X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🍀IVF po nieudanych IUI 🍀
Odpowiedz

🍀IVF po nieudanych IUI 🍀

Oceń ten wątek:
  • Alicee2024 Autorytet

Wysłany: 31 maja, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neila ja histero robiłam w szpitalu na NFZ, więc odgórnie umawiałam się na 3 dni leżenia tam bez względu na to, co wyjdzie podczas zabiegu😳
    Od lekarki dostałam też od początku zastrzyki Flaxiparine (pokazałam jej tylko moje wyniki trombofilii). Dwa już zrobiła mi pielęgniarka w szpitalu. Kolejne 10 będę musiała robić w domu. Mój pierwszy kontakt z heparyną i powiem Wam, że teraz rozumiem te wpisy że te zastrzyki są mocno nieprzyjemne 🫣

Paula ale piękny wynik! Niedługo zabierzesz kropeczka do domu ❤️

Mq a wracasz do pracy od poniedziałku czy zostajesz jeszcze na zwolnieniu? Bądź dla siebie czuła 🫂 ogromny cios poleciał w Waszą stronę. Jednak wierzę, że wyjdziecie z tej sytuacji jeszcze silniejsi. Na pewno potrzebujecie czasu. I z jednej strony szkoda, że dalsza diagnostyka będzie musiała poczekać. Ale z drugiej strony, to może być czas, który poświęcisz wyłącznie dla siebie. Bez myśleniu o staraniach. Taki oddech czasami jest bardzo potrzebny. Tule mocno. Cały czas o Tobie myślę. Mojemu mężowi też zrobiło się przykro jak mu powiedziałam co się stało 🥺

Kama89wroc, Karolove, Mq1991, Pauuulaa, neila6, Nessie lubią tę wiadomość

♀️30 l. ---> AMH 5,11
    - 5.24 - udrożnienie jajowodu
    - kir Bx (-2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1), HLA-C C1/C2
    - PAI-1, MTHFR - hetero
    ♂️ 34 l.
    - 4. 24 - embolizacja ŻPN
    - obniżone parametry nasienia

- kariotypy - ok
    Cross-match (luty) 36,3% ❌

10.2024 - 11.2024 -2x IUI ❌
    --> zmiana kliniki<-- 28.12.24 wizyta kwalif. IVF
    10.01.2025 - Start stymulacji -150mj. Ovaleap, 0,25mg. Cetrotide, Gonapeptyl
    23.01 - Punkcja- 6 zapl. komorek - 5 ❄️
    18.02 - I transfer (accofil, encorton, accard, prolutex, estrofem, besins, cyclogest) 💔
    20.03 - II transfer (leki jw.)
    28.03 beta 18,1 - 31.03 beta 3,6 CB💔
    23.04 III transfer (leki jw. + euthyrox) 💔

maj - dalsza diagnostyka, histero + biopsja
    czerwiec - wizyta dr. J ⏳
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 31 maja, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicia widzę że niedługo masz podgląd, więc pewnie niedługo też już transfer :)

Alice dostałaś heparynę juz po histeroskopii? Tak, ja wracam już od poniedziałku do pracy. Fizycznie dam radę, więc stwierdziłam że i dla mojej psychiki to będzie lepsze.w ogóle zobaczyłam na wypisie że szpitala że mam obniżone APTT i już wyczytałam że to może mieć związek z trombofilią... Więc na pewno zrobię te badania, bo i tak muszę za tydzień zbadać betę... Dziękuję za takie wsparcie ❤️ a Ty już się dobrze czujesz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja, 21:50

Kama89wroc, Nessie lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -12.2023 - 03.2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -10.2024 - 12.2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34
    Cross-match 30,2%
    -25.01 start stymulacji (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.04 transfer FET (leki jak wyżej)❌️
    -08.05 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 29.05 💔
    Zostały ❄️❄️
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 31 maja, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alice ale pamiętasz jak się zastanawiałyśmy czy to nie wina naszej kliniki - przynajmniej taki jest plus że raczej nie i w ogole lezala ze mną dziewczyna też po poronieniu po IVF i mówiła mi, że w domu już ma jednego dzieciaczka z OVUM 🥹

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

_________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34
    Cross-match 30,2%
    -08.03 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 29.05 💔
    Zostały ❄️❄️
  • Alicee2024 Autorytet

Wysłany: 31 maja, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq pierwszy zastrzyk dostałam już w czwartek wieczorem. Przepisała mi go lekarka, która przyjmowała mnie na oddział.
    A nie robiłaś pakietu trombofilii wcześniej? W sumie teraz do transferu dostałaś neoparin. On jest przeciwzakrzepowy więc w razie mutacji powinien na nią podziałać. Czy coś jeszcze można dodatkowo zlecić?
    Co do pójścia do pracy, to doskonale rozumiem, że wolisz do niej pójść. Zawsze to na trochę można odciągnąć myśli 🫂
    Moja koleżanka też ma dzieciaczka z Ovum. Udało się komercyjnie, za 1 razem. Teraz wróciła po rodzeństwo bo mieli zamrożone zarodki, 4 transfery i nic 😳 druga koleżanka też w Ovum jest po 4 transferach i też nic. Jeden raz puste jajo płodowe. Obie są mniej obstawione lekami niż my 🫣 jednak obie mają przed transferem robiony screching endometrium.
    Ogólnie na sali leżałam z dziewczyną od naszego doktorka. Też na histero. Ale nie była wgl rozmowna 🫣 a rano na obchodzie poznałam syna doktorka.
    A czuję się już dobrze 😊 dużo pije wody i powoli schodzi. Nie mam tylko zbytnio apetytu i boli mnie nos i czoło po tym zawaleniu o podłogę jak mnie odcięło 🤦🏼‍♀️ Ale daję sobie czas i odpoczywam 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja, 23:10

♀️30 l. ---> AMH 5,11
    - PAI-1, MTHFR - hetero
    ♂️ 34 l.

- kariotypy - ok

18.02 - I transfer (accofil, encorton, accard, prolutex, estrofem, besins, cyclogest) 💔

• neila6 Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca, 00:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq ja dostałam clexane 40 i raczej lekarz wypisał je prewencyjnie bo nie mam żadnych wskazań. Też się zdziwiłam że tak mocno mnie obstawił lekami no ale ufam, że ma to jakiś sens.

Mq1991 lubi tę wiadomość

🙎‍♀️37 lat
    Amh 4,8
    Niedoczynność tarczycy
    🧔‍41 lat
    Obniżone parametry nasienia
    Kariotypy ✅

03.2024 - 1 IUI ❌
    04.2024 - 2 IUI ❌
    05.2024 - 3 IUI ❌

Histeroskopia i cd138 - stan zapalny —> wyleczony ✅

Styczeń 2025 kwalifikacja do programu in vitro

Start stymulacji 17.02 💉 Menopur 150 + luteina
    28.02 punkcja ➡️ 24 kumulusy 🥚➡️12 komórek
    Mamy 7 zarodków
    ❄️❄️❄️❄️ BL.5.1.1
    ❄️❄️ BL.5.2.2
    ❄️ BL.5.1.2
    Przygotowania do transferu —-> estrofem, vizarsin, acard —-> estrofem, luteina, cyclogest, ovitrelle, clexane
    03.06 transfer
  • MagdaLena88 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq i Alice robiłyście cross match ale gdzie dokładnie? Chyba najlepiej w Alabie albo Diagnostyce? Tylko w Diagnostyce mi pokazuje, że muszę się umówić w punkcie pobrań, a w Alabie w ogóle nie mogę w punkt, gdzie robią to badanie 🫣 najchętniej bym zrobiła w Diagnostyce, ale to można w każdym zrobić tylko po umówieniu się?
    Jak sobie policzyłam jakie koszty nas czekają w sierpniu, to nieco zbladłam. Jednak ta mezoterapia jajników to nie była taka droga opcja 🫣😁

