X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2020 👑
Odpowiedz

Inseminacja 2020 👑

Oceń ten wątek:
  • Żółwik Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika wrote:
    Żółwik, ja te badania zrobiłam dopiero po poronieniu. Sprawdzałaś homocysteinę i wit B12? Zacznij od tego może bo jeśli masz za wysoką, to może oznaczać że nie przyswajasz zwykłego kwasu foliowego. Badanie tych mutacji nazywa się badaniem na trombofilie i kosztuje prawie 400zł. Tanie nie jest więc myślę, że warto najpierw zacząć od homocysteiny i B12. No chyba że badałaś już i masz za wysoką.
    Witaminę b12 miałam robiona i była w normie. Ale homocysteiny nie...
    Czyli jednak muszę wybrać się do laboratorium. Ja jestem zdania ze lepiej wiedzieć wcześniej niż próbować bo może wyjdzie. Jak jest możliwość to trzeba zobaczyć gdzie jest problem i działać.

Mamy dzisiaj jakieś dobre wieści ?

• Żółwik Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka28 wrote:
    Wielu ginekologów nie stosuje leczenia immunologicznego. Właściwie większość.
    Jeśli je robią to zwykle np po nieudanym in vitro. Ja zaczęłam te badania po nieudanych IUI, bo mi już w drugiej klinice mówią, ze jestem zdrowa, płodna i nie ma po mojej stronie przyczyny. A ja nie chciałam in vitro w ciemno, gdzie 5 IUI z dawca nie wyszło. Niestety twierdzą, ze to nie jest potwierdzenie problemów.
    Ale immunolog coś wyłapał i przy in vitro będę miała wdrożone leczenie oczywiście bez zgody gina, tylko we własnym zakresie.

A jeszcze dodam dlaczego tak jest.
    Ogólnie ja póki, co w temat wierze.
    Ale nie ma jednoznacznych dowodów naukowych, ze te wyniki w immunologi powodują problemu z płodnością i nie ma tez jednoznacznych dowodów Ze to leczenie pomaga. Trochę jest taka losowość przy zastosowaniu tych leków i nie wiadomo czy to one spowodowały sukces. Nawet na wynikach niektórych badan zauważycie takie wytłumaczenie.
    Niepoznane są wszystkie przyczyny niepłodności niestety. Ale zawsze to jest coś czego można spróbować.
    Właśnie to mnie przeraża. Skoro jednak może to być przyczyna to powinni badac

• Kika Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julowa, bardzo mi przykro :( sciskam i głowa do góry, jeszcze będzie pięknie, zobaczysz <3

Żółwik, ja również jestem zdania, że warto się przebadać i nie próbować ' w ciemno". Dlatego po poronieniu zrobiłam wszystkie najważniejsze badania, które zlecane są normalnie dopiero po drugim bo jedno poronienie "się zdarza". Jak słyszę takie gadanie lekarzy to szlag mnie trafia!

Biała1987, Żółwik lubią tę wiadomość

km5ssg18adat8uu9.png

03.06 - 1 IUI 🎉
    18.07 - Aniołek - poronienie zatrzymane w 8tc 💔
    15.10 - 2 IUI 🍷
    12.11 - 3 IUI 🙏✊
    24.11(25dc) - beta 48,4 mlU/ml
    26.11(27dc) - beta 191,0 mlU/ml, progesteron 71,9 ng/ml
    01.12 (32dc) beta 3855 mlU/ml
    03.12 (34dc) beta 7657 mlU/ml, progesteron 51,6 ng/ml
    12.12 jest ❤️

Kropeczko, zostań z nami ❤️🙏
  • Koniczynka28 Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żółwik wrote:
    Właśnie to mnie przeraża. Skoro jednak może to być przyczyna to powinni badac
    Ja jestem mega zwolennikiem diagnostyki. Chociaż w tym tez można się zapędzić. Im więcej robisz badan tym więcej widzisz ze coś jeszcze można zbadać.
    Ogólnie z takimi czy tez gorszymi wynikami jak ja mam w immunologii to kobiety zachodzą naturalnie w ciąże. Trochę mysle, ze to jest ten 1% szans, ten szczęśliwy traf. Przecież słyszy się, ze ktoś np. Stara się 5 lat i nic i nagle bum ciąża🤯 żałuje, ze nam na cud nawet nie daja szansy:D mówią, ze nie ma na to żadnych szans naturalnie przy tej ruchliwości przede wszystkim.

Żółwik lubi tę wiadomość

• Żółwik Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julowa wrote:
    U mnie beta również negatywna. 😕
    Przykro mi☹️ Następnym razem się uda i będą piekne święta ❤️

• Żółwik Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika wrote:
    Julowa, bardzo mi przykro :( sciskam i głowa do góry, jeszcze będzie pięknie, zobaczysz <3

Żółwik, ja również jestem zdania, że warto się przebadać i nie próbować ' w ciemno". Dlatego po poronieniu zrobiłam wszystkie najważniejsze badania, które zlecane są normalnie dopiero po drugim bo jedno poronienie "się zdarza". Jak słyszę takie gadanie lekarzy to szlag mnie trafia!
    Zgadzam się nie można tez dać się zwariować.
    A myslisz ze jak okaże się ze nie jestem w ciąży (choć mam meeega nadzieje ze jestem 🙏🏻 🍀) ze powinnam wykonać jakieś badania albo gdzieś skonsultować ?
    Najszybciej dowiemy się z naszych oświadczeń vo warto a co nie :)

• Kiara1992. Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julowa przykro mi :-(
    U mnie beta pobrana jutro po 12 będą wyniki

3jgxdqk3y4vemaw3.png

2018- 3 inseminacje AID
    05.03.2019 - urodzony synuś Wojtuś
    04.04.2019- Wojtuś został aniolkiem 😭
    30.09.2020- termin w klinice novum
    14.10.2020- 1 AID 🥳
    beta 360
    13.11.2020 Mamy bijące serduszko ♡
  • Kika Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żółwik wrote:
    Zgadzam się nie można tez dać się zwariować.
    A myslisz ze jak okaże się ze nie jestem w ciąży (choć mam meeega nadzieje ze jestem 🙏🏻 🍀) ze powinnam wykonać jakieś badania albo gdzieś skonsultować ?
    Najszybciej dowiemy się z naszych oświadczeń vo warto a co nie :)
    To Twoja pierwsza IUI? Pamiętam, że Koniczynka podpowiadała Ci wizytę u immunologa. Ja średnio orientuje się w immunologii ale skoro jest jakiś problem z zagnieżdżeniem to chyba warto to rozważyć. Jeśli chodzi o badania to jest ich całe mnóstwo i wydaje mi się, że robienie trochę na "ślepo" nie ma sensu bo są to spore koszty.
    Kochana, póki co się nie nakręcaj, trzymam kciuki za Ciebie ✊✊🍀🍀

km5ssg18adat8uu9.png

03.06 - 1 IUI 🎉
    15.10 - 2 IUI 🍷
    12.11 - 3 IUI 🙏✊
    12.12 jest ❤️

• Żółwik Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika wrote:
    To Twoja pierwsza IUI? Pamiętam, że Koniczynka podpowiadała Ci wizytę u immunologa. Ja średnio orientuje się w immunologii ale skoro jest jakiś problem z zagnieżdżeniem to chyba warto to rozważyć. Jeśli chodzi o badania to jest ich całe mnóstwo i wydaje mi się, że robienie trochę na "ślepo" nie ma sensu bo są to spore koszty.
    Kochana, póki co się nie nakręcaj, trzymam kciuki za Ciebie ✊✊🍀🍀
    Zgadza się, pierwsza :) staram się mieć plan b 😛

Kika lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2020, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żółwik wrote:
    Zgadza się, pierwsza :) staram się mieć plan b 😛
    Żółwik, ja się zabrałam za immunologie i w sumie to wyszło.
    Za wysokie komórki nk na co dostałam zlecenie na wlew z intralipidu i za wysoki stosunek jakiś tam na co dostałam 7,5 mg encortonu. Sądzę, że warto pogrzebać jak się nie udaje.
    Ja robiłam immunofenotyp, ana 2, cały pakiet na trombofilie, cross match, kiry, przeciwciala przeciw transglutaminazie.

