SUPLEMENT DIETY

💜 KWAS FOLIOWY POD LUPĄ 💜

Zaczynacie starania o dziecko? Sprawdźcie, kiedy zacząć suplementację folianów i co naprawdę ma znaczenie.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • zuza1212 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka ja juz myslalam ze po 2 proonieniu zaczna mnie daignozowac co jest przyczyna a oni powiedzieli ze 2 poronienia to jeszcze nie tak zle musze czekac na 3:/. Chociaz zrobili mi badanie histopat. po 2 bo ogolnie takich badan nie robia w uk dopiero po 3 poronieniu, ale u mnie pierwsze poronienie to byla powazna sprawa, ledwo je przezylam wiec wzieli to pod uwage i sie zlitowali i zrobili badanie chociaz i tak nie wyjasnili przyczyny.
    Jak to jest w Pl po ktorym poronieniu zaczynaja szukac przyczyny??
    Ile razy chodzicie na monitoring przed cala procedura iui?
    mam sie obawiac jakiego bolu podczas calej tej procedury?

09.2010- 1 poronienie/ciaza naturalna
    06.2015- 2 poronienie/ciaza naturalna
    11.2015 / 12.2015- 2proby iui- nie udane
    01.2016- 3 poronienie/ciaza naturalna

• Kukuletka Przyjaciółka

Wysłany: 27 października 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasicaLisica wrote:
    Kukuletka, nie testuj, wytrzymaj! :)

No tak wlasnie sobie postanowiłam. A dzisiaj śniło mi sie, robiłam test u lekarza i były 2 krechy.... Byłabym przeszczęśliwa gdyby moj sen sie spełnił

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

3jgxs65g3cr45e1i.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia Aszka Wy się na tym znacie. Z racji tego ze tsh u mnie bylo juz różne prolaktyna ostatnio za wysoka a fsh nigdy nie badalam-jakie powinny być te wartości i wzajemne stosunki? Wiem ze lh do fsh ok 0.6-1.5?
    Lh to w zależności od dc.
    A fsh? Przedzial od 3-9 mało mowi. No lepiej im wyzej czy niżej? Prl normy podane tsh też. Wyników Jeszce nie mam. Czekam na nie.
    Wiem ze decyzja o dziecku jest u mnie za kilka mcy ale będę miała pogląd na te hormony i te rezerwe jajnikowa...tofsh o niej mowi? Spada 6 lat przed menopauza? Tak słyszałam...i jak szybko sie zmienia?

