X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną InviMed Wroclaw
Odpowiedz

InviMed Wroclaw

Oceń ten wątek:
  • Karolka55 Znajoma

Wysłany: 29 listopada, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI wrote:
    Sama nie wiem czy ta beta może na coś wskazywać Niby jest wysoka ale też widzę po dziewczynach i ich betach, że niekonicznie to muszą być bliźniaki, no póki co wróżenie z fusów, ważne aby było/byli zdrowi <3
    dziękuję Wam bardzo za wszystkie kciuki i wsparcie :)

Kochana gratuluję. ❤️ czy miałaś jakieś objawy przed zrobieniem testu, po transferze:) daj znać jak u ciebie to wyglądało jestem przed zrobieniem testu mam jeszcze czas do 6 grudnia

• Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Przepraszam, że Wam wbijam na wątek, ale mam pytanie do osób, które ostatnio badały zarodki. Czy ktoś z Was przy badanym zarodku miał informacje wynik nieinformatywny?

U nas taka sytuacja, że mamy jeden zarodek o niskim stopniu mozaicyzmu chromosomu 2- do konsultacji z genetykiem, drugi zarodek trisomia chromosomu 21 i trzeci zarodek wynik nieinformatywny. I teraz zastanawiam się co z tym zarodkiem, który jest nieinformatywny. Z tego co czytałam zarodek jest do ponownego zbadania, jednak ciekawa jestem jak możnaby to rozwiązać. Jednego zarodka finansowo nie opłaca się badać, bo koszt jest wysoki, ale nie wiem czy mając ten jeden zarodek o którym nic nie wiadomo moglibyśmy podejść do kolejnej stymulacji w ramach refundacji i wtedy w drugiej turze zbadać ten zarodek. Teoretycznie ustawa mówi, że trzeba transferować wszystkie zarodki, aby podejść do kolejnej stymulacji. Obawiam się, że teraz wydany kasę na zbadanie tego zarodka, a on okaże się chory i i tak będziemy musieli podchodzić do kolejnej stymulacji i wydawać ponownie kasę na badanie zarodków.
    Jak to w ogóle wygląda z takim zarodkiem nieinformatywny? Koszt ponownego badania pewnie pokrywa pacjent? Prawdę mówiąc ten wynik nieinformatywny może być też spowodowany pobraniem za małej ilości materiału do badania co jest teoretycznie wina pracownika kliniki, ale oczywiście nie mam zamiaru też nikogo obwiniać o taka sytuacje.

Dodam jeszcze, że jeśli genetyk wyrazi zgodę to najpierw będziemy transferować ta mozaikę. Czekamy na konsultacje.

On 34: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia

Ona 31: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
    ❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA

I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
    🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy

17/06/2024 Transfer
    BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8,10 😞

II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
    🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, czekamy na wynik) 😞
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woczekiwaniu wrote:
    Cześć dziewczyny. Przepraszam, że Wam wbijam na wątek, ale mam pytanie do osób, które ostatnio badały zarodki. Czy ktoś z Was przy badanym zarodku miał informacje wynik nieinformatywny?

U nas taka sytuacja, że mamy jeden zarodek o niskim stopniu mozaicyzmu chromosomu 2- do konsultacji z genetykiem, drugi zarodek trisomia chromosomu 21 i trzeci zarodek wynik nieinformatywny. I teraz zastanawiam się co z tym zarodkiem, który jest nieinformatywny. Z tego co czytałam zarodek jest do ponownego zbadania, jednak ciekawa jestem jak możnaby to rozwiązać. Jednego zarodka finansowo nie opłaca się badać, bo koszt jest wysoki, ale nie wiem czy mając ten jeden zarodek o którym nic nie wiadomo moglibyśmy podejść do kolejnej stymulacji w ramach refundacji i wtedy w drugiej turze zbadać ten zarodek. Teoretycznie ustawa mówi, że trzeba transferować wszystkie zarodki, aby podejść do kolejnej stymulacji. Obawiam się, że teraz wydany kasę na zbadanie tego zarodka, a on okaże się chory i i tak będziemy musieli podchodzić do kolejnej stymulacji i wydawać ponownie kasę na badanie zarodków.
    Jak to w ogóle wygląda z takim zarodkiem nieinformatywny? Koszt ponownego badania pewnie pokrywa pacjent? Prawdę mówiąc ten wynik nieinformatywny może być też spowodowany pobraniem za małej ilości materiału do badania co jest teoretycznie wina pracownika kliniki, ale oczywiście nie mam zamiaru też nikogo obwiniać o taka sytuacje.

Dodam jeszcze, że jeśli genetyk wyrazi zgodę to najpierw będziemy transferować ta mozaikę. Czekamy na konsultacje.

Hej, ja mam taką sytuację że z 4 zarodków 3 mają wadę a 1 nieinformatywny. My ostatecznie będziemy robić transfer bez ponownego badania, lekarz pozostawił tę decyzję nam. Z informacji uzyskanych od koordynatorki - ponowne badanie byłoby w ramach pierwotnej ceny, nie trzeba byłoby dopłacać. Powiedziała nam również że taki wynik jest najczęściej z przyczyn technicznych( za mało materiału, itd).
    My robiliśmy pgt a, czyli badanie metodą inwazyjną. Uznałam, że ponowne rozmrażanie, pobieranie, zamrażanie jest ryzykowne dla potencjalnie zdrowego zarodka. Statystycznie patrząc jest duża szansa, że jest on zdrowy. Nie mieliśmy żadnych dodatkowych wskazań oprócz wieku powyżej 35 .
    Po prostu dla tego zarodka nie mamy wyniku.
    Niestety lekarz zostawił nas samym sobie, nawet do mnie nie oddzwonił więc musiałam sobie z mężem sama wszystko przetrawić.

dqpr2n0aloadtg4s.png
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Hej, ja mam taką sytuację że z 4 zarodków 3 mają wadę a 1 nieinformatywny. My ostatecznie będziemy robić transfer bez ponownego badania, lekarz pozostawił tę decyzję nam. Z informacji uzyskanych od koordynatorki - ponowne badanie byłoby w ramach pierwotnej ceny, nie trzeba byłoby dopłacać. Powiedziała nam również że taki wynik jest najczęściej z przyczyn technicznych( za mało materiału, itd).
    My robiliśmy pgt a, czyli badanie metodą inwazyjną. Uznałam, że ponowne rozmrażanie, pobieranie, zamrażanie jest ryzykowne dla potencjalnie zdrowego zarodka. Statystycznie patrząc jest duża szansa, że jest on zdrowy. Nie mieliśmy żadnych dodatkowych wskazań oprócz wieku powyżej 35 .
    Niestety lekarz zostawił nas samym sobie, nawet do mnie nie oddzwonił więc musiałam sobie z mężem sama wszystko przetrawić.

Lekarz na pewno pozostawił Was samym sobie dlatego, że nie chce brać odpowiedzialności za to co może się wydarzyć i obawia się ewentualnych Waszych pretensji.

Kiedy planujecie transfer?

Mu niestety nie możemy sobie pozwolić na to aby transferować niezbadany zarodek, dlatego że mąż ma translokacje chromosomów, więc szanse na to że zarodek jest chory mogą być duże. Tym bardziej, że jeden zarodek ma trisomie związana z translokacja męża.
    Rozmawiałam wczoraj z koordynatorka, która pytała lekarza i embriologow i oni nie wiedzą co z tym wynikiem nieinformatywny, więc muszę czekać na konsultację z lekarzem. Chociaż może powołam się na informację od Ciebie i powiem, że w Invimed Wrocław rozwiązują tą sprawę w taki sposób. Mu leczymy się w Invimed Gdynia, więc sposób działania powinien być podobny.

17/06/2024 Transfer

🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, czekamy na wynik) 😞
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozumiem, że decyzja należy do nas , ale oczekiwałam rozmowy i omówienia wad i zalet obu rozwiązań, a lekarz poinformował mnie przez koordynatorkę że to nasza decyzja nie zamieniając ze mną słowa. Powiem tylko że najpierw przez prawie tydzień nikt nie chciał ze mną porozmawiać bo to mój lekarz musi zdecydować a on był niedostępny 🫣.

Witek kwestii czuję się po prostu zawiedziona postawą kliniki i odnoszę wrażenie, że gdybym nie podejmowała prób kontaktu różnymi drogami to oni ze swojej strony do dziś by się ze mną nie skontaktowali w sprawie wyniku.

