X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lil_m wrote:
    Dziewczyny, a propos dyskusji o DHEA i menopurze. Badałyście sobie testosteron? Ja właśnie zrobiłam i mam 24 ng/dl, norma dla kobiet 21-49 lat jest 13.84-53.35, czyli chyba dobrze, że tego DHEA nie brałam.

Lil, może warto trochę podnieść poziom DHEA i testosteronu? Ale raczej dawką 2x25mg, żeby nie przesadzić. Czytałam kiedyś, że poziom bliżej górnej granicy pomaga na jakość komórek. Jak tylko uda mi się znaleźć raport podeślę link.

Jeśli chodzi o Menopur, to mam mieszane odczucia. Ja zaczynałam od Gonalu - 300 jednostek przez 6 dni. Lekarz wyjaśnił, że Menopur mógłby spowodować przedwczesny wyrzut LH, a to niestety źle wpływa na jakość komórek.

• Lil_m Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tin, jestem w invikcie, a tam, jak wiemy z forum, stosuje się menopur:)

Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
    VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
    MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S
  • 4me Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagimka wrote:
    mój testosteron to 23,16 ng/dl, DHEA-SO4 220,40 ug/dl i lekarz powiedział, aby brać DHEA ... 2x25 ... sama nie wiem co o tym myśleć
    No wlasnie i ja tez nie wiem co robic z tym testo i dhea. Narazie biore bo musze sluchac sie lekarza, w koncu po to poszlam do kliniki. Ale przekonana nie jestem-dlatego tak tu wracam do tego tematu.
    Ostatnio na wizycie podjelam ten watek to lekarka odpowiedziala mi, ze"nie bedzie badac poziomu bo po tej supelemtnacji mam juz na pewnwo wysoki a nam o to chodzi bo walczymy o jak najlepszą jakosc komorek! "i koniec rozmowy. Nie wiele moge podyskutowac bo nie mam żadnych argumentow oprocz tego, ze przeczytalam na forum- to troche slaby argument ;)

A moze ma ktos jakies linki do badan medycznych? Albo jakies filmy na You tube z jakims madrym specjalista? - cos z bym checia poczytala.

Bea moze ty cos masz w tym temacie?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tin wrote:
    Lil, może warto trochę podnieść poziom DHEA i testosteronu? Ale raczej dawką 2x25mg, żeby nie przesadzić. Czytałam kiedyś, że poziom bliżej górnej granicy pomaga na jakość komórek. Jak tylko uda mi się znaleźć raport podeślę link.

Jeśli chodzi o Menopur, to mam mieszane odczucia. Ja zaczynałam od Gonalu - 300 jednostek przez 6 dni. Lekarz wyjaśnił, że Menopur mógłby spowodować przedwczesny wyrzut LH, a to niestety źle wpływa na jakość komórek.
    Tin a mozna wiedziec z jakiej kliniki lekarz Ci dal takie info o menopurze?
    Ja tez invicta i pewnie jak przyjdzie potrzeba wyloza na stol od razu menopur.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    No wlasnie i ja tez nie wiem co robic z tym testo i dhea. Narazie biore bo musze sluchac sie lekarza, w koncu po to poszlam do kliniki. Ale przekonana nie jestem-dlatego tak tu wracam do tego tematu.
    Ostatnio na wizycie podjelam ten watek to lekarka odpowiedziala mi, ze"nie bedzie badac poziomu bo po tej supelemtnacji mam juz na pewnwo wysoki a nam o to chodzi bo walczymy o jak najlepszą jakosc komorek! "i koniec rozmowy. Nie wiele moge podyskutowac bo nie mam żadnych argumentow oprocz tego, ze przeczytalam na forum- to troche slaby argument ;)

A moze ma ktos jakies linki do badan medycznych? Albo jakies filmy na You tube z jakims madrym specjalista? - cos z bym checia poczytala.

Bea moze ty cos masz w tym temacie?