Ona 37 lat-wszystko ok, AMH-0,9
    On 39 lat-wszystko ok
    Niepłodność idiopatyczna. Kariotypy prawidłowe
    10-12. 24' 3×IUI ❌️
    03.01.25. Kwalifikacja do In Vitro✅️
    27.01.25. Start stymulacji. Gonapeptyl Daily i Rekovelle
    05.02. Punkcja-6🥚 mamy 1 zarodek 4.1.1
    10.02.I. Transfer🐣 beta 5dpt 2,1💔 9dpt 0,3💔
    25.03. 25' start 2 stymulacji-Gonapeptyl Daily i Rekovelle
    02.04. Punkcja 6🥚 mamy jeden waleczny zarodek
    22.05. II. Transfer🐣 beta 6dpt 0,9💔
    Czerwiec i lipiec-diagnostyka i suplementacja
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alice wlasnie nie robiłam wcześniej tego badania. Ja tak sobie rozkminiam teraz wszystko, próbuje wytlumaczyc i myślę że może właśnie zadziałał ten Neoparin, bo pierwszy raz była implantacja. A może po prostu to nie był ten zarodek (bo niby też lekarz w szpitalu mi mówił że 20% ciąż na takim etapie się roni i to normalne). Czytałam też że niektórzy lekarze przepisują go już przed transferem, żeby przygotować organizm... Ale to takie moje gdybanie na razie, mam nadzieję że badania i wizyta u dr J. Mi trochę wyjaśnią. Mąż mnie pociesza, że pierwszy raz doszliśmy do tego etapu i że to może dobry znak że w ogóle była implantacja.
    A te twoje koleżanki chodzą do innego lekarza? Ciekawe z tym scratchingiem, że mam nie proponowali 🤔 a Ty do kiedy masz zwolnienie?

Neila myślę że na pewno nie zaszkodzi :) u mnie też lekarz nie kazał robić żadnych badań przy początkowych transferach 🤔

Magdalena ja robiłam w Diagnostyce. Nie trzeba było się umawiać ale trzeba zadzwonić i spytać k termin, bo oni to pobierają tylko w konkretne dni tygodnia, w konkretnych godzinach i tylko jednym punkcie w Lublinie się dało. Te badania immunologiczne są strasznie drogie 🫣 trzeba się przygotować na kilka tysięcy jak chce się ogarnąć cały komplet 🫣

W ogóle mój mąż to jest wściekły na to podejście. On twierdzi, że powinniśmy te wszystkie badania mieć zlecone na samym początku, żeby wiedzieć jeśli coś jest nie tak, a nie testować na żywo, czy coś wyjdzie czy nie. I po kilku zmarnowanych próbach dopiero działać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca, 08:21

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

_________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34
    Cross-match 30,2%
    Zostały ❄️❄️
  • Karolove Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dorzucę od siebie gdyby któraś miała możliwość- ja robiłam w prawdzie kilka badań immuno ale wszystkie udało mi się w luxmed. Z tym, że byłam u immunologa w Luxmedzie i były to początkowe badania: ANA, antykoagulant toczniowy, immunoglobulin etc. Potem dalsze badania przy pozytywnym ANA 1 też w pakiecie. Pakiet podstawowy na trombofilię robiłam w Diagnostyce w mojej regularnej placówce i po prostu poszłam na badanie bez dzwonienia. Być może w innych miastach jest inaczej, w Krakowie udało się bez kombinowania.

