie zaszkodzi. Ciaza niemalże książkowa, plamienie o miernym nasileniu w 6tc. Każde prenatalne,nifty ok.

Trzymam za Was kciuki. Nie poddawajcie się.

I dla tych co się zastanawiają - gwarantuje że jak się zdecydujecie, to nie pożałujecie :)
    Pozdrawiam z 10 tyg synem śpiącym mi na ręce. Dr Korman klinika Bocian

KarolinaKika, glodia, Ona90, Jatosia lubią tę wiadomość

Ona 44 On 34 + 12 lenia suczka 🐕
    IVF 09.2023 nieudane 😔
    IVF 08.2024 nieudane 😔
    IVF 10.2024 start procedury z KD Bocian Poznań
    IVF 23.11.2024 transfer świeży 5.1.1
    4.1.1 i 3.1.1 na zimowisku ❄❄
    9dpt - 288
    11dpt - 584, progesteron 26
    25dpt mamy ❤ 6mm
    9w5d CRL 3,12 cm
    13w3d CRL 7cm I prenatalne
    19w4d 315g
    20w5d II prenatalne 407g 💙
    21w4d Echo serca wszystko ok
    24w4d 794g chłopaka 💙
    28w4d 1470g 💙
    30w5d III prenatalne 1688g 💙
    33w4d 2259g 💙
    37w4d 3299g 💙
    37w6d 3280g 💙 urodził się A przez cc na cito. Stan przedrzucawkowy.
  • Mery0211 Przyjaciółka

Wysłany: 10 października, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    To może znajdź jakąś pielęgniarkę która zrobi ten zastrzyk? W przychodni mogą robić problemy ale może prywatnie za jakąś opłatą to ogarnie.
    Dzięki, właśnie chyba tak zrobię

12.10.2024- transfer 2 dniowego zarodka
    27dpt- 🖤
    21.03.2025 transfer ❄️
    21dpt 🖤
  • Angelles Autorytet

Wysłany: 10 października, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lwica_Lewka wrote:
    Cześć Dziewczyny

Czytam Was od kilku miesięcy i w końcu postanowiłam się włączyć. Dzięki Wam temat komórek nie wydaje mi się już taki straszny.

Do tej pory przeszłam 4 procedury IVF na własnych komórkach — niestety bez skutku. Z partnerem zakwalifikowaliśmy się do programu MZ i teraz czekamy na dawczynię. Jesteśmy w klinice Invicta w Warszawie.

Od około dwóch tygodni codziennie zaglądamy do banku komórek, szukając “tej właściwej”, ale dawczyń jest bardzo mało, i żadna fenotypowo do mnie nie pasuje.

Może któraś z Was korzystała z banku Invikty? Jak długo musiałyście czekać? Czy koordynatorka kliniki bardzo Was wspierała w tych poszukiwaniach?

Znalazłam dawczynię z Gdańska, która – przynajmniej fenotypowo – byłaby podobna. Ale klinika poinformowała mnie, że według nowych zasad programu nie można transportować komórek. Czy któraś z Was spotkała się z czymś takim? Bo wcześniej słyszałam, że — za opłatą — taka opcja była możliwa.

I jeszcze jedno pytanie: czy któraś z Was miała świeże komórki w Invikcie?

Bardzo będę wdzięczna za wszelkie rady i doświadczenia!
    Cześć
    Nas koordynatorka nie wspierała ponieważ dawczynię znaleźliśmy sami w ich banku. Opłaciliśmy transport - jeśli teraz nie ma takiej możliwości to chyba jakaś nowość.

♀️♂️ obydwoje po 38
    On - zdrowy
    Ona: AMH (1.26 - 02.2023, 1.08- maj 2023, O.26- 01.2024).
    Allo mlr: 28.3
    Cross mach: 35.9
    CMT:9%
    Wszystkie przeciwciała: ujemne
    V Leiden: ujemny
    Czynnik II (protrombiny) brak mutacji
    Czynnik VR2: brak mutacji
    MTHFR: układ heterozygotyczny
    Zespół łamliwego chromosomu X: brak
    Kir Bx z delecją 2DL5, 2DS1 i 2DS5,
    Obydwoje HLA-C: C2C2
    Pod opieką kliniki od 2023
    3 próby na swoich komórkach, KRAKOVI
    1) jedna blas,chora po PGT
    2) nic nie dotrwało do 5 doby
    3) mini stymu - no answer
    DECYZJA KD, INVICTA
    dawczyni 25 lat:
    6 komórek, 4 blastocysty( 511,522,523), PGT: 3 ok
    1 transfer: 11.2024 - beta 0
    Atosiban na moją prośbę:
    2 transfer: 03.2025- beta 0
    Histeroskopia- stan zapalny endo(10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox)
    3 transfer: 06.2025, poronienie w 8 t.c 💔
    znowu:10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox
    NOWA DAWCZYNI-25l
    6 komórek, 4 blasto(2x:511 i 2x:522)
    Po PGT: 2 ok (511 i 522)
    Encorton, Accofil, Clexane,No spa,
  • KarolinaKika Autorytet

Wysłany: 10 października, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lwica_Lewka wrote:
    Dzisiaj są tylko 3 dawczynie, z tego niezgodne wszystkie z moim fenotypem, np. bardzo niskie, rude i tęgie. Akurat to wszystko jest moim przeciwieństwem. Cóż czekam dalej. Wydawało mi się po prostu, że to szybciej się zadzieje. Super, że niektóre z Was mają już wybór za sobą.
    Ooo to lipa :/
    Ja nie jestem do końca zadowolona ponieważ moja nie ma ze mnie nic poza grupą krwi
    Ale nie chciałam czekać dłużej bo i tak będą prawie 4 miesiące od kiedy ją znaleźli do transferu a ja zaraz mam 40 lat :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października, 14:27

