Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7738 10933

    Wysłany: 10 listopada 2019, 23:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie u mnie też @ była dość skąpa, tylko jeden dzień poleciało więcej, ale to ciągłe plamienie mnie martwi. No bo ile może trwać... Rano wyleciał ze mnie taki glutek (wybaczcie, ale nie wiem jak kto opisać inaczej), a potem cały dzień delikatne plamienie. Raz różowe, raz czerwone, a jak dłużej siedziałam/leżałam, to brązowe. Będę pisać we wtorek do koordynatorki, może mnie jakoś wciśnie na USG. I tak we wtorek będę w klinice, bo mamy rozmowę z embriologiem, to może przy okazji udałoby się sprawdzić co tam w jajkach piszczy

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2019, 23:02

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Karr Autorytet
    Postów: 792 863

    Wysłany: 11 listopada 2019, 10:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Właśnie u mnie też @ była dość skąpa, tylko jeden dzień poleciało więcej, ale to ciągłe plamienie mnie martwi. No bo ile może trwać... Rano wyleciał ze mnie taki glutek (wybaczcie, ale nie wiem jak kto opisać inaczej), a potem cały dzień delikatne plamienie. Raz różowe, raz czerwone, a jak dłużej siedziałam/leżałam, to brązowe. Będę pisać we wtorek do koordynatorki, może mnie jakoś wciśnie na USG. I tak we wtorek będę w klinice, bo mamy rozmowę z embriologiem, to może przy okazji udałoby się sprawdzić co tam w jajkach piszczy
    Monia, ja też miałam skąpy okres + pamienie kilka dni, ale jak trwa dłużej to warto sprawdzić czy wszystko ok.

    f2wl3e5esh2i11nc.png

    DRUGA PROCEDURA
    2019.10. 9dpt - 155 ; 11dpt - 392 ; 15dpt - 2061 ; 21dpt - 10.348 ; 24dpt - ❤ 😍✊✊✊
    2019.05. 9dpt - 19 ; 11dpt - 24 ; 14dpt - 47 ; 18dpt - 216 ; 22dpt - 698 ; 24dpt - 851 ; 42dpt - 1756 ; 43dpt - 1615 (8t+4) :(
    2019.04. 9dpt 8,28 ; 11dpt 2,8 :(
    2019.02. punkcja, transfer odroczony


    PIERWSZA PROCEDURA
    2018.07./04./02. beta 3x0 :(
  • Asiulka84 Autorytet
    Postów: 2211 1739

    Wysłany: 11 listopada 2019, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karr kiedy powtarzasz bete, jak sie czujesz ;)

    mhsv9vvjjd21ilfh.png
    ~~~~~~~~
    IV procedury in vitro - bez sukcesu
    Zostały nam❄❄
    ~~~~~~~~~
    AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
    MTHFR 1298A-C - homo
    PAI-1 - hetero
    NK - 21%
    ASA - 1:10
    ANA - ujemne
    ▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
    ▪endometrioza 1 stopień

    "Dopóki oddycham nie tracę nadziei"
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7738 10933

    Wysłany: 11 listopada 2019, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karr wrote:
    Monia, ja też miałam skąpy okres + pamienie kilka dni, ale jak trwa dłużej to warto sprawdzić czy wszystko ok.
    Ile trwało twoje plamienie? U mnie dziś 10dc i dalej jest 😔

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Renesme Autorytet
    Postów: 725 360

    Wysłany: 11 listopada 2019, 17:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Ja właśnie skończyłam przygodę z prolutexem teraz biorę sam besins a potem luteine mam ogromnego strach czy ten besins da radę sam z prolutexem czułam się pewniej.
    Nie pewność mnie przeraża bo maluszka dopiero za trzy tygodnie zobaczę takie usg do I trymestru powinno być co dwa tygodnie zwariuje do grudnia😩😩😩

    13/12/19 Synuś 8 cm👶❤️
    04/12/19 dzidzia 5cm❤️
    07/11/19 dzidzia 1,23 cm❤️
    31/10/19 dzidzia 8 mm❤️
    13 dpt 1409, 47💞
    11 dpt 606,02💞
    03/10/19podana blastka 4BA z EG zostań z nami

    16/05/19blastka 4AA 8tc😩
  • Myshon23 Autorytet
    Postów: 353 149

    Wysłany: 11 listopada 2019, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renesme wrote:
    Cześć dziewczyny. Ja właśnie skończyłam przygodę z prolutexem teraz biorę sam besins a potem luteine mam ogromnego strach czy ten besins da radę sam z prolutexem czułam się pewniej.
    Nie pewność mnie przeraża bo maluszka dopiero za trzy tygodnie zobaczę takie usg do I trymestru powinno być co dwa tygodnie zwariuje do grudnia😩😩😩
    Renesme a który to już u Ciebie tc? Z tego co się orientuję to prolutex podaje się rano na początku ciąży wspomaganej, bo wtedy występują największe wahania poziomu progesteronu. A prolutex szybko te wartości podbija. Myślę, że obstawiona progesteronem besins, a potem luteiną możesz być spokojna🙂 co za dużo też nie zdrowo, zwłaszcza dla maluszka 🙂
    I jak Cię to coś pocieszy to ja na początku ciąży miałam jedną wizytę w miesiącu 😉

