X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anakonda a teraz jestes w jakiej kinice?
    Kiedy masz wizytę?
    Powiem Ci tak. Jeśli pogadasz z dr i poprosiszo szczerą radę kiedy możesz zaczynać podkreslajac ze bardzo byś chciała zmieścić się w programie-pewnie da radę. Stymulacje miałaś w marcu. Więc kwiecień przerwy .i juz. Nawet jak Jeszcze maj tto przecież zostaje czas:)

V
    Wiem cos na temat wolnego i wizyt u dr wtedy:) zapytaj do masz zrobić w tej syt i tyle. Na pewno zrobi tak żeby bylo ok.

Takie mam przemyślenia
    Jaka klinika jest najlepsza wg Was?

V. lubi tę wiadomość

iv09i09katk65tr1.png
  • V. Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    V a jak masz zmieniona stymulacje ? Zastanawiam sie jakie badania zrobić przed następnym podejściem. Dhea to na co to bierzecie ?jakie badanie powinnam zrobić?

Przedtem miałam długi protokół (gonapeptyl i menopur, na koniec ovitrelle, miałam pobrane 22 oocyty, 9 dojrzałych komórek), teraz mam mieć krótki. Z tym, że zmieniłam klinikę i lekarza, gdybym została u tamtego to możliwe że znowu szłabym długim protokołem bo dał dobry efekt. Zobaczymy jak będzie teraz. Cały czas łykam kwas foliowy i kwasy omega, w styczniu zażywałam OmegaMed Optima Start, od lutego codziennie piję 2 saszetki Inofemu - zgodnie z zaleceniem lekarza, no i łykam wit. D i koenzym Q10. Dhea nie biorę. Co do badań to ja już sama nie wiem... Jest wiele takich które można zrobić "profilaktycznie", jak np. kariotypy (my zrobiliśmy z uwagi na to, że wszystkie zarodki nagle nam padły, szukaliśmy przyczyny w genetyce), ANA1 i ANA2 (to chcę zrobić, tylko ciągle coś się zebrać nie mogę), na pewno warto kontrolować tarczycę. Żałuję, że nie ogarnęłam kwestii histeroskopii przed drugą procedurą. Nie miałam siły ani ochoty się tym zajmować, a szkoda, bo było sporo czasu. Jeśli dojdzie do kolejnej procedury to na pewno wcześniej zrobię sobie histero ze scratchingiem endometrium.

Iva79 lubi tę wiadomość

3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc :(
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka jutro będę dzwoniła z wynikiem to się umowie na wizytę.

V my kariotypy mamy zrobione mąż AZF i CFTR też . Przeciwciał część immuno też miałam po poronieniu.

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że warto zrobić właśnie histero ze scratchingiem endometrium. Ja jestem po pierwszej nieudanej procedurze i właśnie przed drugim podejściem robię ta histero że scratchingiem endo i dodatkowo wzielam się za kwestie immunologiczne. Właśnie badanie ana1 ,immunofenotyp. Kariotypy też już przebadałam,także w genetyce ok. Myślę że skoro się pauzuje to warto posprawdzac wszystko co można. Choć kwestie immunologiczne mówią że sprawdza się dopiero po kilku nieudanych transferach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 09:29

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    Lunka jutro będę dzwoniła z wynikiem to się umowie na wizytę.

V my kariotypy mamy zrobione mąż AZF i CFTR też . Przeciwciał część immuno też miałam po poronieniu.
    Ja biorę dhea jest na poprawę komórek. Dodatkowo lykam też g10 i witamine d 5000j,bo po sprawdzeniu okazało się że mam 31 a norma dla dorosłego od 35.

• anakonda Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamierzam zbadać jeszcze te komórki nk . W święta będę się bardziej zagłębiać w temat i zapytam lekarza jak on to widzi. Choć mówił że my mamy już bardzo dużo zbadane i niby wszystko gra a jednak nie udaje się . Choć nie mówię że za 1 razem ma się udać to był tylko 1 transfer i bardziej chciałabym skupić się teraz na tym by mieć komórki i mąż lepsze nasienie choć łykał Profertil .

3 IUI , 5IVF

9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brtiii86 wrote:
    Ja biorę dhea jest na poprawę komórek. Dodatkowo lykam też g10 i witamine d 5000j,bo po sprawdzeniu okazało się że mam 31 a norma dla dorosłego od 35.
    o właśnie miałam o to zapytać Cię bo pamiętałam że bierzesz a jakieś badanie zrobiłaś czy masz niedobór ?

