IUI kwiecień 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
LILA_33 wrote:Ja właśnie mam na 11 dc i się zastanawiam się czy to nie za późno i czy jednak jeszcze jutro się nie umówić na szybki monitoring 🙈
LILA_33 lubi tę wiadomość
-
LILA_33 wrote:Dziewczyny a kiedy macie pierwszy monitoring podczas IUI ?
Około 12 dzień cyklu. Później jeszcze jedna, max dwie wizyty i skierowanie na iui.LILA_33 lubi tę wiadomość
👱♀️ 29l: hipogonadyzm hipogonadotropowy
HSG - jajowody drożne
🧔 29l: hipogonadyzm
morfologia 3%, DFI 46%
2 lata bez @ i owulacji
4 cykle stymulowane - brak ciąży
28.01. IUI - cb
07.03. IUI - fail
09.04. IUI
21.04. beta 82, 25.04. beta 354, 02.05. beta 4700
04.05. pęcherzyk żółtkowy i echo zarodka
19.05. mamy ❤️
21.06. prenatalne - niskie ryzyka
03.01.23 nasz Mikołaj przychodzi na świat 🎅🏻🤍
01.08.24 Maksiu - naturalny cudak 🩵 -
Dlatego robiłam te badania wczoraj. Aby mieć rękę na pulsie. 🙃 i z badań wnioskuje, ze jutro maks sobota powinna być IUI. Chyba, ze będzie wolniej rosło niż zazwyczaj.queenie, LILA_33 lubią tę wiadomość
2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2021.11 - 2022.01 - 3 IUI ❌
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 PCOS - brak owulacji, AMH 6 - Aromek + Menopur + Eutrig/Gonapeptyl daily 💉💊
📍 Hashimoto, niedoczynność - Letrox 125 💊
📍 PAI- 1 homo - Acard 150 💊 Heparyna ⏸💉
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
📍 Morfologia 2-3% , leukocytospermia, złe upłynnienie - Clo 💊 TenFertilOn 💊 -
Imbirowa wrote:Ja mam 12/13 dzień cyklu bo u mnie nic wcześniej się mie wydarzy. Wiec zazwyczaj na kolejnej wizycie już jest IUI.
Dlatego robiłam te badania wczoraj. Aby mieć rękę na pulsie. 🙃 i z badań wnioskuje, ze jutro maks sobota powinna być IUI. Chyba, ze będzie wolniej rosło niż zazwyczaj.
Super że tym razem ruszyło, będę trzymała kciuki ✊🤍👱♀️ 29l: hipogonadyzm hipogonadotropowy
HSG - jajowody drożne
morfologia 3%, DFI 46%
2 lata bez @ i owulacji
28.01. IUI - cb
07.03. IUI - fail
09.04. IUI
19.05. mamy ❤️
queenie wrote:Super że tym razem ruszyło, będę trzymała kciuki ✊🤍
Zwłaszcza, ze lekko boli mnie gardło wiec obawiam się choróbska ale te pogody teraz wiadomo jakie 😒2017.05 - rozpoczęcie starań
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
Imbirowa wrote:Tez mega się cieszę 😍 trzymaj mocno 🤞🏼
Zwłaszcza, ze lekko boli mnie gardło wiec obawiam się choróbska ale te pogody teraz wiadomo jakie 😒
Trzymamy we dwie - razem z moją 1,5 centymetrową fasolką 🤗❤️ i niech się choroba nie rozwinie 🌸🤞Imbirowa, Sunday_92, ElenaM, LILA_33, Kari_bu lubią tę wiadomość
👱♀️ 29l: hipogonadyzm hipogonadotropowy
HSG - jajowody drożne
morfologia 3%, DFI 46%
2 lata bez @ i owulacji
28.01. IUI - cb
07.03. IUI - fail
09.04. IUI
19.05. mamy ❤️
Ja już krewke oddałam i czekam na wizytę brzuch lekko pobolewa więc oby coś fajnego urosło 🤞🏼
LILA_33 lubi tę wiadomość
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
Imbirowa wrote:Ja już krewke oddałam i czekam na wizytę brzuch lekko pobolewa więc oby coś fajnego urosło 🤞🏼
Trzymam kciuki 🤞Imbirowa lubi tę wiadomość
-
Ja chodziłam już w 8dc, bo zwykle w 12dc mam owulacjeLILA_33 lubi tę wiadomość
Do tej pory łącznie 8 transferów ivf
2021r. - 3 nieudane IUI, laparoskopia
2022r. - 1 procedura: 4 transfery (2 przebadane zarodki, bardzo niskie lub zerowe bety)
W międzyczasie histeroskopia, antybiotyki, scratching
2023r. - 2 procedura: 4 transfery
1 transfer, zarodek przebadany - CP z wycięciem jajowodu
2 transfer, zarodek przebadany, immunoglobuliny - CB