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2019, 20:52

    Renesme lubi tę wiadomość

    atdcvcqgj7jp21h6.png

    01.17-początek starań
    26.02.18-start leczenia w Invimedzie
    30.04.18-sonohsg-nieudane
    12.06.18-histerolaparoskopia-oba jajowody niedrożne
    22.08.18-punkcja, transfer odwołany
    21.09.18-criotransfer
    On: morfologia 3%, scd 28%
    Ona:Amh 3,63
  • Karr Autorytet
    Postów: 792 863

    Wysłany: 11 listopada 2019, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka84 wrote:
    Karr kiedy powtarzasz bete, jak sie czujesz ;)
    Jutro idę.. stresuje się czy kropek tam się trzyma dalej i czy przyrost będzie ok. A objawowo bez zmian: piersi pobolewają, w zasadzie wrażliwe mega są sutki i co jakiś czas jakiś przewrot w dole brzycha się odbywa typu ciągnięcie i taki ból okresowy. Ale żadnych plamień oprócz tego z 8dpt, mam nadzieję, że na szczęście... :)
    Jutro 15dpt, wg moich obliczeń beta powinna być przynajmnidj 1600 🙏🙏🙏

    Renesme lubi tę wiadomość

    f2wl3e5esh2i11nc.png

    DRUGA PROCEDURA
    2019.10. 9dpt - 155 ; 11dpt - 392 ; 15dpt - 2061 ; 21dpt - 10.348 ; 24dpt - ❤ 😍✊✊✊
    2019.05. 9dpt - 19 ; 11dpt - 24 ; 14dpt - 47 ; 18dpt - 216 ; 22dpt - 698 ; 24dpt - 851 ; 42dpt - 1756 ; 43dpt - 1615 (8t+4) :(
    2019.04. 9dpt 8,28 ; 11dpt 2,8 :(
    2019.02. punkcja, transfer odroczony


    PIERWSZA PROCEDURA
    2018.07./04./02. beta 3x0 :(
  • Karr Autorytet
    Postów: 792 863

    Wysłany: 11 listopada 2019, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Ile trwało twoje plamienie? U mnie dziś 10dc i dalej jest 😔
    Jakoś koło tygidnia napewno... dla spokoju zgłoś to lekarzowi na wizycie, może jakaś torbielka temu winna na przykład...

    f2wl3e5esh2i11nc.png

    DRUGA PROCEDURA
    2019.10. 9dpt - 155 ; 11dpt - 392 ; 15dpt - 2061 ; 21dpt - 10.348 ; 24dpt - ❤ 😍✊✊✊
    2019.05. 9dpt - 19 ; 11dpt - 24 ; 14dpt - 47 ; 18dpt - 216 ; 22dpt - 698 ; 24dpt - 851 ; 42dpt - 1756 ; 43dpt - 1615 (8t+4) :(
    2019.04. 9dpt 8,28 ; 11dpt 2,8 :(
    2019.02. punkcja, transfer odroczony


    PIERWSZA PROCEDURA
    2018.07./04./02. beta 3x0 :(
  • lukaszkowa Autorytet
    Postów: 1090 554

    Wysłany: 11 listopada 2019, 23:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy mi się zdaje czy właściwie żadna z was nie miała podawanego świeżego zarodka?

    16udvfxm2qpxf28l.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7738 10933

    Wysłany: 12 listopada 2019, 06:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Dziewczyny czy mi się zdaje czy właściwie żadna z was nie miała podawanego świeżego zarodka?
    Ja miałam 2x świeży transfer ;)

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Renesme Autorytet
    Postów: 725 360

    Wysłany: 12 listopada 2019, 07:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myshon23 wrote:
    Renesme a który to już u Ciebie tc? Z tego co się orientuję to prolutex podaje się rano na początku ciąży wspomaganej, bo wtedy występują największe wahania poziomu progesteronu. A prolutex szybko te wartości podbija. Myślę, że obstawiona progesteronem besins, a potem luteiną możesz być spokojna🙂 co za dużo też nie zdrowo, zwłaszcza dla maluszka 🙂
    I jak Cię to coś pocieszy to ja na początku ciąży miałam jedną wizytę w miesiącu 😉
    Jestem w 8tc i 1 dzien😜. Faktycznie mi ułożyło jeśli ty też chodziła raz na miesiąc. Dzięki

    Myshon23 lubi tę wiadomość

    13/12/19 Synuś 8 cm👶❤️
    04/12/19 dzidzia 5cm❤️
    07/11/19 dzidzia 1,23 cm❤️
    31/10/19 dzidzia 8 mm❤️
    13 dpt 1409, 47💞
    11 dpt 606,02💞
    03/10/19podana blastka 4BA z EG zostań z nami

    16/05/19blastka 4AA 8tc😩
  • Renesme Autorytet
    Postów: 725 360

    Wysłany: 12 listopada 2019, 07:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karr będzie dobrze nie martw się jak nie ma plamien to git. Kropek się trzyma.

