🌼 IUI 🌼 - czyli inseminacja w pigułce
-
WIADOMOŚĆ
-
To ja może w takim razie zapytam ogólnie 😊
Chciałabym na pierwszą wizytę pojechać już z wynikami. Wiem, że zalecenia różnią się w zależności jaka to klinika, ale jest kilka spójnych - możecie mi podać co na pewno warto zrobić, bo będzie potrzebne?
@ mam za 2-3 dni, będę musiała zaczekać do jeszcze kolejnego cyklu, który to wypadnie jakoś 28-29 lipca. Kiedy radzicie więc umówić sie na pierwszą wizytę?
Badania z krwi to nie problem, gorzej z czystością pochwy czy Chlamydią PCR - czy na pierwszej wizycie w klinice lekarz będzie mógł pobrać mi wymazy?
Jak jest u mężczyzny? Badanie nasienia wystarczy czy chcą do tego fragmentację przeważnie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2022, 20:03
Szczepienia. Allo MLR 44% 10.2022.
Endometrioza. Adenomioza. Mięśniak.
Salve Medica Łódź: IUI
04/08/2022 ❌️
Invimed Poznań: ICSI
4 blastki 🍀
6 doba: ❄️ 4AA ❄️ 3BB
5 doba: ❄️ 4BA ❄️ 4BB
09/12/2022 - transfer FET z EmbryoGlue ❄️ 4BA ❌️
11/01/2023 - scratching endo ✂️
30/01/2023 - transfer FET z EmbryoGlue ❄️ 4BB ❌
03/2023 - biopsja endo: cd138 5/10 HPF ❌
03/2023 - doksycyklina 💊
05/2023 - biopsja endo: ✅
01/2024 - mini-histeroskopia: ✅
04/2024 - odnowione badania💉
05/2024 - USG: adeno&endo 🆘️
Plan na siebie: dieta przeciwzapalna, suplementacja, ruch.
xx/06-07/2024 - transfer 🍀 -
Koniczynka_87 wrote:To ja może w takim razie zapytam ogólnie 😊
Chciałabym na pierwszą wizytę pojechać już z wynikami. Wiem, że zalecenia różnią się w zależności jaka to klinika, ale jest kilka spójnych - możecie mi podać co na pewno warto zrobić, bo będzie potrzebne?
@ mam za 2-3 dni, będę musiała zaczekać do jeszcze kolejnego cyklu, który to wypadnie jakoś 28-29 lipca. Kiedy radzicie więc umówić sie na pierwszą wizytę?
Badania z krwi to nie problem, gorzej z czystością pochwy czy Chlamydią PCR - czy na pierwszej wizycie w klinice lekarz będzie mógł pobrać mi wymazy?
Jak jest u mężczyzny? Badanie nasienia wystarczy czy chcą do tego fragmentację przeważnie?
Ja przyszlam z wynikami krwi typu tarczyca jakies hormony ktore wczesniej od endokrynologa dostalam zalecenie. Reszta byla na miejscu w ten sam dzien krew ja i partner cytologie mialam ważna reszte badan przed IUI ogolnie wiekszosc badan jest ważna pol roku wiec warto wykonac np tydzien przed zeby byly jak nadluzej wazne. Jesli chodzi o nasienie to akurat u nas zrobiliśmy sobie na własną reke wiec juz byly wyniki ale dostalismy zalecenie 2 raz to bylo badanie rozszerzone plus stres oksydacyjny z nasienia
Ogolnie na krew wiekszosc badan sie czeka krotko wiec spokojnie mozna wykonac po 1 wszycie
A umowilabym sie kolo 10 dnia cyklu wtedy bedzie mizna od razu wykonac monitoring i test pct ( czy jakos tak sie nazywal) chyba ze wam zalezy od razu na IUI ale watpie ze tak od razu zrobia bez np sprawdzenia droznosci itd
A jesli chodzi o zalecenia nie wiem czy one nie sa bardziej prawnie na wszystkie klinikiWiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2022, 20:15
Koniczynka_87 lubi tę wiadomość
-
Imbirowa wrote:A jak się czujesz ? 😊
Właśnie bardziej już okresowo jedynie piersi bolą i sutki, a tak to brzuch już jak na okres chwilami, więc nie wiem po co robię sobie nadzieję że może sie udało tym razem 🤦♀️ -
Koniczynka
Wirusy, wymazy itp rzeczy możesz mieć wcześniej. Żeby nie tracić czasu na oczekiwanie na wyniki. Bo na chlamydie niektóre laboratoria pokazują 20 dni 🤦🏻♀️
Ale i na pierwszej wizycie w klinice Ci pobiorą tak jak mi pobrali. 😊
Co do terminu wizyty to u mnie kazali przyjść na pierwsza wizytę byle którego dnia bo i tak lekarka chciała ocenić cały cykl od zera. Wiec bodajże 6 dnia byłam i mi zbadali estradiol LH i proga zobaczyli, ze nic nie rośnie wiec tydzień po miałam przyjść. Ale teraz większość dziewczyn jak już zna swój cykl idzie 10 dnia.
