INSEMINACJA
-
WIADOMOŚĆ
-
aszka ja juz myslalam ze po 2 proonieniu zaczna mnie daignozowac co jest przyczyna a oni powiedzieli ze 2 poronienia to jeszcze nie tak zle musze czekac na 3:/. Chociaz zrobili mi badanie histopat. po 2 bo ogolnie takich badan nie robia w uk dopiero po 3 poronieniu, ale u mnie pierwsze poronienie to byla powazna sprawa, ledwo je przezylam wiec wzieli to pod uwage i sie zlitowali i zrobili badanie chociaz i tak nie wyjasnili przyczyny.
Jak to jest w Pl po ktorym poronieniu zaczynaja szukac przyczyny??
Ile razy chodzicie na monitoring przed cala procedura iui?
mam sie obawiac jakiego bolu podczas calej tej procedury?09.2010- 1 poronienie/ciaza naturalna
06.2015- 2 poronienie/ciaza naturalna
11.2015 / 12.2015- 2proby iui- nie udane
01.2016- 3 poronienie/ciaza naturalna
-
Sylwia Aszka Wy się na tym znacie. Z racji tego ze tsh u mnie bylo juz różne prolaktyna ostatnio za wysoka a fsh nigdy nie badalam-jakie powinny być te wartości i wzajemne stosunki? Wiem ze lh do fsh ok 0.6-1.5?
Lh to w zależności od dc.
A fsh? Przedzial od 3-9 mało mowi. No lepiej im wyzej czy niżej? Prl normy podane tsh też. Wyników Jeszce nie mam. Czekam na nie.
Wiem ze decyzja o dziecku jest u mnie za kilka mcy ale będę miała pogląd na te hormony i te rezerwe jajnikowa...tofsh o niej mowi? Spada 6 lat przed menopauza? Tak słyszałam...i jak szybko sie zmienia?
-
nick nieaktualnyLunka jesli chodzi o rezerwe to najlepiej zrobic AMH- koszt ok 150 zl ale bedziesz miala jasnosc bo z fsh roznie bywa. Czasem jest tak ze fsh jest ladne ok 5-7 co wskazywaloby na ladna rezerwe a AMH wychodzi bardzo niskie i odwrotnie. Lepiej jak jest nizsze, niz wyzsze. Lh i fsh najlepiej jak ich stosunek jest bliski 1. Np powyzej 1,2 moze swiadczyc o PCOS ale nie koniecznie tak musi byc. Ale jesli ma sie problem z owulacja, obraz usg na to wskazuje plus zaburzony stosunek tych dwoch hormonow to prawdopodobnie mozna mowic o PCOS. Ale wazne by obydwa te hormony zrobic w tym samym dni najlepiej w 2-3 dc.
Tsh powinno byc mniejsze od 2, max 2. Prolaktyna nawet ciut zawyzona, jesli nie blokuje owu nie stanowi problemu. Np tak jak u mnie- mam ciut powyzej normy ale lekarze mowia by sie nia nie przejmowac skoro mam regularne owulacyjne cykle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 13:31
-
nick nieaktualnyLunk_a wrote:Sylwia Aszka Wy się na tym znacie. Z racji tego ze tsh u mnie bylo juz różne prolaktyna ostatnio za wysoka a fsh nigdy nie badalam-jakie powinny być te wartości i wzajemne stosunki? Wiem ze lh do fsh ok 0.6-1.5?
Lh to w zależności od dc.
A fsh? Przedzial od 3-9 mało mowi. No lepiej im wyzej czy niżej? Prl normy podane tsh też. Wyników Jeszce nie mam. Czekam na nie.
Wiem ze decyzja o dziecku jest u mnie za kilka mcy ale będę miała pogląd na te hormony i te rezerwe jajnikowa...tofsh o niej mowi? Spada 6 lat przed menopauza? Tak słyszałam...i jak szybko sie zmienia?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 14:25
-
nick nieaktualnyzuza1212 wrote:aszka ja juz myslalam ze po 2 proonieniu zaczna mnie daignozowac co jest przyczyna a oni powiedzieli ze 2 poronienia to jeszcze nie tak zle musze czekac na 3:/. Chociaz zrobili mi badanie histopat. po 2 bo ogolnie takich badan nie robia w uk dopiero po 3 poronieniu, ale u mnie pierwsze poronienie to byla powazna sprawa, ledwo je przezylam wiec wzieli to pod uwage i sie zlitowali i zrobili badanie chociaz i tak nie wyjasnili przyczyny.
Jak to jest w Pl po ktorym poronieniu zaczynaja szukac przyczyny??
Ile razy chodzicie na monitoring przed cala procedura iui?
mam sie obawiac jakiego bolu podczas calej tej procedury?
Co do IUI ja chodzilam 3-4 razy na monit przed IUI, co do bolu to inseminacja nie boli tylko mozesz odczuwac jako nieprzyjemna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 14:23
-
nick nieaktualnyKaro85 wrote:cześć dziewczyny,
Ja dziś mam 27 dc. Wydaje mi się, że od tych leków cykl mi jakoś się wyrównuje bo piersi bolą, brzuch też i nawet jakieś delikatne różowawe plamienie. Jak na złość teraz kiedy przez te całe akredytacje chciałam co nieco przedłużyć cykl co by zdążyć na listopad z IUI. No cóż zobaczymy. Na razie spróbuję duphastonem jeszcze przeciągnąć cykl do 30 dnia chociaż.
A jak się nie uda to pojadę do Czech zrobić ten zabieg w tym miesiącu i tyle. Nie chce go zmarnować.
Zobaczymy co się będzie w Invicta działo. Na wątku o In Vitro dziewczyny piszą, że Invicta stoi na stanowisku, że wszystko będzie bez zakłóceń. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymnie dr mówiła, że AMH można robić w dowolnym dc i nie trzeba być na czczo więc możesz skoczyć w necie też tak piszą np
https://portal.abczdrowie.pl/pytania/w-ktorym-dniu-cyklu-robi-sie-badanie-amh
http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?f=21&t=51799
http://www.invitro24.com/hormon-kobiecej-plodnosci/Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 15:03
-
nick nieaktualnyakurat u mnie mniej wiecej sie pokrywaja; fsh 6,5 amh 6,5 ale nie sugeruj się tym, tak jak mówię, najwazniejsze jest AMH- dobrze by było, jakbyś je zrobiła. Ostatnio z dziewczynami porównywałyśmy i nie jedna miala fsh w granicy 5-6-7 a amh 0,7-1 i odwrotnie, fsh za wysokie ok 15 a amh znośnie ok 1,5
nie znam sie az tak i nie drazylam nigdy tematu bo mialam zawsze ok hormony tylko prolaktyne ok 23,50 zawsze czyli ciut za wysoko, ale o tym juz pisalam. wg wszystko OK oprócz tego fsh- stanowczo za niskie, wskazuje na niewydolność przysadki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2015, 15:44
-
Moje AMH 0.2 (po jednej operacji jedynie)
A FSH 25 a LH 8,15 Gdzie stosunek daje 0,3
raz jedyny robilam to badanie na wlasna reke, lekarz kazal zrobic tylko AMH bo ze w klinice najwazniejsze.. a wiec wyczerpujaca sie rezerwa
Takze szalu nie maendometrioza, 2 operacje
29 dpt mamy ❤