X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • zuza1212 Ekspertka

Wysłany: 27 października 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka ja juz myslalam ze po 2 proonieniu zaczna mnie daignozowac co jest przyczyna a oni powiedzieli ze 2 poronienia to jeszcze nie tak zle musze czekac na 3:/. Chociaz zrobili mi badanie histopat. po 2 bo ogolnie takich badan nie robia w uk dopiero po 3 poronieniu, ale u mnie pierwsze poronienie to byla powazna sprawa, ledwo je przezylam wiec wzieli to pod uwage i sie zlitowali i zrobili badanie chociaz i tak nie wyjasnili przyczyny.
    Jak to jest w Pl po ktorym poronieniu zaczynaja szukac przyczyny??
    Ile razy chodzicie na monitoring przed cala procedura iui?
    mam sie obawiac jakiego bolu podczas calej tej procedury?

09.2010- 1 poronienie/ciaza naturalna
    06.2015- 2 poronienie/ciaza naturalna
    11.2015 / 12.2015- 2proby iui- nie udane
    01.2016- 3 poronienie/ciaza naturalna

• Kukuletka Przyjaciółka

Wysłany: 27 października 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasicaLisica wrote:
    Kukuletka, nie testuj, wytrzymaj! :)

No tak wlasnie sobie postanowiłam. A dzisiaj śniło mi sie, robiłam test u lekarza i były 2 krechy.... Byłabym przeszczęśliwa gdyby moj sen sie spełnił

aszka lubi tę wiadomość

3jgxs65g3cr45e1i.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia Aszka Wy się na tym znacie. Z racji tego ze tsh u mnie bylo juz różne prolaktyna ostatnio za wysoka a fsh nigdy nie badalam-jakie powinny być te wartości i wzajemne stosunki? Wiem ze lh do fsh ok 0.6-1.5?
    Lh to w zależności od dc.
    A fsh? Przedzial od 3-9 mało mowi. No lepiej im wyzej czy niżej? Prl normy podane tsh też. Wyników Jeszce nie mam. Czekam na nie.
    Wiem ze decyzja o dziecku jest u mnie za kilka mcy ale będę miała pogląd na te hormony i te rezerwe jajnikowa...tofsh o niej mowi? Spada 6 lat przed menopauza? Tak słyszałam...i jak szybko sie zmienia?