Co do faceta to oczekiwali tez wirusow i aktualnego badania nasienia. Nic poza tym. Dopiero jak się nie udawało zalecili kolejne badania jak test HBA czy fragmentację.
Lila
Ja podobnie 🤦🏻♀️ Fajnie, ze na urlop zamiast moczyć się w basenie lub nad jeziorem będę zdychać 😕Koniczynka_87 lubi tę wiadomość
2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2021.11 - 2022.01 - 3 IUI ❌
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 PCOS - brak owulacji, AMH 6 - Aromek + Menopur + Eutrig/Gonapeptyl daily 💉💊
📍 Hashimoto, niedoczynność - Letrox 125 💊
📍 PAI- 1 homo - Acard 150 💊 Heparyna ⏸💉
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
📍 Morfologia 2-3% , leukocytospermia, złe upłynnienie - Clo 💊 TenFertilOn 💊 -
Ja mam już sporo badań za sobą, tyle, że nieaktualnych.
Miałam HSG 2 lata temu - ok, histeroskopia diagnostyczna 1,5 roku temu - ok. Kariotypy mamy ok. Mutacje typy MTHFR, PAI (te akurat mam) - zbadane. KIRy implanatcyjne - także zbadane. To bardziej te stałe badania, niezmienne. Reszta to wiadomo wygasa.
Jeśli chodzi o LH, FSH, estradiol - chciałam pójść w nadchodząycm cyklu 1-3 dc w cyklu poprzedzającym IUI - chyba będzie w porządku?
Cykle mam 24-25 dni, więc u mnie 10dc to akurat 1-2 dni przed owulacją.
Wirusowe - musimy mieć oboje? HIV, różyczka, toxo, kiła?Imbirowa lubi tę wiadomość
Szczepienia. Allo MLR 44% 10.2022.
Endometrioza. Adenomioza. Mięśniak.
Salve Medica Łódź: IUI
04/08/2022 ❌️
Invimed Poznań: ICSI
4 blastki 🍀
6 doba: ❄️ 4AA ❄️ 3BB
5 doba: ❄️ 4BA ❄️ 4BB
09/12/2022 - transfer FET z EmbryoGlue ❄️ 4BA ❌️
11/01/2023 - scratching endo ✂️
30/01/2023 - transfer FET z EmbryoGlue ❄️ 4BB ❌
03/2023 - biopsja endo: cd138 5/10 HPF ❌
03/2023 - doksycyklina 💊
05/2023 - biopsja endo: ✅
01/2024 - mini-histeroskopia: ✅
04/2024 - odnowione badania💉
05/2024 - USG: adeno&endo 🆘️
Plan na siebie: dieta przeciwzapalna, suplementacja, ruch.
xx/06-07/2024 - transfer 🍀 -
Koniczynka_87 wrote:Ja mam już sporo badań za sobą, tyle, że nieaktualnych.
Miałam HSG 2 lata temu - ok, histeroskopia diagnostyczna 1,5 roku temu - ok. Kariotypy mamy ok. Mutacje typy MTHFR, PAI (te akurat mam) - zbadane. KIRy implanatcyjne - także zbadane. To bardziej te stałe badania, niezmienne. Reszta to wiadomo wygasa.
Jeśli chodzi o LH, FSH, estradiol - chciałam pójść w nadchodząycm cyklu 1-3 dc w cyklu poprzedzającym IUI - chyba będzie w porządku?
Cykle mam 24-25 dni, więc u mnie 10dc to akurat 1-2 dni przed owulacją.
Wirusowe - musimy mieć oboje? HIV, różyczka, toxo, kiła?
Wirusy takie jak masz na pierwszej stronce na wątku. Toxo przeważnie nie jest wymagane tak jak różyczka bo i tak to obowiązkowe badanie w ciąży. Wiec u mnie nie praktykują. Ale tak oboje musicie mieć wirusy.Koniczynka_87 lubi tę wiadomość
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
LILA_33 wrote:Właśnie bardziej już okresowo jedynie piersi bolą i sutki, a tak to brzuch już jak na okres chwilami, więc nie wiem po co robię sobie nadzieję że może sie udało tym razem 🤦♀️
nie ma co się nastawiać negatywnie objawy mogą być bardzo podobne, mnie dalej wzdęcia męczą i od dzisiaj tak mnie bolą piersi, że jak schodziłam po schodach to myślałam, że padnę
widzę, że jest nas więcej na testowanie w przyszłym tygodniu robicie od razu krew czy sikaniec najpierw?
