X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia jeszcze pytanie do Ciebie kochana będziesz to daj znać.radzilas mi wczoraj odn iui. I ja sobie myślę-jeśli u nas jedynym grubszym problemem jest fragm dna to czy ivf ma lepsza skuteczność niz iui? Czy nie jest to problem nie do ominięcie w ivf? Przeciez przy zapladnianiu kom jaj w iv nikt chyba nie bada fragm dna??
    Dziękuję za rady:-) spróbujemy 5-6 iui. Jak się nie uda, wiadomo co dalej. Tak postanowilam pierwotnie i tego się trzymam. Mam nadzieję i wierze ze teraz 3 ci raz będzie szczęśliwy:-)

iv09i09katk65tr1.png
  • india Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra powiem ci szczerze, ze mi nic lekarze nie wspominali o fałszowaniu wyniku przez letrozol. Mówił za to, że jego poziom spada tuż przed owu. Więc moze dlatego u Ciebie taka wartość. A miałaś mierzony tylko raz? Ja byłam stymulowana Lametta, a ty? Bo u mnie na pewno nic nie zaniżyła.

Podam ci przykłady z moich IUI, obie stymulowane letrozolem (Lametta).
    IUI sierpniowa
    8dc pęcherzyk 22mm, endo 9mm (estradiol 155 pg/ml, LH - 5,2 mlU/ml) Osobiście uwazam, że pospieszyli się z IUI

IUI styczniowa
    8dc pech.19mm, endo 8,5mm (LH 4,19 mIU/ml, Estradiol 89,68 pg/ml)
    9dc (LH 3,76 mIU/ml, Estradiol 142,67 pg/ml)
    11dc pech. 23,5mm, endo 9mm (LH 8,45 mIU/ml, Estradiol 502,96 pg/ml)

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na dobra sprawe jakby obniżać wartosc e2 pęcherzyki bylyby mnieh wartosciowe po stymulacji a to przecież nie o to chodzi a wrecz przeciwnie. Chyba ze ten lek w jakimś takim zagmatwanym mechanizmie działa

iv09i09katk65tr1.png
  • india Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka z tego co się zorientowałam to są różne rodzaje IVF, nam w klinice zaproponowali IVF FAMSI, gdzie komórki zapładniają najlepszymi plemnikami. Nie potrafię powtórzyć jak mi to lekarz tłumaczył, ale chodziło ogólnie o to aby wykluczyć zapłodnienie tymi co mają uszkodzone DNA,
    Na stronie Invicty tak to tłumaczą, cyt: FAMSI (Functional fine, Acrosome activated, Morphologically Selected sperm Injection)
    - docytoplazmatyczna iniekcja funkcjonalnie prawidłowego zaktywowanego akrosomalnie morfologicznie prawidłowego plemnika) pozwala sprecyzować kryteria wyboru najlepszego plemnika do podania do komórki jajowej. Wykorzystane są tu metody, które przyżyciowo, czyli bez skutków ubocznych dla plemnika umożliwiają jego optymalny wybór do dalszych procedur zapłodnienia pozaustrojowego.

i jeszcze dalej, cyt:
    FAMSI
    (Docytoplazmatyczna iniekcja funkcjonalnie prawidłowego, zaktywowanego akrosomalnie, morfologicznie prawidłowego plemnika) (Functional fine, Acrosome activated, Morphologically Selected sperm Injection)

Technika ta pozwala na wprowadzenie do komórki jajowej plemnika o szczegółowo ocenionej morfologii (jak w technice IMSI-MSOME) oraz dodatkowo ocenionego przyżyciowo pod kątem ryzyka obecności fragmentacji DNA. Technika ta pozwala zmniejszyć ryzyko wybrania plemnika z obecnymi aneuploidami. Metoda ta zalecana jest pacjentom, u których stwierdzono teratozoospermię, nieprawidłową morfologię plemników w badaniu nasienia z wykorzystaniem testu HOS (test hypoosmotyczny) oraz techniki MSOME, a także nieprawidłowy wynik badania fragmentacji DNA plemnika.

No ale może dziewczyny bardziej zgłębione w tem in vitro nam to wyjaśnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2016, 14:37

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India masz rację. Sama widziałam na str pewnej kliniki ze można wybierać metode.

iv09i09katk65tr1.png
  • Maluśka2009 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2016, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczynki:) Jutro mam monitoring jajeczek. Zobaczymy co dalej, czy w ogóle jest szansa na IUI. Ostatnio po clo czułam,że coś tam w jajnikach sie dzieje, a tym razem pomimo zwiększonej dawki nie mam tych bóli. Miłego wieczorku Wam życzę Kochane:)

• Dani Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia jutro Maluska! Mam nadzieje ze beda dobre wiesci, ze cos tam ci rosnie i ladnie rosnie :) Ja mam USG we wtorek. Milego wieczorku!

Maluśka2009 lubi tę wiadomość

Eden, urodzona 26.06.21 , 3270 kg szczescia ❤️

1usa9vvjrnodabqg.png

6.2017 Pierwsza IUI *6tc
    8. 2017 Druga IUI :(
    1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
    4. 2018 start druga IVF :(
    8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
    1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy :(
    2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
    9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
    9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud :)
    10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️
  • sandra80 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India miałam badany estradiol w 11 dc i było 64 przy pęcherzyku 16 mm, następnie w 14 dc było 92 (pęcherzyk 23 mm), on mi też mówił, że albo spadł przed owulacją (czyli za późno była IUI), albo letrozol zaniżył wartość (ja miałam aromka).

coś takiego znalazłam:
    "U zdrowych kobiet po menopauzie, podawany jednokrotnie letrozol w dawce 0,1 mg, 0,5 mg i 2,5 mg, obniża poziom estronu i estradiolu w surowicy krwi odpowiednio o 75 - 78% i 78% w stosunku do wartości podstawowych. Maksymalne obniżenie jest osiągane w ciągu 48 - 78h. U kobiet po menopauzie z zaawansowanym rakiem piersi, dawki dobowe od 0,1 do 5,0 mg dziennie obniżają stężenie estradiolu, estronu i siarczanu estronu w osoczu o 75 - 95% u wszystkich leczonych pacjentek w stosunku do wartości podstawowych. Po zastosowaniu dawek 0,5 mg i wyższych, w wielu przypadkach wartości stężenia estronu i siarczanu estronu były poniżej granicy wykrywalności, co wskazuje na silniejsze hamowanie tworzenia estrogenów po tych dawkach. Zahamowanie produkcji estrogenów utrzymywało się przez cały okres leczenia u wszystkich pacjentek."

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
  • Maluśka2009 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dani - Dziękuję bardzo:) Ja życzę również powodzenia i trzymam kciuki. Trzymaj się Kochana:)

Dani lubi tę wiadomość

• sandra80 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty :)

Dani, Maluśka2009 lubią tę wiadomość

gann9jcgo804inbp.png

1lxlm6r.png

sandra80
    "Nie narzekaj, że masz pod górę skoro zmierzasz na szczyt"
  • Maluśka2009 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandra80-Dziękujemy bardzo:) My również trzymamy za to aby ta pierwsza IUI okazała się być szczęęliwą dla Ciebie:)

• mkl Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie 4 dzień po iui i po owulacji...na razie nic nie czuje...dosłownie nic...żadnych nawet najmniejszych bulów brzucha czy piersi...czegokolwiek...nicość..no nic pozostaje czekać

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2016, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podsumowanie miesiąca Grudzień 2015.
    Było nas na liście 14, ale kleis się nie odzywa od IUI, więc liczymy 13 osób.
    Spośród 13 ciąży doczekały się dwie: Betty Boop i bartusiowa mama :) Gratulujemy kochane, niech wszystko będzie dobrze, dzieciaczki rosną i czekamy na finał. :)

Ania_84 przykro mi, że beta jednak spadła. :(

Statystycznie rzecz ujmując grudzień 2015 to 16% udanych IUI. Dość słaby wynik, ale dla Betty Boop i bartusiowej mamy znaczy BARDZO DUŻO. :) Dziewczyny, walczymy dalej!