3 transfer z dwoma zarodkami - beta nie drgnęła
Kolejna histeroskopia (mechaniczna), 3 miesiące sztucznej menopauzy
4 transfer 21.12.2023 - immunoglobuliny, tona leków - 6dpt beta 26, 8dpt beta 60, 10dpt beta 166, 12dpt beta 442 18dpt beta 7700 -
Dzieki dziewczyny 😊 Ja jednak zapisałam się też dzis na monitoring🙈 dostałam większą stymulację więc podjadę dziś zobaczyć czy coś urosło i w jakim tempie 😀
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2022, 08:24
Imbirowa, Atopikowa lubią tę wiadomość
-
Ja się staram umówić przed okresem po owulacji albo w trakcie okresu na pierwszy, żeby sprawdzić czy nie ma jakiejś torbieli która może przeszkadzać w stymulacji bo boję się, że wtedy zrobię sobie krzywdę stymulując torbiel i wydam setki złotych na leki zupełnie niepotrzebnie. Kilka stron wcześniej opowiadałam, że znowu wyniki się pogorszyły i muszę zrobić do 4 miesięcy przerwy żeby jej poprawić zanim spróbujemy znów IUI lub IVF. Radziłam się czy uważacie czy lepiej po dwóch latach starań iść jeszcze w IUI, skoro ani razu nie byłam w ciąży i doradzałyście IVF. Zgadzam się z Wami całkowicie, ale podjęliśmy decyzję próbować jeszcze z IUI ze względów finansowych... Kredyt nam rośnie, może są jakieś szanse jeszcze z IUI. Zapisałam się na wizytę w klinice na czerwiec bo IVF w moim wypadku wiąże się też ze zmianą lekarza.
Teraz czekam na miesiączkę, śluz mam taki dziwny, obfity; oczywiście przeczytałam, że to jeden z wczesnych objawów ciąży... Wyprysk miesiączkowy na twarzy też już się pojawił no ale oczywiście wkręciłam sobie, że może jednak się udało? Po tylu negatywnych testach człowiek dalej się łudzi... Jutro chyba zrobię sikaczaImbirowa, Atopikowa lubią tę wiadomość
-
Alicja94 wrote:Ja się staram umówić przed okresem po owulacji albo w trakcie okresu na pierwszy, żeby sprawdzić czy nie ma jakiejś torbieli która może przeszkadzać w stymulacji bo boję się, że wtedy zrobię sobie krzywdę stymulując torbiel i wydam setki złotych na leki zupełnie niepotrzebnie. Kilka stron wcześniej opowiadałam, że znowu wyniki się pogorszyły i muszę zrobić do 4 miesięcy przerwy żeby jej poprawić zanim spróbujemy znów IUI lub IVF. Radziłam się czy uważacie czy lepiej po dwóch latach starań iść jeszcze w IUI, skoro ani razu nie byłam w ciąży i doradzałyście IVF. Zgadzam się z Wami całkowicie, ale podjęliśmy decyzję próbować jeszcze z IUI ze względów finansowych... Kredyt nam rośnie, może są jakieś szanse jeszcze z IUI. Zapisałam się na wizytę w klinice na czerwiec bo IVF w moim wypadku wiąże się też ze zmianą lekarza.
Teraz czekam na miesiączkę, śluz mam taki dziwny, obfity; oczywiście przeczytałam, że to jeden z wczesnych objawów ciąży... Wyprysk miesiączkowy na twarzy też już się pojawił no ale oczywiście wkręciłam sobie, że może jednak się udało? Po tylu negatywnych testach człowiek dalej się łudzi... Jutro chyba zrobię sikacza
Będziemy trzymać kciuki za wszystko 🤞🏼😍
Ja po wizycie. Pęcherzyk 25 mm, dostałam zastrzyk na pęknięcie i dziś pewnie wieczorem IUI. Czekamy tylko na wyniki 🤞🏼Atopikowa, LILA_33, ElenaM lubią tę wiadomość
2019.05 - HSG ✅
2019.06 - 👼🏻
2019.10 - IUI ✅
2020.06 - 👶🏼
2022.04 - HSG ✅
2022.05 - 4 IUI ❌
2022.06 - ❓
👩🏻
📍 Anemia
👨🏼
📍 Hormony ✅
Imbirowa wrote:Jak może Aromek zaburzać te wyniki skoro Aromek te wyniki podkręca przecież. W końcu jest do stymulacji tych hormonów. Jeśli rosną to znaczy, ze działa. Chyba, ze miała na myśli właśnie to, ze te wyniki poprawi bo tak to nie wiem o co chodzi.
