Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • Renesme Autorytet
    Postów: 725 360

    Wysłany: 20 października 2019, 11:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś kończę metypred uff jedno mniej.
    Miłej słonecznej niedzieli życzę

    Karr lubi tę wiadomość

    13/12/19 Synuś 8 cm👶❤️
    04/12/19 dzidzia 5cm❤️
    07/11/19 dzidzia 1,23 cm❤️
    31/10/19 dzidzia 8 mm❤️
    13 dpt 1409, 47💞
    11 dpt 606,02💞
    03/10/19podana blastka 4BA z EG zostań z nami

    16/05/19blastka 4AA 8tc😩
  • penceence Ekspertka
    Postów: 213 453

    Wysłany: 20 października 2019, 11:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłam w piątek u dr Sroki i powiedział mi wprost, że reaguję na leki, ale przez wysokie AMH jakość moich komórek jajowych jest niska. Skończyła mi się refundacja na mensinorm i przepisał mi jakiś zamiennik, ale mam się nastawiać na in vitro. Po rozmowie z mężem doszłam do wniosku, że chyba nawet nie wykupię tych nowych leków, bo i tak czuję się już kiepsko i chcę trochę odpocząć. Od stycznia chciałabym zacząć nowe starania. Powiedzcie mi ile czasu trwa cała procedura do in vitro? Na pierwsza wizytę muszę iść w jakimś określonym dniu cyklu, czy po prostu lekarz wypisuje leki i nie robi badania? Pytałam też o dofinansowanie, ale dr Sroka powiedział, że w przyszłym roku już raczej nie będzie dofinansowania dla osób z woj. lubuskiego :(

    Starania od 06.2017
    PCOS, niedoczynność tarczycy
    07.2018 drożność jajowodów ok
    09.2018 rozpoczęcie leczenia w Invimedzie
    AMH 11,3
    14.01.19 test pozytywny, ciąża naturalna
    28.02.19 Aniołek 8tc 💔
    06.2019 usunięcie kamieni wraz z pęcherzykiem żółciowym
    08.2020 pierwsze podejście do in vitro
    07.09.2020 transfer cb 💔
    12.10.2020 kolejny transfer + embryoglue
    beta: 7 dpt - 14, 9 dpt - 60, 11 dpt - 171, 14 dpt - 1175 Aniolek 8 tc 💔
  • Renesme Autorytet
    Postów: 725 360

    Wysłany: 20 października 2019, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zajęło 4 Mc od stycznia pierwsza wizyta, badania czas oczekiwania na wyniki czasem długie w kwietniu punkcja i w maju transfer.

    penceence lubi tę wiadomość

    13/12/19 Synuś 8 cm👶❤️
    04/12/19 dzidzia 5cm❤️
    07/11/19 dzidzia 1,23 cm❤️
    31/10/19 dzidzia 8 mm❤️
    13 dpt 1409, 47💞
    11 dpt 606,02💞
    03/10/19podana blastka 4BA z EG zostań z nami

    16/05/19blastka 4AA 8tc😩
  • i_ka Autorytet
    Postów: 1549 1176

    Wysłany: 20 października 2019, 12:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, ze jak się pójdzie w drugiej połowie cyklu to można podejść do procedury w kolejnym cyklu. Ja z tego co pamietam to na wyniki potrzebne do procedury czekałam najdłużej 3 tyg, czyli jeśli się zrobi na początku drugiej połowy cyklu to punkcja jest za jakieś 3-4 tyg, wiec akurat. Trzeba iść na wizytę w drugiej połowie cyklu, żeby doktor sprawdzić na USG czy nie ma torbieli itp.

    MonikA_89!, penceence, anka1987 lubią tę wiadomość

    klz99vvj720njnd5.png
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    ❄️❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7730 10931

    Wysłany: 20 października 2019, 18:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam się stresować jutrzejszą punkcją 😱 Myślałam, że trzeci raz to podejdę na luzie, a tu taki psikus 😜

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2019, 18:13

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Renesme Autorytet
    Postów: 725 360

    Wysłany: 20 października 2019, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Zaczynam się stresować jutrzejszą punkcją 😱 Myślałam, że trzeci raz to podejdę na luzie, a tu taki psikus 😜
    Będzie dobrze, ale też bym się stresowala.