Swoją drogą nie dostałam też faktury za badania 😅.

dqpr2n0aloadtg4s.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Transfer będzie w tym cyklu. Przynajmniej takie były ustalenia. Wizytę mam w czwartek.

dqpr2n0aloadtg4s.png
  • AMI Ekspertka

Wysłany: 29 listopada, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka55 wrote:
    Kochana gratuluję. ❤️ czy miałaś jakieś objawy przed zrobieniem testu, po transferze:) daj znać jak u ciebie to wyglądało jestem przed zrobieniem testu mam jeszcze czas do 6 grudnia

Dzięki :) No z objawów to własnie nic specjalnego nie było, jedynie dwa dni przez testowaniem miałam wieczorem mdłości i takie coś miałam gdy byłam pierwszy raz w ciaży, dlatego wtedy miałam takie "oho skądś to znam" ^^
    Życzę udanych testowań :) Ja dziś czekam na powtórkę bety i stres jest ... Ale wiem że to się w ciązy nigdy nie kończy, to uczucie

oboje 40lat
    AMH 1.06---> 0,76
    wyniki u obojga okey, jeden jajnik działa
    startujemy z IVF wrzesień 2024
    I stymulacja: Menopur --> 3 oocyty--> mamy 2x❄️5BB.
    PGTa--->mamy 2 mozaiki ze zgodą na transfer
    11.2024 Transfer dwóch mrozaków
    6 dpt ⏸️ !!! 🍀,7 dpt beta 114!, 9 dpt beta 420, progesteron 27,70 :)
    26dpt - mamy <3, 30 dpt jednak są <3 <3 :D
  • KateM Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Ja rozumiem, że decyzja należy do nas , ale oczekiwałam rozmowy i omówienia wad i zalet obu rozwiązań, a lekarz poinformował mnie przez koordynatorkę że to nasza decyzja nie zamieniając ze mną słowa. Powiem tylko że najpierw przez prawie tydzień nikt nie chciał ze mną porozmawiać bo to mój lekarz musi zdecydować a on był niedostępny 🫣.

Witek kwestii czuję się po prostu zawiedziona postawą kliniki i odnoszę wrażenie, że gdybym nie podejmowała prób kontaktu różnymi drogami to oni ze swojej strony do dziś by się ze mną nie skontaktowali w sprawie wyniku.

My mieliśmy sytuację że lekarz 2 krotnie był na urlopie między punkcją a pozytywną beta.
    Ale to też człowiek ma prawo do odpoczynku, przy takim oblężeniu. Zawsze jest koordynator i ja uderzałam do góry bo był problem z kontaktem, a skończyły mi się leki.
    Nie było to miłe doświadczenie, bo musiałam odnieść się do kupy siana zostawionego w klinice i potem stresu z powodu braku leków, ale poskutkowało, lekarz z domu po godzinach pracy wystawiał receptę.
    Co do pozostawienia decyzji wam, niestety ale etyka lekarza nie pozwala mu; co by było gdyby zarodek okazał się chory a lekarz mówił że jest małe prawdopodobieństwo sytuacji, w kraju gdzie terminacja jest średnio możliwa?
    Oby ten jeden dał wam zdrowe maleństwo ♥️

kirAA, allo-mlr 0, morfo 0%,2%, Fragmentacja DNA - 28%,ŻPN II st
    Kariotyp❗️BT (11;22)
    03.2022 I IVF - Artemida Białystok
    09.03 punkcja ❄️❄️08.04 transfer 1AA ❄️ 10dpt < 1.1 05.05 transfer 3AA ❄️ 6-6,8-11,10-5 cb💔🖤
    06.2022 II IVF długi protokół
    04.07 punkcja❄️❄️❄️❄️ 08.09 transfer 1BB, accofil + acard 14.09 6dpt <0.2 🖤09.10 transfer 4AA accofil+acard 4dpt - 3,7 6dpt-8,2 8dpt - 4.6 💔🖤
    09.11 transfer 4AA 6-3.5,8-17,9-25,10-27,12-18💔🖤
    14.12 transfer 3AB 5 -13,7 - 27.1 💔🖤
    16.01.2023 - Invimed Wrocław - start
    13.02 punkcja
    8❄️ zbadanych 2❄️BT
    19.04 - 7 transfer 4AA
    4dpt 9, 7dpt 45,10dpt 243, 13dpt 810, 15dpt 1872, 17dpt 3401, 27dpt usg + wlew ivig
    21w3 440g chłopaka 🐥
    28w5 1438g chłopaka🐥
    35w3 2700g chłopaka 🐣
    age.png
  • AMI Ekspertka

Wysłany: 29 listopada, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:

spokojnie przyjdzie ^^ ja dostałam dopiero w dniu transferu ^^

oboje 40lat
    AMH 1.06---> 0,76
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Transfer będzie w tym cyklu. Przynajmniej takie były ustalenia. Wizytę mam w czwartek.

Powodzenia. 🤞 Dziękuję, że napisałaś mi o swojej sytuacji związanej z zarodkiem nieinformatywny. 🙂

17/06/2024 Transfer

• Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI wrote:
    spokojnie przyjdzie ^^ ja dostałam dopiero w dniu transferu ^^

To późno u Was wysyłają faktury. My dostaliśmy fakturę kilka dni po pobraniu biopsji do badania.

17/06/2024 Transfer

• sylstaa Koleżanka

Wysłany: 29 listopada, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ami gratulację, trzymam mocno kciuki za Was🤞

Ja dzisiaj robiłam badania i nam się niestety nie udało😔

Starania od 04.2022

Chapter 1:
    AMH 0.8
    Jajowody drożne, ale kręte
    Kariotyp, histeroskopia✅
    2 x IUI (06-07.23)
    I IVF (11.23), po EMBRACE zdrowy:
    ❄️4AB, transfer 01.24, beta <0.2

Chapter 2:
    AMH 0.6
    II IVF (02.24), po EMBRACE zdrowe:
    ❄️3AA, 4AA, 4AB
    W międzyczasie dalsza diagnostyka:
    KIR AA
    wysoki cross match + podwyższone CD56
    6 x szczepienia pulowane z poprawą wyników
    PAI-1 + czynnik V R2 heterozygota
    rezonans w kierunku endometriozy✅
    poszerzenie żyły macicznej do obserwacji
    Transfer 11.2024 ❄️3AA + immunosupresja, acard, fraxiparine, intralipid, accofil, utm, beta <0,2
  • AMI Ekspertka

Wysłany: 29 listopada, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylstaa wrote:
    Ami gratulację, trzymam mocno kciuki za Was🤞

Ja dzisiaj robiłam badania i nam się niestety nie udało😔
    Bardzo mi przykro , naprawdę :( Mam nadzieję że następny raz to będzie już ten szczęśliwy.

sylstaa lubi tę wiadomość

oboje 40lat
    AMH 1.06---> 0,76
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMI masz wynik drugiej bety?

dqpr2n0aloadtg4s.png
  • Osa 🐝 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ścigacz wrote:
    Hallo! Nie omijajcie mnie teraz proszę! Jak to jest z przechowywaniem zarodków z poprzedniej procedury? Przechowywanie miało być za free, z tego co czytałam, a dzisiaj dostaliśmy fv na 600

Też dostaliśmy.
    Niestety, z komercyjnych przechowywanie nie jest refundowane 🙈 a szkoda 🙂

Ścigacz lubi tę wiadomość

event.png

👩🏽 🐕‍🦺 32
    immunologia ✔️genetyka ✔️
    04/2022 histeroskopia ✔️
    04/2022 drożność j. ✔️
    09/2023 laparo. L. Jajnik ✔️
    Ahm -2,8/ cykle 30-32 ✔️

👨🏼‍🦲 🐈 30
    Morfologia 4 ✔️ genetyka ✔️
    Przeciwciała pp. 05/23 70%✖️10/23-> 36% ✔️

INVIMED Wrocław
    💉ivf. 11/2023

27.12.2023 transfer 4BA❄️🤍
    6dpt. ⏸️ beta: 25,4/8dpt. 83,8
    12dpt.551,00 /14dpt. 1385,00
    16dpt. 2773,00 /26dpt. ♡ 31649,00

11+3 niskie ryzyko 6,04 cm ♥️
    17+0 227 g 👧🏻.
    23+3 połówkowe 695g
    33+5 2500 g
    36+5 3200 g 🩷

39+1 👧🏻 4000g 56cm ☀️

Ferie:❄️❄️
    🤰🏻 ♡
  • adakowal Przyjaciółka

Wysłany: 2 grudnia, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:

