X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2018
Odpowiedz

Inseminacja 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żółwik 24mm pęcherzyk, to nie tylko z ale aż :D naprawdę jest dobrych rozmiarów. Dziewczyny na 20-21mm mają robione IUI i są ciąże, także głowa do góry :) A jakie endo miałaś?
    Trzymam kciuki za powodzenie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 09:48

kahanka, Lolka30, Nathi2468 lubią tę wiadomość

• zolwik85 Przyjaciółka

Wysłany: 18 października 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie do końca zakodowałam, chyba za bardzo byłam skupiona na tym co mnie czeka i na tym że nasienie było przywiezione z domu, od pobrania minęła ponad godzina co mnie trochę niepokoiło! Ale tak kazał lekarz , żeby komfort męża był lepszy heheh? ( a gdzie mój komfort) dzień wcześniej na monitoringu owulacji miałam endo ponad 10mm?

M: słabe nasienie: ilość , ruch
    1IUI 15.10.2018 :(
    2IUI 12.11.2018 :(
  • kahanka Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zolwik85 wrote:
    Witam jestem tu nowa!
    jestem po pierwszej IUI którą miałam wykonaną 15.10.2018,po przeczytaniu dużej ilości postów, tracę nadzieje że mogło coś wyjść z tego pierwszego zabiegu.
    u mnie raczej wszystko ok. jestem po drożności którą miałam wykonana w lutym tego roku, ale nasienie męża słabe i ruchliwość do bani!
    IUI miałam na naturalnym cyklu tylko przed inseminacja zastrzyk z overtile, po inseminacji kilka godzin doszło do pęknięcia pęcherzyka ale był on nie duży tylko 24 mm,podano mi ok.10 mln żołnierzy.teraz przyjmuję duphaston.

dajcie trochę wsparcia bo chodzę po ścianach!
    staramy się już od kilku lat, a ja mam już 34 lata na karku.
    Tak jak pisze Selina, 24mm to całkiem spory pęcherzyk. A tu są starsze od Ciebie dziewczyny (choćby ja), które też są po pierwszej IUI, a starają od lat. Wszystkie mamy nadzieję, że się uda i za Ciebie też trzymam kciuki.

Nathi2468 lubi tę wiadomość

38 lat, 6 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    2019: IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11.219 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    2020: II IVF (Artvimed) - długi protokół:
    zamrożone 10 oocytów
    19.10.21 histero - znowu antybiotyki...
  • kahanka Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zolwik85 wrote:
    nie do końca zakodowałam, chyba za bardzo byłam skupiona na tym co mnie czeka i na tym że nasienie było przywiezione z domu, od pobrania minęła ponad godzina co mnie trochę niepokoiło! Ale tak kazał lekarz , żeby komfort męża był lepszy heheh? ( a gdzie mój komfort) dzień wcześniej na monitoringu owulacji miałam endo ponad 10mm?
    Endo 10mm to też nienajgorzej. Ja miałam IUI na endo 7.4mm.
    Nasienie w domu pobrane? A to ciekawostka.

zamrożone 10 oocytów
  • pszczola2000 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak patrzę że większość obecnych jest koło 30tki.
    Ja mam 32lata skończone 2tyg temu.
    26.09 na monitoringu pęcherzyk miał 17mm
    29.09 1 IUI, na naturalnym cyklu + Pregnyl. Zastanawia mnie bo nie wiem ile pęcherzyk miał w dniu IUI. Ale lekarz mówiła że już się fałduje więc do 3h będzie owu. Podała mi "niby" 27mln plemników z ruchem chyba 86% (o dziwo bo w normalnym badaniu nasienia mąż ma chyba łącznie 40cos%. Mówię niby bo nikt z nas nie wie co jest w tej probowce. Czy woda czy co ;/ czy faktycznie nasienie męża czy innego faceta.
    Wczoraj podczas okresu miała kawałek skrzepu. Zastanawiam się czy pęcherzyk faktyczne pękł. Bo ja owu nigdy nie czuje (skoki niby mam, testy OVU niby wychodza)
    Zastanawiam się na LUF który jest bardzo ciężko stwierdzić....
    W dodatku przy 32latach mam AMH 6.18 ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 10:26