-
Ja od razu betę żeby nie mieć żadnych złudzeń i niedopowiedzeń. 😊 wszystko czarno na białym wyjdzie.
dallia lubi tę wiadomość
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
To w kolejnym tyg ile Was testuje?
Imbirowa 🤞🤞🤞🤞✊✊
Ja 12 lipca i sikanca najpierw zrobię, no chyba ze @ przyjdzie wczesniej.Imbirowa, LILA_33 lubią tę wiadomość
Ona 38
Prolaktyna 20,22
AMH 2022-4,14 2024 maj-1,31 , sierpien 1.54
Mam P/C p. plemnikowe przeciwko wici plemnika ❌
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Niche po cc( plamienia od @ do owulacji)
Histeroskopia:
-wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
-koagulacja miejsc stanu zapalnego naprzeciwko niszy
- wycięto polipa prawego ujscia jajowodowego
On
Morfologia 2% ❌ 1,67❌1,80❌0❌️
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
9.05- menopur 450 + Orgalutran
22.05 - punkcja
Pobrano 4 🥚,zapłodniło się 1, ❌️ -
Ja właśnie 4.07 walnę betę bo to już będzie 13 dpo. Wiec wynik będzie miarodajny 😊
I Lila mam nadzieje ze mną a nie sikacze po kryjomu 🤣LILA_33, Atopikowa, ElenaM lubią tę wiadomość
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
ja 4.07 będę 11 dpo więc albo poniedziałek albo wtorek 12 dpo zobaczymy ile wytrzymam
LILA_33, Atopikowa, Imbirowa, ElenaM lubią tę wiadomość
-
Imbirowa wrote:Ja właśnie 4.07 walnę betę bo to już będzie 13 dpo. Wiec wynik będzie miarodajny 😊
I Lila mam nadzieje ze mną a nie sikacze po kryjomu 🤣
Haha 🤣 nie zrobię nie mam testów na szczęście 😋 ale zastanawiałam się czy nie iść jutro to będzie 12dpo, to już chyba będzie jasne nie ? Jakie Wy macie zalecenia co do dnia wykonania bety?Imbirowa lubi tę wiadomość
-
Mi kazał lekarz zrobić bete 14dpo
ElenaM lubi tę wiadomość
Ona 38
Prolaktyna 20,22
AMH 2022-4,14 2024 maj-1,31 , sierpien 1.54
Mam P/C p. plemnikowe przeciwko wici plemnika ❌
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Niche po cc( plamienia od @ do owulacji)
Histeroskopia:
-wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
-koagulacja miejsc stanu zapalnego naprzeciwko niszy
- wycięto polipa prawego ujscia jajowodowego
On
Morfologia 2% ❌ 1,67❌1,80❌0❌️
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
9.05- menopur 450 + Orgalutran
22.05 - punkcja
Pobrano 4 🥚,zapłodniło się 1, ❌️ -
ja 13 dpo bo potem muszę odstawić progesteron ale myślę, że 12 po już jest raczej miarodajny można spróbować ja mam plan zrobić własnie 12 dpo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2022, 10:52
-
Ja niby 14 dpo ale najcześciej robiłam 12/13 bo już coś się działo albo źle się czułam jak w pierwszej ciąży i chciałam już wiedzieć. 😊 wiec śmiało Lila powinna beta wyjść nawwt jakaś malutka 😊2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
Imbirowa wrote:Ja niby 14 dpo ale najcześciej robiłam 12/13 bo już coś się działo albo źle się czułam jak w pierwszej ciąży i chciałam już wiedzieć. 😊 wiec śmiało Lila powinna beta wyjść nawwt jakaś malutka 😊
a jakie miałaś objawy w pierwszej ciąży jeszcze przed testem? -
A ja mam jeszcze pytanie techniczne, jak to wygląda w dniu IUI?
Rozumiem, że rano przychodzimy razem, mąż oddaje nasienie, następuje preparatyka, a potem jest już IUI - w gabinecie na fotelu? Czy jak to wygląda? Przy IUI jesteśmy oboje, czy tylko każde robi, co do niego należy?
Ostatnio w klinice właśnie podejrzałam panią, na którą mąż czekał w poczekalni, a ona po wyjściu z gabinetu uiściła w rejestracji kwotę równą cenie IUI, stąd też pomyślałam, że to było właśnie to, ale zdziwiłam się, że była w "zwykłym" gabinecie. A internet nie powiedział mi nic, poza tym, że IUI to umieszcznie nasienia w jamie macicy, no dzięki, ale ja chciałam wiedzieć jak 🤣
Będę wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam z upalnej stolicy -
verliebtindich wrote:A ja mam jeszcze pytanie techniczne, jak to wygląda w dniu IUI?