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka jesli chodzi o rezerwe to najlepiej zrobic AMH- koszt ok 150 zl ale bedziesz miala jasnosc bo z fsh roznie bywa. Czasem jest tak ze fsh jest ladne ok 5-7 co wskazywaloby na ladna rezerwe a AMH wychodzi bardzo niskie i odwrotnie. Lepiej jak jest nizsze, niz wyzsze. Lh i fsh najlepiej jak ich stosunek jest bliski 1. Np powyzej 1,2 moze swiadczyc o PCOS ale nie koniecznie tak musi byc. Ale jesli ma sie problem z owulacja, obraz usg na to wskazuje plus zaburzony stosunek tych dwoch hormonow to prawdopodobnie mozna mowic o PCOS. Ale wazne by obydwa te hormony zrobic w tym samym dni najlepiej w 2-3 dc.
    Tsh powinno byc mniejsze od 2, max 2. Prolaktyna nawet ciut zawyzona, jesli nie blokuje owu nie stanowi problemu. Np tak jak u mnie- mam ciut powyzej normy ale lekarze mowia by sie nia nie przejmowac skoro mam regularne owulacyjne cykle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 13:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Sylwia Aszka Wy się na tym znacie. Z racji tego ze tsh u mnie bylo juz różne prolaktyna ostatnio za wysoka a fsh nigdy nie badalam-jakie powinny być te wartości i wzajemne stosunki? Wiem ze lh do fsh ok 0.6-1.5?
    Lh to w zależności od dc.
    A fsh? Przedzial od 3-9 mało mowi. No lepiej im wyzej czy niżej? Prl normy podane tsh też. Wyników Jeszce nie mam. Czekam na nie.
    Wiem ze decyzja o dziecku jest u mnie za kilka mcy ale będę miała pogląd na te hormony i te rezerwe jajnikowa...tofsh o niej mowi? Spada 6 lat przed menopauza? Tak słyszałam...i jak szybko sie zmienia?
    ja napisze swoje zdanie. Co do tarczycy to na forum jest przekonanie, ze TSH powinno byc około 1 a ja sie z tym nie zgadzam. Wg mnie norma jest do 4 i powinno byc do 4. W ciazy normy sa do 2.5. Ile to razy czytałam ze jak bede miec TSH około 1 to zajde i jakos panny nie zachodza, najwazniejsza jest rezerwa jajnikowa, nasienie faceta i profil hormonalny. Dziewczyny maja dobre TSH czyli np. około 1-2 a jak rezerwa AMH obnizona to dopiero po kilku transferach sie udaje. Dlatego akurat wg mnie wystarczy ze jak sie ma TSH w normie. Sama sie lecze z 20 lat albo i iles nie chce mi sie liczyc na nadczynnosc i gorzej jest zbijac jak nie ma potrzeby bo dopiero pozniej sobie mozna zaszkodzic. Tak samo w watku ciezarowki metoda IUI i invitro dziewczyny jak maja w ciazy do 2.5 to w ogole nie zbijaja bo po co? W watku 35+ pierwsze dziecko w 2 cyklu z TSH powyzej 4.75 zaszła jamaica. Natomiast jezeli chodzi o rezerwe to dobrze zbadac AMH bo nawet młoda dziewczyna moze miec obnizona rezerwe jak wspomnialam ja mam 36 lat a mam lepsze AMH niz niektore 28 latki, albo i młodsze. Dalej fsh, lh i amh sie powinno badac do 5 dc. max. Od stosunku lh do fsh sie odchodzi, zazwyczaj w klinikach chca AMH plus FSH, chociaz ja uwazam ze mozna porownac. Sama przed leczeniem miałam ogromne wartosci fsh i lh, po roku bardzo dobre. FSH 9-12 obnizona rezerwa jajnikowa, 12-18 stymulacja trudna, wyczerpujaca sie rezerwa, powyzej 18 b. trudna sytuacja, małe szane na ciaze. Stosunek LH do FSH przy niewydolności przysadki – ok. 0,6, a przy PCOS – ok. 1,5. Prolaktyna wg mnie powinna byc w normie, jak sa wyniki w normie, to jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 14:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuza1212 wrote:
    aszka ja juz myslalam ze po 2 proonieniu zaczna mnie daignozowac co jest przyczyna a oni powiedzieli ze 2 poronienia to jeszcze nie tak zle musze czekac na 3:/. Chociaz zrobili mi badanie histopat. po 2 bo ogolnie takich badan nie robia w uk dopiero po 3 poronieniu, ale u mnie pierwsze poronienie to byla powazna sprawa, ledwo je przezylam wiec wzieli to pod uwage i sie zlitowali i zrobili badanie chociaz i tak nie wyjasnili przyczyny.
    Jak to jest w Pl po ktorym poronieniu zaczynaja szukac przyczyny??
    Ile razy chodzicie na monitoring przed cala procedura iui?
    mam sie obawiac jakiego bolu podczas calej tej procedury?
    no bo w uk chyba ogolnie olewaja, jak czytam na forum i sie dowiaduje do kolezanek. Wg mnie najlepiej jak mozesz to probic badania w tym kierunku, akurat niektore dziewczyny z forum juz po 1 robia badania na własna rekę. W Pl z tego co wiem od kolezanek, to idzie do lekarza i daja badania ewentualnie prywatnie i sie robi prywatnie, genetyke itd. Chyba na NFZ to jest za 2 razem.

