INVIMED POZNAŃ
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnybindweef wrote:Ja po wizycie - punkcja potwierdzona w piątek. Ale mamy zagwozdkę. ICSI czy IMSI? Czyy któraś z Was korzystała z IMSI? Nie potrafię znaleźć żadnych rzetelnych informacji w internecie na temat skuteczności tej metody. Wręcz znalazłam na forum Novum ich wypowiedź, że ta metoda nie ma lepszej skuteczności niż ICSI. Pieniądze mamy, ale zastanawiam się po prostu czy warto. Co sądzicie na ten temat?
Wg mnie jest lepsza bo jest dokładniejsza: ja znalazłam takie porównanie:
IMSI (docyplazmatyczne podanie wyselekcjonowanego morfologicznie plemnika do komórki jajowej)
Oprócz metody ICSI stosuje się również metodę IMSI (ang. intracytoplasmic morphologically selected sperm injection), polegającą na wprowadzeniu do komórki jajowej plemnika o szczegółowo ocenionej morfologii. Ocenie podlega m.in. kształt plemnika, liczba, jakość oraz rozmieszczenie wakuoli. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu mikroskopu optycznego z cyfrowym torem obrazowym, który pozwala oglądać plemniki na ekranie monitora w powiększeniu rzędu 6000 razy – wielokrotnie większym niż zwykle stosowane powiększenie około 400 razy.Technika IMSI w porównaniu ze standardową techniką ICSI istotnie zmniejsza odsetek poronień u pacjentek, u których partnerów stwierdzono teratozoospermię bądź znaczne zaburzenia morfologii plemników.
Wy macie 1% morfologii? To jeszcze nie tak źle i przy icsi da się na pewno wybrać ładne plemniki. A co lekarz mówił? -
Dżoanniks wrote:AMH taniej wychodzi na polnej 127 zł w razie czego.
Dżoanniks, Katrin83 lubią tę wiadomość
6 lat starań
🙍🏼♀️: Endometrioza II stopnia (9.03.2020 - usunięcie ognisk i 2 polipów )
kariotyp prawidłowy
PAI-1 układ homozygotyczny
MTHFR C677T hetero
MTFHR A1298C hetero
Białko S - lekko poniżej normy
Reszta badań ok
AMH - 1,83
🙎🏻♂️: kariotyp prawidłowy
Nasienie - ok
2IUI- nieudane
12.2020
-Pierwsza procedura, protokół krótki
6 pobranych, 6 zapłodnionych: do 3 dnia 6, do 5 dnia dotrwały 2 blaski 🍀🍀
-12.2020 Transfer świeżynki 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1)
-2.03.2021 transfer 5 dniowego ❄️ 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1, matypred 2x1, estrofem 3x1, neoparin 40 1x1, Acard 150mg)
10.2021 II Procedura
Mamy ❄️❄️❄️❄️🥰 -
nick nieaktualnyDżoanniks wrote:Wg mnie jest lepsza bo jest dokładniejsza: ja znalazłam takie porównanie:
IMSI (docyplazmatyczne podanie wyselekcjonowanego morfologicznie plemnika do komórki jajowej)
Oprócz metody ICSI stosuje się również metodę IMSI (ang. intracytoplasmic morphologically selected sperm injection), polegającą na wprowadzeniu do komórki jajowej plemnika o szczegółowo ocenionej morfologii. Ocenie podlega m.in. kształt plemnika, liczba, jakość oraz rozmieszczenie wakuoli. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu mikroskopu optycznego z cyfrowym torem obrazowym, który pozwala oglądać plemniki na ekranie monitora w powiększeniu rzędu 6000 razy – wielokrotnie większym niż zwykle stosowane powiększenie około 400 razy.Technika IMSI w porównaniu ze standardową techniką ICSI istotnie zmniejsza odsetek poronień u pacjentek, u których partnerów stwierdzono teratozoospermię bądź znaczne zaburzenia morfologii plemników.
Wy macie 1% morfologii? To jeszcze nie tak źle i przy icsi da się na pewno wybrać ładne plemniki. A co lekarz mówił?
