X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarenMillen wrote:
    Tak, od samego początku moja Pani doktor. Każda wizyta z nią, każdy zabieg przez punkcje i transfery, biopsje. Nie znam innych lekarzy Ageliusa ale moja Pani doktor to anioł w czystej postaci. Dla mnie było bardzo ważne aby móc zawsze zadzwonić, napisać smsa gdy miałam wątpliwość. I tutaj tak mogę, a odpowiedzi dostaję błyskawicznie.

ja tez chodze do dr Paligi, robila mi ostatnio transfer ale niestety nie udal sie..:(

Kala bardzo mi przykro :(

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ślązaczka brzuszek suuuper :)

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • KarenMillen Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    ja tez chodze do dr Paligi, robila mi ostatnio transfer ale niestety nie udal sie..:(

Yoselyn, ja nawet pamiętam jak byłyśmy na ten sam dzień umówione do dr P i czekałyśmy na potwierdzenie godziny. Żartowałyśmy, że się miniemy w korytarzu:)
    Ja w końcu do wizyty nie doczekałam.
    Bardzo mi przykro, że się nie udało. Będziesz walczyć dalej? A to pierwszy czy któryś z kolei transfer?

3cxdo4w.png
    <3 <3
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarenMillen wrote:
    Yoselyn82 wrote:

Yoselyn, ja nawet pamiętam jak byłyśmy na ten sam dzień umówione do dr P i czekałyśmy na potwierdzenie godziny. Żartowałyśmy, że się miniemy w korytarzu:)
    Ja w końcu do wizyty nie doczekałam.
    Bardzo mi przykro, że się nie udało. Będziesz walczyć dalej? A to pierwszy czy któryś z kolei transfer?

PAMIETAM, pamietam, a czemu sie nie doczekalas? bo juz nie pamietam...

Mam zamiar walczyc, napisalam do lekarki ze niestety transfer nie powiodl sie i pani doktor odpisala mi e-maila ze wpisze mnie na liste do AZ chociaz ta lista jest dluga i pewnie dlugo trzeba bedzie poczekac.

Mam tez swoje zarodki jeszcze, wiec mysle ze jednak wykorzystam je :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 21:45

❤️❤️❤️
  • KarenMillen Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    PAMIETAM, pamietam, a czemu sie nie doczekalas? bo juz nie pamietam...

Mam zamiar walczyc, napisalam do lekarki ze niestety transfer nie powiodl sie i pani doktor odpisala mi e-maila ze wpisze mnie na liste do AZ chociaz ta lista jest dluga i pewnie dlugo trzeba bedzie poczekac.

Mam tez swoje zarodki jeszcze, wiec mysle ze jednak wykorzystam je :)
    Wtedy dzień przed wizytą poroniłam.
    Adopcja zarodka? Ja słyszałam, że tam jest blisko sto par oczekujących:( a z zarodkami licho.
    A taka decyzja bo masz obawy, że Wasze zarodki mogą być powodem odrzuceń?
    Jednak patrząc na doświadczenia innych nie udaje się tak łatwo za pierwszym razem i trochę łez trzeba wylać po każdym niepowodzeniu aby w końcu zaskoczyło.

3cxdo4w.png
    <3 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywna91 wrote:
    Witam was. wszystkie starające się . :)

Jestem Tu nowa.
    Może kilka słów o mnie.

Staramy się z mężem o dzidziusia od 2014 roku, niestety z niepowodzeniem.
    Wszystkie zrobione badania i diagnoza nieznana, niby wszystko OK a jednak dalej nic
    W 2015 roku mieliśmy dwa razy IUI , niestety nieudane.

W 2016 roku zmieniliśmy Klinikę, obecnie Angelius Katowice, jak się okazało dużo badań nie mieliśmy wcześniej robionych.
    W październiku 2016 miałam laparoskopie i wyszło Endometrium III stopnia.
    Guzki zostały usunięte i lekarz dał nam pół roku a jeżeli nic z tego nie wyniknie to podejscie do kolejnego IUI.
    Czerwiec 2017 mieliśmy mieć IUI niestety męża wyniki ZŁE i nic z tego.
    Mąż ma TEST MAR 100% Więc naturalne poczęcie raczej niemożliwe.

Aktualnie podchodzimy do IVF. Dzisiaj brałam 8 zastrzyk Genopeptyl Daily, w piątek mam USG.

Chciałabym zapytać czy mam zwrócić na coś szczególną uwage? Nie pije, nie palę i mąż również.

Może mam zadać jakieś konkretne pytania lekarzowi, pytam bo że tak powiem jestem w tym pierwszy raz i nie wszystko wiem. :(

natty85 Gratulacje córeczki :) :)

Pysia trzymam kciuki, do trzech razy sztuka, na pewno się uda ;) :)

Pozdrawiam

Witaj Pozytywna
    Również jeździłam z mężem do kliniki Provita w Katowicach. Też mam endometriozę 3 stopnia, mięśniaki, a u męża wyszedł test MAR 97%. Na początku lekarz nam zasugerował IUI, ale potem zmieniłam innego lekarza, chodziłam do dr Paligi I Janosz. Okazało się, że IUI to strata czasu i pieniędzy. Podeszliśmy do IVF i udało się nam za pierwszym razem.

Życzę Ci z całego serca, aby się udało :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 22:02

Flowwer lubi tę wiadomość

• Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 20 września 2017, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarenMillen wrote:
    Wtedy dzień przed wizytą poroniłam.
    Adopcja zarodka? Ja słyszałam, że tam jest blisko sto par oczekujących:( a z zarodkami licho.
    A taka decyzja bo masz obawy, że Wasze zarodki mogą być powodem odrzuceń?
    Jednak patrząc na doświadczenia innych nie udaje się tak łatwo za pierwszym razem i trochę łez trzeba wylać po każdym niepowodzeniu aby w końcu zaskoczyło.

wlasnie boje sie odrzucen naszych, moze nasze sa wadliwe a moze cos zemna nie tak a zarodki ok.. juz sama nie wiem co mam o tym wszystkim myslec.
    No slyszalam ze duuuuzo osob czeka w kolejce po zarodek, wiec wpisana jestem na liste i bede czekac cierpliwie. Miedzy czasie moze podejde do crio z naszymi zarodkami.

Ja wiem ze nawet po AZ moze byc tak ze organizm odrzuci i bedzie poronienie.

Wszystko to takie skomplikowane jest

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2017, 22:02

❤️❤️❤️
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywna ja też z ręki dr Paligi po pierwszym podejściu do in vitro jestem w ciąży, popieram dziewczyny które mówią o niej ANIOŁ! Wysyłam do niej wszystkich, którzy cokolwiek wspomną o swoich problemach czy wątpliwościach.
    Pytałaś czy możesz na coś zwrócić uwagę? Zapytaj o jony wapnia, nasze zarodki chyba to polubiły;) nacięcie otoczki, embroglue (nie wiem czy napisałam poprawnie) :D
    PS miałam to szczęście że jak trafiłam do kliniki w listopadzie 2015 to do teraz moje wszystkie wizyty są u niej, tak gadałam do jajec żeby tylko odpowiednio rosły by transfer robiła dr Paliga i by było to przed jej urlopem :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2017, 06:52

sylvuś, KarenMillen, Yoselyn82 lubią tę wiadomość

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • sylvuś Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem u dr Paligi:-) popieram wspaniały lekarz i cudowna kobieta!
    Mam nadzieję że i u mnie Jej ręce zdziałają cuda:-D
    W przyszłym tyg się okaże.

KarenMillen, Justine, Bella93, jasmina6, Beata.D lubią tę wiadomość

W życiu bywają noce i dnie ale bywają też niedziele...
    Ja swoją już dostałam od losu:)

"https://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4bn550rd.png"
  • V. Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że było już srylion razy, ale czy któraś dobra dusza mogłaby wkleić te stadia co się dzieje z zarodkiem w kolejnych dniach od zapłodnienia? :)

Myszaka76 lubi tę wiadomość

3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc :(
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. Tak na szybko wystarczy?
    Pierwszy podział zapłodnionej komórki jajowej może mieć miejsce już po około 22-24 godz. od zapłodnienia. Po 40-42 godzinach od zapłodnienia – 2 dzień po pobraniu komórek jajowych, zarodek posiada 2 lub 4 komórki (blastomery). Od 80 do 100% prawidłowo zapłodnionych komórek jajowych dzieli się do tego etapu.

Po kolejnych 24 godzinach hodowli (3 dni od pobrania komórek jajowych) zarodek powinien osiągnąć stadium 6-8 komórkowe. Stadium to osiąga około 50-80% zarodków 4 komórkowych.

Kolejne 24 godziny hodowli (4 dni od pobrania komórek jajowych) prowadzą do osiągnięcia stadium tzw. moruli, w którym trudno jest już ocenić dokładną ilość komórek w zarodku. Zarodek wygląda najczęściej jak zlana masa komórkowa. Tylko 20 – 40% zarodków osiąga najczęściej to stadium.

Po kolejnych 24 godziny hodowli (5 dni od pobrania komórek jajowych) zarodek tworzy ostatnie stadium rozwojowe, możliwe do osiągnięcia w warunkach laboratoryjnych – blastocystę. Jest to najbardziej zaawansowane stadium rozwojowe zarodka. Tylko najsilniejsze zarodki osiągają to stadium.

V. lubi tę wiadomość

5958beaa9c1f8.png
  • V. Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowianka, dziękuję, ale nie do konca o to mi chodziło ;) Był taki wykaz co się dzieje w konkretnych dobach, w której zarodek się zagnieżdża, w której zaczyna produkować betę itd.

• Justine Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    Krakowianka, dziękuję, ale nie do konca o to mi chodziło ;) Był taki wykaz co się dzieje w konkretnych dobach, w której zarodek się zagnieżdża, w której zaczyna produkować betę itd.