"... nic nie dzieje się przypadkiem..."

w57v9jcgfaon5chm.png

2019.05.22 - 2t+5d transfer 😍 3BA❤️
    2019.06.19 - 6t+5d (28dpt) wizyta serduszkowa❤️
    2020.02.06 - Termin porodu! - urodziłam w tp

55cm 2880g sn córka Milena

2BB❄️Morula❄️ Morula❄️
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zolwik85 wrote:
    Witam jestem tu nowa!
    jestem po pierwszej IUI którą miałam wykonaną 15.10.2018,po przeczytaniu dużej ilości postów, tracę nadzieje że mogło coś wyjść z tego pierwszego zabiegu.
    u mnie raczej wszystko ok. jestem po drożności którą miałam wykonana w lutym tego roku, ale nasienie męża słabe i ruchliwość do bani!
    IUI miałam na naturalnym cyklu tylko przed inseminacja zastrzyk z overtile, po inseminacji kilka godzin doszło do pęknięcia pęcherzyka ale był on nie duży tylko 24 mm,podano mi ok.10 mln żołnierzy.teraz przyjmuję duphaston.

dajcie trochę wsparcia bo chodzę po ścianach!
    staramy się już od kilku lat, a ja mam już 34 lata na karku.
    Jestem w ciąży z pęcherzyka 20mm A podano mi 3,2 mln plemników, endo nigdy nie miałam większego niż 9 mm.

Pszczola2000 podano Ci 0.5 ml plemników wybranych z kilku ml całego nasienia, dlatego masz tak duży procent plemników w ruchu. Do dawki inseminacyjnej są wybierane tylko te ruchliwe, w nasieniu przed obróbką ruch pewnie wyszedł na podobnym poziomie jak do tej pory.

Dziewczyny nie możecie już przy pierwszej IUI zakładać że się nie udało i wszystko jest bez sensu! Kto ma wierzyć w to że Wam się uda jak nie Wy? Trzymam kciuki:).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 10:44

kahanka, Nathi2468 lubią tę wiadomość

dqpr2n0aloadtg4s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zolwik85 wrote:
    O kurczę, to pierwszy raz słyszę że nasienie można z domu przywieźć :) ale w kubeczku?

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    O kurczę, to pierwszy raz słyszę że nasienie można z domu przywieźć :) ale w kubeczku?
    No wlasnie ja slyszalam tylko ze ewentualnie do badania jak się facet bardzo upiera, ale trzeba chyba dostarczyć do godziny i koniecznie trzeba utrzymywać temp 37 st. Wg mnie sto razy lepiej oddać w klinice gdzie jest przechowywane i obrabiam od razu w odpowiednich warunkach. Także żółwik jeśli będzie jeszcze taka potrzeba to porozmawiaj z mężem żeby jednak w klinice oddał nasienie. Mój też jak chodził na pierwsze badania to mocno to przeżywał o się krepowal, a później już przy IUI nie robiło to na nim wrażenia. Potrafił nawet żartować na ten temat w towarzystwie naszych przyjaciół. Myślę że dużo zależy też od Nas kobiet jak do tego podchodzimy, trzeba to traktować jak normalne badanie albo część zabiegu , który ma nam pomóc i tyle.

Lenaa86 lubi tę wiadomość

dqpr2n0aloadtg4s.png
  • TęczowyMiś Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kobietki jednak jesteśmy silniejsze od naszych M. Mój też miał wielkie opory przed badaniami i wogole... Ale jakoś metoda małych kroczkow doszliśmy tu gdzie jesteśmy... Choć już po IUI to u nas raczej temat w domu tabu(między mną a mężem oczywiście bo tak nikomu nie mówiliśmy) ...W sensie dla męża bo nie dla mnie. Ja ciągle głośno myślę czy się udało :) on póki co słucha tylko...