4me, na stronie Dr Sher można znaleźć sporo ciekawych informacji np. nt przedwczesnego skoku LH, który pojawia się w przypadku niskiej rezerwy: http://drgeoffreysherivf.com/premature-luteinization-premature-lh-surge-happens-can-prevented/
    https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/in-vitro-z-niskim-amh,12867,321.html?sd=1#
    a tutaj wypowiada się nt negatywnych skutków DHEA: http://drgeoffreysherivf.com/potential-downsides-dhea-supplementation-preparing-ivf-take-risk/

4me lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Tin a mozna wiedziec z jakiej kliniki lekarz Ci dal takie info o menopurze?
    Ja tez invicta i pewnie jak przyjdzie potrzeba wyloza na stol od razu menopur.

Ja się do tej pory leczyłam w Invimed i w sumie za każdym razem miałam całkiem inne leki.
    I stymulacja przy AMH 0.46: 5xCLO, 3x Fostimon 75jednostek, i jeszcze 4x Fostimon 150 jednostek

II stymulacja przy AMH 0.90: 6x Gonal-f 300 jednostek i potem 4x Menopur 300 jednostek

4me lubi tę wiadomość

• 4me Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazlam cos takiego o dhea. Mam lekturę na kilka dni ale czytając wstep, chyba jednak madrzejsza nie bede. Znowu paplanina w stylu-moze pomoc, a moze zaszkodzic....

https://www.novum.com.pl/pl/leczenie-nieplodnosci/forum-embriologiczne/pytanie/1071/

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam od gonal 300 i dopiero po 3 dniach włączyłam odpowiednik menopur 75.ale brałam razem. Ostatnie dwa dni przedłużonej stymulacji sam odp menopur -300.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2018, 18:48

• 4me Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tin wrote:
    Ja się do tej pory leczyłam w Invimed i w sumie za każdym razem miałam całkiem inne leki.
    I stymulacja przy AMH 0.46: 5xCLO, 3x Fostimon 75jednostek, i jeszcze 4x Fostimon 150 jednostek

II stymulacja przy AMH 0.90: 6x Gonal-f 300 jednostek i potem 4x Menopur 300 jednostek
    Dzieki za inf.! :)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jeden ciekawy post odnośnie testosteronu i ogólnie postępowania w przypadku niskiej rezerwy:
    http://drgeoffreysherivf.com/diagnosing-and-treating-infertility-due-to-diminished-ovarian-reserve-dor/

4me lubi tę wiadomość

• 4me Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytalam artykuly dr Sher i jak dla mnie wychodzi, ze powinnam zbadac ten testosteron i dhea i nie suplementowac jesli jest za duzo. Tylko on nie okresla co to znaczy za duzo? Bo moze za duzo to jest dopiero 3-4 razy przekroczona norma jak ktos pisal powyzej.
    Co więcej przestymulowanie tym dhea moze doprowadzic do chromosonalnych defektów komorek (aneuploidy) czyli totalna dupa...

I nagle wlacza mi sie totalna teoria spiskowa, ze liczy sie zeby byla ciaza a czy zdrowa to juz nieważne bo statystyki... Teraz pewnie pojechalam :D a moze nie? :(

Nie wiem nie jest to angielski, którym sie posluguje na co dzień ale bez tej teorii spiskowej to wychodzi, że jednak powinnam to sprawdzić... Zrobię te badania w naszej klinice na wlasna reke i wywolam dyskusje z lekarka.

Pytanie co badac, jak myslicie- dhea, testoteron i LH wystarcza?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy stymulacja i punkcja ma wplyw na wynik AMH?
    Wiem, ze trzeba badac w 3dc, ale zastanawiam sie czy 2,5mies po ostatniej stymulacji bedzie wiarygodny wynik.