Kika, Julowa przykro mi, ale walczcie dalej.
    Kiara, kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2020, 20:33

Kika lubi tę wiadomość

• Patka70 Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz przy stymulacji kazał mi brać aromek 2x1 tabl od 3 do 7dnia cyklu i wtedy miałam dwa pęcherzyki a do iui 1 x aromek od 3 do 7dnia cyklu i mam zawsze jeden pęcherzyk z prawej strony i się nie udaje zastanawiam się czy przy 3iui też brać 2x aromek dziennie może była by większa szansa na ciążę gdyby były dwa pęcherzyki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2020, 20:36

Luty 2021
    Mamy ❄️ ❄️❄️blastki 2021🙂
    22.03 Transfer blastki 4.1.1
    10.05 beta 41tys 10tc serce przestało bić 💔👼
    Zostały ❄️❄️ 4.1.1 , 3.2.2
    Mutacja Hetero MTHFR_677C
    PAI-1_4G
    Transfer 17.09 4.1.1 blastka 😰
    Zostala ostatnia 3.2.2
    Transfer 18.11 - blastka 3.2.2 +Embryoglue
    Ostatnia zostań z nami🙏❤️
    5dpt ⏸️
    5dpt beta 5.45, 8dpt 93.13 , 11dpt 425.76 🙏
    20dpt 8.12 wizyta 🙏
    Beta 20dpt 22137,00 ❤️
    Jest pęcherzyk ciążowy i zarodek❤️
    22.12 wizyta USG jest maleństwo i serduszko ❤️😍
    16.08.2022 nasz Cud Lenka ❤️ 3815gram❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka70 wrote:
    Lekarz przy stymulacji kazał mi brać aromek 2x1 tabl od 3 do 7dnia cyklu i wtedy miałam dwa pęcherzyki a do iui 1 x aromek od 3 do 7dnia cyklu i mam zawsze jeden pęcherzyk z prawej strony i się nie udaje zastanawiam się czy przy 3iui też brać 2x aromek dziennie może była by większa szansa na ciążę gdyby były dwa pęcherzyki
    Mnie to ostatnio lekarka wytłumaczyła bo miałam podobny dylemat. Przekonała mnie tym, że jeśli będą np trzy pecherzyki to trzeba anulować cykl. I to nie jest tak, że jedna tabletka to jeden pecherzyk. Dodatkowo to jedzie po rezerwie. Jakie masz AMH?

• Koniczynka28 Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga1510 wrote:
    Mnie to ostatnio lekarka wytłumaczyła bo miałam podobny dylemat. Przekonała mnie tym, że jeśli będą np trzy pecherzyki to trzeba anulować cykl. I to nie jest tak, że jedna tabletka to jeden pecherzyk. Dodatkowo to jedzie po rezerwie. Jakie masz AMH?
    Ogólnie to jest tak, ze lekarze pilnują, żeby nie przestymulowac, bo nie mogą prawnie robić IUI, jak jest powyżej 3 pecherzykow. Przy 3 jeszcze robią.
    Ale to nie zawsze lepiej jak jest np. 3 bo wtedy jest spora szansa, ze są gorszej jakości.

Patka70 lubi tę wiadomość

• Patka70 Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMH 7.82 miałam no to niewiedzialam że tak to wygląda to moja ostatnia iui to może warto tak spróbować nie obawiam się ciąży bliźniaczej nawet bym chciała jeżeli o to chodzi 😁♥️dodam że to AMH miałam robione w 3dniu cyklu 07.05.2020🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2020, 21:23