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    13/12/19 Synuś 8 cm👶❤️
    04/12/19 dzidzia 5cm❤️
    07/11/19 dzidzia 1,23 cm❤️
    31/10/19 dzidzia 8 mm❤️
    13 dpt 1409, 47💞
    11 dpt 606,02💞
    03/10/19podana blastka 4BA z EG zostań z nami

    16/05/19blastka 4AA 8tc😩
  • i_ka Autorytet
    Postów: 1549 1176

    Wysłany: 20 października 2019, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia trzymamy kciuki!!! 😘 Melduj się jutro :)

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    klz99vvj720njnd5.png
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    ❄️❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • anka1987 Autorytet
    Postów: 734 458

    Wysłany: 20 października 2019, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia kciuki zaciśnięte :) :D. Niech moc będzie z Tobą !! :).
    W dniu mojej punkcji przede mną była dziewczyna, którą jak wyprowadzali z sali po zabiegu to jeszcze uśmiechała się do mnie. A ja nawet nie pamięta jak schodziłam z fotela, że jechałam wózkiem i nawet nie wiem kiedy mnie położyły na łóżko. Kompletnie nic nie kontaktowałam. Plus taki, że wyspałam się po tych wszystkich stresach i do męża biegłam jak skowronek hehe :P.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2019, 18:44

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    32 lat - starania o pierwsze dziecko <3
    Starania od 11.2016
    Leczenie w Invimed 10.2018
    Ja - AMH -6.06 po roku AMH 3.9
    HSG - drożne dwa jajowody.
    On:
    morfologia 1-2%
    SCD - 33%
    HBA -66%

    2 x IUI - nie udane
    hbIMSI -udane - bliźniaczki <3 <3
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7730 10931

    Wysłany: 20 października 2019, 19:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka1987 wrote:
    Monia kciuki zaciśnięte :) :D. Niech moc będzie z Tobą !! :).
    W dniu mojej punkcji przede mną była dziewczyna, którą jak wyprowadzali z sali po zabiegu to jeszcze uśmiechała się do mnie. A ja nawet nie pamięta jak schodziłam z fotela, że jechałam wózkiem i nawet nie wiem kiedy mnie położyły na łóżko. Kompletnie nic nie kontaktowałam. Plus taki, że wyspałam się po tych wszystkich stresach i do męża biegłam jak skowronek hehe :P.
    Ja się zawsze boję, że zacznę jakieś głupoty gadać przy wybudzaniu 😂😂😂

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Asiulka84 Autorytet
    Postów: 2210 1738

    Wysłany: 20 października 2019, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia dasz rade, trzymam mocno kciuki ✊✊✊

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    mhsv9vvjjd21ilfh.png
    ~~~~~~~~
    IV procedury in vitro - bez sukcesu
    Zostały nam❄❄
    ~~~~~~~~~
    AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
    MTHFR 1298A-C - homo
    PAI-1 - hetero
    NK - 21%
    ASA - 1:10
    ANA - ujemne
    ▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
    ▪endometrioza 1 stopień

    "Dopóki oddycham nie tracę nadziei"
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7730 10931

    Wysłany: 20 października 2019, 21:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny :* Na 8 mam być w klinice. Punkcja koło 8:30 chyba, że się wyrobią wcześniej ;)

    Asiulka84, Karr, i_ka, Fisia, oloowa2709 lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • lukaszkowa Autorytet
    Postów: 1084 552

    Wysłany: 20 października 2019, 21:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Będzie długi wpis ale w pierwszej kolejności gratuluję Ance i Renesme. Gratulacje z całego serduszka, czytałam cały czas co tam u was.
    Do aktywniejszego udzielania się na forum namówił mnie mąż, któremu opowiadałam, że fajne jest to, że dzielicie się też "dziwnymi" rozterkami tak jak te ostatnie o przeciąganiu się i parciu na toalecie - bo kogo o to zapytać? Naszego doktora? Już to widzę:

    "Doktorze, a czy ja mogę się normalnie wypróżniać po transferze?"
    Doktor S pewnie by skisł na to pytanie.

    Ja powracam po prawie roku od naszej pierwsze i ostatniej IUI jestem w trakcie przygotowań do hbIMSI - podobnie jak Ania i tu od razu powiem Ci, że dr nie zaproponował Ci Embryo Glue, ponieważ do hbIMSI nie wrzuca się tych wszystkich dodatków jak m.in. EG lub Fertile Chip.

    Ja jestem po wszystkich badaniach i wyszła mi bakteria, którą już leczę i homocysteina na poziomie 10, na którą doktor S nie powiedział nic, a zdaje mi się, że jest za wysoka. Oporność na aktywne białko C - w porządku. Nie wiem więc czy teraz na szybko i sama brać jakieś modulatory homocysteiny? To chyba ją obniży, ale nie rozwiązuje źródła problemu, który jest nie wiem czym? Nie wiem z czego ta homocysteina wynika...

    Kończąc, za wszystkie dziewczyny przed punkcją i przed transferem trzymam kciuki najmocniej.
    Anegdotka, ja po HSG jak leżałam, to dziewczyna po punkcji wyjeżdżała na wózku i mówiła do położnych po francusku, potem okazało się, że mieszka na stałe we Francji.

    A i dołączam do #teamakupunktura. Nie wiem totalnie, ale jeśli to co mówi nasza Pani od aku, to moja pierwsza IUI nie miała prawa się udać. Teraz może będę mądrzejsza.

    Miłego tygodnia!