Ja tylko na podstawie krwi wiem kiedy będzie owulacja. USG jest dodatkowo. Przy estradiolu mniej więcej 250-350 mam owulacje. A raczej wtedy dostaje zastrzyk na pęknięcie i mam IUI. Prog niższy niż 0,9. LH mam swoje wysokie bo mam pcos.
Karolina
No dlatego tyle razy powtarzam, ze mężczyzna jeśli ma plemniki to będzie miał dziecko. 😉 U kobiety już gorzej. Ale na szczęście jest wiele sposobów aby mieć te dzieci ☺️
No zobaczymy tym razem jak wyniki. Przy tak długiej przerwie.
napisałam co mi powiedział lekarz i chciałam skonfrontować to z rzeczywistością. ale chyba jednak miał rację, bo udało mi się znaleźć taki artykuł:
"Letrozol działa przez hamowanie aromatazy – enzymu konwertującego androgeny (androstendion i testosteron) do estrogenów (estronu i estradiolu). Efektem jest zahamowanie syntezy estrogenów i wywołanie hipoestrogenizmu. Stan ten poprzez aktywację osi podwzgórze–przysadka pobudza zwiększone wydzielanie FSH i rozwój pęcherzyka w jajniku. Letrozol w odróżnieniu od cytrynianu klomifenu nie wykazuje działania antagonistycznego na receptory estrogenowe (ER) w endometrium (zmniejszenie szansy na implantacje). Poprzez zmniejszenie obwodowego stężenia estrogenów może pobudzać ekspresję ER w macicy. Prowadzi to do szybkiego wzrostu endometrium po rozpoczęciu wydzielania estrogenów. Dodatkowo zahamowanie aromatazy prowadzi do miejscowego nagromadzenia androgenów i zwiększenia ekspresji jajnikowych receptorów dla FSH."
Wiec chyba faktycznie przy przyjmowaniu aromku i robienie badań 2 dni po tabletce zaburza wyniki.
u mnie dziś 12 dni po iui, 14 po ovi i taka sytuacja
Sunday_92, Zoja101, Atopikowa, LILA_33, ElenaM, MONIKA lubią tę wiadomość
1 IUI - kwiecień 2022 ❌
2 IUI - maj 2022 ✅
21.05 - beta 31,6, progesteron 29,5
27.05 - pierwsza wizyta ✊
13.06 - jest ❤️
Ja 👩 34
PCOS, Hypoglikemia reaktywna
Rozjechane cytokiny
Czynnik V (R2) - homozygotyczny
MTHFR C677T, A1298C, PAI - 1 4G/5G - heterozygotyczny
KIR BX, brak 2DS3, 3DS1
On 🧔31
Wyniki nasienia - w granicach normy -
Ola1988 wrote:napisałam co mi powiedział lekarz i chciałam skonfrontować to z rzeczywistością. ale chyba jednak miał rację, bo udało mi się znaleźć taki artykuł:
"Letrozol działa przez hamowanie aromatazy – enzymu konwertującego androgeny (androstendion i testosteron) do estrogenów (estronu i estradiolu). Efektem jest zahamowanie syntezy estrogenów i wywołanie hipoestrogenizmu. Stan ten poprzez aktywację osi podwzgórze–przysadka pobudza zwiększone wydzielanie FSH i rozwój pęcherzyka w jajniku. Letrozol w odróżnieniu od cytrynianu klomifenu nie wykazuje działania antagonistycznego na receptory estrogenowe (ER) w endometrium (zmniejszenie szansy na implantacje). Poprzez zmniejszenie obwodowego stężenia estrogenów może pobudzać ekspresję ER w macicy. Prowadzi to do szybkiego wzrostu endometrium po rozpoczęciu wydzielania estrogenów. Dodatkowo zahamowanie aromatazy prowadzi do miejscowego nagromadzenia androgenów i zwiększenia ekspresji jajnikowych receptorów dla FSH."
Wiec chyba faktycznie przy przyjmowaniu aromku i robienie badań 2 dni po tabletce zaburza wyniki.
u mnie dziś 12 dni po iui, 14 po ovi i taka sytuacja
Powiesz mi jakie macie parametry nasienia,tzn morfologie?Imbirowa lubi tę wiadomość
Ona 38
Prolaktyna 20,22
AMH 2022-4,14 2024 maj-1,31 , sierpien 1.54
Mam P/C p. plemnikowe przeciwko wici plemnika ❌
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Niche po cc( plamienia od @ do owulacji)
Histeroskopia:
-wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
-koagulacja miejsc stanu zapalnego naprzeciwko niszy
- wycięto polipa prawego ujscia jajowodowego
On
Morfologia 2% ❌ 1,67❌1,80❌0❌️
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
9.05- menopur 450 + Orgalutran
22.05 - punkcja
Pobrano 4 🥚,zapłodniło się 1, ❌️ -
Dziewczyny a powiedźcie mi kiedy oni dawaja receptę na ten zastrzyk na pęknięcie? Dopiero gdy monitoring pokazuje ze juz mozna zrobić IUI? Tzn chodzi mi o to czy potem zdążę kupić ten zastrzyk w aptece,czy są dostępne ręki?Ona 38
Prolaktyna 20,22
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Histeroskopia:
-wykonano resekcję elektrodą bipolarną bieguna niszy,usunięcie skrzepów zalegających w niszy.
