IUI na Polnej/Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny powiedzcie mi proszę, czy robienie jakichkolwiek badań przed IUI(na początku nowego cyklu) ma jakikolwiek sens?
Zastanawiam się nad wykonaniem estradiolu, lh i fsh w 3dc, ale czy to będzie w ogóle istotne, skoro i tak robią przegląd pęcherzyków przed zabiegiem? -
nick nieaktualny
-
Ojkaojka wrote:Dzięki, problem w tym, że lekarz nic nie powiedział Lada dzień zacznę nowy cykl i chciałabym wiedzieć czy warto wykonać cokolwiek, to będzie moje pierwsze podejście do iui. Jak jest z estradiolem, wystarczy badać go w 3-5 dc, czy później też ?paulina19841209
-
nick nieaktualnypaulina1984 wrote:Kochana powiedz mi czy do in vitro musiałaś zrobić usg piersi bo ja idę po skierowanie za tydzień i tylko tego badania by mi brakowalo
paulina1984 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej, czy ktoś tutaj robi IUI na Polnej w Poznaniu?
Jakieś wrażenia? Udało się?
Ja w tym cyklu będę podchodzić.2.03.2021 @
14.03.2021 IUI na trzech pęcherzykach 21mm, 19mm, 15mm- NIEUDANA 😔
1.04.2021 ostatnia @
15.04.2021 Ovitrelle
16.04.2021 IUI
Trzymamy kciuki! -
Weronikab94 wrote:Hej, czy ktoś tutaj robi IUI na Polnej w Poznaniu?
Jakieś wrażenia? Udało się?
Ja w tym cyklu będę podchodzić.
Hej Ja chyba będę podchodzić do IUI na Polnej. Raczej na naturalnym cyklu. Daj proszę znać jak wrażenia i ile to zajmuje czasu Wiem, że to szpital i raczej nie spodziewam się żeby była tam dobra organizacja. -
nick nieaktualny
-
Hej,
dzień owulacji wylicza lekarz na ocenie cyklu. W dniu owulacji należy przybyć do kliniki 7:30-8 z partnerem, skierowaniem na inseminacje oraz plikiem ważnych badań (większość badań ma waznosc 6 miesięcy) . Od września, inseminacje na Polnej nie są robione w niedzielę.
Pierwszy etap to potwierdzenie owulacji w godz 8-9, jak wszystko ok to odbywa się drugi etap - oddanie i weryfikacja jakości nasienia. Z tego co słyszałam , jeśli nasienie ma min 5 mln koncentracji to para dostaje zielone światło i idzie zapłacić do kasy 450 zł, wraca. W tym czasie ok 40 -60 min nasienie jest podkrecane.
Na końcu może zostać już tylko kobieta, w godz 10-11 wykonywana jest inseminacja. Różnie to wygląda od lekarza, jedni zalecają leżeć 10 min a jedna babeczka zrobi i każe schodzić .
Podczas inseminacji kobieta dostaje wyniki nasienia męża i może iść do domu.
Całkowity koszt to 450 zł za preparowanie nasienia, więc z tego wychodzi, że sama inseminacja jest na NFZ.
Pani z recepcji jest bardzo miła, o wszystko można ją zapytać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2022, 21:35
-
PozytywnaAna wrote:Hej,
Mi dzień owulacji wylicza lekarz na ocenie w 11-13 dniu cyklu. W dniu owulacji należy przybyć do kliniki 7:30-8 z partnerem, skierowaniem na inseminacje oraz plikiem ważnych badań (większość badań ma waznosc 6 miesięcy) . Od września, inseminacje na Polnej nie są robione w niedzielę.
Pierwszy etap to potwierdzenie owulacji w godz 8-9, jak wszystko ok to odbywa się drugi etap - oddanie i weryfikacja jakości nasienia. Z tego co słyszałam , jeśli nasienie ma min 5 mln koncentracji to para dostaje zielone światło i idzie zapłacić do kasy 450 zł, wraca. W tym czasie ok 40 -60 min nasienie jest podkrecane.
Na końcu może zostać już tylko kobieta, w godz 10-11 wykonywana jest inseminacja. Różnie to wygląda od lekarza, jedni zalecają leżeć 10 min a jedna babeczka zrobi i każe schodzić .
Podczas inseminacji kobieta dostaje wyniki nasienia męża i może iść do domu.
Całkowity koszt to 450 zł za preparowanie nasienia, więc z tego wychodzi, że sama inseminacja jest na NFZ.