Lenka9419, kahanka lubią tę wiadomość

• taśta Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po <3
    Pęcherzyk dotrwał, miał 21mm, endo dziś nie badał ale wczoraj miało prawie 10mm więc ok, baliśmy się z lekarzem o nasienie bo długo je obrabiali ale się udało coś wybrać ;) nie wiem ile i jakie podali bo raport dostaniemy za 2 tyg ale może to i lepiej że nie wiem to zawsze jeden powód do stresu mniej ;)
    Lolka możesz mnie pisać na listę- I IUI 18.10.

Lolka30, TęczowyMiś, Lenka9419, kahanka, Meggie1, Selina, Nathi2468 lubią tę wiadomość

po 6 latach starań, po drodze 2 aniołki, 1 IUI czerwiec 2015 <3 Invimed Wrocław
    powrót po rodzeństwo-
    IUI 18.10.2018 :(
    IUI 11.2018 odwołana
    IUI 12.12.2018 odwołana
    11.2019 ICSI 10 kom., 5 zarodków- transfer 3-dniowca 1 klasy :( zero mrozaków :(
    ja- 36 lat, ponoć wszystko ok, AMH 1,5
    mąż- 35 lat, bardzo słabe nasienie, zwapnienia w jądrach
  • zolwik85 Przyjaciółka

Wysłany: 18 października 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z nasianiem pobranym w domu, to było tak - nie że mój mąż nie chciał w klinice. To lekarz tak zalecił ( że niby lepiej bo jest mniej galaretowate? jak się odstoi)dotarliśmy do kliniki w ok.1,15 godz ( zadbałam o temperaturę "termo torba na śniadanie").
    Do inseminacji podeszłam po kolejnych 40 min, więc łącznie ponad 2 godz. od pobrania!

dlatego nie podobało mi się jak to wygląda, miałam wizję że po drodze większość poumierała! ale była to pierwsza IUI więc nie wiedziałam jak to ma być?

trzymam za was kciuki, a wy za mnie!

Lolka30 lubi tę wiadomość

• kahanka Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zolwik85 wrote:
    z nasianiem pobranym w domu, to było tak - nie że mój mąż nie chciał w klinice. To lekarz tak zalecił ( że niby lepiej bo jest mniej galaretowate? jak się odstoi)dotarliśmy do kliniki w ok.1,15 godz ( zadbałam o temperaturę "termo torba na śniadanie").
    Do inseminacji podeszłam po kolejnych 40 min, więc łącznie ponad 2 godz. od pobrania!

dlatego nie podobało mi się jak to wygląda, miałam wizję że po drodze większość poumierała! ale była to pierwsza IUI więc nie wiedziałam jak to ma być?

trzymam za was kciuki, a wy za mnie!
    Dziwne ma praktyki ten Twój lekarz, no ale ja się nie znam. W końcu to on studiował medycynę ileś tam lat ;) A Ty miałaś zabieg w jakieś prywatnej klinice czy na NFZ?

zamrożone 10 oocytów
  • pszczola2000 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żółwik. My mamy zalecenia by inseminacja odbyła się w przedziale 2-3h od oddania nasienia. Nie później i nie wcześniej. Bo nasienie nie zdążą obrobić, a później to też już mówili niby kiepskie czy coś.
    Nie wiem. My się prawdy nie dowiemy. Za to oni mają grube pieniądze.