    Karr lubi tę wiadomość

    13/12/19 Synuś 8 cm👶❤️
    04/12/19 dzidzia 5cm❤️
    07/11/19 dzidzia 1,23 cm❤️
    31/10/19 dzidzia 8 mm❤️
    13 dpt 1409, 47💞
    11 dpt 606,02💞
    03/10/19podana blastka 4BA z EG zostań z nami

    16/05/19blastka 4AA 8tc😩
  • anka1987 Autorytet
    Postów: 734 458

    Wysłany: 12 listopada 2019, 08:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia ja też uważam by lepiej skontrolować te plamienia bo trochę długo one trwają u Ciebie. I daj koniecznie znać jak przebiegło spotkanie z embriologiem :). Mam nadzieję, że wyjdziesz pozytywnie nastawiona :).

    Karr trzymam kciuki za dzisiejszy przyrost :)

    Ja jutro mam wizytę u swojego ginekologa. Troszkę się denerwuję ale mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze :)

    P.S
    Gdyby ktoś potrzebowała to mam na sprzedaż ENCORTON 10 mg - 20 tab. (całe nowe opakowanie) i w gratisie 8 tabletek z napoczętego blistra.

    Miłego dnia kochane :)

    32 lat - starania o pierwsze dziecko <3
    Starania od 11.2016
    Leczenie w Invimed 10.2018
    Ja - AMH -6.06 po roku AMH 3.9
    HSG - drożne dwa jajowody.
    On:
    morfologia 1-2%
    SCD - 33%
    HBA -66%

    2 x IUI - nie udane
    hbIMSI -udane - bliźniaczki <3 <3
  • Asiulka84 Autorytet
    Postów: 2211 1739

    Wysłany: 12 listopada 2019, 09:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karr✊✊✊

    Karr lubi tę wiadomość

    mhsv9vvjjd21ilfh.png
    ~~~~~~~~
    IV procedury in vitro - bez sukcesu
    Zostały nam❄❄
    ~~~~~~~~~
    AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
    MTHFR 1298A-C - homo
    PAI-1 - hetero
    NK - 21%
    ASA - 1:10
    ANA - ujemne
    ▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
    ▪endometrioza 1 stopień

    "Dopóki oddycham nie tracę nadziei"
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7738 10933

    Wysłany: 12 listopada 2019, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karr, kciuki zaciśnięte ✊😘

    Karr lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • i_ka Autorytet
    Postów: 1549 1176

    Wysłany: 12 listopada 2019, 09:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karr, kciuki za piękny przyrost.
    Dziewczyny życzę powodzenia na wizytach w tym tygodniu. Ja dzisiaj będę miała ustalana datę transferu 🥰

    anka1987, Asiulka84, Renesme, Karr, MonikA_89!, Myshon23 lubią tę wiadomość

    klz99vvj720njnd5.png
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    ❄️❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • lukaszkowa Autorytet
    Postów: 1090 554

    Wysłany: 12 listopada 2019, 09:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karr i Ika kciuczki za przyrost i wizytę :)

    i_ka, Karr lubią tę wiadomość

    16udvfxm2qpxf28l.png
  • Karr Autorytet
    Postów: 792 863

    Wysłany: 12 listopada 2019, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest 2061 w 15dpt! :) :)

    MonikA_89!, i_ka, Asiulka84, Myshon23, anka1987, Renesme, penceence, Fisia lubią tę wiadomość

    f2wl3e5esh2i11nc.png

    DRUGA PROCEDURA
    2019.10. 9dpt - 155 ; 11dpt - 392 ; 15dpt - 2061 ; 21dpt - 10.348 ; 24dpt - ❤ 😍✊✊✊
    2019.05. 9dpt - 19 ; 11dpt - 24 ; 14dpt - 47 ; 18dpt - 216 ; 22dpt - 698 ; 24dpt - 851 ; 42dpt - 1756 ; 43dpt - 1615 (8t+4) :(
    2019.04. 9dpt 8,28 ; 11dpt 2,8 :(
    2019.02. punkcja, transfer odroczony


    PIERWSZA PROCEDURA
    2018.07./04./02. beta 3x0 :(
  • lukaszkowa Autorytet
    Postów: 1090 554

    Wysłany: 12 listopada 2019, 15:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rety jak pieknie! No milion razy lepsze przyrosty nic ostatnio. Super!

    16udvfxm2qpxf28l.png
  • i_ka Autorytet
    Postów: 1549 1176

    Wysłany: 12 listopada 2019, 16:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karr 😍
    Ja mam transfer w pon 😊

    Karr, MonikA_89!, Myshon23, anka1987, ZielonaPaprotka lubią tę wiadomość

    klz99vvj720njnd5.png
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    ❄️❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
‹‹ 389 390 391 392 393 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego