X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF a Anglii?

Oceń ten wątek:
  • Pusiak Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SissiAnn wrote:
    Wyglada na to ze wszędzie są inne kryteria.
    Zanim zdecydujes sie na prywatny zabieg sprawdz dokladnie kryteria dla Twojego post code. Np czy jak by się niepowiodlo nadal bedziesz mogla skorzystac z refundowanego. Jakie sa wymagania wiekowe, moze np jestescie za mlodzi :)
    W mojej klinice np jest limit wiekowy do 43 lat gdzie w wiekszosci klinika jest 39.
    Na spotkaniu w sierpniu już nam wszystko powiedziano. Wiek nie ma zadnego znaczenia, ale musisz starac sie przynajmnije 36 cykli i zadne z partnerow nie more mice już biologicznego dziecka. jesli zdecyduje sie prywarnie juz nie bede mogla dostac od nhs za dramo. Jednak prywatne ivf wcale nie oznacza, ze trzeba za nie płacic - jesli robisz egg share dzielisz sie swoimi jajeczkami z innymi kobietami a ty ivf masz za darmo... dostalismy duzo informacji. tylko niestety nie wspomniała nic o procedurze same jak już wyglada przygotowanie do ivf i jak długo zajmuje, dlatego Was dziewczyny pytałam ;-)

22/09/17 - 8dpt beta HCG 77, 11dpt 273, 13dpt 711 ;) 15dpt 1760:)
    21/09/2017 - dwie kreski ;)
    14/09/2017 - transfer kropka B++
    9/9/2017 - egg collection
    27.08 - Merional 75ui + fostimon 75ui
  • Niezapominajka30 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Sisi za rade, tak zrobie, niby tez powinno sie jesc same cieple posilki, bede sie starac jesc jakies gorace zupy :).

To chyba jest tak z ivf ze jezeli nie ma sie konkretnej przyczyny znalezionej to wtedy kaza czekac, bo np jesli ktos ma niedrozne jajowody to nie wymagane jest dlugie staranie. Albo w przypadku endometriozy, tak jak bylo u nas, zdiagnozowano endometrioze, zrobili laparoskopie i dali mi 3 miesiace naturalnie, potem od razu iUI, kiedy nie pomoglo to od razu skierowanie na IVF.troche to u nas trwalo ze wzgledu na opieszalosc naszego poprzedniego szpitala, ale gdyby nie to mysle ze zaproponowanoby nam to wiele wczesniej.Mysle ze warto byc w klinice nieplodnosci, przejsc cala diagnostyke i jezeli znajda przyczyne to nie wymagaja czekania.
    Pusiak a w lipcu juz bedziecie mogli zaczac leczenie czy dopiero Was skieruja, jezeli dopiero maja Was skierowac to zobacz koniecznie jaki jest okres oczekiwania, bo np w Londynie w szpitalu UCL czas oczekiwania od momentu skierowania 7 mcy, wiec dobrze sie upewnic.

Pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2016, 13:26

Swiezy transfer blastocysty- 30.11- ciaza biochemiczna
    Podanie Eskimoska 1.02, wynik 12.02, nieudany
    Wlewy z intralipidu 07-08. 2017
    Transfer 29.09
    Serduszko 3.11
    haslur2.png
  • Pusiak Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka30 wrote:
    Dziekuje Sisi za rade, tak zrobie, niby tez powinno sie jesc same cieple posilki, bede sie starac jesc jakies gorace zupy :).

To chyba jest tak z ivf ze jezeli nie ma sie konkretnej przyczyny znalezionej to wtedy kaza czekac, bo np jesli ktos ma niedrozne jajowody to nie wymagane jest dlugie staranie. Albo w przypadku endometriozy, tak jak bylo u nas, zdiagnozowano endometrioze, zrobili laparoskopie i dali mi 3 miesiace naturalnie, potem od razu iUI, kiedy nie pomoglo to od razu skierowanie na IVF.troche to u nas trwalo ze wzgledu na opieszalosc naszego poprzedniego szpitala, ale gdyby nie to mysle ze zaproponowanoby nam to wiele wczesniej.Mysle ze warto byc w klinice nieplodnosci, przejsc cala diagnostyke i jezeli znajda przyczyne to nie wymagaja czekania.
    Pusiak a w lipcu juz bedziecie mogli zaczac leczenie czy dopiero Was skieruja, jezeli dopiero maja Was skierowac to zobacz koniecznie jaki jest okres oczekiwania, bo np w Londynie w szpitalu UCL czas oczekiwania od momentu skierowania 7 mcy, wiec dobrze sie upewnic.

