X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🏵🌸🪻IVF KWIECIEŃ 2025🪻🌸🏵
Odpowiedz

🏵🌸🪻IVF KWIECIEŃ 2025🪻🌸🏵

Oceń ten wątek:
  • Woczekiwaniu Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlkaO wrote:
    Cześć dziewczyny.

Stwierdzono u mnie adenomioze, określona jako łagodna. Stąd pytanie do osób tutaj mających, czy samo dipherline wystarcza do transferów?

Czekam na wynik biopsji endometrium ale to już raczej formalność, bo zapalenie będzie.

Dodatkowo, czy któraś nie mogła wyleczyć się z ureaplasmy?

Pozdrawiam wszystkie ciepło 💚

OlkaO miałaś robioną histero u Janowca czy w innej klinice?

Starania od 2019
    On 35: nieprawidłowy kariotyp męski translokacja 14/21, oligozospermia

Ona 32: MTHFR 1286A>C, PAI-1 4G/5G hetero, AMH:2.96
    ❌Komórki NK z krwi 21.3%❌KIR AA ❌Cross-match 30,1%

I IVF 12/2023 Reprofit Czechy
    🥚10 pobranych, 7 dojrzałych, 6 zapłodnionych, ❄️1 zdrowy
    I FET 17/06/2024, BetaHCG: 8dpt- 13.80, 10dpt-8.10 😞

II IVF 10/2024 Invimed Gdynia
    🥚16 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️ PGT-SR (❄️niski stopień mozaicyzmu chromosomu 2, ❄️trisomia 21, ❄️wynik nieinformatywny- 13.12 rebiopsja, zdrowy zarodek 🥹
    II FET 28/01/2025 BetaHCG: 8dpt-97.40, 10dpt-174, 13dpt-163 😥 14dpt-115 😥
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PoskromionaZłośnica wrote:
    A jakie miałaś zarodki??? Bo najlepszy lekarz i najbardziej perfekcyjna procedura nie pomoże, jak zarodek słaby...
    To wszystko jest takie skomplikowane, tyle różnych zmiennych, że się dziwię, że ktokolwiek zachodzi w ciążę.
    Albo faktycznie jest pełno cb, o których kobiety nawet nie wiedzą, bo nie badają bety co chwilę tak jak my...
    Tylko przy drugiej procedurze miałam raz świeży transfer i podanego 3 dniowca. Każdy inny transfer był transferem gdzie podawano mi mrożony zarodek i przy każdym oprócz obecnego zarodek był klasy 4AA a teraz 3AA . Także wszystkie były zarodkami najwyższej klasy. Teraz pozostał nam ten "najgorszy" 5AB z 7 doby, który w całym procesie hodowli wystartował wzorowo a w 5 dobie przystopował bo osiągnął tam stadium wczesnego blastocyty. Ruszył z kopyta właśnie w 7 dobie gdzie zaczął się "wylęgać" i tak też go zamrozili. Za każdym razem prosiłam o przebieg hodowli na papierze aby mieć jakiekolwiek informacje o jej przebiegu. Dlatego tak szkoda mi tych ostatnich dwóch transferów. Bo inna sytuacja byłaby gdyby cokolwiek ruszyło a tak to nawet nie wiem czy sam proces podania zarodka był dobry dla mnie. Jak beta rusza wiem, że zarodek był podany poprawnie i na innym etapie coś się sknociło a tu mogę tylko wierzyć na słowo. Przy poprzednim transferze mieli ponoć ograniczone pole widzenia, ale teraz nic o tym nie wspominali.

• PoskromionaZłośnica Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Tylko przy drugiej procedurze miałam raz świeży transfer i podanego 3 dniowca. Każdy inny transfer był transferem gdzie podawano mi mrożony zarodek i przy każdym oprócz obecnego zarodek był klasy 4AA a teraz 3AA . Także wszystkie były zarodkami najwyższej klasy. Teraz pozostał nam ten "najgorszy" 5AB z 7 doby, który w całym procesie hodowli wystartował wzorowo a w 5 dobie przystopował bo osiągnął tam stadium wczesnego blastocyty. Ruszył z kopyta właśnie w 7 dobie gdzie zaczął się "wylęgać" i tak też go zamrozili. Za każdym razem prosiłam o przebieg hodowli na papierze aby mieć jakiekolwiek informacje o jej przebiegu. Dlatego tak szkoda mi tych ostatnich dwóch transferów. Bo inna sytuacja byłaby gdyby cokolwiek ruszyło a tak to nawet nie wiem czy sam proces podania zarodka był dobry dla mnie. Jak beta rusza wiem, że zarodek był podany poprawnie i na innym etapie coś się sknociło a tu mogę tylko wierzyć na słowo. Przy poprzednim transferze mieli ponoć ograniczone pole widzenia, ale teraz nic o tym nie wspominali.
    Rozumiem. Widzę, że jesteś na forum bardzo długo, więc nie powiem ci nic, czego już nie wiesz i tak.
    Ale jeszcze jest szansa, żeby ten transfer udał się??? Czasami człowiek ma złe przeczucia, ale przeczucia nie kształtują rzeczywistości.

2021 transfer 2 x 3dniowców
    2022 zdrowy synek

Powrót do gry
    II.2024 FET 6dniowca -> poronienie zatrzymane w 8 tyg.
    VIII.2024 FET 6dniowca - beta 0
    02.12.24 FET 3-dniowca
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PoskromionaZłośnica wrote:
    Rozumiem. Widzę, że jesteś na forum bardzo długo, więc nie powiem ci nic, czego już nie wiesz i tak.
    Ale jeszcze jest szansa, żeby ten transfer udał się??? Czasami człowiek ma złe przeczucia, ale przeczucia nie kształtują rzeczywistości.
    Zakładając, że opóźnił proces o 1 dzień bo w dniu transferu miał jeszcze grubą otoczkę to szansa jest, ale niewielka. Jutrzejsza beta rozwieje wątpliwości. Jak coś ruszyło to jutro powinnam mieć na to dowód na papierze. 7dpt to już ostatni gwizdek by coś drgnęło w sprawie bety. Jak będzie 0 to na cud nie liczę. Miałam już piękne rosnące bety i zatrzymanie akcji serca. Miałam też przypadek, że przy becie 18657 21dpt na usg był widoczny tylko pęcherzyk i wielki krwiak obok a na usg w 31dpt przy becie 98764 już był widoczny piękny zarodek z pięknie bijącym serduszkiem. Nadzieja umiera ostatnia, ale niewiadomo jak dlugo łudzić się nie będę. Po prostu za jakiś czas wstanę z kolan, otrzepię się, poprawię koronę i będę działać dalej 😉

BangBang, _mm__ lubią tę wiadomość

• sylstaa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Dziewczyny.. nawet nie jestem w stanie opisać ostatniego tygodnia.
    Dosłownie na 2h przed pogrzebem teścia dostałam informację, że mamy 2 blastki.
    Jutro mam podgląd endo - ale wątpię, że dojdzie do transferu bo mam taki turbo stres.. cykl sztuczny zaczął się przed całą sytuacją :(
    Valletta przykro mi, że spotkało Was to w takim czasie gdy walczycie o swoje maleństwo😞 Napiszę Ci to samo co Woczekiwaniu, nie myśleliście żeby odłożyć transfer na kolejny miesiąc?

Starania od 04.2022

Chapter 1, AMH 0.8:
    Jajowody drożne, ale kręte
    Kariotypy, histeroskopia✅
    Morfologia 2%
    2 x IUI (06-07.23)
    IMSI (11.23) 3 zarodki, po EMBRACE zdrowy 4AB
    Transfer 01.24 ❄️4AB, 10dpt beta <0.2

Chapter 2, AMH 0.6:
    IMSI (02.24) 3 zarodki, po EMBRACE zdrowe 3AA, 4AA, 4AB
    W międzyczasie dalsza diagnostyka:
    KIR AA (mąż HLA C1C2)
    PAI-1 + czynnik V R2 heterozygota
    cross match 33%, allo 26% + podwyższone CD56
    rezonans w kierunku endometriozy, CD138, ANA✅
    6 x szczepienia pulowane
    Transfer 11.24 ❄️3AA + prograf, encorton, acard, fraxiparine, intralipid, accofil, utm, beta <0.2
    Powtórka badań 12.24: allo 0%, cross match 44%, zmiana immunologa
    Transfer 02.25 ❄️4AA + equoral, encorton, prograf, acard, neoparin, intralipid, accofil, spasmolina, utm, 8dpt beta 2.1, 10dpt beta 0.7
    Transfer 03.25 ❄️4AB + encorton, prograf, acard, neoparin, intralipid, accofil, spasmolina, utm, 8dpt beta <0.2

Chapter 3, AMH 0.42
    biopsja, cross match, cytokiny, IMK⏳
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woczekiwaniu wrote:
    Tak bardzo Ci współczuję. 😥 Wiem, że każdemu z nas bardzo zależy na czasie i na tym, aby jak najszybciej być w upragnionej ciąży, ale może w tej sytuacji warto odpuścić jeden cykl, pozwolić sobie na żałobę po teściu, spróbować wyciszyć emocje i jak będziecie gotowi podejść do transferu. To co przeszliście wiele Was kosztowało. Czas po transferze też jest emocjonalnie wyczerpujący, biorąc pod uwagę, że może się wszystko wydarzyć, ale oczywiście decyzja należy do Was.
    Jestem podobnego zdania. Hormony stresu niekorzystnie wpływają na hormony, które są nam niezbędne do utrzymania ewentualnej ciąży. Np taki kortyzol to odwieczny wróg progesteronu. Warto o tym poczytać. Ja również przesunęła bym transfer o jeden cykl, ale ten obecny w drugiej fazie wspomoglabym progesteronem i tak. Nie raz po sobie widziałam, że niski progesteron w drugiej fazie cyklu wcześniejszego rozwala mi cały kolejny cykl. Wiadomo, że na sztucznym wszystko można wyregulować mechanicznie, ale już naturalny cykl to loteria zależna od nas samych i naszego zdrowia fizycznego oraz psychicznego.

• Clausix Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie siódemki już wytestowane? Ja się wciąż dygam i biję z myślami czy jutro robić sikańca 7dpt czy czekać grzecznie na betę 9dpt :P

krakowiankq, Sisi30 lubią tę wiadomość

33 lata, starania od 10.2019
    03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
    02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
    07.04.2025 - FET 5.1.1 ❄️
    7dpt beta 53,5 prog 11,15
    9dpt beta 118,8

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • Czarna Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam do jutra na betę :)

Clausix, krakowiankq, Sisi30 lubią tę wiadomość

• Czarna Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanko a mianowicie brałyście coś innego niż nospa ? A mianowicie strasznie mnie głowa boli beta dopiero jutro i nie wiem czy coś mogę wziąć :( doradźcie coś ?

krakowiankq lubi tę wiadomość

• Clausix Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna wrote:
    Dziewczyny mam pytanko a mianowicie brałyście coś innego niż nospa ? A mianowicie strasznie mnie głowa boli beta dopiero jutro i nie wiem czy coś mogę wziąć :( doradźcie coś ?

W ciąży pierwszy wybór to paracetamol, więc myślę, że i teraz będzie bezpieczny na ból głowy ;)

Czarna lubi tę wiadomość

02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
    9dpt beta 118,8

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • Czarna Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    W ciąży pierwszy wybór to paracetamol, więc myślę, że i teraz będzie bezpieczny na ból głowy ;)

W poprzedniej ciąży na ból brzucha brałam pyralginę ale wydaje mi się ciut za mocna a poza tym wtedy byłam dalej w ciąży. A teraz póki co nie wiem jak jest . Dzięki bardzo

• krakowiankq Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    Wszystkie siódemki już wytestowane? Ja się wciąż dygam i biję z myślami czy jutro robić sikańca 7dpt czy czekać grzecznie na betę 9dpt :P

Zrób jak czujesz:)
    Ja jestem team beta, nie testy:P
    Przy pierwszym transferze zrobiłam test 7dpt i biel mnie zdołowała. Trudno byłoby mi robić teraz te wszystkie zastrzyki z myślą, że pewnie nic z tego.

Czarna lubi tę wiadomość

👱‍♀️88' 👱81'
    03.2024 IVF: p.krótki 14/10🥚-> 5 zap.-> 3 (3d.) -> 0️⃣❄
    08.2024 IVF: p.długi 16/10🥚-> 6 zap.-> 5 (3d.) -> 4️⃣❄
    10.2024 FET I 5.1.1 beta 0 ❌
    11.2024 FET II 4.1.1 beta 0 ❌
    12.2024 histeroskopia + biopsja
    01-02.2025 badania, immunolog
    10.03.2025 FET III 3.1.1 beta 0 ❌
    (Accofil, Smoflipid, Encorton, Neoparin, Hydroxychloroquine) + AH, EG
    07.04.2025 FET IV 4.2.3 (leki j.w.) beta 0 ❌