Co do IUI ja chodzilam 3-4 razy na monit przed IUI, co do bolu to inseminacja nie boli tylko mozesz odczuwac jako nieprzyjemna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 14:23

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo85 wrote:
    cześć dziewczyny,
    Ja dziś mam 27 dc. Wydaje mi się, że od tych leków cykl mi jakoś się wyrównuje bo piersi bolą, brzuch też i nawet jakieś delikatne różowawe plamienie. Jak na złość teraz kiedy przez te całe akredytacje chciałam co nieco przedłużyć cykl co by zdążyć na listopad z IUI. No cóż zobaczymy. Na razie spróbuję duphastonem jeszcze przeciągnąć cykl do 30 dnia chociaż.
    A jak się nie uda to pojadę do Czech zrobić ten zabieg w tym miesiącu i tyle. Nie chce go zmarnować.
    Zobaczymy co się będzie w Invicta działo. Na wątku o In Vitro dziewczyny piszą, że Invicta stoi na stanowisku, że wszystko będzie bez zakłóceń.
    moze Invicta szybko dostanie, w koncu to wielka klinika ;)

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia aszka jestescie nieocenione! Czekam na wyniki. Dziś mam 3dc dlatego pokusilam się o badanie. Czy jest tez taka możliwość ze fsh dobre a rezerwa b zla? Zobaczę co mi wyjdzie. W zależności od wyniku pomyśle co z tym robić.

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lunka, tak- pisałam Ci teraz o tym :) "Czasem jest tak ze fsh jest ladne ok 5-7 co wskazywaloby na ladna rezerwe a AMH wychodzi bardzo niskie i odwrotnie" ;)

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mogłam i amh zrobic...

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie dr mówiła, że AMH można robić w dowolnym dc i nie trzeba być na czczo ;) więc możesz skoczyć :) w necie też tak piszą np

https://portal.abczdrowie.pl/pytania/w-ktorym-dniu-cyklu-robi-sie-badanie-amh
    http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=21&t=51799
    http://www.invitro24.com/hormon-kobiecej-plodnosci/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 15:03

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia dziękuję:* a Twoje fsh i amh jest ok?

iv09i09katk65tr1.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki i są chyba do d...
    Pomóżcie proszę je zinterpretować.
    Tsh 1.735
    Prl 11.92
    Lh 4.52
    Fsh 1.50

Cos tu nie tak...czy to oznacza jakies dramatyczne wyniki?

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akurat u mnie mniej wiecej sie pokrywaja; fsh 6,5 amh 6,5 ale nie sugeruj się tym, tak jak mówię, najwazniejsze jest AMH- dobrze by było, jakbyś je zrobiła. Ostatnio z dziewczynami porównywałyśmy i nie jedna miala fsh w granicy 5-6-7 a amh 0,7-1 i odwrotnie, fsh za wysokie ok 15 a amh znośnie ok 1,5 :)

nie znam sie az tak i nie drazylam nigdy tematu bo mialam zawsze ok hormony tylko prolaktyne ok 23,50 zawsze czyli ciut za wysoko, ale o tym juz pisalam. wg wszystko OK oprócz tego fsh- stanowczo za niskie, wskazuje na niewydolność przysadki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 15:44

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I czytam ze male fsh w niewydolnościp przysadki...niski stos lh do fsh tez...a u mnie fsh niskie stos lh do fsh wysoki...

iv09i09katk65tr1.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O masz ale co oznacza niewydolność przysadki...

iv09i09katk65tr1.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje AMH 0.2 (po jednej operacji jedynie)
    A FSH 25 a LH 8,15 Gdzie stosunek daje 0,3
    raz jedyny robilam to badanie na wlasna reke, lekarz kazal zrobic tylko AMH bo ze w klinice najwazniejsze.. a wiec wyczerpujaca sie rezerwa :(
    Takze szalu nie ma

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak ale z moich wyników nie płyną żadne wnioski
    Lh/fsh. Pon 0.6 daje niewydolność przysadki
    I fsh niskie tez

A u mnie fsh niskie owszem ale lh / fsh daje 3. Zadnych objawów pco nie mam już O tym czytałam

iv09i09katk65tr1.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zadnych objawow niedoczynnosci rowzniez nie mam.. zglupiec juz idzie

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem co to oznacza. Rezerwa chyba jest ok. Może okaze się ze iui powinnam robić szybciej jak na wiosnę...dziewczyny czy taki wynik oznacza jakąś katastrofę?

iv09i09katk65tr1.png
‹‹ 890 891 892 893 894 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