Mq- rozumiem frustrację...u nas w klinice też lekarz od razu powiedział, że on nie uznaje immuno i te początkowe badania robiłam na własną rękę..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca, 09:43

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna
    👱 30l 👩🏻 37l Wszystko ok 🍀

AMH (2024) 4.51
    07.24 udrożniony jajowód metodą sHSG 💚
    11/12.24 2x stymulacja Lamette i IUI ❌️
    12.24 zmiana kliniki ➡️ IVF kwalifikacja ✅️
    15.1.25 rozpoczęcie stymulacji do IVF:
    2-10 dc Ovaleap 150 j.m. 7-10 dc Orgalutran 0.25mg
    25.01.25 punkcja 🏥 10 🥚 ➡️ 7🪺 ➡️ 3 x 511, 1 x 432
    30.01.25 transfer ET (duphaston, cyclogest) 💔
    5.03.25 II transfer FET (cyclogest)❄️
    15.03.25 10dpt betaHCG 171.91 😳
    17.03.25 12dpt betaHCG 598.09 😳 prog 47.86
    22.03.25 17dpt betaHCG 6772.60 🙈
    26.03.25 21dpt wizyta w klinice, jest maleńkie ❤️🥹
    9.04.25 35dpt wizyta w klinice, 🫛 1.4 cm 🥹
    06.05.25 11t4d 🫛 5.24cm 🥹
    14.05.25 prenatalne, niskie ryzyka 🥹
    ❄️❄️ na zimowisku 🥹

preg.png
  • MagdaLena88 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove ja patrzyłam czy jest coś w moim pakiecie z PZU ale niestety jakieś 10 % rabatu, plus nie mogę iść z marszu muszę mieć skierowanie od immunologa, a nie ma go w pakiecie, więc jak zapłacę za wizytę u ich immuno to te 10% rabatu to zadba atrakcja😁 kiry zamówię z test DNA, Crossa nie można u nich zrobić, tylko stacjonarnie na Śląsku. A pakiet na trombofilię to z marszu wszędzie można zrobić. Ale Cross match nie da się niestety zrobić z marszu, trzeba się umawiać. No cóż, zadzwonię jutro do laboratorium.

On 39 lat-wszystko ok
    10-12. 24' 3×IUI ❌️
  • Alicee2024 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm.. z tą diagnostyką to jest temat rzeka. Z jednej strony warto, ale z drugiej strony jeżeli nie ma „dużych” problemów to wystarczy trafić dobry zarodek i zaskoczy. Nie uważam żeby badania za kilka tysięcy było warto zlecać po pierwszym nieudanym transferze, zwłaszcza jeżeli podaje się nieprzebadane zarodki. Jednak lekarze powinni mówić więcej na temat dodatkowych badań, dając też rozwiązania i wybór pacjentom, w która strona chcą iść. A nie transferować maszynowo licząc że się uda. Rozumiem że immuno to temat dla ginekologów śliski, ale np badania genetyczne jak kir, trombofilia czy badania ginekologiczne jak histero czy biopsja to podstawa żeby mieć obraz organizmu. Jeżeli nie wychodzą starania, to w jakimś elemencie układanki ten problem występuje. W moim przypadku nawet jeżeli na immuno miałam dobrą obstawę do transferu, to jednak miałam też polipy w macicy i prawdopodobieństwo stanu zapalnego (wskazuje do wynik panelu limfocytarnego i cytokiny - chyba) co z góry zmniejsza szanse na powodzenie. I najprościej w życiu - szkoda zarodków. Chociaż i tak nie mam pewności czy były one zdrowe.

Magdalena tak jak pisze Mq w mojej mieścinie w alabie nie robią badania cross match, musiałam jechać do Lublina do Diagnostyki i to w określonym dniu i przedziale godzinowym, bo krew do badania musi być maksymalnie szybko dana do laboratorium. Wiec kwestia ułożenia logistyki danego punktu. Trzeba dzwonić i się dowiadywać 😊 a jakie badania planujesz zrobić w sierpniu? Może pisałaś ale mi umknęło 😳