Luty 2021
    Mamy ❄️ ❄️❄️blastki 2021🙂
    22.03 Transfer blastki 4.1.1
    10.05 beta 41tys 10tc serce przestało bić 💔👼
    Zostały ❄️❄️ 4.1.1 , 3.2.2
    Mutacja Hetero MTHFR_677C
    PAI-1_4G
    Transfer 17.09 4.1.1 blastka 😰
    Zostala ostatnia 3.2.2
    Transfer 18.11 - blastka 3.2.2 +Embryoglue
    Ostatnia zostań z nami🙏❤️
    5dpt ⏸️
    5dpt beta 5.45, 8dpt 93.13 , 11dpt 425.76 🙏
    20dpt 8.12 wizyta 🙏
    Beta 20dpt 22137,00 ❤️
    Jest pęcherzyk ciążowy i zarodek❤️
    22.12 wizyta USG jest maleństwo i serduszko ❤️😍
    16.08.2022 nasz Cud Lenka ❤️ 3815gram❤️
  • Koniczynka28 Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka70 wrote:
    AMH 7.82 miałam no to niewiedzialam że tak to wygląda to moja ostatnia iui to może warto tak spróbować nie obawiam się ciąży bliźniaczej nawet bym chciała jeżeli o to chodzi 😁♥️dodam że to AMH miałam robione w 3dniu cyklu 07.05.2020🙄
    A masz pocs? Bo na to wskazuje AMH. Chyba, ze to było po stymulacji to jest zakłamane.
    Ja miałam rok tym 2.8. Potem 3 cykle stymulowane, doczekałam 30 dni i AMH i tak wyszło chyba 5.2. I potem ponownie kazali zrobić już 2 cykle od stymulacji i wyszło już normalnie 3.2.
    Lekkie wahania mogą być, bo to nie jest równoznaczne z rezerwa jajnikowa ale na nią wskazują potencjalnie. Gdzieś widziałam madra definicje, ale już nie pamietam 🙈
    Co do aromka to może ogólnie pogadaj z lekarzem.
    Ja miałam raz stymulację aromek po 1 tabletce i 2 zastrzyki z mensiromu najmniejsza dawka. Może właśnie raczej Ci coś lekarz dołoży a nie zwiększy dawkę aromka. Warto pokombinować.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2020, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka28 wrote:
    Ogólnie to jest tak, ze lekarze pilnują, żeby nie przestymulowac, bo nie mogą prawnie robić IUI, jak jest powyżej 3 pecherzykow. Przy 3 jeszcze robią.
    Ale to nie zawsze lepiej jak jest np. 3 bo wtedy jest spora szansa, ze są gorszej jakości.
    Koniczynka, mnie nurtuje czemu taka klinika jak Novum olewa immunologie. Czy teraz nie chcą tak dzialac?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2020, 21:32

• Kika Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja druga stymulację miałam aromkiem 2x1 i były dwa pecherzyki. Teraz też mam brać aromek. Za to pierwsza była na clo i wtedy się udało. Zastanawiam się czy lek na stymulację może mieć wpływ na powodzenie czy to przypadek 😉

km5ssg18adat8uu9.png

03.06 - 1 IUI 🎉
    15.10 - 2 IUI 🍷
    12.11 - 3 IUI 🙏✊
    12.12 jest ❤️

• Koniczynka28 Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga1510 wrote:
    Koniczynka, mnie nurtuje czemu taka klinika jak Novum olewa immunologie. Czy teraz nie chcą tak dzialac?
    Jak rozmawiałam z dziewczynami z forum to większość klinik nie dopuszcza tematu immunologi. Invimed ma inne podejście, ale tez raczej podejmują temat po nieudanych ivf raczej tak słyszałam, maja nawet swoich immunologow.
    Ja za dużo nie wiem, mi Paśnik (immunolog) mówił, ze niby współpracuje z niektórymi lekarzami z Novum tez, ale nie pamiętał nazwisk. Na samym forum kliniki jednak dziewczyny mówią, ze tam raczej nikt nie akceptuje. Ale ze ogólnie np wlew z acofilu przy transferze się czasem zgadzają, ale już większe leczenie nie. Ja mam zalecone zastrzyki do 12 tygodnia ciąży.
    Ja jak chciałam lekarzowi o tym powiedzieć to od razy mi przerwał, ze nie ma dowodów, ze statystyki nie wskazują na żadna skuteczność tego leczenia, jak chce to na własna rękę no a w epidemie to wręcz odradzają.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2020, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika wrote:
    Ja druga stymulację miałam aromkiem 2x1 i były dwa pecherzyki. Teraz też mam brać aromek. Za to pierwsza była na clo i wtedy się udało. Zastanawiam się czy lek na stymulację może mieć wpływ na powodzenie czy to przypadek 😉
    Ja słyszałam od lekarzy, że aromek jest skuteczniejszy 😄

Koniczynka28, Kika lubią tę wiadomość

• Koniczynka28 Autorytet

Wysłany: 29 października 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika wrote:
    To bardzo indywidualna kwestia. Na mnie np droższe leki nie działały niby bardziej polecane, a aromek zadziałał 🤷‍♀️Ogólnie widziałam, ze wiele osób reaguje na aromek. Wszystko zależy od organizmu. No i znowu niestety- każdy cykl jest inny.
    Miałam raz bemfole (zastrzyki) to w trakcie lekkiej stymulacji brałam co dziennie lek na ból głowy, bo nie mogłam wystrzymac i owulacja była gorsza niż naturalna 🙄

Kika lubi tę wiadomość

‹‹ 577 578 579 580 581 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