Pozdrawiam
    U nas znalezli przyczyne, mała ilość plemników oraz morfologia ponizej 1%. Powiedziano nam, że w czerwcu mamy być w klinice a w lipcu już wszystko ruszy- u nas oczekiwanie jest do 4 tag, ale na ogół podoboo 2 tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2016, 13:48

• Misi13 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusiak my pierwsze spotkanie z konsultnetem mielismy w clinice ivf. Wiec gdzie ty masz spotkania z konsultantem skoro nasz do wybierania kliniki? JESTEŚMY z tego samego okręgu powinnyśmy mieć to chyba podobnie.
    Nie rozumiem też dlaczego od razu z wami nie działają skoro macie określony problem.

m3sxqqmzhcad410u.png
    16.01.18 FET, 27.01.18- pozytywny
    30.09.17 transfer blastocysty- negatywnie :... (
    09.09.2017 start stymulacja, mamy 6 blastocyst
  • Pusiak Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi13 wrote:
    Pusiak my pierwsze spotkanie z konsultnetem mielismy w clinice ivf. Wiec gdzie ty masz spotkania z konsultantem skoro nasz do wybierania kliniki? JESTEŚMY z tego samego okręgu powinnyśmy mieć to chyba podobnie.
    Nie rozumiem też dlaczego od razu z wami nie działają skoro macie określony problem.

Spotkanie z konsultantem mieliśmy w peterborough city hospital - ale w szpitalu nie robią u nas ivf robe to kink bourne hall clinic oddzial w peterborough. ale nie musimy robić tam, do wyboru sa jeszcze Create Health ltd, Guys & St Thomas' , London Women's Clinic oraz The Centre for reproductive & genetic health. Tłumaczyła nam ze mosey sob wybrac gdzie chcemy bo np w clinic Bourn hall jest 36,1 % skutecznosci a w The Centre for reproductive & genetic health jest 51.8 %

tak nam to wyjasnili...

misi a sad jestes?

• SissiAnn Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusiak na NHS Cambridgeshire and Peterborough clinical commissioning group jest link do NHS/Self Founded referral
    gdzie sa opisane kryteria brane pod uwage. Nie wiem czy moge tu wstawic linka?!?
    W kazdym razie jesli chodzi o okres starania to jest od 2-3 lat. :) czyli teoretycznie spelniacie to kryterium;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2016, 18:56

Pusiak lubi tę wiadomość

[link=https://www.suwaczek.pl/][image noborder]https://www.suwaczek.pl/cache/9a805
    07.02.2018 przewidywana data rozwiazania
    26.06.2017 bija ❤️❤️❤️ serduszka
    19.05.2017 ICSI ❤️
    Planowane skladanie jajek Maj2017
    Marzec2017 przerwana stymulacja brak reakcji organizmu na Suprecur
    April 08 25tc (*)
  • Pusiak Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przeglądałam papiery które dostaliśmy na konsultacji i tam jest wyraznie napisane ze musisz czekac 3 lata na belzplatne ivf jesli nie mass stwierdzonej przyczyny nieplodnosci, a przeciez u nas jest/.. juz sam a nie wiem! wkurzyłam się ! Ide we wtorek do swojej GP i bede z nia to konsultowac i poprosze o jeszcze jedno skierowanie najwyzej...

• SissiAnn Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusiak wrote:
    Właśnie przeglądałam papiery które dostaliśmy na konsultacji i tam jest wyraznie napisane ze musisz czekac 3 lata na belzplatne ivf jesli nie mass stwierdzonej przyczyny nieplodnosci, a przeciez u nas jest/.. juz sam a nie wiem! wkurzyłam się ! Ide we wtorek do swojej GP i bede z nia to konsultowac i poprosze o jeszcze jedno skierowanie najwyzej...

Tu masz czesc kryteriow: nie wrzuce linka bo nie wiem czy mozna ale jakbys chciala to moge wyslac na

"""You and your partner should:

Have been trying to conceive naturally for 2-3 years, or
    Been diagnosed with cause of absolute infertility which precludes any possibility of natural conception
    Be non-smokers
    Not have a living child from a current or previous relationship"""

[link=https://www.suwaczek.pl/][image noborder]https://www.suwaczek.pl/cache/9a805
    19.05.2017 ICSI ❤️
    April 08 25tc (*)
  • evcikm81 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokaldnie tak ja dziewczyny pisza cos tu jest nie tak,czy ty bylas juz w jakies klinice nieplodnosci czy GP tym wszystkim kieruje? Jak my zaczynalismy to powiedzialam,ze staramy sie 2 lata,wyslali nas na badania nasienie i droznosci i powiedzieli nam,ze jesli jest wszystko ok to mamy czekac jeszce rok bo tez przepisowo musi byc 3 lata,ale ze nasienie wyszlo slabe to zaczelismy od razu i tak to wlasnie dziala. Bo skoro nasieie jest slabe to do lipca moze byc jeszce slasze,musisz gdzies sie dokladnie dowiedziec o co chodzi.

w4sq3e3kcmsv45kr.png
  • evcikm81 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka jak sie czujesz,mam nadzieje,ze wszystko ok,oby czas do srody szybko zlecial:)

Lilah jak tam po zastrzykach?
    Betka czy ty tez tak szalenczo robisz testy co kilka dni jak my z Sisi?

Buziaki dziewczyny milego wieczoru

w4sq3e3kcmsv45kr.png
  • Misi13 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusiak ja jestem z Cambridge.
    My najpierw przez GP zrobiliśmy badania nasienia wyszły źle. potem kazała nam powotrzyc je za trzy miesiące i dalej wyszły zle. Wtedy staraliśmy się rok bo to takie minumum. Poszłam poprosic do GP żeby nas skierowała gdzieś do kliniki i albo nas przyjmą albo nie. I napisała do Cambridge IVF i nas niby przyjęli. Kazali nam porobić wyniki badań krwi mnie kierowali na droznosc i usg przez mojego polipa. I właśnie pierwsze spotkanie mieliśmy teraz w listopadzie z konsultantem ale właśnie w klinice w Cambridge IVF.
    Tez mamy problem bo morfologia nasienia 2% i dlatego nas przyjęli wcześniej bo tak to minimum dwa lata.
    Wy macie tez określoną przyczynę wiec myślę że powinni wam od razu pomoc.
    Nie wiem co nam powiedzą jak juz zrobią mi ta histeroskopie czas pokaże. ..

m3sxqqmzhcad410u.png
    16.01.18 FET, 27.01.18- pozytywny
    30.09.17 transfer blastocysty- negatywnie :... (
    09.09.2017 start stymulacja, mamy 6 blastocyst
  • Pusiak Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już tego nie ogarniam.... W lipcu 2015 robiismy badania nasienia w PL były słabe, ale TSH mój maz miał powzyej 2 i andriolog kazał skonsultowac z endokrynokogiem, bo niby w normie ale nie jesli chce sie zajsc w ciaze i jests prized 30. Bylismy w endo, dostał tabletki, ktore nadal bierze, w lutym 2016 poszlismy do GP w uk, zlecila badania nasienia, wyszly slabe - malo ich i slaba morforlogia, powtorzylismy po 6 tyg morfologia nasal słaba ale liczba zwiekszyla sie do 30m, mimo to poniewaz już staralismy sie ponad 2 lata dała nam skierowanie do szpitala do consultant zeby ustalic leczenie ivf. W sierpniu mielismy to spotkanie, przejzala wszystkie nasze wyniki, opowiedziała gdzie mozemy ivf zrobic ze to mozna wyybrac opowiedziała o egg shere tip a na koniec powiedziała ze mamy zglosic sie w czerwcy 2017 na kojekna konsultacje i wtedy dostanie ivf bo musi minac 3 lata jak sie staramy, a poki co mam robin zapiski w kalendarzu, zapisywac cykle, monitorowac owulacje itp i moze uda nam sie zajsc naturalnie. wtedy wydawalo mi sie normalne, ale trafilam do Was i zaczełam czytac Was oral the papery no i teraz powtorzylismy badanie i znowu jest masakra, wiec mysle sobie jesli sie nie zmienia co zreszta widziała bo miała badania nasienia z roku, to jak on a mysli ze ja zajde w tą ciąże naturalnie?! Dlatego musze to jak najszybciej skonsultowac z GP bo mi sie to nieprawdopodobne wydaje. Jestem teraz tak zestresowana tymi pomiarami i kochaniem sie tak jak ona zalecila od 11dc do 17 ze raz ze nam to juz zbrzydło a dwa najzwyczajniej w swiecie jestem wkurzona...

• SissiAnn Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusiak idz do GP porozmawiaj spokojnie. Przed , poszukaj w necie kryteriow do wszystkich szpitali o ktorych Ci wspominali.
    A jak cos bedzie nie tak to zawsze mozesz sie powolac na CCG or NHS policy.
    I nie denerewuj sie ( wiem larwo mi mowic ) staraj sie myslec pozytywnie. To polowa sukcesu.
    Widzisz ja sie tez stresowalam i mi prolaktyna skoczyla i mam 2 miesiace opoznienia.
    Idz do GP z pozytywnym nastawieniem i z usmiechem na twarzy walcz o swoje. Dasz rade.Na tym forum nawet niemozliwe staje sie prawdziwe :))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2016, 21:45

19.05.2017 ICSI ❤️
    April 08 25tc (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi dziekuje za rade kochana, oczywiscie pomoglo i nie szczypalo juz :)

Niezapominjka to kiedy nastepne info o zarodkach bedziesz miala?
    Caly czas trzymam kciuki moja droga.
    Dbaj o siebie teraz bardzo i szykuj cieply domek dla maluszka!
    Nie ma u mnie badan krwi, nic nie wspominali.

Czuje sie dobrze tylko od poczatku stymulacji nie przespalam w pelni calej nocy bo latam na siusiu, tyle sie tej wody opije ;) No ale wiem, ze trzeba.
    Poza tym jest naprawde ok, ale to dopiero poczatek.

Pusiak rzeczywiscie bez sensu Ci to przeciagaja do czerwca, nie wiem czemu i po co, u nas bylo zupelnie na odwrot, zobaczyli ze nasienie slabe i stwierdzili ze naturalnej ciazy to tu raczej nie bedzie. Niestety mieli racje. Zycze Ci powodzenia i mam nadzieje, ze cos sie uda przyspieszyc.
    A starania na zawolanie z dokladna obserwacja cyklu przerabialam przez rok i szczerze to mam nadzieje, ze nigdy wiecej ;)

sisi lubi tę wiadomość

• betka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evcik ja wczoraj zrobilam test po poludniu i wiecej nie mam;) Juz bym chciala byc po scanie, a najlepiej w drugim trymestrze ciazy juz; ) Na zajscie w ciaze pomogly biale majtki, teraz trzeba wymyslec cos zeby nie zamartwiac sie w czasie ciazy; )

gannhqvkbqom0flu.png

16.12.2016 Serduszko bije :*
  • Pusiak Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SissiAnn wrote:
    Pusiak idz do GP porozmawiaj spokojnie. Przed , poszukaj w necie kryteriow do wszystkich szpitali o ktorych Ci wspominali.
    A jak cos bedzie nie tak to zawsze mozesz sie powolac na CCG or NHS policy.
    I nie denerewuj sie ( wiem larwo mi mowic ) staraj sie myslec pozytywnie. To polowa sukcesu.
    Widzisz ja sie tez stresowalam i mi prolaktyna skoczyla i mam 2 miesiace opoznienia.
    Idz do GP z pozytywnym nastawieniem i z usmiechem na twarzy walcz o swoje. Dasz rade.Na tym forum nawet niemozliwe staje sie prawdziwe :))
    Sisiann dzięki kochana ;-) Ja jeszcze nie ogarniam tech wszystkich medycznych spraw tutaj jak oni działaja.... Jakoś nigdy nie potrzebowałam ich pomocy, az do teraz... Mogłabyś mi jeszcze napisać prosze (moze być priv) o co dokłądnie chodzi z tym CCG jesli chciałabym się na to powołac? ;-) Dziekuje <3

• SissiAnn Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CCG Clinical Commissioning Grup jest odpowiedzianlne ze planowanie. funkcjonowanie, organizowanie opieki zdrowia dla danego okregu. To oni ustalaja kryteria
    Wyslalam Ci zaproszenie :) potem podesle ci linki.
    Glowa do gory , dasz rade !!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2016, 23:07

19.05.2017 ICSI ❤️
    April 08 25tc (*)
  • Niezapominajka30 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusiak koniecznie dopytaj dokladnie o kryteria, nie ma co sie denerwowac j, wybierz sie do gp, uzbrojona wjak najwiecej informacji, powodzenia :).

Dziekuje dziewczyny za trzymanie kciukow za moje zarodeczki, mam nadzieje ze ostro pracuja w laboratorium i w srode beda juz gotowe, troche mysle o tym co sie tam dzieje, no ale jestem dobrej mysli, bo teraz to juz nie zalezy nic ode mnie. samopoczucie dosyc ok, nie mam jakis boli czy wzdecia, jedyne co to powiekszone jajniki ktore ciagna przy poruszaniu sie, wydaje mi sie ze sa 2-3 razy wieksze jak normalnie.Czy Wy tez tak mialyscie?

Lilah super ze dobrze znosisz zastrzyki, szybko to zleci, zwlaszcza jak sie zaczna skany, trzymam kciuki zeby pecherzyki ladnie rosly :).

Co do robienia testow to chyba dobry sposob zeby sie nie zamartwiac czekajac na skan, tez bede robic mnustwo testow hak mi sie uda, w koncu tyle sie naczekalysmy ze ogladanie kreseczek to sama przyjemnosc :).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 00:57

Lilah lubi tę wiadomość

Swiezy transfer blastocysty- 30.11- ciaza biochemiczna
    Podanie Eskimoska 1.02, wynik 12.02, nieudany
    Wlewy z intralipidu 07-08. 2017
    Transfer 29.09
    Serduszko 3.11
    haslur2.png
  • sisi Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilah cieszę się, że rada pomogła :)

Niezapominajka to nie tylko wrażenie, że Twoje jajniki są 2 razy większe, tak dobrze zareagowałaś na stumulację, że one na pewno dużo się powiększyły i mogą takie pozostać przez 2-3 miesiące.
    Co do testów to już sama nie wiem czy to taki dobry pomysł. Ja już zaczęłam świrować, że kreska nie ściemniała przez cztery dni i coś jest nie tak. Brak mdłości nie pomaga. Poza tym dzisiaj rano miałam wrażenie, że pozostałosci progesteronu były lekko beżowe. Wczoraj poszliśmy na 3h spacer i wieczorem lekko brzuch pobolewał, chyba przeholowałam. Dzisiaj nospa, magnez i łóżko.
    11 dni do wizyty...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 12:38

Lilah lubi tę wiadomość

20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
    19/02/2021 Anielka 2860
  • alison84 Debiutantka

Wysłany: 28 listopada 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny! Jestem tu nowa i dzis trafilam na to forum:) Moja sytuacja wyglada tak: 32 lata, 2,5 roku staran, wszystkie wyniki moje i meza dobre. Od 5 miesiecy latam do Polski do lekarza, i jestem po 2 inseminacji. Dzis robilam test i negatywny. Do inseminacji chce podejsc jeszcze raz w grudniu a potem invitro. I tu moje pytania i prosby do Was:) Doczytalam, ze Evcikm i Niezapominajka sa z Londynu. Ja rowniez i mieszkam na poludniu - Welling. Dziewczyny, czy mozecie mi poradzic jak zaczac, gdzie sie udac itd. z IVF w Londynie. Dziewczynom, ktore juz oczekuja - gratuluje a za reszte trzymam kciuki!

Alison84
‹‹ 40 41 42 43 44 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