2015
    KWIECIEŃ 3 IUI/1 udane=33%
    MAJ 20 IUI/5 udane=25%
    CZERWIEC 15 IUI/4 udane=26%
    LIPIEC 22 IUI/3 udane=13%
    SIERPIEŃ 12 IUI/2 udane=16%
    WRZESIEŃ 10 IUI/1 udana=10%
    PAŹDZIERNIK 6 IUI/2 udane=33%
    LISTOPAD 17 IUI/4 udane=24%
    GRUDZIEŃ 13 IUI/2 udane=16%

STYCZEŃ 2016
    1. 07.01.2016 - Joanna85/5
    2. 07.01.2016 - India/3
    3. 08.01.2016 - Katarinka/1
    4. 09.01.2016 - Bas1990/4 :(
    5. 11.01.2016 - zuzanna/1
    6. 12.01.2016 - She_Wolf/2
    7. 12.01.2016 - Vaina/1
    8. 13.01.2016 – mkl
    9. 15.01.2016 – Cosma/3
    10. 15.01.2016 – Paolala/1
    11. 15.01.2016 – pysia/3
    12. 15.01.2016 – sandra80/1
    13. 18.01.2016 - Pazyfae

Czy w styczniu jeszcze ktoś miał już IUI, a nie jest na liście? Hę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2016, 22:40

• Maluśka2009 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl-4 dni to chyba za szybko na jakieś objawy. Przepraszam Cię jeśli sie mylę, ale tak mi się wydaje. Nie zadręczaj sie i bądz dobrej myśli. Zyczę Ci moja droga abyś po tej IUI ujrzała szczęśliwe dwie kreseczki:)

• ka_tarzyna Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Ja przygotowuję się na IUI w tym tygodniu.
    Jutro jadę na monitoring popatrzeć czy urosły i decydować o terminie.
    W sobotę miałam dwa małe pęcherzyki 14 i 12mm.
    Brałam 1/4 tab. CLO

Mam przy okazji pytanie, czy wiecie coś o stopniu skuteczności IUI na pękniętym pęcherzyku? Czy jest większa od na niepękniętym?
    Któraś z Was miała, jak to wygląda w praktyce?

gg643e5ei3b53o9s.png
    bl9cgu1rq4wedujs.png

07.2019 drugi naturalsik :-)
    10.2017 naturalsik :-)
    Mam 4❄️
    4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
    AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38%
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bartusiowa – piękna ta beta z 14 stycznia :) Trzymam cały czas kciuki.

Maluśka2009 witaj w naszym gronie. Przykro mi, że straciłaś dwa maluszki. Robiłaś jakieś badania po tych poronieniach? Wiadomo dlaczego poroniłaś? Mam nadzieję, że 2IUI się uda. Trzymam kciuki. Kiedy ją masz?

Witaj Dani. Mi też prawie od 2 lat nie udaje się zajść w ciążę. Jestem przed 3IUI. Okaże się, czy uda się ją zrobić w tym cyklu. Jutro mam kolejny monitoring. Trzymam kciuki za twoją pierwszą IUI. Do przodu! Cały czas do przodu! Choćby o 1 krok. :)

Cosma wpisałam Cię na listę! :)
    Paolala również wpisana. A idziesz na monitoring sprawdzić czy pęcherzyk pękł?

India, chyba Olencja jutro ma podgląd i może IUI, a u mnie chyba pęcherzyków brak (bo lekarz 2 dni temu nie widział), ale dziwne to, bo wczoraj i dziś wyszedł mi test owulacyjny pozytywny, jajnik mnie kłuje i mam śluz płodny. Może przeoczył? Jutro jadę na monitoring, może coś będzie wiadomo. A aporpos wiązania z hialuronem, mój mąż po wizycie u androloga 8 lutego ma zrobić to badanie i jeszcze posiewy. Myślę, że wiązanie z hialuronem jest bardzo ważne. Zanim dam się pokroić (np. laparoskopia) dobrze by było wiedzieć, czy przypadkiem jednak mimo dobrych wyników ogólnych męża, to z jego strony jest problem, a nie z mojej, choć to i tak „nasza” wspólna strona.

Pysia – daj znać jutro jak tam wyniki kontrolnego usg po IUI :)

Ania_84 a może spróbuj iść państwowo na IUI? Ja chodzę państwowo i nic nie płacę, choć pewnie jakość traktowania pacjenta jest nieporównywalna do prywatnej kliniki. A skoro i tak musicie czekać około 3 miesięcy, to może akurat doczekasz się na NFZ (ja czekałam 3 miesiące na pierwszą wizytę, a potem gdyby mąż od razu był ze mną zapisany to byśmy od razu mieli IUI, a tak czekaliśmy jeszcze 3 miesiące).