U nas lekarz przede wszystkim wyraził zgodę na zapłodnienie większej ilości komórek - i jak powiedział to już zwiększa nasze szanse. I powiedział, że może być tak, że przy IMSI uda się uzyskać lepsze zarodki, a może się nie udać. Dokładnie tak samo jak przy ICSI. I powiedział, że to jest nasza decyzja już. I już sama nie wiem 🤯 -
bindweef wrote:Ja po wizycie - punkcja potwierdzona w piątek. Ale mamy zagwozdkę. ICSI czy IMSI? Czyy któraś z Was korzystała z IMSI? Nie potrafię znaleźć żadnych rzetelnych informacji w internecie na temat skuteczności tej metody. Wręcz znalazłam na forum Novum ich wypowiedź, że ta metoda nie ma lepszej skuteczności niż ICSI. Pieniądze mamy, ale zastanawiam się po prostu czy warto. Co sądzicie na ten temat?6 lat starań
🙍🏼♀️: Endometrioza II stopnia (9.03.2020 - usunięcie ognisk i 2 polipów )
kariotyp prawidłowy
PAI-1 układ homozygotyczny
MTHFR C677T hetero
MTFHR A1298C hetero
Białko S - lekko poniżej normy
Reszta badań ok
AMH - 1,83
🙎🏻♂️: kariotyp prawidłowy
Nasienie - ok
2IUI- nieudane
12.2020
-Pierwsza procedura, protokół krótki
6 pobranych, 6 zapłodnionych: do 3 dnia 6, do 5 dnia dotrwały 2 blaski 🍀🍀
-12.2020 Transfer świeżynki 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1)
-2.03.2021 transfer 5 dniowego ❄️ 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1, matypred 2x1, estrofem 3x1, neoparin 40 1x1, Acard 150mg)
10.2021 II Procedura
Mamy ❄️❄️❄️❄️🥰 -
bindweef wrote:Ja po wizycie - punkcja potwierdzona w piątek. Ale mamy zagwozdkę. ICSI czy IMSI? Czyy któraś z Was korzystała z IMSI? Nie potrafię znaleźć żadnych rzetelnych informacji w internecie na temat skuteczności tej metody. Wręcz znalazłam na forum Novum ich wypowiedź, że ta metoda nie ma lepszej skuteczności niż ICSI. Pieniądze mamy, ale zastanawiam się po prostu czy warto. Co sądzicie na ten temat?
My mieliśmy imsi i ta decyzje podjęliśmy po punkcji i po oddaniu nasienia przez męża. Miało być icsi+fertilechip ale było za mało plemników i lekarz powiedział ze zaleca imsi. Wiec dopłacaliśmy do tej metody. To jest to samo co icsi tylko plemniki są w powiększone kilkaset razy a przy icsi są w mniejszym powiększeniu. Tez uważam ze jest dokładniejsza. U nas komórki się ładnie zapłodniły. Zarodki się rozwijały prawidłowo. No ostatecznie procedura nieudana ale co było tego powodem nie mam pojęcia. Myślę, ze dobrana metoda nie miała tu wpływu akurat. -
nick nieaktualnybindweef wrote:U nas lekarz przede wszystkim wyraził zgodę na zapłodnienie większej ilości komórek - i jak powiedział to już zwiększa nasze szanse. I powiedział, że może być tak, że przy IMSI uda się uzyskać lepsze zarodki, a może się nie udać. Dokładnie tak samo jak przy ICSI. I powiedział, że to jest nasza decyzja już. I już sama nie wiem 🤯
Ja nie miałam imsi ale wzięliśmy fertile chip, który podobnie jak imsi dokładniej pozwala wybrać plemniki i miałam lepszy wynik niż z ICSI.
Przy ICSI- 4 komórki= 2 zarodki
Przy Fertile chip - 5 komórek = 4 zarodki (niestety 2 były za słabej klasy).
Kochana niestety nikt Ci nie odpowie na pytanie, co masz wybrać i czy da ci to jakąś gwarancję, że będzie lepiej niż jak byś wybrała inną metodę. Tu niestety musicie sami zdecydować. Metoda bowiem metodà ale jak np komórki będą bardzo słabe to i metoda nic tu nie da. -
nick nieaktualnyU nas fertile chip nie wchodzi w grę, bo niestety tych plemników jest za mało. Oczywiście ja wiem, że nikt za nas decyzji nie podejmie tylko szukam różnych za i przeciw po prostu. Ale myślę, że się zdecydujemy na IMSI. Wolę spróbować niż potem mieć wyrzuty sumienia, że mogliśmy zrobić więcej.
-
nick nieaktualnybindweef wrote:U nas fertile chip nie wchodzi w grę, bo niestety tych plemników jest za mało. Oczywiście ja wiem, że nikt za nas decyzji nie podejmie tylko szukam różnych za i przeciw po prostu. Ale myślę, że się zdecydujemy na IMSI. Wolę spróbować niż potem mieć wyrzuty sumienia, że mogliśmy zrobić więcej.
Doskonale Cię rozumiem, bo to są niezwykle ciężkie decyzje. -
Tylko ze jeśli morfologia jest ok to może nie ma sensu dopłacać. U nas jest 0 % wiec raczej musieliśmy.