    Asiulka84, Renesme, Karr, MonikA_89!, i_ka, anka1987, Fisia lubią tę wiadomość

    16udvfxm2qpxf28l.png
  • Karr Autorytet
    Postów: 792 863

    Wysłany: 20 października 2019, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Dziękuję dziewczyny :* Na 8 mam być w klinice. Punkcja koło 8:30 chyba, że się wyrobią wcześniej ;)
    ✊✊✊Monia za jutro:) ja we wtorek podgląd endo :)

    MonikA_89!, Asiulka84, anka1987 lubią tę wiadomość

    f2wl3e5esh2i11nc.png

    DRUGA PROCEDURA
    2019.10. 9dpt - 155 ; 11dpt - 392 ; 15dpt - 2061 ; 21dpt - 10.348 ; 24dpt - ❤ 😍✊✊✊
    2019.05. 9dpt - 19 ; 11dpt - 24 ; 14dpt - 47 ; 18dpt - 216 ; 22dpt - 698 ; 24dpt - 851 ; 42dpt - 1756 ; 43dpt - 1615 (8t+4) :(
    2019.04. 9dpt 8,28 ; 11dpt 2,8 :(
    2019.02. punkcja, transfer odroczony


    PIERWSZA PROCEDURA
    2018.07./04./02. beta 3x0 :(
  • i_ka Autorytet
    Postów: 1549 1176

    Wysłany: 21 października 2019, 01:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłyście na wizycie u pani psycholog z kliniki? Polecacie?

    klz99vvj720njnd5.png
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    ❄️❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • anka1987 Autorytet
    Postów: 734 458

    Wysłany: 21 października 2019, 07:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o homocysteinę to Paśnik uważa że najlepiej by był ona w przedziale 6-8 . Tak wyczytałam na innym forum, ale też wypowiadały się dziewczyny że mają wynik 9-10 i lekarze nic z tym nie robią.
    Beta zrobiona! 😁😉
    Monika 💪💪🤞🤞🤞❤️

    Asiulka84, oloowa2709, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    32 lat - starania o pierwsze dziecko <3
    Starania od 11.2016
    Leczenie w Invimed 10.2018
    Ja - AMH -6.06 po roku AMH 3.9
    HSG - drożne dwa jajowody.
    On:
    morfologia 1-2%
    SCD - 33%
    HBA -66%

    2 x IUI - nie udane
    hbIMSI -udane - bliźniaczki <3 <3
  • Renesme Autorytet
    Postów: 725 360

    Wysłany: 21 października 2019, 07:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka za bete ✊✊✊
    Monia dużo mocnych jajeczek ✊✊✊
    anka już jakieś objawy bo u mnie cisza 😩

    anka1987 lubi tę wiadomość

    13/12/19 Synuś 8 cm👶❤️
    04/12/19 dzidzia 5cm❤️
    07/11/19 dzidzia 1,23 cm❤️
    31/10/19 dzidzia 8 mm❤️
    13 dpt 1409, 47💞
    11 dpt 606,02💞
    03/10/19podana blastka 4BA z EG zostań z nami

    16/05/19blastka 4AA 8tc😩
  • Renesme Autorytet
    Postów: 725 360

    Wysłany: 21 października 2019, 08:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam że zbyt duży przyrost bety co 48 h świadczy o źle rozwijającej się ciąży. Mój przyrost jest o 130% jak podliczylam

    13/12/19 Synuś 8 cm👶❤️
    04/12/19 dzidzia 5cm❤️
    07/11/19 dzidzia 1,23 cm❤️
    31/10/19 dzidzia 8 mm❤️
    13 dpt 1409, 47💞
    11 dpt 606,02💞
    03/10/19podana blastka 4BA z EG zostań z nami

    16/05/19blastka 4AA 8tc😩
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7730 10931

    Wysłany: 21 października 2019, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po punkcji, ale jeszcze czekam w sali pozabiegowej. Jestem ciekawa ile ostatecznie mamy dojrzałych jajeczek :)

    Renesme, oloowa2709, Myshon23 lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7730 10931

    Wysłany: 21 października 2019, 10:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renesme wrote:
    Czytałam że zbyt duży przyrost bety co 48 h świadczy o źle rozwijającej się ciąży. Mój przyrost jest o 130% jak podliczylam
    Nie czytaj tyle! Ja tam wierzę w twojego kropka! :*

    Anka, kciuki za betę! ✊😘

    Lukaszkowa, sprawdzałaś poziom kwasu foliowego i b12? Jak jest za wysoki, to może musiałabyś się przerzucić na metyle? Jeśli b12 będzie nisko, to warto suplementować, razem z b6. Wtedy też homocysteina się wyreguluje :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 10:06

    Renesme lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • lukaszkowa Autorytet
    Postów: 1084 552

    Wysłany: 21 października 2019, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci ślicznie, trzymaj się tam!!

    16udvfxm2qpxf28l.png
‹‹ 366 367 368 369 370 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego