🌼 IUI 🌼 - czyli inseminacja w pigułce
-
WIADOMOŚĆ
-
gattina wrote:Dobra, 14 dni po IUI mija mi dopiero 19 stycznia, ale już mogę spisać to na straty...
Jestem wściekła i zawiedziona kliniką 😡
Dlaczego? Co się stało?
Mi minęło wczoraj 14 dni od IUI, dzisiaj 15 dzień po, ale nie zrobiłam ani bety ani testu, bo czuję się mocno okresowo, czuję, że dostanę @ maksymalnie jutro.
Jeśli przez weekend nie przyjdzie to w poniedziałek będę testować, ale w to wątpię, bo moje objawy PMS są mocno specyficzne, a mam tym razem takie jak zawsze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2023, 19:38
👩🏽 29:
AMH: 3,72 ✅
Drożność: ✅
Histeroskopia: ✅
Test PCT ❌
Zespół łamliwego chromosomu X (FXS) / Przedwczesne wygasanie czynności jajników (FXPOI): ✅
Kariotypy: ✅
🧑🏽 32:
Morfologia: 6% ✅
Kariotypy: ✅
Hormony: ✅
1 IUI : 07.2022 ❌
2 IUI : 08.2022 ❌
3 IUI : 12.2022 ❌ -
Nadzieja177 wrote:Dlaczego? Co się stało?
Mi minęło wczoraj 14 dni od IUI, dzisiaj 15 dzień po, ale nie zrobiłam ani bety ani testu, bo czuję się mocno okresowo, czuję, że dostanę @ maksymalnie jutro.
Jeśli przez weekend nie przyjdzie to w poniedziałek będę testować, ale w to wątpię, bo moje objawy PMS są mocno specyficzne, a mam tym razem takie jak zawsze.
Bo byłam dzisiaj na monitoringu. Torbiel krwotoczna, pęcherzyk nie pękł. Tak proste badanie wystarczyło, aby to sprawdzić i zrobiłam to na własną rękę. A w poprzednich podejściach do IUI nie sprawdzałam. Lekarz powiedział, że możliwe, że to powtarzające się jest i dlatego się nie udaje. Że mogę mieć zespół LUF.
Już kiedyś na USG wychodziły mi torbiele krwotoczne, to nie pierwszy raz, a każdy to ignorował, że nie ma co się przejmować, że się wchłonie. Ale my z mężem jesteśmy razem 10 lat i przez ten czas żadnego nawet cienia na teście... Więc może to tego wina.♏ Ona - 32 lat
AMH - 1,42
czynnik V R2 homo / MTHFR hetero / PAI-1 homo
09.2022 Sono-HSG - drożne oba
05.2023 Histeroskopia - wycięcie polipa
09.2024 Laparoskopia + drożność - wycięcie: wodniaka, lewego jajowodu, torbieli endometrialnej; prawy jajowód drożny
🆘 endometrioza III stopnia
witamina D3 / magnez / omega 3 / PrenaCare Start / kurkumina / NAC / resweratrol
♋ On - 33 lata
morfologia 4,85%
fragmentacja 17%
witamina D3 / omega 3 / PrenaCare Start / NAC / sok pomidorowy / olej z czarnuszki
+ od 12.2022 żel Ferti-Lily
07.2022 Klinika -> 3x IUI - naturalne cykle ❌
06-07.2023 - 2x stymulacja (aromek 5-9 dc + duphaston) ❌
12.2023-01.2024 - aromek (3-7dc + Ovitrelle + duphaston) 2x IUI ❌ -
Magrolcia, przykro mi 😪
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2023, 21:51
Margolciaa lubi tę wiadomość
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
gattina wrote:Bo byłam dzisiaj na monitoringu. Torbiel krwotoczna, pęcherzyk nie pękł. Tak proste badanie wystarczyło, aby to sprawdzić i zrobiłam to na własną rękę. A w poprzednich podejściach do IUI nie sprawdzałam. Lekarz powiedział, że możliwe, że to powtarzające się jest i dlatego się nie udaje. Że mogę mieć zespół LUF.
Już kiedyś na USG wychodziły mi torbiele krwotoczne, to nie pierwszy raz, a każdy to ignorował, że nie ma co się przejmować, że się wchłonie. Ale my z mężem jesteśmy razem 10 lat i przez ten czas żadnego nawet cienia na teście... Więc może to tego wina.