"... nic nie dzieje się przypadkiem..."

w57v9jcgfaon5chm.png

2019.05.22 - 2t+5d transfer 😍 3BA❤️
    2019.06.19 - 6t+5d (28dpt) wizyta serduszkowa❤️
    2020.02.06 - Termin porodu! - urodziłam w tp

55cm 2880g sn córka Milena

2BB❄️Morula❄️ Morula❄️
  • zolwik85 Przyjaciółka

Wysłany: 18 października 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pszczola2000 wrote:
    Żółwik. My mamy zalecenia by inseminacja odbyła się w przedziale 2-3h od oddania nasienia. Nie później i nie wcześniej. Bo nasienie nie zdążą obrobić, a później to też już mówili niby kiepskie czy coś.

zabieg miałam robiony do 3 godzin na pewno bo kontrolowałam czas, nie wiem czy ma to wpływ czy w klinice czy w domu pobrane nasianie, ale wzbudziło to moją wątpliwość! zabieg był robiony prywatnie, no zobaczymy?

• TęczowyMiś Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pszczola2000 wrote:
    Dokładnie. Patrząc po sobie ze nawet usg nie miałam przed samą IUI. Ponad to podali mi to nasienie po prawie 3 godzinach... A może wcale to strraco a szansa była nie wiadomo skór usg nie było.... Ale kasa poszła...

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2018, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    taśta wrote:
    Ja już po <3
    Pęcherzyk dotrwał, miał 21mm, endo dziś nie badał ale wczoraj miało prawie 10mm więc ok, baliśmy się z lekarzem o nasienie bo długo je obrabiali ale się udało coś wybrać ;) nie wiem ile i jakie podali bo raport dostaniemy za 2 tyg ale może to i lepiej że nie wiem to zawsze jeden powód do stresu mniej ;)
    Lolka możesz mnie pisać na listę- I IUI 18.10.
    Super warunki, to trzymamy kciuki! :) Dokładnie, jak nie masz parametrów męża, to jeden stres mniej :D

taśta lubi tę wiadomość

• lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm dziewczyny, tak czytam i czytam was w koncu się odezwe. Przymierzam sie do 1 iui najpewniej w grudniu. Czy ktoras z was moglby mi opisac sam zabieg? Czynnosci? Jak dlugo trwa? Czy jest w jakis sposob bolesny czy specyficzny?

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Bogna87 Przyjaciółka

Wysłany: 18 października 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Help! Wczoraj zrobiłam test czułości 10 był cień cienia, dziś test czułości 20 i nic. Co o tym sądzicie? Iui 5 października a ovitrell 3 października

• kahanka Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Hmm dziewczyny, tak czytam i czytam was w koncu się odezwe. Przymierzam sie do 1 iui najpewniej w grudniu. Czy ktoras z was moglby mi opisac sam zabieg? Czynnosci? Jak dlugo trwa? Czy jest w jakis sposob bolesny czy specyficzny?
    To chyba dość subiektywne jak która to odczuwa. Mnie akurat bolało podbrzusze jak przed okresem w trakcie i po podaniu nasienia. Sam zabieg trwa chwilkę, wcześniej monitoring, a po 10-15 minut trzeba poleżeć. Po tym czasie położna usunęła wziernik i do domu.

zamrożone 10 oocytów
  • Iga66 Autorytet

Wysłany: 18 października 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogna87 wrote:
    Help! Wczoraj zrobiłam test czułości 10 był cień cienia, dziś test czułości 20 i nic. Co o tym sądzicie? Iui 5 października a ovitrell 3 października
    Z doświadczenia wiem że test dobrze zrobić min 14 dni po ovitrelle a nawet i po owulacji. Po tym terminie zrób bete i jak pozytywną to powtórz za 2 dni.
    Ja miałam falstart w poprzednim cyklu i w tym już robię bete dopiero po 14 dniach, bez sikancow bo mi wychodziła 2 kreska i nic z tego nie wyszło...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2018, 15:32

40 lat - 13cs 🥰
    Czekamy na Zuzię 😍❤ 6.01.2020
    thgf3e3khr8j7bti.png
‹‹ 941 942 943 944 945 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