3 IUI , 5IVF

9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
  • V. Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brtiii86 wrote:

Strasznie dużo tej wit. D bierzesz, to na zalecenie lekarza czy sama dobrałaś dawkę? Chyba bałabym się przedawkowania ;) Ja nie badałam poziomu więc profilaktycznie biorę tylko 1000 j. (jedną tabletkę).

3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc :(
  • wombi Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betii mi też się wydaje, że bierzesz bardzo dużą dawkę tej wit D. Ja mam teraz poziom taki jak Ty i mam brać nie więcej niż 2000

_cherryLady lubi tę wiadomość

START 2013 endo, adeno, borelioza AMH 0,36
    HSG, laparo, histero, IUI :(
    01.2016 I ICSI 🙁 7A1
    05.2016 II ICSI 🙁8A1 [*] 6tc 💔
    11,12.2019 i 02.2020 IUI 🙁
    06.2020 III IMSI 0
    06.2021 IV ICSI 8A1, 4 ❄️
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt ♥️
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu 🙁
    16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
    14.02.2022 FET 3aa
    6dpt ⏸ 7dpt 72,70, 9dpt 178, 14dpt 1709
    25dpt ❤️ 6t2d
    12+5 usg prenatalne OK 👧
    22+2 połówkowe Ok 👧
    30+4 prenatalne 3 trymestru OK 👧
    39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
    ---
    22.07.2024 FET 🙁 5bb
    16.09.2024 FET 🙁 3bb+4cc
    03.2025 V IVF - 2aa ❄️
    29.05.2025 FET 2aa ostatni
    6dpt ⏸
    7dpt 47, 9dpt 105, 12dpt 465,8, 14dpt 1137, 27dpt ❤️ 7.9 mm
    12+5 usg prenatalne OK
    preg.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. ja robie IVF w Niemczech, porownywalam moje leki z inna dziewczyna i ona miala dokladnie takie same jak ja, ale wyprodukowala malo pecherzykow , za 2 razem zwiekszyli jej dawke purogenu ze 100 na 200 i tez miala za 2 razem okolo 20 pecherzykow. Mysle , ze oni standardowo duzo pecherzykow tutaj produkuja, bo zazwyczaj polowa odpada.
    Za moim pierwszym razem stymolowali mnie za krotko (rezultat duzo niedojrzalych komorek) tak powiedziala pani dr , wiec tym razem dolozyli jeden dzien . w 13 dniu mialam pobieranie pecherzykow tym razem ostatnim razem w 12. Widocznie to pomoglo, bo dawki lekow dokladnie takie same.
    Mam tutaj na zmiane lekarza i lekarke. Ona nie polecala nacinania embrionu , on za to tak , powiedzial , ze nie ma dowodow , ze to cos daje , ale polecil , zeby naciac.

V. lubi tę wiadomość

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brtii tez tak mysle. Moja znajoma np miala poziom tylko 8(!!) I ma brac nie wiecej niz 3000 j...

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wombi wrote:
    Betii mi też się wydaje, że bierzesz bardzo dużą dawkę tej wit D. Ja mam teraz poziom taki jak Ty i mam brać nie więcej niż 2000
    Hmmm wczoraj byłam u immunologa i powiedziała ze mogę brać dziennie 4000j wit d3.
    Tam powyżej napisalam 5000j przepraszam,miałoby 4000j. Wombi myślisz że za dużo? Ale nawet dolnej granicy nie mam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _cherryLady wrote:
    Brtii tez tak mysle. Moja znajoma np miala poziom tylko 8(!!) I ma brac nie wiecej niz 3000 j...
    Kurcze,no od lutego biore 3000j. Ale wczoraj mi babeczka powiedziała że mogę brać 4000j

• Maduszek Debiutantka

Wysłany: 25 marca 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was Kobietki :)
    Od ok. 3 tyg systematycznie podczytuję ten wątek zapoznając się z różnymi pytaniami, problemami no i najważniejsze z historią każdej z Was.
    Niektóre z nich są naprawdę niesamowite, a te pozytywne dodają nadziei :)
    Ale do rzeczy...widziałam, że czasami pojawiały się pytania co oznacza dana procedura w programie. Dostałam wczoraj z kliniki dokumenty do przeczytania przed podpisaniem umowy i tam znalazłam opis wszystkich dostępnych opcji. Trochę tego jest ale pomyślałam, że komuś może się przydać takie zestawienie.
    Jeśli post będzie za długi to piszcie...usunę go ;)

