X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną InviMed Wroclaw
Odpowiedz

InviMed Wroclaw

Oceń ten wątek:
  • Kejtusia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AGAaa wrote:
    Jeśli robisz u Walaska na Grobli,to Ci zrobi na nfz :)
    Tak, u Niego. Mam tylko pieczątkę doktora z invimed 🤦 dr. L kazał się powołać na niego właśnie. I cały czas to robiłam w rozmowie z dr. Walaskiem.

2016 - początek starań
    2019 - czynnik męski ❌
    2021 - IVF ICSI = 7❄
    I transfer 4aa - 8tc. krwiak..💔

2022:
    12.04 - II transfer 4aa + encorton + neoparin
    22dpt - jest serdunio❤️ i krwiak...
    Połówkowe: 425 gram miłości 💕
    💙It's a boy 💙🧸
    Echo serca: zdrowe serduszko🙏🏼

💖38+5 K. 19.12.2022 | 3770 gram | 54cm💖

Mutacja mthfr, niedoczynność tarczycy, zsp. antyfosfolipidowy wykluczony, Ana3 dodatnie, histeroskopia diagn. - wszystko ok.
    - Syr 1,23 -
  • AGAaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejtusia wrote:
    Tak, u Niego. Mam tylko pieczątkę doktora z invimed 🤦 dr. L kazał się powołać na niego właśnie. I cały czas to robiłam w rozmowie z dr. Walaskiem.

Bardzo dobrze :)
    Będziesz miała na pewno na nfz więc niczym się nie martw :)

• Bunkierka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esperanza05 wrote:
    Dziewczyny poratujcie 🙏 bo szukam info na internecie ale nie mogę nic sensownego znaleźć.

Zrobiłam bardzo dużo badań z immunologi byłam też u prof Wilczyńskiego w Łodzi i przeglądając wyniki powiedział że nie ma się do czego przyczepić. Zlecił mi CBA I przeciwciala przeciwłożyskowe bo tylko tych badań brakowało. Na CBA jeszcze czekam ale niestety wyszły mi dodatnie przeciwciała przeciwłozyskowe 1:10+ (a dodatnie wychodzą jeśli >1:10. Wiecie czy mając te przeciwciała da się donosić ciążę? Coś wtedy się przyjmuje? Strasznie się tym zmartwiłam 😞

Niestety w kwestii wyników nie pomogę, ale jeżeli chodzi o badania. Jechałaś specjalnie do Łodzi, aby te badania zrobić? I test CBA, IMK robiłaś też tam? I czy w przypadku niezidentyfikowango utrzymującego się ponad rok objawu kaszlu, warto te badania zrobić? Czy póki nie znajdę przyczyny nie warto?

💓 39+0

age.png
  • Esperanza05 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2022, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:
    Niestety w kwestii wyników nie pomogę, ale jeżeli chodzi o badania. Jechałaś specjalnie do Łodzi, aby te badania zrobić? I test CBA, IMK robiłaś też tam? I czy w przypadku niezidentyfikowango utrzymującego się ponad rok objawu kaszlu, warto te badania zrobić? Czy póki nie znajdę przyczyny nie warto?

Jechałam do Łodzi na wizyte do prof Wilczyńskiego. Wcześniej wiedziałam że większość immunologow nie akceptuje testu CBA z innych miejsc niż apc w Łodzi dlatego miałam na wizyte mnóstwo badań oprócz CBA i tych przeciwcial przeciwłozyskowych. Apc jest kilka kroków od vita med gdzie przyjmuje prof Wilczynski więc po wizycie poszłam tam na te dwa badania które zalecił.

Dr Gizler zlecił mi test cba, imk i kiry a ja dodatkowo miałam mnóstwo badań od hematologa (ktore też zlecają immunolodzy) a niektóre też zrobiłam na własną rękę. Jeśli potrzebujesz to mogę Ci napisać jakie wyniki miałam na wizyte u immunologa. W tych wszystkich wynikach które miałam nie wyszło mi nic, wszystkie w normie a mimo to nie żałuję wydanych pieniędzy bo ta wiedza to mega wartość dla mnie. Wszystko poza CBA możesz zrobić we Wrocławiu. Ja nie robiłam w invimed bo tam jest długi czas oczekiwania, kiry i IMK robiłam z Testdna.pl miałam wynik chyba po kilku dniach.

Co do kaszlu to nie wiem, ważne tylko żeby przy test cba i imk być zdrowym przez ostatnie 2 tygodnie, nie brać wczensiej antybiotyków czy sterydów. Test imk najlepiej zrobić w 2 połowie cyklu wtedy kiedy mniej więcej byłoby zagnieżdżenie. Pytali też kiedy miałam szczepienie na covid więc pewnie krótko po też nie warto badać.
    Mój tato miał taki kaszel kilka lat, wiele lekarzy nie potrafilo tego zdiagnozować i okazało się że od jakiejś bakteri z żołądka. Musiałabyś znaleźć jakiegoś dobrego laryngologa.

👱‍♀️AMH 1,46 (07.2021), FSH 16,5
    cykle: 25-27 dni, owulacje
    kariotyp ✅
    Frax ✅
    przeciwciała przeciwjajnikowe ✅
    Homocysteina: 6,84 ✅
    mutacje: MTHFR_C677/PAI-1 4G hetero

👱
    kariotyp ✅
    MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
    SCD✅
    FSH ⬇
    testosteron✅
  • Alciaa Znajoma

Wysłany: 3 marca 2022, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunkierka wrote:

Ja kiedyś też miałam taki meczący kaszel, na który nic nie pomagało. Po wymazie z gardła okazało się że to chlamedia

• fidorka144 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2022, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osa79 wrote:
    Fidorka144- ile was kosztowało badanie zarodków? I takie ogólne pytanie, czy jak zarodki czakają, nie są podane od razu w 3 dobie, to mają pózniej mniejsze szanse na zagnieżdzenie się?

Zarodki do badania genetycznego są hodowane do 5 doby i absolutnie nie mają mniejszej szansy na zagnieżdżenie, bo są już przebadane, wiemy więc, że będziemy mieć podawane zarodki bez wad, a statystycznie jednak spora część z nich Jest w jakiś sposób wadliwa i to też wpływa na powodzenie transferu. Co do kosztów to płaciliśmy jakoś koło 10 tyś dokładnie nie pamietam, bo wtedy tez inne rzeczy płaciliśmy. Zobacz w cenniku na stronie, bo tez się ceny zmieniały ostatnio więc nie wiem czy i tu jakiejś zmiany nie było a nie chce cię wprowadzać w błąd, bo cena też zależy od ilości zarodków i metody. My mieliśmy tą SR

styczeń 2021 rozpoczęcie leczenia w invimed Wrocław dr. T
    30.03 IUI - nieudane

Nieprawidłowy kariotyp u męża - translokacja chromosomu 15 i 21.
    AMH 1,86

6.01.22 - start stymulacji Gonal-F 225💪🏻
    24.01.22 - mamy 6 blastek!
    2.03.22 - wyniki badań genetycznych: 3 zarodki całkowicie zdrowe💪🏻
    kwiecień - transfer blastocysty♥️ - ciąża biochemiczna :(
    Histeroskopia - jama macicy ok, wycinki ok.
    sierpień - transfer nieudany, została 1 ❄️
  • mila82 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fidorka super gratulacje.
    Wtrące kilka słów na temat pgs. To badanie nie pokazuje, że zarodek jest w 100 % zdrowy.
    Bo tu nie badamy np mutacji. Które zarodek może mieć, ja ostatnio dowiedziałam się że mogą być wady w mitochondriach.
    Wiadomo zarodek po pgs ma większe szanse .
    Życzę aby wszystkie 3 zarodki były całkowicie zdrowe 😊

2xIUI
    styczeń 2019(Imsi - 2 blastki-4AA,4BA)-PGS -Transfer blastki :(
    czerwiec 2019(Imsi - 2 blastki)-Transfer blastki 4BA :(-poronienie 8 tydz.
    Transfer blastki 3BB :(
    luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer :(
    4IVF - 9 komórek ( transfer 3 dniowca :( , 3 ❄❄❄, 4AA,4AA,3AA))
    Czynnik męski-translokacja (3,7)
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
  • Hydrourea Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny no niestety beta z 13 dpt to 10 wiec juz nie ma sie co oszukiwać 😢😭 przykro mi strasznie ale trzeba walczyć dalej. Wiecie jak szybko moge podejść do kolejnego transferu ? Czy lepiej odczekać kilka cykli ? Myślicie że warto zrobić jakieś dodatkowe badania jeszcze ?