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka jesli chodzi o rezerwe to najlepiej zrobic AMH- koszt ok 150 zl ale bedziesz miala jasnosc bo z fsh roznie bywa. Czasem jest tak ze fsh jest ladne ok 5-7 co wskazywaloby na ladna rezerwe a AMH wychodzi bardzo niskie i odwrotnie. Lepiej jak jest nizsze, niz wyzsze. Lh i fsh najlepiej jak ich stosunek jest bliski 1. Np powyzej 1,2 moze swiadczyc o PCOS ale nie koniecznie tak musi byc. Ale jesli ma sie problem z owulacja, obraz usg na to wskazuje plus zaburzony stosunek tych dwoch hormonow to prawdopodobnie mozna mowic o PCOS. Ale wazne by obydwa te hormony zrobic w tym samym dni najlepiej w 2-3 dc.
    Tsh powinno byc mniejsze od 2, max 2. Prolaktyna nawet ciut zawyzona, jesli nie blokuje owu nie stanowi problemu. Np tak jak u mnie- mam ciut powyzej normy ale lekarze mowia by sie nia nie przejmowac skoro mam regularne owulacyjne cykle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 13:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Sylwia Aszka Wy się na tym znacie. Z racji tego ze tsh u mnie bylo juz różne prolaktyna ostatnio za wysoka a fsh nigdy nie badalam-jakie powinny być te wartości i wzajemne stosunki? Wiem ze lh do fsh ok 0.6-1.5?
    Lh to w zależności od dc.
    A fsh? Przedzial od 3-9 mało mowi. No lepiej im wyzej czy niżej? Prl normy podane tsh też. Wyników Jeszce nie mam. Czekam na nie.
    Wiem ze decyzja o dziecku jest u mnie za kilka mcy ale będę miała pogląd na te hormony i te rezerwe jajnikowa...tofsh o niej mowi? Spada 6 lat przed menopauza? Tak słyszałam...i jak szybko sie zmienia?
    ja napisze swoje zdanie. Co do tarczycy to na forum jest przekonanie, ze TSH powinno byc około 1 a ja sie z tym nie zgadzam. Wg mnie norma jest do 4 i powinno byc do 4. W ciazy normy sa do 2.5. Ile to razy czytałam ze jak bede miec TSH około 1 to zajde i jakos panny nie zachodza, najwazniejsza jest rezerwa jajnikowa, nasienie faceta i profil hormonalny. Dziewczyny maja dobre TSH czyli np. około 1-2 a jak rezerwa AMH obnizona to dopiero po kilku transferach sie udaje. Dlatego akurat wg mnie wystarczy ze jak sie ma TSH w normie. Sama sie lecze z 20 lat albo i iles nie chce mi sie liczyc na nadczynnosc i gorzej jest zbijac jak nie ma potrzeby bo dopiero pozniej sobie mozna zaszkodzic. Tak samo w watku ciezarowki metoda IUI i invitro dziewczyny jak maja w ciazy do 2.5 to w ogole nie zbijaja bo po co? W watku 35+ pierwsze dziecko w 2 cyklu z TSH powyzej 4.75 zaszła jamaica. Natomiast jezeli chodzi o rezerwe to dobrze zbadac AMH bo nawet młoda dziewczyna moze miec obnizona rezerwe jak wspomnialam ja mam 36 lat a mam lepsze AMH niz niektore 28 latki, albo i młodsze. Dalej fsh, lh i amh sie powinno badac do 5 dc. max. Od stosunku lh do fsh sie odchodzi, zazwyczaj w klinikach chca AMH plus FSH, chociaz ja uwazam ze mozna porownac. Sama przed leczeniem miałam ogromne wartosci fsh i lh, po roku bardzo dobre. FSH 9-12 obnizona rezerwa jajnikowa, 12-18 stymulacja trudna, wyczerpujaca sie rezerwa, powyzej 18 b. trudna sytuacja, małe szane na ciaze. Stosunek LH do FSH przy niewydolności przysadki – ok. 0,6, a przy PCOS – ok. 1,5. Prolaktyna wg mnie powinna byc w normie, jak sa wyniki w normie, to jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 14:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuza1212 wrote:
    aszka ja juz myslalam ze po 2 proonieniu zaczna mnie daignozowac co jest przyczyna a oni powiedzieli ze 2 poronienia to jeszcze nie tak zle musze czekac na 3:/. Chociaz zrobili mi badanie histopat. po 2 bo ogolnie takich badan nie robia w uk dopiero po 3 poronieniu, ale u mnie pierwsze poronienie to byla powazna sprawa, ledwo je przezylam wiec wzieli to pod uwage i sie zlitowali i zrobili badanie chociaz i tak nie wyjasnili przyczyny.
    Jak to jest w Pl po ktorym poronieniu zaczynaja szukac przyczyny??
    Ile razy chodzicie na monitoring przed cala procedura iui?
    mam sie obawiac jakiego bolu podczas calej tej procedury?
    no bo w uk chyba ogolnie olewaja, jak czytam na forum i sie dowiaduje do kolezanek. Wg mnie najlepiej jak mozesz to probic badania w tym kierunku, akurat niektore dziewczyny z forum juz po 1 robia badania na własna rekę. W Pl z tego co wiem od kolezanek, to idzie do lekarza i daja badania ewentualnie prywatnie i sie robi prywatnie, genetyke itd. Chyba na NFZ to jest za 2 razem.