Metoda ICSI (docytoplazmatyczne podanie pojedynczego plemnika do komórki jajowej) jest nowoczesną metodą leczenia o wysokiej skuteczności w przypadku leczenia niepłodności. W metodzie tej pojedynczy plemnik partnera poprzez mikroiniekcję zostaje podany do komórki jajowej partnerki. Na podstawie ogólnie przyjętych medyczno-naukowych standardów, aby zwiększyć szansę na zapłodnienie, wybierane są do zapłodnienia morfologicznie najlepsze z plemników partnera. Jednak nie daje to pewności pozytywnego wyniku leczenia. Po podaniu pojedynczego plemnika do komórki jajowej rozpoczyna się naturalny proces zapłodnienia bez negatywnego wpływu na materiał genetyczny komórek. Zgodnie z obowiązującą wiedzą, proces ten nie powoduje zmian w materiale genetycznym. Ponieważ metoda ICSI jest stosowana od 1992 roku trudno jest więc określić ostatecznie długoletnie konsekwencje jej stosowania na urodzone w jej wyniku dzieci.

Separacja plemników - procedura ta zalecana jest do przeprowadzenia u pacjentów, u których w badaniu fragmentacji DNA plemnika stwierdzono podwyższoną ilość plemników z uszkodzeniami w DNA. Wysoki odsetek plemników z uszkodzeniami DNA może być przyczyną obniżonej zdolności do zapłodnienia komórki jajowej zarówno metodą naturalną jak i przy udziale metod wspomaganego rozrodu. Może przyczyniać się także do nieprawidłowych podziałów we wczesnych etapach rozwoju zarodka, ryzyka aneuploidii (nieprawidłowej ilości chromosomów) a także może być przyczyną wczesnych poronień. Procedura separacji plemników pozwala wybrać tylko te plemniki, które nie powinny posiadać uszkodzeń w DNA lub posiadają ich mniej niż pozostałe.

IMSII-MSOME (Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection with Motile Sperm Organelle Morphology Examinałion) — wprowadzenie do komórki jajowej plemnika o szczegółowo ocenionej morfologii. Ocenę wykonuje się z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu mikroskopowego. Plemnik przed wprowadzeniem do komórki jajowej szczegółowo oceniany jest pod kątem ilości, jakości, rozmieszczenia organelli komórkowych, co pozwala na wybranie najbardziej optymalnego plemnika. Procedura zalecana jest dla pacjentów, u których stwierdzono teratozoospermię, nieprawidłową morfologię plemników w badaniu nasienia z wykorzystaniem testu HOS (test hypoosmotyczny) oraz techniki MSOME. Technika ta w porównaniu ze standardową techniką ICSI istotnie zmniejsza odsetek poronień w tej grupie pacjentów. Technika ta nie wyklucza jednak ryzyka obecności anuploidii w plemniku.

FAMSI (Functional rine, Acrosome activated, Morphologically Selected sperm Injection) Docytoplazmatyczna iniekcja funkcjonalnie prawidłowego zaktywowanego akrosomalnie morfologicznie prawidłowego plemnika. Technika ta pozwala na wprowadzenie do komórki jajowej plemnika o szczegółowo ocenionej morfologii (jak w technice IMSI-MSOME) oraz dodatkowo ocenionego przyżyciowo pod kątem ryzyka obecności fragmentacji DNA. Technika ta pozwala zmniejszyć ryzyko wybrania plemnika z obecnymi aneuploidami. Metoda ta zalecana jest dla pacjentów, u których stwierdzono teratozoospermię, nieprawidłową morfologię plemników w badaniu nasienia z wykorzystaniem testu HOS (test hypoosmotyczny) oraz techniki MSOME, a także nieprawidłowy wynik badania fragmentacji DNA plemnika.

Wspomagane wylęganie zarodka — Assisted hatching (AH) — procedura ta polega na nacięciu otoczki (wykonaniu otworów w otoczce) zarodka przed jego podaniem do jamy macicy. Technika ta może zwiększyć szansę na implantację zarodka szczególnie u pacjentek powyżej 37 roku życia, w przypadku transferu rozmrożonych zarodków lub w przypadkach niepowodzeń poprzednich programów leczenia metodą zapłodnienia pozaustrojowego. Nacięcie wykonywane jest w dniu podania zarodka, techniką laserową, mechaniczną lub chemiczną.

Hodowla do stadium blastocysty - zwiększa znacznie szanse na uzyskanie pozytywnego wyniku leczenia. Zarodki podawane są wówczas w 4 lub 5 dniu od dnia pobrania komórek jajowych. Hodowane są one w specjalnie do tego celu przeznaczonych mediach. Blastocysta jest ostatnim etapem rozwoju zarodka, który może on osiągnąć w warunkach laboratoryjnych. Wydłużona hodowla zarodków daje szansę na uzyskanie zarodka(ów) w stadium blastocysty jednak nie gwarantuje osiągnięcia tego stadium.

EmbryoGlue - transfer zarodków w specjalnym podłożu z wysoką zawartością hialuronianu może być wykonywany w celu zwiększenia wskaźnika implantacji i w efekcie zwiększenia wskaźnika uzyskiwanych ciąż. Wykonywany jest u pacjentek, u których mimo poprzedniego transferu ładnych zarodków nie dochodzi do implantacji.

Nadzór nad implantacją zarodka — procedura pozwalająca na monitorowanie dawek leków w czasie, gdy ma miejsce zagnieżdżanie się zarodka w macicy. W wyznaczonych przez lekarza dniach po zabiegu pobrania komórek jajowych należy zgłosić się do laboratorium w celu wykonania oznaczenia trzech hormonów z surowicy krwi (estradiol, progesteron, HCG).

IVM in vitro maturation - Jest to metoda umożliwiająca dojrzewanie komórek jajowych poza organizmem kobiety. Skraca to czas trwania etapu stymulacji hormonalnej jajników, który może być nawet całkowicie zaniechany lub ograniczać się jedynie do 3 - 6 dni, czyli jest zdecydowanie krótszy od typowej stymulacji do standardowego in vitro. Metoda stosowana jest z powodzeniem przede wszystkim u pacjentek z PCO ( zespół policystycznych jajników). Odsetek ciąż po zastosowaniu leczenia z wykorzystaniem techniki IVM w porównaniu do standardowego programu IVF jest jednak niższy i wynosi około 25% na cykl. Prowadzone są cały czas badania dotyczące wpływu IVM na zdrowie poczętych z wykorzystaniem tej metody dzieci.

pysia, nika03 lubią tę wiadomość

23.05.2016 - transfer 2 kruszynek...
    Ehhh życie....jaki plan masz dla mnie ???
    78dedf1d07dd7b3191c729847f6e44c6.png
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do Wit D to moja arelgolog powiedziała ze od września do kwietnia brać 2000 J i też tak robię . Choć czasami opuszczę kilka dni albo zapomnę.

3 IUI , 5IVF

9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
  • olencja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też biorę 5 tys, i nie jest to za duzo, w skrajnych przypadkach mozna brac 10 tys
    jesli ktos ma problem z wchlanianiem- a wiekszosc osob ma to dawaka tysiac jest bez sensu

u5cvp2.png
  • Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badalam poziom-mam 5,83 a norma od 30.
    Dr M kazal brac 4000j na dobe.

5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
    I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2 :-(
    5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
    8t2dz cud przestal trwac :-(
    16.09.2016 criotransfer babla 8B :-(
    2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
    12.06.transfer- :-(
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brtiii86 wrote:
    Kurcze,no od lutego biore 3000j. Ale wczoraj mi babeczka powiedziała że mogę brać 4000j

Nic się nie martw. Nie wymyslilas sama tylko byłaś u świetnej lekarki wczoraj :-)

2000j to jest standardowa dawka utrzymująca u dorosłego człowieka jesienią zima, utrzymująca czyli gdy nie ma niedoboru. A w naszej szerokości geograficznej mają ja praktycznie wszyscy.

Brtiii86 lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bralam 2 tys i z 34 po pol roku wrecz spadlo na 28

u5cvp2.png
  • pysia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka to niefajnie w Gc w porównaniu z innymi klinikami. . Słyszałam że jak są mrożone to tez warto zrobić ah... to prawda?
    to ja chyba zrezygnuje z tego kleju i pomyślę o tym ah.. a o tym kleju na ich stronie pisze ze ok 50% więcej uzyskanych ciąż. . Będę teraz po @ na wizycie u M to popytam jeszcze..

uwo9qqmzfcz2axe8.png
    Luty 2015-HSG,3iui :(
    1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17 :(
    2 crio:(
    Szczep.immuno
    2 IMSI: 3 transfery :(
    3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest <3
‹‹ 3140 3141 3142 3143 3144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