IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyLil_m wrote:Dziewczyny, a propos dyskusji o DHEA i menopurze. Badałyście sobie testosteron? Ja właśnie zrobiłam i mam 24 ng/dl, norma dla kobiet 21-49 lat jest 13.84-53.35, czyli chyba dobrze, że tego DHEA nie brałam.
Lil, może warto trochę podnieść poziom DHEA i testosteronu? Ale raczej dawką 2x25mg, żeby nie przesadzić. Czytałam kiedyś, że poziom bliżej górnej granicy pomaga na jakość komórek. Jak tylko uda mi się znaleźć raport podeślę link.
Jeśli chodzi o Menopur, to mam mieszane odczucia. Ja zaczynałam od Gonalu - 300 jednostek przez 6 dni. Lekarz wyjaśnił, że Menopur mógłby spowodować przedwczesny wyrzut LH, a to niestety źle wpływa na jakość komórek. -
Dagimka wrote:mój testosteron to 23,16 ng/dl, DHEA-SO4 220,40 ug/dl i lekarz powiedział, aby brać DHEA ... 2x25 ... sama nie wiem co o tym myśleć
Ostatnio na wizycie podjelam ten watek to lekarka odpowiedziala mi, ze"nie bedzie badac poziomu bo po tej supelemtnacji mam juz na pewnwo wysoki a nam o to chodzi bo walczymy o jak najlepszą jakosc komorek! "i koniec rozmowy. Nie wiele moge podyskutowac bo nie mam żadnych argumentow oprocz tego, ze przeczytalam na forum- to troche slaby argument
A moze ma ktos jakies linki do badan medycznych? Albo jakies filmy na You tube z jakims madrym specjalista? - cos z bym checia poczytala.
Bea moze ty cos masz w tym temacie?
-
tin wrote:Lil, może warto trochę podnieść poziom DHEA i testosteronu? Ale raczej dawką 2x25mg, żeby nie przesadzić. Czytałam kiedyś, że poziom bliżej górnej granicy pomaga na jakość komórek. Jak tylko uda mi się znaleźć raport podeślę link.
Jeśli chodzi o Menopur, to mam mieszane odczucia. Ja zaczynałam od Gonalu - 300 jednostek przez 6 dni. Lekarz wyjaśnił, że Menopur mógłby spowodować przedwczesny wyrzut LH, a to niestety źle wpływa na jakość komórek.
Ja tez invicta i pewnie jak przyjdzie potrzeba wyloza na stol od razu menopur.
-
nick nieaktualny4me wrote:No wlasnie i ja tez nie wiem co robic z tym testo i dhea. Narazie biore bo musze sluchac sie lekarza, w koncu po to poszlam do kliniki. Ale przekonana nie jestem-dlatego tak tu wracam do tego tematu.
Ostatnio na wizycie podjelam ten watek to lekarka odpowiedziala mi, ze"nie bedzie badac poziomu bo po tej supelemtnacji mam juz na pewnwo wysoki a nam o to chodzi bo walczymy o jak najlepszą jakosc komorek! "i koniec rozmowy. Nie wiele moge podyskutowac bo nie mam żadnych argumentow oprocz tego, ze przeczytalam na forum- to troche slaby argument
A moze ma ktos jakies linki do badan medycznych? Albo jakies filmy na You tube z jakims madrym specjalista? - cos z bym checia poczytala.
Bea moze ty cos masz w tym temacie?
4me, na stronie Dr Sher można znaleźć sporo ciekawych informacji np. nt przedwczesnego skoku LH, który pojawia się w przypadku niskiej rezerwy: http://drgeoffreysherivf.com/premature-luteinization-premature-lh-surge-happens-can-prevented/
https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/in-vitro-z-niskim-amh,12867,321.html?sd=1#
a tutaj wypowiada się nt negatywnych skutków DHEA: http://drgeoffreysherivf.com/potential-downsides-dhea-supplementation-preparing-ivf-take-risk/4me lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny4me wrote:Tin a mozna wiedziec z jakiej kliniki lekarz Ci dal takie info o menopurze?
Ja tez invicta i pewnie jak przyjdzie potrzeba wyloza na stol od razu menopur.
Ja się do tej pory leczyłam w Invimed i w sumie za każdym razem miałam całkiem inne leki.
I stymulacja przy AMH 0.46: 5xCLO, 3x Fostimon 75jednostek, i jeszcze 4x Fostimon 150 jednostek
II stymulacja przy AMH 0.90: 6x Gonal-f 300 jednostek i potem 4x Menopur 300 jednostek4me lubi tę wiadomość
-
Znalazlam cos takiego o dhea. Mam lekturę na kilka dni ale czytając wstep, chyba jednak madrzejsza nie bede. Znowu paplanina w stylu-moze pomoc, a moze zaszkodzic....
https://www.novum.com.pl/pl/leczenie-nieplodnosci/forum-embriologiczne/pytanie/1071/
-
nick nieaktualny
-
tin wrote:Ja się do tej pory leczyłam w Invimed i w sumie za każdym razem miałam całkiem inne leki.