2-3 dniowe:

1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Embrion sie dzieli
    2dpt .. Embrion staje sie blastocysta
    3dpt .. Blastocysta wychodzi z otoczki
    4dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
    5dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna „zakopywac” sie w endometrium
    6dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
    7dpt.. Zarodekjest juz zaimplantowana
    8dpt…Zaczyna byc produkowane HCG
    11dpt…HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie

Jezeli tansferowany 5 dniowa blastocyste :

1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Blastocyst wychodzi z otoczki
    2dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
    3dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna „zakopywac” sie w endometrium
    4dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
    5dpt. Zarodek jest juz zaimplantowany
    6dpt…Zaczyna byc produkowane HCG
    9dpt…HCG jest na tyle duzo, ze mozna spokojnie zrobic sikacza

;)

V., KarenMillen, Asia_88, Krakowianka, Iva79 lubią tę wiadomość

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Justine Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ślązaczka, bardzo ładny brzusio! Jestem kilka tyg przed Tobą i mam mniejszy więc... zaczynam się zastanawiać co ze mną nie tak :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też uważam że dr Paliga to anioł :), tak samo dr Janosz :). A szczęśliwy transfer robił mi dr Mańka. Na początku chodziłam do dr Juraszka ale on w ogóle mi się nie spodobał swoim podejściem do pacjentki i problemu.

sylvuś lubi tę wiadomość

• Flowwer Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Pozytywna ja też z ręki dr Paligi po pierwszym podejściu do in vitro jestem w ciąży, popieram dziewczyny które mówią o niej ANIOŁ! Wysyłam do niej wszystkich, którzy cokolwiek wspomną o swoich problemach czy wątpliwościach.
    Pytałaś czy możesz na coś zwrócić uwagę? Zapytaj o jony wapnia, nasze zarodki chyba to polubiły;) nacięcie otoczki, embroglue (nie wiem czy napisałam poprawnie) :D
    PS miałam to szczęście że jak trafiłam do kliniki w listopadzie 2015 to do teraz moje wszystkie wizyty są u niej, tak gadałam do jajec żeby tylko odpowiednio rosły by transfer robiła dr Paliga i by było to przed jej urlopem :P
    Załozyłam tutaj wątek Provita Katowice , wszelkie opinie są mile czytane

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • Justine Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa81 wrote:
    Też uważam że dr Paliga to anioł :), tak samo dr Janosz :). A szczęśliwy transfer robił mi dr Mańka. Na początku chodziłam do dr Juraszka ale on w ogóle mi się nie spodobał swoim podejściem do pacjentki i problemu.

Jak dla mnie jedynymi "normalnymi" lekarzami są: Paliga, Mańka, Cholewa. I to dokładnie w tej kolejności. Resztę omijałam szerokim łukiem, a gdy już musiałam do nich iść (bo mieli np. dyżur) to byłam strasznie zła...
    Z Janosz nie miałam przyjemności więc się nie wypowiadam, ale słyszałam same dobre opinie.
    Nie mniej nie zmieniłabym Paligi na nikogo innego- nigdy :)

Flowwer, ewa81, sylvuś lubią tę wiadomość

• Pozytywna91 Debiutantka

Wysłany: 21 września 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer wrote:
    mi wyjątkowo długo każe fasolka na siebie czekać ale fakt w ciągu tych 15 lat miałam 4 lata przerwy psychicznej od całej tej otoczki staraniowej.
    Ja podejdę tylko do jednej procedury i schodzę z ringu walki.
    Niech się mości Twoja fasolka <3 za 9 dni beta czy wcześniej będziesz badać ?

Doktor Jur. wydaje się kompetentnym lekarzem, więc damy mu szanse :)
    Ja juz anty skończyłam, jestem teraz w połowie zastrzyków hormonalnych.
    Dasz rade ;) Ja codziennie się budzę z myślą że jest już coraz bliżej :D

ewa81

Super że Tobie się udało i również przy nie ciekawych wynikach TEST MAR, to daje nadzieje że nam też się uda :D :)

ewa81 lubi tę wiadomość

I IUI maj 2015 - nieudana
    I IUI lipiec 2015 - nieudana
    III IUI miała być w czerwcu (złe wyniki meża)
    Podchodzimy do IVF...
  • Justine Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywna91 wrote:
    Doktor Jur. wydaje się kompetentnym lekarzem, więc damy mu szanse :)
    Ja juz anty skończyłam, jestem teraz w połowie zastrzyków hormonalnych.
    Dasz rade ;) Ja codziennie się budzę z myślą że jest już coraz bliżej :D

ewa81

Super że Tobie się udało i również przy nie ciekawych wynikach TEST MAR, to daje nadzieje że nam też się uda :D :)

Dla mnie jest fircykiem, a nie lekarzem. Ale to moje zdanie... Jakbym miała do niego chodzić to uciekłabym z kliniki raz dwa.
    Trochę doświadczenia zebrałam w tej klinice i wśród lekarzy, którzy tam urzędują i ten lekarz powinien zajmować się tylko i wyłącznie prostymi, bezproblemowymi przypadkami.

• V. Autorytet

Wysłany: 21 września 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine dzięki! :)

‹‹ 4960 4961 4962 4963 4964 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