Pani z recepcji jest bardzo miła, o wszystko można ją zapytać.PozytywnaAna lubi tę wiadomość
-
PozytywnaAna wrote:U mnie niestety dwa razy nieudane, ale wyniki męża za pierwszym razem były bardzo słabe, za drugim lepsze, ale i tak się nie udało .
W tym miesiącu iui są wykonywane najprawdopodobniej tylko do 18.12, więc raczej się nie zalapiemy. -
Hej,
Mam 2 pytania. Otóż mnie też czeka inseminacja na Polnej prawdopodobnie w przyszłym tygodniu. Dzisiaj zaczynam brać CLO a w 10 dc. w środę 06/07 idę na ocenę owulacji. Rozumiem, że jak mam skierowanie od mojego lekarza - chodzę prywatnie i komplet badań to nie musze dzwonić dzień przed i się rejestrować ani nic? Zresztą i tak rejestracja jak widze jest do 14:00. Pytam bo weszłam na strone szpitala i tam są inf. o rejestracji itd. chyba, że dotyczy to tylko osób, które przychodzą na nfz? Wolę się jeszcze upewnić z jednym ... czyli płaci się dopiero 450 zł po stwierdzeniu czy nasienie jest ok? Bo myślałam, że pierw płaci się w kasie a potem idzie do tej poradni rejestruje, przedkłada potwierdzenie zapłaty, dokumenty i wsiuuup idzie cały proces ...
Jestem totalnie zielona w tym temacie bo to moja pierwsza inseminacja ...
Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź którejś z Was co już przez to przeszła
Pozdrawiam !Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2022, 10:08
Starania z naturalnym poczęciem maj 2021 - styczeń 2022 - bez powodzenia
marzec-maj 2022 przygoda ze stymulacją z CLO 2 na 3 udane (owulacje), ale złe wyniki nasienia męża, żylak, podwyższona prolaktyna.
kwiecień 2022 morfologia 0%
maj 2022 morfologia 1%
lipiec morfologia 2% - działamy z Profertilem
Pierwsza inseminacja lipiec 2022
Hormony książkowe w normie, jajowody drożne, brak PCOS a miesiączki nieregularne !!! -
Potrzebujesz skierowanie od lekarza na iui + komplet ważnych badań ( oprócz cytologii, pozostałe badania są ważne 6 miesięcy).
Z tym wszystkim musicie się rano stawić w poradni. Nie pamiętam dokładnie o której, warto zapytać lekarza,albo zadzwonic do poradni i się zapytac (pani w recepcji jest bardzo sympatyczna) 😉. Rejestrujecie się rano tego samego dnia, nie potrzeba wcześniej.
1 etap - ocena. Jeśli endometrium i jajko/jajka jest odpowiednich rozmiarów to dostajecie kubeczek na pobraniA nasienia.
2 etap to pobranie i badanie nasienia, jeśli będzie w normie to dostaniecie karteczkę do oplacenia w kasie.
3 etap to iui + leżenie około 10 minut.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2022, 15:01
malinowepole88 lubi tę wiadomość
-
Naprawdę bardzo Ci dziękuję za odpowiedź . Co do badań to hormonalne robiłam 27 stycznia (LH, FSH, Estradiol, AMH, TSH) lekarz powiedział mi a byłam na wizycie w czerwcu, że spokojnie te badania wystarczą (chodzi o czas) bo na różyczkę, chlamydię i te inne cuda wianki to robiłam z 2 tygodnie temu i już wszystko mam. No i jeszcze inf., że mam drożne jajowody - w 2017 miałam laparoskopię - potworniak na jajniku i przy okazji je spr. (nawet dobrze na coś się to przydało )Kurcze a mój gin nie wspomniał, że mam wziąć cytologię ze sobą hymmmm a przecież tyle lat tam pracował muszę podpytać jak będę na ocenie może zapomniał . Czyli się leży 10 minut ok .... bo słyszałam, że bywa i tak, że nie ma żadnego leżenia . Czy Tobie inseminacja się powiodła?
Pozdrówki !Starania z naturalnym poczęciem maj 2021 - styczeń 2022 - bez powodzenia
marzec-maj 2022 przygoda ze stymulacją z CLO 2 na 3 udane (owulacje), ale złe wyniki nasienia męża, żylak, podwyższona prolaktyna.
kwiecień 2022 morfologia 0%
maj 2022 morfologia 1%
lipiec morfologia 2% - działamy z Profertilem
Pierwsza inseminacja lipiec 2022
Hormony książkowe w normie, jajowody drożne, brak PCOS a miesiączki nieregularne !!!