Rozumiem, że rano przychodzimy razem, mąż oddaje nasienie, następuje preparatyka, a potem jest już IUI - w gabinecie na fotelu? Czy jak to wygląda? Przy IUI jesteśmy oboje, czy tylko każde robi, co do niego należy?
Ostatnio w klinice właśnie podejrzałam panią, na którą mąż czekał w poczekalni, a ona po wyjściu z gabinetu uiściła w rejestracji kwotę równą cenie IUI, stąd też pomyślałam, że to było właśnie to, ale zdziwiłam się, że była w "zwykłym" gabinecie. A internet nie powiedział mi nic, poza tym, że IUI to umieszcznie nasienia w jamie macicy, no dzięki, ale ja chciałam wiedzieć jak 🤣
Będę wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam z upalnej stolicy
tak mając IUI umówiona na 9:15 mąż musiał być przed 8 ja nie byłam potrzebna ale i tak razem już przyjechaliśmy, potem facet jest wolny nie musi czekać na nic tak naprawdę. Ok. godzinki czekania i proszą już do zabiegówki warto pić dużo bo powinien być pełny pęcherz. Sam zabieg jeśli nie ma komplikacji trwa jakieś 5 min plus 10 min leżenia przynajmniej u mnie tak byłoWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2022, 12:21
verliebtindich, ElenaM lubią tę wiadomość
-
Cześć,
Zostslismy skierowni z partnerem ma iui ze wzgledu na jakos nasienia (wskazniki nieco ponad norma, jeden ponizej). Partner przez 3 dni bral teraz antybiotyk, czy jest sens pierwszej iui cylku na 17.07, czy nie lepiej poczekac i zacząc go dodatkowo jeszcze suplementowac?
I w ogole czy iui ma sens, czy nie lepsze bedzie od razu in vitro. Amh na poziomie 4.2
Ja mam 36, partner 39 lat
Ona: 36l
Amh: 4,26
Tsh: 2,33 (0,270-4,200) 0.8 do zbicia (letrox 125, strumektomia 12.2018)
Fsh: 4,19
Lh:6,67
Prl: 15.85
Jajowody drozne (hsg maj 2022)
Monitoring owulacji okey
Miesiniak (w niczym nie przeszkadza)
On: 39l
Testosteron: 4,33
Fsh: 2,68
Lh: 3,74
Slabe parametry nasienia
Koncentracja 15,57 mln/ml > 16mln/ml
Numer plemnika 70 M/Proba > 70M/Proba
Ruch postepowy 18% > 32%
Ruchome 40.71% > 40%
Morfologia 4.95% > 4%
Żywotność 60,81% > 60
Kariotypy oboje ok
12.2022 gonal 150, menopur 75->100, orgalutran, gonapedryl+ovi.
11pobranych -> 7 do zaplodnienia
05.01 transfer 5 dniowy swiezaczek 3.2.1.🤞
Na feriach zostały ❄❄ 5.2.1 i 4.3.1. Z 6 doby
8dpt 60.8
11 dpt 126
13 dpt 330
18 dpt 1796
-
nick nieaktualnyverliebtindich wrote:A ja mam jeszcze pytanie techniczne, jak to wygląda w dniu IUI?
Będę wdzięczna za odpowiedź i pozdrawiam z upalnej stolicy
My mieliśmy być na oddziale w Poznaniu na Polnej przed 8. Oczywiście byliśmy ok 7:30, ale ktoś do recepcji pofatygował się około 8:30. Okazało się, że potrzebne jest troszkę więcej wyników niż miałam zrobione, nie doinformowali mnie. Musiałam czekać. Około 9:30 wysłali mnie na badania na cito na dół do laboratorium (badanie na różyczkę i nie pamiętam na co jeszcze to było). Oznajmili, że godzinę czekania za badaniami. Potem cała bourokracja. Potem USG kwalifikujące do zabiegu. Okazało się, że i endometrium i pęcherzyk są w porządku. Następnie zaprosili męża na oddanie nasienia. potem umówiłam się z panią w recepcii, że zadzwoni do nas jak będą gotowe moje badania. Poszliśmy na śniadanie i kawę do pobliskiej restauracji. Ok 11:00 byłam już w gabinecie w WC i miałam się przygotować. Po 11:00 był zabieg. Czułam tylko założenie wziernika, ale to nie był ból. Cewnika nie czułam w ogóle. 30 sekund i po robocie. Lekarz życzył powodzenia i kazał poleżeć. To wszystko co pamiętam ze szczegółów. Potem pojechaliśmy sobie nad wodę i na obiad. Dziś zaczynam siódmy tydzień. Nadal posrana ze strachu oczywiście czy wszystko będzie dobrze.verliebtindich, Atopikowa lubią tę wiadomość