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • kayama Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Acard i Aspiryna to jest to samo? Pytam bo w planie do przygotowania do kd ze Lwowa mi wpisali aspirynę i czy to mogę zamienić, bo nie słyszałam aby u nas ktoś brał aspirynę.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • Lil_m Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, mają ten sam składnik aktywny czyli kwas acetylosalicylowy- sprawdź tylko dawkę, bo są różne rodzaje aspiryny.

Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
    VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
    MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć - a propos kwasu- tak to ten sam składnik, ale dawka - chyba do tego stosuje się 75?
    Czy można wziąć aspirynę taką zwykła biorąc fragmin 5000 j? Czy nie ryzykować ?
    Dodam, że dawka 5000 na moja wagę to malusio :)
    Nie wiem czy lek sie pomylił czy taka mała dawka to celowo ?
    Mam fibrynogen podniesiony i D dimery ...

• Dagimka Koleżanka

Wysłany: 3 lipca 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    Nie, nie podchodziłam nigdy do in vitro i nigdy nie byłam w ciąży. Ale ja starania zaczęłam po 40 więc można było się spodziewać. No ale kilka lat temu to ja nie miałam pojęcia, myślałam że dopóki są miesiączki to można zajść w ciążę w każdym wieku :) Taka naiwność. U mnie na usg widać pojedyncze pęcherzyki w jajnikach, ale organizm już raczej przygotowuje się do menopauzy :-/

Ja jestem już bliżej niż dalej 40-stki :) i także myślałam, że mam przecież jeszcze czas, tym bardziej, że ginekologiczne problemy u mnie nigdy nie występowały, nigdy nie chorowałam itd .. w tym m-cu po raz pierwszy miałam sprawdzaną ilość pęcherzyków antralnych i ... niestety widoczne były tylko 3. I u mnie wszystkie wyniki hormonów i obraz jajników wskazują, że menopauza zbliża się wielkimi krokami :(

'81 POF
    04.2018 AMH 0,23 08.2018 AMH 0,15
    FSH 9,4 - 59,3
    utajona hipetyreoza w okresie prekoncepcyjnym
    06.2018 start do IVF Invimed
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagimka wrote:
    Ja jestem już bliżej niż dalej 40-stki :) i także myślałam, że mam przecież jeszcze czas, tym bardziej, że ginekologiczne problemy u mnie nigdy nie występowały, nigdy nie chorowałam itd .. w tym m-cu po raz pierwszy miałam sprawdzaną ilość pęcherzyków antralnych i ... niestety widoczne były tylko 3. I u mnie wszystkie wyniki hormonów i obraz jajników wskazują, że menopauza zbliża się wielkimi krokami :(

Też myślałam, że jeszcze mogę poczekać i zacząć starania za jakieś 2 lata (plany zawodowe...). Wszystko padło kiedy odebrałam amh i zaczęliśmy się szybko starać- bez skutku. Raz była owu raz nie.. nie przypuszczałam, że to takie trudne..

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczęście sie skończyło :(
    Mamy z 4 zarodków tylko 2... w tym jedna blastka ...
    Więc chyba skończę przygodę z IVF szybciej niż sądziłam... :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    szczęście sie skończyło :(
    Mamy z 4 zarodków tylko 2... w tym jedna blastka ...
    Więc chyba skończę przygodę z IVF szybciej niż sądziłam... :(
    Ale 2 zarodki łącznie z tym zamrozonym?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja wrote:
    Ale 2 zarodki łącznie z tym zamrozonym?
    Tak. Czyli jeden trzydniowy i druga blastocysta.
    Zapewne degeneracja - Chociaż dr nic nie mówił :(
    Musze wziąć na klatę i przestać się łudzić !
    Stara dupa się obudziła i chce byc matką .. czego ja sie spodziewałam ...że moje komórki są Extra !!!!!!??? Głupia ja.
    To mnie tylko utwierdziło, że po tej próbie IVF to koniec.

Jutro mam wizytę i dopytam ..
    Przepraszam - smutno mi jestem, zła na siebie ;(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 12:46

‹‹ 298 299 300 301 302 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