On
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
22.05 - punkcja
@Ola1988 Gratulacje, takie posty dają nam nadzieję!
@Atopikowa moja lekarka daje mi recepty jak się przypomnę. Musze pilnować... Często pyta na wizytach co trzeba mi wypisać. Nie zaszkodzi poprosić dużo wczesniej wykupic i się nie martwić. Jak cos nie wyjdzie w stymulacji, to zuzyjesz za miesiąc. Jak zajdziesz w ciążę nie wykorzystując leku to możesz go spróbować sprzedać, albo trudno stracisz pieniądze. Ja mimo że bardzo mnie martwią pieniądze wydane to jednak wolę kupić żeby się nie martwić, że nie wykupię w aptece. Jestem w Krakowa, ale i tak niektóre leki które biorę to nie w każdej aptece można zamówić (nie mówię o dostaniu od ręki nawet) Ciężko powiedzieć czy będzie dostępny od ręki bo nie wiemy co dostaniesz. Ja biorę Gonapeptyl Daily, sprzedają po 10 chyba sztuk niestety i na zamówienie raczej, Ovaleap brałam też raczej ciężko od ręki. Szukałam na Gdzie po lek i była jedna apteka na cały KrakówWiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2022, 11:16
Atopikowa lubi tę wiadomość
-
Alicja94 wrote:@Ola1988 Gratulacje, takie posty dają nam nadzieję!
@Atopikowa moja lekarka daje mi recepty jak się przypomnę. Musze pilnować... Często pyta na wizytach co trzeba mi wypisać. Nie zaszkodzi poprosić dużo wczesniej wykupic i się nie martwić. Jak cos nie wyjdzie w stymulacji, to zuzyjesz za miesiąc. Jak zajdziesz w ciążę nie wykorzystując leku to możesz go spróbować sprzedać, albo trudno stracisz pieniądze. Ja mimo że bardzo mnie martwią pieniądze wydane to jednak wolę kupić żeby się nie martwić, że nie wykupię w aptece. Jestem w Krakowa, ale i tak niektóre leki które biorę to nie w każdej aptece można zamówić (nie mówię o dostaniu od ręki nawet) Ciężko powiedzieć czy będzie dostępny od ręki bo nie wiemy co dostaniesz. Ja biorę Gonapeptyl Daily, sprzedają po 10 chyba sztuk niestety i na zamówienie raczej, Ovaleap brałam też raczej ciężko od ręki. Szukałam na Gdzie po lek i była jedna apteka na cały KrakówOna 38
Prolaktyna 20,22
HSG - ok
Monitoring owulacji -ok
Histeroskopia:
On
HBA 81%✔
1 IUI czerwiec 👎
Start 💉
22.05 - punkcja
Ola super, trzymam mocno kciuki, piękne kreseczki 🍀🤞 14 dni po ovi już nie powinno być śladu..✊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2022, 11:49
Imbirowa lubi tę wiadomość
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Atopikowa wrote:Trzymam kciuki żeby to było TO 🤞🙏
Powiesz mi jakie macie parametry nasienia,tzn morfologie?
Jeśli chodzi o receptę - ja dostałam od razu na monitoringu i tego samego dnia kupowałam. Jeśli chodzi o dostępność to miałam z nia problem 2 miesiące temu, ale wiem ze da apteki, gdzie można zamówić i na drugi dzień były. Ale zależy jaki lek - ja miałam ovitrelle a on chyba jest najbardziej dostępny. Przeważnie kliniki maja aptekę obok, i wiekszosc leków jednak jest w nich dostępnych. Tak samo miałam z utrogestanem - ogólnie czytałam, ze jest słabo dostępny w Polsce ale w aptece przy klinice nie miałam z nim problemu.Atopikowa lubi tę wiadomość
1 IUI - kwiecień 2022 ❌
2 IUI - maj 2022 ✅
21.05 - beta 31,6, progesteron 29,5
27.05 - pierwsza wizyta ✊
13.06 - jest ❤️
Ja 👩 34
PCOS, Hypoglikemia reaktywna
Rozjechane cytokiny
Czynnik V (R2) - homozygotyczny
MTHFR C677T, A1298C, PAI - 1 4G/5G - heterozygotyczny
KIR BX, brak 2DS3, 3DS1
On 🧔31