Fidorka super wieści ! ❤️3 mam kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2022, 14:07

Luty 2022 1 IVF ❄️
    18.02.22 ET 🐣🐣 💔💔 cb
    6.03.23 FET 4AA 💔
    Maj 2024 2IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    13.10.23 FET 4AA Medrol, Accofil, Heparyna, AZH, UTM,
    6dpt. ⏸️ This
    39+0 CC. jest z nami 4.400 kg i 57cm szczescia! ❤️❤️❤️
  • Esperanza05 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2022, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrourea wrote:
    Dziewczyny no niestety beta z 13 dpt to 10 wiec juz nie ma sie co oszukiwać 😢😭 przykro mi strasznie ale trzeba walczyć dalej. Wiecie jak szybko moge podejść do kolejnego transferu ? Czy lepiej odczekać kilka cykli ? Myślicie że warto zrobić jakieś dodatkowe badania jeszcze ?

Bardzo mi przykro 🥺
    Nie wiem jak jest z kolejnym transferem ale wyślij do Dr G maila on bardzo szybko odpisuje.

👱‍♀️AMH 1,46 (07.2021), FSH 16,5
    cykle: 25-27 dni, owulacje
    kariotyp ✅
    Frax ✅
    przeciwciała przeciwjajnikowe ✅
    Homocysteina: 6,84 ✅
    mutacje: MTHFR_C677/PAI-1 4G hetero

👱
    kariotyp ✅
    MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
    SCD✅
    FSH ⬇
    testosteron✅
  • fidorka144 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2022, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mila82 wrote:
    Fidorka super gratulacje.
    Wtrące kilka słów na temat pgs. To badanie nie pokazuje, że zarodek jest w 100 % zdrowy.
    Bo tu nie badamy np mutacji. Które zarodek może mieć, ja ostatnio dowiedziałam się że mogą być wady w mitochondriach.
    Wiadomo zarodek po pgs ma większe szanse .
    Życzę aby wszystkie 3 zarodki były całkowicie zdrowe 😊

Dzięki za doprecyzowanie :) Nie wiedziałam o tych wadach w mitochondriach, ale to w sumie na logikę możliwe, bo tak głęboko w ten zarodek nie wejdą... ja i tak jestem pełna podziwu jak z tak mikroskopijnego zarodka można pobrać jeszcze bardziej mikroskopijną próbkę , to dla mnie jakiś kosmos🙈

30.03 IUI - nieudane

AMH 1,86

• fidorka144 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2022, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrourea wrote:

Dziękuję i jednocześnie bardzo mi przykro :( z tego co słyszałam, to są różne opinie - jedni zalecają żeby podchodzić od razu, bo organizm jest na fali po poprzedniej próbie, a inni zalecają odczekać cykl czy 2. Macie jeszcze zarodki czy całą procedurę będziecie od nowa robić?

30.03 IUI - nieudane

AMH 1,86

• Hydrourea Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fidorka144 wrote:
    Dziękuję i jednocześnie bardzo mi przykro :( z tego co słyszałam, to są różne opinie - jedni zalecają żeby podchodzić od razu, bo organizm jest na fali po poprzedniej próbie, a inni zalecają odczekać cykl czy 2. Macie jeszcze zarodki czy całą procedurę będziecie od nowa robić?

Mamy jedna blastke 4AA. Chyba sobie odpuscimy z 3 cykle żeby sie nie katować zbytnio. Teraz czekam na okres z odstawienia leków aż sie boje pomysleć jaki on będzie. Daj znać ile mialas wizyt przed transferem mrożaczka. Co myślicie o Embryo glue i AZH ? To faktycznie pomaga? Mozna to zastosować jednocześnie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2022, 08:57

Luty 2022 1 IVF ❄️
    18.02.22 ET 🐣🐣 💔💔 cb
    6.03.23 FET 4AA 💔
    6dpt. ⏸️ This
  • Katarynkaa Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2022, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrourea wrote:

Bardzo mi przykro :( . Ja tez jestem po cb i robię cykl przerwy ale tylko dlatego, że marzec będę miała ciężki zawodowo , podejdę w kwietniu na spokojnie. Dr G mówił , że mogę podchodzić teraz. Dostałam nawet już leki i nie muszę już przyjeżdżać na wizytę kontrolną tylko od 3 dc zacząć leki.

Hydrourea lubi tę wiadomość

age.png
    07.2012- pierwsza wizyta w klinice
    02.2013- ICSI - udane 😍
    11.2013- córka 🥰

17.01.2022-FET
    11 dpt bhcg 61,7
    14 dpt bhcg 99,5
    16 dpt bhcg 23,3…cb 😔

20.05.2022-FET
    12dpt beta 104, prog 17,4
    14dpt beta 185, prog 15,6
    17dpt beta 478, prog 18,1
    19dpt beta 1274
    21dpt beta 2683, prog 22,3
    02.2023-3500 g, 56 cm szczęścia ❤️
  • Katarynkaa Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrourea wrote:
    Mamy jedna blastke 4AA. Chyba sobie odpuscimy z 3 cykle żeby sie nie katować zbytnio. Teraz czekam na okres z odstawienia leków aż sie boje pomysleć jaki on będzie. Daj znać ile mialas wizyt przed transferem mrożaczka.
    Ja miałam betę 100 i okres zupełnie normalny a tez się bałam , będzie dobrze.

age.png
    07.2012- pierwsza wizyta w klinice
    02.2013- ICSI - udane 😍
    11.2013- córka 🥰

17.01.2022-FET
    11 dpt bhcg 61,7
    14 dpt bhcg 99,5
    16 dpt bhcg 23,3…cb 😔

20.05.2022-FET
    12dpt beta 104, prog 17,4
    14dpt beta 185, prog 15,6
    17dpt beta 478, prog 18,1
    19dpt beta 1274
    21dpt beta 2683, prog 22,3
    02.2023-3500 g, 56 cm szczęścia ❤️
  • mila82 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrourea wrote:
    Mamy jedna blastke 4AA. Chyba sobie odpuscimy z 3 cykle żeby sie nie katować zbytnio. Teraz czekam na okres z odstawienia leków aż sie boje pomysleć jaki on będzie. Daj znać ile mialas wizyt przed transferem mrożaczka. Co myślicie o Embryo glue i AZH ? To faktycznie pomaga? Mozna to zastosować jednocześnie?
    Przykro mi. Wiem jak się czujesz.
    Ja jestem po 9 transferach i zawsze doktor kazał odczekać 1 pelen cykl.
    Spokojnie okres będzie normalny.
    Embryoglue jest podawane tylko do blastocyst więc na pewno to będziesz mieć.
    Co do Ah. Nigdy nie miałam. O tym decyduje embriolog ale przy blastkach nie nacinają otoczki.
    W invikcie Wiem że to standard, u nas to nie jest standardem.

2xIUI
    luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer :(
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
  • Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrourea wrote:

Przykro mi strasznie. Niektórzy mówią, że warto iść za ciosem bo organizm bo takim biochemie jest nastawiony na ciąże.
    Wiesz czeka na Ciebie blastka bardzo dobrej klasy! Z zarodkami podawanymi/mrożonymi wczensiej to nigdy nic nie wiadomo a u Ciebie i tak one/on się przyjęły i coś tam się zadziało.
    To dobry znak.
    Jeśli potrzebujecie czasu żeby odpocząć od tej całej jazdy to też zrozumiałe. Najlepiej też zapytać doktora co on o tym sądzi.
    Teraz jak odstawisz leki to przy takim niskim wyniku okres będzie stosunkowo normalny może ciut większy.

Hydrourea lubi tę wiadomość

12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
    Cross match 54%, reszta immuno ok

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :(

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1

Mąż: MSOME 0%

Walka od 2016
  • fidorka144 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hydrourea wrote:

Pewnie, dam znać. W przyszłym tygodniu mam wizytę więc pewnie wtedy wszystkiego się dowiem. Dziewczyny, a powiedzcie w ogóle jaka jest różnica między Krio na naturalnym a sztucznym cyklu? Jak wygląda sztuczny a jak naturalny?
    To będzie mój pierwszy transfer ever i zastanawiam się na co się szykować :D
    Co do AZH i embryoglue, to ja myślę, że klej warto wziąć, a AZH to już chyba decyduje embriolog - słyszałam, że w niektórych przypadkach nie robią, gdy jest ryzyko uszkodzenia zarodka

30.03 IUI - nieudane

AMH 1,86

• mila82 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fidorka144 wrote:
    Pewnie, dam znać. W przyszłym tygodniu mam wizytę więc pewnie wtedy wszystkiego się dowiem. Dziewczyny, a powiedzcie w ogóle jaka jest różnica między Krio na naturalnym a sztucznym cyklu? Jak wygląda sztuczny a jak naturalny?
    To będzie mój pierwszy transfer ever i zastanawiam się na co się szykować :D
    Co do AZH i embryoglue, to ja myślę, że klej warto wziąć, a AZH to już chyba decyduje embriolog - słyszałam, że w niektórych przypadkach nie robią, gdy jest ryzyko uszkodzenia zarodka
    Na naturalnym idziesz na wizytę ok 10dc , lekarz sprawdza ile pęcherzyk ma mm i grubosc endometrium. Jeśli ok to dostajesz na pęknięcie i zaczynasz brać progesteron .transfer na 5 dzień brania proga przy blastkach. Tylko lekarz mi zaznaczał co będzie jak owulacja wystąpi np w niedzielę, mogę nie wstrzelic się w okno.
    Dlatego wybierałam cykl sztuczny. Minusem jest branie większej ilości leków ponieważ zaczynasz brać estrofem od 3dc aby owulacje zablokować. Wizyta między 11 a 13dc jeśli endo ok to tak samo jak przy naturalnym wlanczasz proga I transfer na 5 dzień brania proga przy blastke.

AH nie będziesz mieć bo był pgs czyli tzw biopsja.

fidorka144 lubi tę wiadomość

2xIUI
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
  • fidorka144 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2022, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mila82 wrote:
    Na naturalnym idziesz na wizytę ok 10dc , lekarz sprawdza ile pęcherzyk ma mm i grubosc endometrium. Jeśli ok to dostajesz na pęknięcie i zaczynasz brać progesteron .transfer na 5 dzień brania proga przy blastkach. Tylko lekarz mi zaznaczał co będzie jak owulacja wystąpi np w niedzielę, mogę nie wstrzelic się w okno.
    Dlatego wybierałam cykl sztuczny. Minusem jest branie większej ilości leków ponieważ zaczynasz brać estrofem od 3dc aby owulacje zablokować. Wizyta między 11 a 13dc jeśli endo ok to tak samo jak przy naturalnym wlanczasz proga I transfer na 5 dzień brania proga przy blastke.

AH nie będziesz mieć bo był pgs czyli tzw biopsja.

Dzięki, kurczę to ja sama nie wiem który lepszy dla mnie będzie ten cykl, ale rzeczywiście może tak być, że owulacja w niedziele i wtedy jak rozumiem cykl stracony...

30.03 IUI - nieudane

AMH 1,86

• Hydrourea Autorytet

Wysłany: 4 marca 2022, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa89_89 wrote:
    Przykro mi strasznie. Niektórzy mówią, że warto iść za ciosem bo organizm bo takim biochemie jest nastawiony na ciąże.
    Wiesz czeka na Ciebie blastka bardzo dobrej klasy! Z zarodkami podawanymi/mrożonymi wczensiej to nigdy nic nie wiadomo a u Ciebie i tak one/on się przyjęły i coś tam się zadziało.
    To dobry znak.
    Jeśli potrzebujecie czasu żeby odpocząć od tej całej jazdy to też zrozumiałe. Najlepiej też zapytać doktora co on o tym sądzi.
    Teraz jak odstawisz leki to przy takim niskim wyniku okres będzie stosunkowo normalny może ciut większy.

Ewa G powiedział zeby przyjsc na wizyte miedzy 17-25 dniem cyklu i ze możemy zacząć już w kolejnym cyklu to ode mnie zależy. Z jednej strony chciałabym już a z drugiej sie boje 🤣 bo wiem ze to ostatnia szansa.

Luty 2022 1 IVF ❄️
    18.02.22 ET 🐣🐣 💔💔 cb
    6.03.23 FET 4AA 💔
    6dpt. ⏸️ This
‹‹ 792 793 794 795 796 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