To są trudne decyzje, nigdy niewiadomo czy będzie dobrze czy zle i czy mogło być lepiej. Na naszej drodze też mieliśmy takie sytuacje i nie wiemy jakby było jakbyśmy postąpili inaczej.
Byle byście byli w tym zgodni:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2022, 14:35
-
Dziewczyny czy Wasi mężowie mieli problem z testosteronem? Maj B zrobił wczoraj badania zlecone przez androloga i okazało się , że ma wynik 4 gdzie norma jest od 9 wzwyż.
Pisałam do koordynatorki, co zrobić z tym wynikiem i czy doktor może wystawić jakaś e-recepte na leki, to mi odpisała że mąż ma się umówić na kolejną wizytę. Wg mnie trochę to niepoważne czekać znowu 2 tygodnie na wizytę po receptę skoro wczoraj widział się z lekarzem i zostawił tam niemałe pieniądze, bo z labo wyszło 500 zł.
Cisnąć koordynatorke dalej czy szukać lekarza na wczoraj gdzieś indziej?👩🦰36👦41
Starania od 10lat.... 💔💔
Kariotypy prawidłowe
KIR AA, Czynnik V-homozygotyczny
PAI-heterozygotyczny, C1,C1
1️⃣ Start IVF Invimed🍀 Poznań
Ovaleap 300 IU.10 zapłodnionych
ICSI- 0 zarodków ❌️ Kiepska jakość komórek😵💫
2️⃣06.01 Menopur 300IU
ICSI 5 trzydniowych zarodków✊️❤️❤️
I 2023 - ET 2 zarodki 9 bl ❌️ cb?
III '23 FET 2 zarodki 7 bl 😭 ❌️cb
3️⃣ Zmiana kliniki-Poznań Polna
5.10 Scratching endo
8.10 Puregon 275J, lametta, mensinorm 75 J 10dojrzałych/6zapłodnionych 🙏
Mamy❄️❄️ 3AA, 4BB🥹🥹
Transfer 3AA, 18.12.23--> accofil, prograf, neoparin,encorton 🙏✊️
Cb ❌️
Cała immunologia przebadana...
Kwiecień 2024-histeroskopia z biopsją endometrium 🙏
transfer? -
bindweef wrote:Ja po wizycie - punkcja potwierdzona w piątek. Ale mamy zagwozdkę. ICSI czy IMSI? Czyy któraś z Was korzystała z IMSI? Nie potrafię znaleźć żadnych rzetelnych informacji w internecie na temat skuteczności tej metody. Wręcz znalazłam na forum Novum ich wypowiedź, że ta metoda nie ma lepszej skuteczności niż ICSI. Pieniądze mamy, ale zastanawiam się po prostu czy warto. Co sądzicie na ten temat?
Ja mam IMSIsuper ja też po wizycie Endo 1.1 progesteron 0.34 więc od jutra utrogestan i prolutex. We wtorek mała gałązka wskoczy do macicy i zobaczymy czy za pączkuje
AgulaM lubi tę wiadomość
01.2014 pierwsza ciąża naturalnasynuś 2810g i 55 cm szczęścia
12.2018 HSG (lewy jajowód niedrożny)
05. 2019 Pierwsza wizyta niepłodnościowa, PCOS, IO
11.2021 Kolejna wizyta (mąż się oswoił z myślą o wspomaganym zajściu w ciążę)
11.2021-04.2022 zbieranie funduszy
04.2022 start dofinansowania 1procedura ivf
06.2022 punkcja
Mamy 6 mrozaczków
7.2022 pierwszy transfer nieudany (4BA)
8.2022 drugi transfer(3BA)
8dpt-34.53,10dpt- 47,44;11dpt - 30,71
9.2022 trzeci transfer (3BA)
7dpt BETA HCG 25,22
9dpt BETA HCG 49!
12dpt BETA HCG 205
14dpt BETA HCG 594
16dpt BETA HCG 1378<3
23dpt BETA HCG 11027<3
26 dpt mamy
13.06 2023 CC WIKTORIA 4480gram 13.40
10.09.2024 ciąża naturalna -
A może któraś z was się wypowiedzieć odnośnie embrioglue??01.2014 pierwsza ciąża naturalna
synuś 2810g i 55 cm szczęścia
12.2018 HSG (lewy jajowód niedrożny)
05. 2019 Pierwsza wizyta niepłodnościowa, PCOS, IO
11.2021 Kolejna wizyta (mąż się oswoił z myślą o wspomaganym zajściu w ciążę)
11.2021-04.2022 zbieranie funduszy
04.2022 start dofinansowania 1procedura ivf
06.2022 punkcja
Mamy 6 mrozaczków
7.2022 pierwszy transfer nieudany (4BA)
8.2022 drugi transfer(3BA)
8dpt-34.53,10dpt- 47,44;11dpt - 30,71
9.2022 trzeci transfer (3BA)
7dpt BETA HCG 25,22
9dpt BETA HCG 49!
12dpt BETA HCG 205
14dpt BETA HCG 594
16dpt BETA HCG 1378<3
23dpt BETA HCG 11027<3
26 dpt mamy
13.06 2023 CC WIKTORIA 4480gram 13.40
10.09.2024 ciąża naturalna -
Woodwife wrote:Ja mam IMSI
super ja też po wizycie Endo 1.1 progesteron 0.34 więc od jutra utrogestan i prolutex. We wtorek mała gałązka wskoczy do macicy i zobaczymy czy za pączkuje
A to był twój pierwszy podgląd endo czy kolejny?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2022, 22:57
-
Woodwife wrote:A może któraś z was się wypowiedzieć odnośnie embrioglue??
Pierwszy transfer udany, drugi nieudany, trzeci udany.... Tak, jak napisała Natalia... Nie wiadomo czy to ,, działa,, czy efekt placebo 😉🤷🏼♀️ my skorzystaliśmy, by później nie mieć sobie za złe, że się nie zrobiło 🤗AgulaM lubi tę wiadomość
2019r. leczenie w MedArt
🔸 3 IUI
🔸 3 zarodki, 2 transfery blastocyst
2020r. rozpoczęcie leczenia w
Invimed
🔸15.07.2020 transfer ❄️blastocysta
(5dniowa) 4BB --> syn 💙
🔸31.05.2022 transfer ❄️blastocysta
(5dniowa) 4BB --> 😔
🔸30.06.2022 transfer ❄️❄️
blastocysty (6dniowe) 4AB, 4BB ... --> córka 🩷
beta (7dpt) 143,80
beta (11dpt) 668,50
beta (15dpt) 1919,00
beta (19dpt) 4760,80
26dpt ♥️ -
nick nieaktualnyMarToosia wrote:Pierwszy transfer udany, drugi nieudany, trzeci udany.... Tak, jak napisała Natalia... Nie wiadomo czy to ,, działa,, czy efekt placebo 😉🤷🏼♀️ my skorzystaliśmy, by później nie mieć sobie za złe, że się nie zrobiło 🤗
My też braliśmy z takim samym zamysłem, żeby nie mieć sobie za złe. Przy większej ilości zarodków bym odpuściła za każdym razem embrio glue ale jak miałam tylko 2 🤗. -
nick nieaktualnyMarToosia wrote:Pierwszy transfer udany, drugi nieudany, trzeci udany.... Tak, jak napisała Natalia... Nie wiadomo czy to ,, działa,, czy efekt placebo 😉🤷🏼♀️ my skorzystaliśmy, by później nie mieć sobie za złe, że się nie zrobiło 🤗
MarToosia jak się czujesz? -
nick nieaktualnyU nas akurat świeżego transferu nie będzie, bo pęcherzyków jest za dużo, już teraz nie najlepiej się czuję, a progesteron wczoraj 2.3 już 🙈 więc szykujemy się na sierpień. Dziewczyny czy po punkcji mógł być z Wami partner? Mojemu się jednak udało załatwić cały dzień wolny.
-
nick nieaktualnybindweef wrote:U nas akurat świeżego transferu nie będzie, bo pęcherzyków jest za dużo, już teraz nie najlepiej się czuję, a progesteron wczoraj 2.3 już 🙈 więc szykujemy się na sierpień. Dziewczyny czy po punkcji mógł być z Wami partner? Mojemu się jednak udało załatwić cały dzień wolny.
Nie na salę go nie wpuszczą, bo tam nie jesteś sama i są tylko pacjentki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 08:27
-
Cześć dziewczyny, już od dłuższego czasu zaglądam tutaj codziennie i czytam co się u Was dzieje.
Ja byłam wczoraj w klinice na rozpisaniu protokołu. Dostałam Puregon 150 od 2dc i Orgalutran od 7dc. Jestem pozytywnie nastawiona/podekscytowana, że robimy tak duży krok aby dojść do celu - staram się jeszcze pozytywnie nastawić na myśl, że będę musiała sobie podać zastrzyk, ponieważ za każdym razem jak widzę igłę to jest mi słabo (mąż nie wchodzi w grę, bo on mdleje).
Okres mam dostać w następnym tygodniu, wiec początek tuż tuż 🥰
Oprócz czytania postaram się częściej pisać do Was 😉
PS. Gratulacje dla wszystkich przyszłych rodziców ❤️Dżoanniks, AgulaM lubią tę wiadomość