Jest jakaś grupa na facebooku anglojęzyczna o tych zarodkach, tylko nie pamietam nazwy, moze tutaj któraś dziewczyna podpowie, bo gdzies widzialam wlasnie o niej info, ale nie pamietam gdzie, moze tam podpytaj? Trudno powiedziec co w tej sytuacji, nie bierzecie pod uwagę kolejnej stymulacji? Wiesz, ja sie nie dziwie ze lekarz nie podpowiada co robic, bo to jednak duza odpowiedzialnosc i trzeba samemu ocenic. Ja bym raczej nie transferowała w tej sytuacji. A z jakiego powodu robiliscie badania w ogole?

PCOS
    IO
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 2 grudnia, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adakowal wrote:
    Jest jakaś grupa na facebooku anglojęzyczna o tych zarodkach, tylko nie pamietam nazwy, moze tutaj któraś dziewczyna podpowie, bo gdzies widzialam wlasnie o niej info, ale nie pamietam gdzie, moze tam podpytaj? Trudno powiedziec co w tej sytuacji, nie bierzecie pod uwagę kolejnej stymulacji? Wiesz, ja sie nie dziwie ze lekarz nie podpowiada co robic, bo to jednak duza odpowiedzialnosc i trzeba samemu ocenic. Ja bym raczej nie transferowała w tej sytuacji. A z jakiego powodu robiliscie badania w ogole?

Grupa anglojęzyczna jest o mozaikach, tu jest informacja wynik nieinformatywny, więc nie wiadomo co jest z tym zarodkiem, może być mozaika, zdrowym zarodkiem, jak i zarodkiem z problemem genetycznym.

17/06/2024 Transfer

• AMI Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    AMI masz wynik drugiej bety?
    Tak zrobiłam w pt i beta (9dpt) 420 :) prog 27,7, teraz dluugie dwa tyg czekam na usg, mam nadzieję, że atmosfera świąteczna pozwoli że ten czas szybciej minie :D

KateM, Lilithgirl, Lolka30 lubią tę wiadomość

oboje 40lat
    AMH 1.06---> 0,76
  • hope14 Nowa

Wysłany: 2 grudnia, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Jestem 11dpt 3dniowego świeżego zarodka. W ostatnich dniach dostałam lekkich brązowych plamień, a testy domowe (facelle paskowe) wychodzą raczej negatywne (pod światło jest "cień cienia"). Czy Waszym zdaniem jest szansa, że beta w takim przypadku może wyjść pozytywna?

• Osa 🐝 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hope14 wrote:
    Cześć Dziewczyny! Jestem 11dpt 3dniowego świeżego zarodka. W ostatnich dniach dostałam lekkich brązowych plamień, a testy domowe (facelle paskowe) wychodzą raczej negatywne (pod światło jest "cień cienia"). Czy Waszym zdaniem jest szansa, że beta w takim przypadku może wyjść pozytywna?

Idź na betę, wynik już Ci da odpowiedz.
    Dorzuć progesteron, w razie niskiego skontaktuj się z dr. To dorzuci Ci coś.

event.png

👩🏽 🐕‍🦺 32
    immunologia ✔️genetyka ✔️
    04/2022 histeroskopia ✔️
    04/2022 drożność j. ✔️
    09/2023 laparo. L. Jajnik ✔️
    Ahm -2,8/ cykle 30-32 ✔️

👨🏼‍🦲 🐈 30
    Morfologia 4 ✔️ genetyka ✔️
    Przeciwciała pp. 05/23 70%✖️10/23-> 36% ✔️

INVIMED Wrocław
    💉ivf. 11/2023

27.12.2023 transfer 4BA❄️🤍
    6dpt. ⏸️ beta: 25,4/8dpt. 83,8
    12dpt.551,00 /14dpt. 1385,00
    16dpt. 2773,00 /26dpt. ♡ 31649,00

11+3 niskie ryzyko 6,04 cm ♥️
    17+0 227 g 👧🏻.
    23+3 połówkowe 695g
    33+5 2500 g
    36+5 3200 g 🩷

39+1 👧🏻 4000g 56cm ☀️

Ferie:❄️❄️
    🤰🏻 ♡
‹‹ 1293 1294 1295 1296 1297 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