Mq nie brałam wgl zwolnienia. Piątek i sobotę miałam wolne zaplanowane w pracy. W czwartek wziąłam UZ i jutro normalnie idę do pracy. Nie mam krwawienia ani nie boli mnie brzuch, więc nie potrzebowałam l4 😊
    Twój mąż ma rację w tym co mówi. W tym całym nieszczęściu, jesteście mimo wszystko krok dalej. Doszło do implantacji i teraz pytanie, czy zarodek i tak był słaby, czy może trzeba bardziej wspomóc organizm. Tak czy inaczej warto pochylić się nad tematem.
    Jedna koleżanka jest u dr Skorupskiej. Ona nie dawała jej np accofilu, mimo braków w kirach ale dawała encorton 5mg, acard i heparynę. Po 4 nieudanych transferach pokierowała ją do immuno. Koleżanka zdecydowała się na dalsza diagnostykę w kierunku adenomiozy i wizytę u dr Malinowskiego (ma całą listę badań po wizycie).
    A koleżanka z dzieciaczkiem na pokładzie jest u dr Tkaczuk - Wlach która wgl nie chce zlecić histero z biopsja twierdzac, ze skoro raz się udało, to trzeba liczyć znowu na TEN zarodek. Ale koleżanka na własną rękę zapisała się do dr Jarosz i zrobiła wszelkie badanie zalecane do niej. Jest świeżo po konsultacji i doktorka wykluczyła u niej problem immuno zalecając biopsję. Wiec teraz znowu wraca do kliniki z prośbą o skierowanie na histero lub chociaż zapisze się na biopsję. W obu przypadkach czeka je czekanie 😁

Karolove, chyba do Mq chciałaś napisać 😜

Ale się rozpisałam.
    Pięknej niedzieli dziewczyny 🌹❤️ na Lubelszczyźnie cudowna, słoneczna pogoda. Z okazji Dnia Dziecka, zróbcie dla siebie dzisiaj coś miłego 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca, 09:31

MagdaLena88, Paprykaa, Nessie lubią tę wiadomość

♀️30 l. ---> AMH 5,11
    - PAI-1, MTHFR - hetero
    ♂️ 34 l.

- kariotypy - ok

• Alicee2024 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaLena88 wrote:
    Karolove ja patrzyłam czy jest coś w moim pakiecie z PZU ale niestety jakieś 10 % rabatu, plus nie mogę iść z marszu muszę mieć skierowanie od immunologa, a nie ma go w pakiecie, więc jak zapłacę za wizytę u ich immuno to te 10% rabatu to zadba atrakcja😁 kiry zamówię z test DNA, Crossa nie można u nich zrobić, tylko stacjonarnie na Śląsku. A pakiet na trombofilię to z marszu wszędzie można zrobić. Ale Cross match nie da się niestety zrobić z marszu, trzeba się umawiać. No cóż, zadzwonię jutro do laboratorium.

Jeżeli mogę cokolwiek podpowiedzieć, to spróbuj szukać promocji. Zwłaszcza, że masz czas na wykonanie badań. Ja np na stronie testDNA trafiłam majówkowa promke -17%. Na samym pakiecie trombofilii dużo nie oszczędziłam, ale gdybym robiła więcej badań tam (kir, hlac, panel limfocytarny) to zaoszczędzona sumka byłaby duża 😊 np też dzwoniąc na infolinię Diagnostyki dostałam od pracownika 10% rabatu (wysłał mi koszyk badań na maila) na badanie białka C i S i panelu limfocytarnego) a jak zrobiłam te badanie z jego polecenia, to dostałam voucher 20% na kolejne badanie w tym punkcie 😜 warto pokombinować bo przy takiej kasie wydawanej na badania, każda zaoszczędzona sumka cieszy 😊

Tak samo w alabie często są promki na badania.
    Żeby z nich skorzystać zrobiłam w jednym tygodniu cytokiny w alabie, a dwa dni później byłam w Diagnostyce na drugim pobieraniu ale dzięki temu zaoszczędziłam ponad 300 zł 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca, 09:39

MagdaLena88 lubi tę wiadomość

♀️30 l. ---> AMH 5,11
    - PAI-1, MTHFR - hetero
    ♂️ 34 l.