Co do IUI ja chodzilam 3-4 razy na monit przed IUI, co do bolu to inseminacja nie boli tylko mozesz odczuwac jako nieprzyjemna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 14:23

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo85 wrote:
    cześć dziewczyny,
    Ja dziś mam 27 dc. Wydaje mi się, że od tych leków cykl mi jakoś się wyrównuje bo piersi bolą, brzuch też i nawet jakieś delikatne różowawe plamienie. Jak na złość teraz kiedy przez te całe akredytacje chciałam co nieco przedłużyć cykl co by zdążyć na listopad z IUI. No cóż zobaczymy. Na razie spróbuję duphastonem jeszcze przeciągnąć cykl do 30 dnia chociaż.
    A jak się nie uda to pojadę do Czech zrobić ten zabieg w tym miesiącu i tyle. Nie chce go zmarnować.
    Zobaczymy co się będzie w Invicta działo. Na wątku o In Vitro dziewczyny piszą, że Invicta stoi na stanowisku, że wszystko będzie bez zakłóceń.
    moze Invicta szybko dostanie, w koncu to wielka klinika ;)

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia aszka jestescie nieocenione! Czekam na wyniki. Dziś mam 3dc dlatego pokusilam się o badanie. Czy jest tez taka możliwość ze fsh dobre a rezerwa b zla? Zobaczę co mi wyjdzie. W zależności od wyniku pomyśle co z tym robić.

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lunka, tak- pisałam Ci teraz o tym :) "Czasem jest tak ze fsh jest ladne ok 5-7 co wskazywaloby na ladna rezerwe a AMH wychodzi bardzo niskie i odwrotnie" ;)

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mogłam i amh zrobic...

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie dr mówiła, że AMH można robić w dowolnym dc i nie trzeba być na czczo ;) więc możesz skoczyć :) w necie też tak piszą np

https://portal.abczdrowie.pl/pytania/w-ktorym-dniu-cyklu-robi-sie-badanie-amh
    http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=21&t=51799
    http://www.invitro24.com/hormon-kobiecej-plodnosci/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 15:03

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia dziękuję:* a Twoje fsh i amh jest ok?

iv09i09katk65tr1.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki i są chyba do d...
    Pomóżcie proszę je zinterpretować.
    Tsh 1.735
    Prl 11.92
    Lh 4.52
    Fsh 1.50

Cos tu nie tak...czy to oznacza jakies dramatyczne wyniki?

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akurat u mnie mniej wiecej sie pokrywaja; fsh 6,5 amh 6,5 ale nie sugeruj się tym, tak jak mówię, najwazniejsze jest AMH- dobrze by było, jakbyś je zrobiła. Ostatnio z dziewczynami porównywałyśmy i nie jedna miala fsh w granicy 5-6-7 a amh 0,7-1 i odwrotnie, fsh za wysokie ok 15 a amh znośnie ok 1,5 :)

nie znam sie az tak i nie drazylam nigdy tematu bo mialam zawsze ok hormony tylko prolaktyne ok 23,50 zawsze czyli ciut za wysoko, ale o tym juz pisalam. wg wszystko OK oprócz tego fsh- stanowczo za niskie, wskazuje na niewydolność przysadki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 15:44

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I czytam ze male fsh w niewydolnościp przysadki...niski stos lh do fsh tez...a u mnie fsh niskie stos lh do fsh wysoki...

iv09i09katk65tr1.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O masz ale co oznacza niewydolność przysadki...

iv09i09katk65tr1.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje AMH 0.2 (po jednej operacji jedynie)
    A FSH 25 a LH 8,15 Gdzie stosunek daje 0,3
    raz jedyny robilam to badanie na wlasna reke, lekarz kazal zrobic tylko AMH bo ze w klinice najwazniejsze.. a wiec wyczerpujaca sie rezerwa :(
    Takze szalu nie ma

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak ale z moich wyników nie płyną żadne wnioski
    Lh/fsh. Pon 0.6 daje niewydolność przysadki
    I fsh niskie tez

A u mnie fsh niskie owszem ale lh / fsh daje 3. Zadnych objawów pco nie mam już O tym czytałam

iv09i09katk65tr1.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zadnych objawow niedoczynnosci rowzniez nie mam.. zglupiec juz idzie

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem co to oznacza. Rezerwa chyba jest ok. Może okaze się ze iui powinnam robić szybciej jak na wiosnę...dziewczyny czy taki wynik oznacza jakąś katastrofę?

iv09i09katk65tr1.png
‹‹ ‹ 890 891 892 893 894 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