usunięta przegroda macicy
    AMH 2,1
    KIR Bx 2DS2✔ 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1 ➖
    ♀️ C2, ♂️ C1/C2
    NK 18%, cd4/cd8 3,3 ✖
    ferrytyna 14 (01.25)✖ -> Feroplex 28 (03.25), 41 (04.25) ✅
    prolaktyna ✖ ->Dostinex ✅
    kariotypy ✅ Parento Optimum choroby recesywne ✅
    pasożyty ✅ histeroskopia✅
    krzywa cukrowa i insulinowa✅ tarczyca✅
    wit.D3, B12, B9 ✅ homocysteina ✅
    cytokiny ✅ białko C i S ✅
    V Leiden ✅ Protrombina II ✅
    PAI-1- (4G/5G) - hetero ✖
    MTHFR c.665C>T - hetero✖
    V R2 c.3980A>G - hetero✖
    biopsja endo: cd138✅ cd56✖
  • Lili@ Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna wrote:

Chyba coś się dzieje skoro boli głowa;). Powodzenia;).

• Katarzynkowata Znajoma

Wysłany: 13 kwietnia, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie odnośnie badań z diagnostyki infekcyjnej (HBS, HCV, HIV, WR, Toxo, CMV). Jestem po udanym transferze i lekarz z kliniki chce ode mnie tych wyników na kolejną wizytę w 39 dpt. Dodam, że przed transferem miałam świeżo zrobione, a było to pod koniec stycznia. Czy to normalne, że muszę je już powtarzać?

Ja: '86, Hashimoto, mutacja MTHFR
    On: '83, przeciętne nasienie
    Starania od 2010 r.
    2015 3 nieudane inseminacje
    2016 I IVF Niemcz- 1 zarodek 2-dniowy, ciąża biochemiczna
    2017 zmiana kliniki na Invimed Wrocław, II IVF 2 zarodki 3-dniowe, brak ciąży
    2018 lipiec Invicta Wrocław - nieudana stymulacja, klinika porażka...
    2018 listopad powrót do Invimed Wrocław, III IVF, PICSI, 3 blastocysty, podane 2, 1 zamrożona, ciąża bliźniacza ❤️❤️(chłopiec i dziewczynka)
    2022 - operacja- usunięcie gruczolaka przytarczycy
    2025 marzec - powrót po mrozaka 4bb, test ciążowy 6dpt pozytywny
    7dpt beta 73 ❤️, progesteron 27,8
    9dpt beta 173, progesteron 24,1
    11dpt beta 415, progesteron 20
  • Wilga27 Koleżanka

Wysłany: 13 kwietnia, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:

Ja jutro test a beta w środę…

krakowiankq, Czarna , Clausix lubią tę wiadomość

🌞🌿

Starania naturalne od 2021.
    W klinice od IX.2023

4 nieudane transfery
    5 transfer 7.04
    8dpt 158
  • Czarna Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzynkowata wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie odnośnie badań z diagnostyki infekcyjnej (HBS, HCV, HIV, WR, Toxo, CMV). Jestem po udanym transferze i lekarz z kliniki chce ode mnie tych wyników na kolejną wizytę w 39 dpt. Dodam, że przed transferem miałam świeżo zrobione, a było to pod koniec stycznia. Czy to normalne, że muszę je już powtarzać?

W ciąży zawsze wymagają mimo że już miałaś robione to będą chcieli żebyś miała aktualne w ciąży tylko ja później robiłam ale to może coś się zmieniło

Katarzynkowata lubi tę wiadomość

• Morelka7634 Znajoma

Wysłany: 13 kwietnia, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik_ wrote:
    Potrzebuję wsparcia..

Od wczoraj odczuwam boke podbrzusza, jajników dość mocne. Lekarka dołożyła mi No spe, magnez.

A jak tam się boję, baaardzo. Beta mi urosła (9 dpt do 90) pierwszy raz w życiu taki wzrost A tutaj takie nieprzyjemności 😏😏 odczuwam to jak chodzę. Dlatego staram się nie robić nic.

Jutro 12dpt będę robic betę chociaż chciałam juz nie robić.