- kariotypy - ok

• Karolove Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Alice, do Mq 😉 pisałam jednym okiem po przebudzeniu 🙈
    Alice, koleżanka, u której wyszedł stan zapalny w macicy miała podwyższone żelazo i ona długi czas na mocnych antybiotykach była ale wszystko teraz w normie ☺️
    I z tymi promkami warto polować. U nas się udało kariotypy tak wyhaczyć 😉

Dobrego dnia dla Was wszystkich! Ja u rodziców w górach I też piękna pogoda oby jak najdłużej 😍

Mq1991, Kama89wroc, MagdaLena88, Alicee2024, Nowa2024, Paprykaa, Nessie, kicia_kocia lubią tę wiadomość

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna

AMH (2024) 4.51
    ❄️❄️ na zimowisku 🥹

preg.png
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alice co do tych badań przed IVF, to racja. Jeżeli nie ma dużych wskazan. Ale ja tak sobie myślę że przy 5 latach starań, stymulacji cykli pomimo własnch owulacji, IUI, droznych jajowodach, prawidłowych hormonach, braku stanu zapalnego endometrium i dobrym nasieniu liczenie tylko na to, że to nie ten zarodek jest słabe. Z jednej strony nie chciałam się wychylać przed lekarza, a z drugiej trochę jestem zła że tego nie zrobilam i zawiedziona, że nie miałam tego zleconego :( nie twierdzę, że każdy powinien mieć, ale też nie jestem zwolennikiem takiego podejścia statecznego, ze robimy coś dalej po kilku zmarnowanych zarodkach. Teoretycznie dobrą obstawę immuno mieliśmy ale trochę na ślepo...
    No nic, mamy i tak o tyle szczęścia że jeszcze mamy dwa zarodki. A jeśli się nie uda to teoretycznie dodatkowe 3 podejścia. Nie wiem czy będziemy mieli siłę tyle walczyć, ale teoretycznie możliwość mamy.

Magdalena tak, szukaj promki, my tak zrobiliśmy w Alabie. Chociaż z Alabem to bym trochę uważała, bo spóźniają się z badaniami. Więc jeżeli zależy Ci na czasie, to lepiej zrob w innym labie. My wyniki kariotypow powinniśmy już mieć, a nie ma 🤷🏼‍♀️

MagdaLena88 lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

_________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34
    Cross-match 30,2%
    Zostały ❄️❄️
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove u mnie niby w pakiecie medicover też są badania, tylko dostać się do immunologa jest mega trudno. Może jakos spróbuję... Dobrze ze Ty zaufałaś swojej intuicji ❤️

Karolove lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

_________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34
    Cross-match 30,2%
    Zostały ❄️❄️
  • MagdaLena88 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam zaskoczona bo przeskanowałam w Alabie całą Gdynię i nie trafiłam na żaden punkt z cross mathchem🤣 także jutro zadzwonię do diagnostyki.
    W sierpniu będziemy robić receptywność endometrium I immunoreceptywność. Mam nadzieję że to się da zrobić za jednym zabiegiem, bo to jednak pobranie próbek, nie wiem czy bez znieczulenia dam radę.
    Gdzieś usłyszałam, że w diagnostyce niepłodności stosuje się teorię piramidy. Czyli nie trzeba od razu robić wszystkich badań, po prostu im dalej w las, odpadają osoby, które nie miały większych problemów i zostają ci problemami. I jednak największy odsetek nie wymaga badań genetycznych i immuno. Wystarczy im 1 procedura i bach, ciąża. A potem idziemy w górę i mamy coraz więcej badań i coraz więcej problemów. I generalnie ze względu na koszty i obciążenia pacjentów nie ma sensu zaczynać od szczytu piramidy, jak problemy dotyczą nie wiem 1% pacjentów. Ale tez czytałam, że nie ma czegoś takiego jak niepłodność idiopatyczna jest tylko niezdiagnozowana.
    Ale też na grupie na FB czytam,że są osoby po 10 transferach, które nawet kariotypow nie mają zbadanych. Ba, nawet podstaw jak tarczyca. No i jakby widzę tam trend w różnych klinikach ,że są bardzo ostrożni z diagnostyką jakąkolwiek. I teraz ciekawostka dlaczego ? Bo ludzie piszą skargi na kliniki ,że lekarz polecił zbadać immunologię czy kariotypu, albo zalecił jakiś zabieg, i ludzie są oburzeni,że to nie jest bezpłatne. Bo przepis mówi,że lekarz jak zleci procedury niezbędne do in vitro powinny być za darmo. Ale MZ nie traktuje immuno jako elementu diagnostycznego i nie płaci za to. A ludzie zrobią te badania i oczekują zwrotu pieniędzy od kliniki. Pewnie stąd lekarz nie chce nic powiedzieć, zróbcie te badania bo potem klinika ma problemy.