Pazyfae wpisałam Cię na listę. A która to IUI u Ciebie? Ja miałam pierwszą IUI na pęcherzyku 18mm i endo 8,5mm, a drugą IUI na pękniętym pęcherzyku i endo 7,5 mm. Może i Twój zdąży/ł podrosnąć do 18mm?

ka_tarzyna trzymam kciuki za piękne dorodne pęcherzyki :) Nie wiem jak to lepiej, czy na pękniętym, czy na niepękniętym. Ja miałam jak dotąd dwie IUI: jedną na niepękniętym (miał 18 mm), a drugą na pękniętym (też coś koło tego, bo 2 dni wcześniej miał 15mm). Co jest lepsze nie wiem, w moim przypadku akurat obie nieskuteczne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2016, 22:10

Dani, Cosma lubią tę wiadomość

• Płatek szkarłatny Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pazyfae, trzymam kciuki i czekam na twoje dalsze doczucia co do kliniki. boję się, że ja też tam trafię :(

Pazyfae lubi tę wiadomość

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka kochana my Państwowo nie możemy bo nie mamy swojego nasienia niestety państwow jest dla tych którzy majswoje gamety my ich nie mamy wiec musimy buliic b wg Państwa to nasze widzi mi sie :/
    tak samo jest z IVF
    dlanaszego chorego kraju dawstwo jest złem i genralnie skor paraniemoze miec dzieci to powinna adoptowac albo zyc bez dzici i płacic nainne

sory ale mnie juz cos trafia jak słysza ta paplaniane o napro , o tym jakie to iVF to zło i wogole ;/

gdyby nie IVF na swiat nie przyło byc około 100 dzieci ktorych mamy na naszym bocianie sa a ich mezowie nie maja plemnikow w nasieniu :/ a to tylko czesc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2016, 22:22

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania_84 wrote:
    Rutelka kochana my Państwowo nie możemy bo nie mamy swojego nasienia niestety państwow jest dla tych którzy majswoje gamety my ich nie mamy wiec musimy buliic b wg Państwa to nasze widzi mi sie :/

A no tak... zapomniałam. Kurcze, ale porąbane prawo. :(
    Kurcze, to rzeczywiście macie utrudnione zadanie.
    Współczuję.

A nie rozważacie, żeby darować sobie już IUI i przejść do IVF (w sensie zbierać kasę od razu na to)???

A co do Twojej ostatniej IUI, ciekawe, czy to HSG pierwsze to była pozostałość po zastrzyku, czy ciąża biochemiczna...

A co do naprotechnologii, to dobrą jej stroną jest porządna diagnostyka. Ja leczę się prawie 2 lata i nie czuję się zdiagnozowana. Wszelkie moje leczenie jest "w ciemno" tzn. próbujemy, a nóż się uda... Ja zaczęłam obserwację napro i idę do instruktorki na pierwsze spotkanie wkrótce, ale równocześnie zapisałam się na wizytę w NOVUM w sprawie IVF na koniec lutego. Po prostu liczę, że naprotechnologia pomoże mi zdiagnozować moją niepłodność idiopatyczną, bo przecież jakaś przyczyna jest. Eh :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2016, 22:29

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my chcemy niestety MZ postawiło nowe warunki ze do IVF nawet prywatnego nie moga przystapic pary które nie spróbuja min 2 IUI .. jesli kobieta jest zdrowa .. wiec jesli po HSG nie wyjdzie z emamn nie drozne ..choc watpie bo w tym cyklu cos tam wyszło .. to niestety o ironio bedzie to nas zmuszało do drugiego IUI
    m wolelibysmy IVF z kilku kwestii mielibysmy rodzenstwo z tego samego dawcy .. a tak .. albo nasze dziecko bedzie musiało byc jedynaiem albo rodzenstwo bedzie miało innego ojca genetycznego :/

raczej by to Biochem bo okres nadal nie przyszedł jelsi byla by to pozostałosc to okres przszedłby planowo ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2016, 22:30

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
‹‹ 1058 1059 1060 1061 1062 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