I stymulacja przy AMH 0.46: 5xCLO, 3x Fostimon 75jednostek, i jeszcze 4x Fostimon 150 jednostek
II stymulacja przy AMH 0.90: 6x Gonal-f 300 jednostek i potem 4x Menopur 300 jednostek
-
nick nieaktualny
-
Poczytalam artykuly dr Sher i jak dla mnie wychodzi, ze powinnam zbadac ten testosteron i dhea i nie suplementowac jesli jest za duzo. Tylko on nie okresla co to znaczy za duzo? Bo moze za duzo to jest dopiero 3-4 razy przekroczona norma jak ktos pisal powyzej.
Co więcej przestymulowanie tym dhea moze doprowadzic do chromosonalnych defektów komorek (aneuploidy) czyli totalna dupa...
I nagle wlacza mi sie totalna teoria spiskowa, ze liczy sie zeby byla ciaza a czy zdrowa to juz nieważne bo statystyki... Teraz pewnie pojechalama moze nie?
Nie wiem nie jest to angielski, którym sie posluguje na co dzień ale bez tej teorii spiskowej to wychodzi, że jednak powinnam to sprawdzić... Zrobię te badania w naszej klinice na wlasna reke i wywolam dyskusje z lekarka.
Pytanie co badac, jak myslicie- dhea, testoteron i LH wystarcza?
-
Dziewczyny czy stymulacja i punkcja ma wplyw na wynik AMH?
Wiem, ze trzeba badac w 3dc, ale zastanawiam sie czy 2,5mies po ostatniej stymulacji bedzie wiarygodny wynik.Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI2.06.2017 crio
26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSIbrak mrozakow
22.03.2019 IMSI13.07.2019
-
Tak, mają ten sam składnik aktywny czyli kwas acetylosalicylowy- sprawdź tylko dawkę, bo są różne rodzaje aspiryny.Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S -
nick nieaktualnyCześć - a propos kwasu- tak to ten sam składnik, ale dawka - chyba do tego stosuje się 75?
Czy można wziąć aspirynę taką zwykła biorąc fragmin 5000 j? Czy nie ryzykować ?
Dodam, że dawka 5000 na moja wagę to malusio
Nie wiem czy lek sie pomylił czy taka mała dawka to celowo ?
Mam fibrynogen podniesiony i D dimery ...
-
kayama wrote:Nie, nie podchodziłam nigdy do in vitro i nigdy nie byłam w ciąży. Ale ja starania zaczęłam po 40 więc można było się spodziewać. No ale kilka lat temu to ja nie miałam pojęcia, myślałam że dopóki są miesiączki to można zajść w ciążę w każdym wieku
Taka naiwność. U mnie na usg widać pojedyncze pęcherzyki w jajnikach, ale organizm już raczej przygotowuje się do menopauzy
Ja jestem już bliżej niż dalej 40-stkii także myślałam, że mam przecież jeszcze czas, tym bardziej, że ginekologiczne problemy u mnie nigdy nie występowały, nigdy nie chorowałam itd .. w tym m-cu po raz pierwszy miałam sprawdzaną ilość pęcherzyków antralnych i ... niestety widoczne były tylko 3. I u mnie wszystkie wyniki hormonów i obraz jajników wskazują, że menopauza zbliża się wielkimi krokami
'81 POF
04.2018 AMH 0,23 08.2018 AMH 0,15
FSH 9,4 - 59,3
utajona hipetyreoza w okresie prekoncepcyjnym
06.2018 start do IVF Invimed -
nick nieaktualnyDagimka wrote:Ja jestem już bliżej niż dalej 40-stki
i także myślałam, że mam przecież jeszcze czas, tym bardziej, że ginekologiczne problemy u mnie nigdy nie występowały, nigdy nie chorowałam itd .. w tym m-cu po raz pierwszy miałam sprawdzaną ilość pęcherzyków antralnych i ... niestety widoczne były tylko 3. I u mnie wszystkie wyniki hormonów i obraz jajników wskazują, że menopauza zbliża się wielkimi krokami
Też myślałam, że jeszcze mogę poczekać i zacząć starania za jakieś 2 lata (plany zawodowe...). Wszystko padło kiedy odebrałam amh i zaczęliśmy się szybko starać- bez skutku. Raz była owu raz nie.. nie przypuszczałam, że to takie trudne..
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLukrecja wrote:Ale 2 zarodki łącznie z tym zamrozonym?
Zapewne degeneracja - Chociaż dr nic nie mówił
Musze wziąć na klatę i przestać się łudzić !
Stara dupa się obudziła i chce byc matką .. czego ja sie spodziewałam ...że moje komórki są Extra !!!!!!??? Głupia ja.
To mnie tylko utwierdziło, że po tej próbie IVF to koniec.
Jutro mam wizytę i dopytam ..
Przepraszam - smutno mi jestem, zła na siebie ;(Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 12:46