1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07 ET 2 zarodków ❌
    2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
    3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki / 22.02 ET
    7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
    07.04 poronienie 7/9 tc 💔
    4 IVF czerwiec długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu

AMH 10.23 -0,65
    06.24 -0,47
    05.25 - 0,44
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 10 października, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mery0211 wrote:
    Cześć dziewczyny, podchodzę do procedury w reprofit i dostałam receptę na Diphereline 3,75mg. Podpowiedzcie kto może mi zrobić taki zastrzyk ?
    Mery, z zastrzykiem nie pomogę, ale mam pytanie o podejście Reprofit - czy Diphereline to standardowa procedura u nich? Bierzesz ze względu na adeno- albo endometriozę, czy do zsynchronizowania cyklu z dawczynią? Szczerze mówiąc, chcialabym uniknąć sztucznej menopauzy, sama jestem bliżej niz dalej naturalnej 😅 więc nie wyobrażam sobie jeszcze się wyciszać i tracić kolejne miesiące... A właśnie podjęliśmy decyzję, że parkujemy ostatni zarodek w PL i próbujemy od razu w Czechach.

• glodia Autorytet

Wysłany: 10 października, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lwica_Lewka wrote:
    Warszawa ma najskromniejsza bazę, najmniej dawczyn. Jesli szukasz wysokiej i chudej, to znalezienie graniczy niemal z cudem. Ja dwa razy wybrałam dawczynie niezgodna z moim fenotypem, 15 cm niższa, byle mieć to "z głowy", bo obserwowałam bank kilka miesięcy i nie pojawiło się nic pasujacego. I dwa razy były to dawczynie z Gdańska, bo wtedy jeszcze możliwy był transport. Lekarz mówił, żeby nie zwracać uwagi na grupę krwi.

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 10 października, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Mery, z zastrzykiem nie pomogę, ale mam pytanie o podejście Reprofit - czy Diphereline to standardowa procedura u nich? Bierzesz ze względu na adeno- albo endometriozę, czy do zsynchronizowania cyklu z dawczynią? Szczerze mówiąc, chcialabym uniknąć sztucznej menopauzy, sama jestem bliżej niz dalej naturalnej 😅 więc nie wyobrażam sobie jeszcze się wyciszać i tracić kolejne miesiące... A właśnie podjęliśmy decyzję, że parkujemy ostatni zarodek w PL i próbujemy od razu w Czechach.
    U mnie ten zastrzyk był w celu zsynchronizowania naszych cykli. Nie miałam żadnych problemów (typu adeno- czy endometrioza), więc sztuczna menopauza nie była konieczna.

Cara lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 10 października, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    U mnie ten zastrzyk był w celu zsynchronizowania naszych cykli. Nie miałam żadnych problemów (typu adeno- czy endometrioza), więc sztuczna menopauza nie była konieczna.
    Ok, dzięki. Tego się obawiałam ;) dobrze się czułaś po tym zastrzyku?

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 10 października, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wyjaśnienie odnośnie procedury w różnych oddziałach. Osobiście nie korzystam z programu, także byłam ciekawa jak to działa. Szkoda, że nie ma takiej opcji.
    My podchodziliśmy do procedury w Czechach i byliśmy tam tylko dwa razy - na oddanie nasienia i krwi do badań oraz na sam transfer. USG przed transferem i proga robiłam na własną rękę u siebie i wysyłałam wyniki do kliniki. Ale z tego co widzę, w Czechach było dużo mniej biurokracji niż w Polsce. Zwłaszcza w tym programie ministerialnym.

age.png

preg.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: 10 października, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Ok, dzięki. Tego się obawiałam ;) dobrze się czułaś po tym zastrzyku?
    Tak. Nie miałam żadnych skutków ubocznych.
    Tylko zrobiła mi się po nim gulka na pośladku, która bardzo długo nie schodziła i oczywiście trochę z tego powodu schizowałam. Gdybym nie musiała robić tego zastrzyku w niedzielę, to raczej bym poszukała jakiejś specjalistki zamiast zatrudniać do tego męża 😅

Cara lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • Cara Ekspertka

Wysłany: 10 października, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, męża ? w zyciu 😂 Już bym chyba wolala sama zrobić niż mu dać, bo grudka to pewnie nie jedyny skutek uboczny by był 😂 Naczytałam sie o tym Diphereline i jak dziewczyny przechodzą, a ostatnio sama mialam taki naturalnie bezowulacyjny cykl z niskim esttadiolem, no i nie polecam :/ Ale fajnie, że piszesz, ze nic Ci nie było, może jedna dawka nie jest taka zła.

• Giosiek Autorytet

Wysłany: 10 października, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    O matko, męża ? w zyciu 😂 Już bym chyba wolala sama zrobić niż mu dać, bo grudka to pewnie nie jedyny skutek uboczny by był 😂 Naczytałam sie o tym Diphereline i jak dziewczyny przechodzą, a ostatnio sama mialam taki naturalnie bezowulacyjny cykl z niskim esttadiolem, no i nie polecam :/ Ale fajnie, że piszesz, ze nic Ci nie było, może jedna dawka nie jest taka zła.
    Osobiście, to sama robię sobie wszystkie zastrzyki. Z tym, że robię je w brzuch lub uda. Niestety ten był w pośladek, także trudno byłoby mi go zrobić sobie samej. Choć nie twierdzę, że to niewykonalne 😅

Cara lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
‹‹ 776 777 778 779 780 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