A nie miałaś zastrzyków na pęknięcie pęcherzyka?Starania o pierwszego bobasa od 06.2021
03.22 - poronienie 7tc 💔
👩 28
AMH - 4,61
Hashimoto, owulacje są potwierdzone.
10.22 Drożność jajowodów ✅
Od 11.22 3x IUI ❌
03.2023 IVF - Ovaleap 125, Orgalutran, Gonapeptyl, IMSI +HBA
27.03 punkcja - 12 komórek (6 zapł., 6 mrozimy).
🧑 29
Hormony, USG jąder, posiewy ✅
Morfologia : 2.22 0% --> 5.22 1% --> 12.12 0% -
Sesyjka wrote:Magrolcia, przykro mi 😪
W poniedziałek będzie plan na ciąg dalszy. Nie poddajemy się 💪Sesyjka lubi tę wiadomość
Starania o pierwszego bobasa od 06.2021
03.22 - poronienie 7tc 💔
👩 28
AMH - 4,61
Od 11.22 3x IUI ❌
🧑 29
Margolciaa wrote:A nie miałaś zastrzyków na pęknięcie pęcherzyka?
Nie, nie miałam. Lekarka chyba stwierdziła, że wszystko jest poprawnie, tylko nie wiem skąd te wnioski.♏ Ona - 32 lat
AMH - 1,42
09.2024 Laparoskopia + drożność - wycięcie: wodniaka, lewego jajowodu, torbieli endometrialnej; prawy jajowód drożny
witamina D3 / magnez / omega 3 / PrenaCare Start / kurkumina / NAC / resweratrol
♋ On - 33 lata
morfologia 4,85%
fragmentacja 17%
witamina D3 / omega 3 / PrenaCare Start / NAC / sok pomidorowy / olej z czarnuszki
Nooo słabo, ewentualnie powinni sami zaprosić Cie na kontrol kilka dni po inseminacji. U mnie w klinice nawet na cyklu naturalnym mialam podany Ovitrelle.Starania o pierwszego bobasa od 06.2021
03.22 - poronienie 7tc 💔
👩 28
AMH - 4,61
Od 11.22 3x IUI ❌
🧑 29
gattina wrote:Nie, nie miałam. Lekarka chyba stwierdziła, że wszystko jest poprawnie, tylko nie wiem skąd te wnioski.
Powiem szczerze, że bardzo dziwne podejscie. Ja przed inseminacja nawet na cyklach naturalnych mialam podawany zastrzyk na pekniecie pecherzykow i według tego byl obliczany termin inseminacji. A po 4 dniach po inseminacji mialam wizyte kontrolna zeby sprawdzic czy pecherzyki pekly.
Moze zmien lekarza bo aktualna jakas nie ogarnieta jest.
Ja mam inseminacje w poniedziałek ale jakas dziwna sytuacja bo na monitoringu w środe lekarka widziała 2 pecherzyki po 14 mm na lewym jajniku, a dzisiaj widziała jeden pecherzyk 19 mm i drugi 16mm na prawym jajniku. I teraz sie zastanawiam czy w sumie to mam 4 pechrzyki czy coś sie innego podziało 😮2009 laparoskopia - endometrioza
2011 👱♂️ syn
2013 👱♂️syn
12.2021 - histeroskopia usunięcie Niche i polipa
10.2022 - I IUI - ❌
11.2022 - II IUI - ❌
01.2023 - III IUI ❌
14.02.2023 - IV IUI - torbiel -
Julka11 wrote:Powiem szczerze, że bardzo dziwne podejscie. Ja przed inseminacja nawet na cyklach naturalnych mialam podawany zastrzyk na pekniecie pecherzykow i według tego byl obliczany termin inseminacji. A po 4 dniach po inseminacji mialam wizyte kontrolna zeby sprawdzic czy pecherzyki pekly.
Moze zmien lekarza bo aktualna jakas nie ogarnieta jest.
Ja mam inseminacje w poniedziałek ale jakas dziwna sytuacja bo na monitoringu w środe lekarka widziała 2 pecherzyki po 14 mm na lewym jajniku, a dzisiaj widziała jeden pecherzyk 19 mm i drugi 16mm na prawym jajniku. I teraz sie zastanawiam czy w sumie to mam 4 pechrzyki czy coś sie innego podziało 😮
Właśnie muszę zmienić. Czekam na informacje do innego lekarza kiedy jest termin najbliższy. Człowiek uczy się cały czas, a gdyby nie forum to myślałabym pewnie, że to normalne.
Jaka dziwna historia... A lekarka Ci nie powiedziała nic na ten temat?♏ Ona - 32 lat
AMH - 1,42
♋ On - 33 lata
morfologia 4,85%
fragmentacja 17%
Dziewczyny, ile najdłużej czekałyście na miesiączkę po odstawieniu progesteronu?
Jak na złość u mnie cisza, a w czwartek rano ostatnia tabletka wzięta 🤦♀️Starania o pierwszego bobasa od 06.2021
03.22 - poronienie 7tc 💔
👩 28
AMH - 4,61
Od 11.22 3x IUI ❌
🧑 29
Margolciaa wrote:Dziewczyny, ile najdłużej czekałyście na miesiączkę po odstawieniu progesteronu?
Jak na złość u mnie cisza, a w czwartek rano ostatnia tabletka wzięta 🤦♀️👩🦱84 - niewydolnosc przysadki (wtórna niewydolność tarczycy, nadnerczy, gonad)
👨🦱85 wyniki siusiakowe OK. HLAC ❌
AMH -1,01 ->1,59
Mutacja MTHFR 677C-T i PAI-1 4G ❌
Kir AA ❌, białko S - 58% ❌
Kariotypy OK, brak stanu zapalnego endometrium.
12.2021 cb 😭
08.2023 start ivf
30.08 transfer 3BB 💔😭
11.2023 II podejście do ivf
❄️❄️❄️ na zimowisku
05.02 transfer 4AA (accofil, intralipid, encorton, prograf, bryophyllum, acard, heparyna)
5dpt - beta 24; 7dpt - beta 93; 9dpt - beta 214; 11 dpt - beta 600 22dpt mamy ♥️
8tc - 1,72 cm 🐣
21.08 - III prenatalne, zdrowa Amelka
-
gattina wrote:Właśnie muszę zmienić. Czekam na informacje do innego lekarza kiedy jest termin najbliższy. Człowiek uczy się cały czas, a gdyby nie forum to myślałabym pewnie, że to normalne.
Jaka dziwna historia... A lekarka Ci nie powiedziała nic na ten temat?
Po kontroli przed IUI okazało się że jednak sa 2 na prawej stronie z lewej stronie były ale sie wchloneły.
Ja na okres po progesteronie czekałam najdużej jako 7-8 dni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2023, 10:59
2009 laparoskopia - endometrioza
2011 👱♂️ syn
2013 👱♂️syn
12.2021 - histeroskopia usunięcie Niche i polipa
10.2022 - I IUI - ❌
11.2022 - II IUI - ❌
01.2023 - III IUI ❌
14.02.2023 - IV IUI - torbiel -
gattina wrote:Bo byłam dzisiaj na monitoringu. Torbiel krwotoczna, pęcherzyk nie pękł. Tak proste badanie wystarczyło, aby to sprawdzić i zrobiłam to na własną rękę. A w poprzednich podejściach do IUI nie sprawdzałam. Lekarz powiedział, że możliwe, że to powtarzające się jest i dlatego się nie udaje. Że mogę mieć zespół LUF.
Już kiedyś na USG wychodziły mi torbiele krwotoczne, to nie pierwszy raz, a każdy to ignorował, że nie ma co się przejmować, że się wchłonie. Ale my z mężem jesteśmy razem 10 lat i przez ten czas żadnego nawet cienia na teście... Więc może to tego wina.
Hej, widzę że jesteśmy na podobnej stopie podobny wiek i dokladnie taki sam przypadek. Z mężem ponad 10 lat i tak samo zero jakich kolwiek znaków. Po inseminacji też miałam torbiele na 2 jajnikach. Udzielałam się chwilę temu przy inseminacjach, później był czas na odpoczynek, bo psychicznie mnie to już dołowało. Teraz robimy badania i chyba idziemy w invitrio.
Ale podczytuję Was cały czas. Nie wiedziałam nawet, że jest coś takiego jak zespół LUF. Kolejna rzecz dzięki forum, na którą warto zwrócić uwagę, bo lekarz nic nie wspominał..🙎♀️30l
🙎32l
2 IUI- nieudane, torbiele
1 IVF lipiec 2023
8🥚 0 zarodków
Luty 2024 start 2 IVF -
Jaszczurka wrote:Hej, widzę że jesteśmy na podobnej stopie podobny wiek i dokladnie taki sam przypadek. Z mężem ponad 10 lat i tak samo zero jakich kolwiek znaków. Po inseminacji też miałam torbiele na 2 jajnikach. Udzielałam się chwilę temu przy inseminacjach, później był czas na odpoczynek, bo psychicznie mnie to już dołowało. Teraz robimy badania i chyba idziemy w invitrio.
Ale podczytuję Was cały czas. Nie wiedziałam nawet, że jest coś takiego jak zespół LUF. Kolejna rzecz dzięki forum, na którą warto zwrócić uwagę, bo lekarz nic nie wspominał..
Mi nie pierwszy raz wychodzą te torbiele właśnie. Ponad 5 lat temu robiłam USG i wyszła torbiel na lewym, za dwa miesiące kontrola i wyszła torbiel na prawym, za kolejne dwa miesiące już nie było na żadnym. Ale wtedy tak się nie staraliśmy, więc za bardzo nie dociekałam tego tematu, ale teraz mnie to zastanawia. Ja się wstrzymuje na razie z in vitro. Zapisałam się z mężem do innego lekarza na 14.02 i jeszcze poczekam co on mi powie, czy jest może jakaś nadzieja na 'leczenie'. Mam wrażenie, że klinika to tylko na pieniądze leci i od razu IUI lub in vitro.♏ Ona - 32 lat
AMH - 1,42
♋ On - 33 lata
morfologia 4,85%
fragmentacja 17%
Margolciaa,
Co u Ciebie? Jak wizyta?♏ Ona - 32 lat
AMH - 1,42
♋ On - 33 lata
morfologia 4,85%
fragmentacja 17%
gattina wrote:Mi nie pierwszy raz wychodzą te torbiele właśnie. Ponad 5 lat temu robiłam USG i wyszła torbiel na lewym, za dwa miesiące kontrola i wyszła torbiel na prawym, za kolejne dwa miesiące już nie było na żadnym. Ale wtedy tak się nie staraliśmy, więc za bardzo nie dociekałam tego tematu, ale teraz mnie to zastanawia. Ja się wstrzymuje na razie z in vitro. Zapisałam się z mężem do innego lekarza na 14.02 i jeszcze poczekam co on mi powie, czy jest może jakaś nadzieja na 'leczenie'. Mam wrażenie, że klinika to tylko na pieniądze leci i od razu IUI lub in vitro.
To rzeczywiście dosyć sporo. Na pewno do obserwacji sprawa. U mnie co prawda nie miałam widocznych tak torbieli. Ale przy stymulacji do inseminacji były za każdym razem.
My na ivf jesteśmy zdecydowani. W miarę jesteśmy przebadani drożność ok, histeroskopia ok, zapalenie Endometrium małe było, ale wyleczone. Jest słabsza jakość nasienia. Teraz czekam na KIRy i kariotyp. U mnie jedynie problem większy z wieczną anemia. Ja liczę na invitro bo chcę zobaczyć jak mój organizm się zachowa. Czy coś wogóle drgnie. Jeżeli nie pójdzie, chciała bym też przebadać zarodek/ komórkę. Gdzieś wierzę, że jest problem który da się rozwiązać. Może invitro pomoże pokazać chociaż w którym miejscu coś się nie spina. Oczywiście mam nadzieję, że uda sie za pierszym razem i nawet nie będę musiała się zastanawiać 😉 Nie liczę już na naturalny, bo jednak przez te lata nic a nic nawet nie drgnęło.
Zawsze każdy inny lekarz to jakaś nowa opinia. Trzymam kciuki by się wszystko wyjaśniłogattina lubi tę wiadomość
🙎♀️30l
🙎32l
2 IUI- nieudane, torbiele
1 IVF lipiec 2023
8🥚 0 zarodków
Luty 2024 start 2 IVF -
Jaszczurka wrote:To rzeczywiście dosyć sporo. Na pewno do obserwacji sprawa. U mnie co prawda nie miałam widocznych tak torbieli. Ale przy stymulacji do inseminacji były za każdym razem.
My na ivf jesteśmy zdecydowani. W miarę jesteśmy przebadani drożność ok, histeroskopia ok, zapalenie Endometrium małe było, ale wyleczone. Jest słabsza jakość nasienia. Teraz czekam na KIRy i kariotyp. U mnie jedynie problem większy z wieczną anemia. Ja liczę na invitro bo chcę zobaczyć jak mój organizm się zachowa. Czy coś wogóle drgnie. Jeżeli nie pójdzie, chciała bym też przebadać zarodek/ komórkę. Gdzieś wierzę, że jest problem który da się rozwiązać. Może invitro pomoże pokazać chociaż w którym miejscu coś się nie spina. Oczywiście mam nadzieję, że uda sie za pierszym razem i nawet nie będę musiała się zastanawiać 😉 Nie liczę już na naturalny, bo jednak przez te lata nic a nic nawet nie drgnęło.
Zawsze każdy inny lekarz to jakaś nowa opinia. Trzymam kciuki by się wszystko wyjaśniło
Wiesz, ja czytałam dużo i jeśli to faktycznie u mnie ten LUF to skoro pęcherzyki nie pękają to nawet IUI w naszym wypadku była bez sensu, bo każda na naturalnym cyklu. A czytałam własnie, że wystarczy sama stymulacja, aby popędzić pęcherzyk do pękania i jeśli to pomoże to może uda się w miarę 'naturalnie'. Jestem jeszcze cierpliwa, bo mam nadzieję, że może uda się, bo mamy punkt zaczepienia. Jednak wolę zasięgnąć opinii u kogoś innego, bo nigdy nie miałam stałego lekarza, każdy ignorował 'taka pani natura' i to cały komentarz. A i jeszcze, badalas kiedyś prolaktynę? Podobnież powiększona też może prowadzić do tego, że nie pękają pęcherzyki i robią się torbiele przez to. Ja kilka lat temu miałam dużo ponad normę, ale oczywiście ginekolog zignorował, że to nic takiego.♏ Ona - 32 lat
AMH - 1,42
♋ On - 33 lata
morfologia 4,85%
fragmentacja 17%
gattina wrote:Margolciaa,
Co u Ciebie? Jak wizyta?
Melduje się
Podchodzimy do 3Iui na cyklu stymulowanym. Tym razem większą dawka Lametty. Mamy obie z doktor nadzieję, że się nie wyprodukuje za dużo pęcherzyków 🙈😅
Jeśli chodzi o dofinansowanie do invitro to wpisujemy się na listę rezerwową. Na ten rok nie maja już miejsc, ale jest szansa, że coś się zmieni 🙈🙈 jutro w 2dc robie badania do kwalifikacji AMH i FSH .
Starania o pierwszego bobasa od 06.2021
03.22 - poronienie 7tc 💔
👩 28
AMH - 4,61
Od 11.22 3x IUI ❌
🧑 29
Margolciaa wrote:Melduje się
Podchodzimy do 3Iui na cyklu stymulowanym. Tym razem większą dawka Lametty. Mamy obie z doktor nadzieję, że się nie wyprodukuje za dużo pęcherzyków 🙈😅
Jeśli chodzi o dofinansowanie do invitro to wpisujemy się na listę rezerwową. Na ten rok nie maja już miejsc, ale jest szansa, że coś się zmieni 🙈🙈 jutro w 2dc robie badania do kwalifikacji AMH i FSH .
No to trzymam kciuki 🤞♏ Ona - 32 lat
AMH - 1,42
♋ On - 33 lata
morfologia 4,85%
fragmentacja 17%
Kochane dziewczyny,
pracuję nad pracą badawczą w dziedzinie Psychologii. W badaniach skupiam się na tym, co wpływa na kondycję emocjonalną kobiet przystępujących do procedury in vitro, aby ustalić jak najbardziej efektywnie wspierać emocjonalnie grupę kobiet leczących się z powodu niepłodności. Twój udział w badaniu jest bardzo cenny, zarówno z perspektywy badawczej, jak i tej praktycznej. Dzięki Twojemu zaangażowaniu dowiem się, jak lepiej pomagać innym ludziom.
Twoją pomoc w tym badaniu będzie dla mnie bardzo cenna. Dziękuję Ci bardzo serdecznie.
https://forms.gle/9Z2f2GCsugid9aCp6