Ktoś coś takie miał i dobrze się skończyło?
    Hejka! Ja dzisiaj jestem 14 dpt i też mam bóle w podbrzuszu, zaczęła mi się tkliwość piersi...
    Czasami mam mocniejsze ukłucia w macicy i często boli jak na okres, jakby się rozciągała. To u niektórych normalne i nie ma się czym stresować. Zadzwoń do kliniki jeśli możesz i powiedz o swoich dolegliwościach, oszczędzaj się, ja się nadal oszczędzam i nawet nie robiłam takich mocnych porządków przedświątecznych... Nie ma co kusić losu.
    Ja na razie mam betę wzrostową także jest ok. Zdrówka i trzymam kciuki za Ciebie ❤️
    A na jutro trzymam kciuki za te co transferuja i betują 🤞🤞🤞

Madzik_, Czarna lubią tę wiadomość

• Clausix Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wilga27 wrote:
    Ja jutro test a beta w środę…

Też miałam taki plan, ale jednak się waham... :P

Wilga27 lubi tę wiadomość

9dpt beta 118,8

• Madzik_ Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morelka7634 wrote:
    Hejka! Ja dzisiaj jestem 14 dpt i też mam bóle w podbrzuszu, zaczęła mi się tkliwość piersi...
    Czasami mam mocniejsze ukłucia w macicy i często boli jak na okres, jakby się rozciągała. To u niektórych normalne i nie ma się czym stresować. Zadzwoń do kliniki jeśli możesz i powiedz o swoich dolegliwościach, oszczędzaj się, ja się nadal oszczędzam i nawet nie robiłam takich mocnych porządków przedświątecznych... Nie ma co kusić losu.
    Ja na razie mam betę wzrostową także jest ok. Zdrówka i trzymam kciuki za Ciebie ❤️
    A na jutro trzymam kciuki za te co transferuja i betują 🤞🤞🤞

Rozmawiałam z koją Lekarka. Kazała mi się jie stresować dołożyła no spe, i jeszcze magnez.

Ja też wyjątkowo nic nie sprzatam przed swietajk. Zrobię to po prostu po.

Miałam robi betę jutro 12 dpt ale nawet nie mam jak dojechać. 13dpt w takim takie się nie opłaca jak mam zrobić dla kliniki 14 dpt.

Kupiłam jedynie testy. Dzisiaj robiąc wyszły grube, tłuste krechy. Więc może beta tez mnie zaskoczy 🥰🥰

Morelka7634 lubi tę wiadomość

👨‍🦱 36l.

👩34l.

W klinice Gyncentrum od Listopada 2020r.
    Podchodzimy do In vitro.

Od 12.07.2021r. tabletki antykoncepcyjne 💊💊💊
    Od 08.08.2021r. zaczynamy stymulacje 💉💉💉
    20.08.2021r. Punkcja 🥚🥚🥚

2 Blastocysty ❄❄

1 Transfer 08.11.2021r. 😭
    2 Transfer 09.05.2022r. 😭

🔸️estrofem,
    🔸️ encorton,
    🔸️ accofil,
    🔸️ intralipid,
    🔸️prolutex,
    🔸️cyclogest
    🍷🍷🍷🍷

Kariotypy OK 🧬🧬🧬

Immunologia, cytokiny, KIRy i te inne ok💥

Druga procedura.
    3 zarodki przebadane ok 🍀🍀🍀
    Transfer 15. 06.23r. Z accofilem🍷
    6dpt beta 18
    8 dpt beta 21,5
    10 dpt beta 24
    14 dpt beta 70
    😭😭😭😭😭

Transfer 27.10.2023r.
    7 dpt beta nie ruszyła 😭
    7 transfer
    02.04 Czechy Eurofertil
    5dpt beta 11 prog 14,20
    6dpt beta 44,70 prog 30
    9dpt beta 89,60 prog 39,28
    12dpt beta 312 peog 17
    14dpt beta 797,30 prog 17
  • Loka88 Debiutantka

Wysłany: 13 kwietnia, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny,

Troche mnie nie było bo po 3 nieudanych transferach (2 poronienia miedzy 6-7 tyg) musiałam sobie poukładać to w głowie.
    Jestem po dodatkowych badaniach zleconych przez lekarza i dostałam od immunologa zalecenia encorton 10mg oraz program 2x2mg.
    Czekam na 🐵 i zaczynamy tę nierówną walkę.
    Trochę poczytałam o tych lekach i zaczęłam sie bać tak wysokich dawek😞
    Czy jest może wśród nad która miała podobne zalecenia i zakończenie było szczęśliwe ?

‹‹ 134 135 136 137 138 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