On 39 lat-wszystko ok
    10-12. 24' 3×IUI ❌️
  • Alicee2024 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolove a to ciekawe z tym żelazem. Ja ponownie zbadałam żelazo i ferrytyna jakiś miesiąc temu, ok 3 miesiące po poprzednim badaniu i akurat mi wyniki trochę się pogorszyły. Jednak składałam to na dużą ilość krwi pobieranej do badań plus obwitsze okresy 🫣
    Oby ta pogoda w górach dopisała, bo wstępnie zaplanowałam sobie z mężem kroki urlop od czwartku i planujemy się wyżyć na szlakach przez 3,4 dni 😊

Mq fakt, obstawa leków jest nam zalecana w ciemno, chociaż częściowo trafiona. Wcześniej też o tym pisałam że uważam, że lekarz powinien poszerzyć diagnostykę po drugim nieudanym transferze, żeby chociaż niektóre badanie zlecić wcześniej. Nie mówię że wszystko na raz. A tak zalecenia są, że po 3 nieudanej próbie dopiero można działać dalej.
    Odnośnie tej piramidy o której pisała Magdalena to trochę teraz bardziej rozumiem podejście ginekologów jeżeli chodzi o dodatkowe badania. Ludzie są różni. Wiadomo, że chciałoby się wszystko diagnozować na NFZ skoro jesteśmy w programie, natomiast i tak ludzie powinni doceniać to, że mamy refundację. Uczciwe byłoby podejście lekarzy, którzy tłumaczyliby że warto rozważyć takie i takie badanie, które wykracza poza refundację, ale które mogłoby zdiagnozować problem i być krokiem do powodzenia. Niech pacjent będzie świadomy, że transfer za transferem to nie rozwiązanie, że trzeba dać też coś od siebie. Bo ileż można wytrzymywać nieudanych prób.. warto też w tym wszystkim myśleć racjonalnie. Jeżeli tyle czasu się nie udaje to coś jest na rzeczy 🥺
    Także Mq doskonale rozumiem tą frustrację i poczucie zmarnowania czasu i zarodków zamiast porządnie, wcześniej się diagnozować. Mam teraz takie same poczucie straty. Ale teraz jesteśmy mądrzejsze. Może ktoś zza krzaka czyta nasz wątek i rozważa podejście bez diagnozy do dalszych transferów i chociaż dzięki naszym porażkom, podejmie właściwą decyzję 😁

Mq1991, Karolove, MagdaLena88, Nessie, kicia_kocia lubią tę wiadomość

♀️30 l. ---> AMH 5,11
    - PAI-1, MTHFR - hetero
    ♂️ 34 l.

- kariotypy - ok

• Paprykaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!
    Dzisiaj mam więcej info.
    Pobrali 15 oocytów, 13 było dojrzałych, zapłodniło się 12 i jedną jeszcze obserwują.
    W czwartek kolejne info ile z tego będzie zarodków 🥹
    Normalnie tak się wzruszyłam 🥹🥹🥹🥹🥹

neila6, Mq1991, Daga121222, Karolove, Nowa2024, MagdaLena88, Agnesss88, Staraczka99, Alicee2024, Pauuulaa, Kama89wroc, Nessie, kicia_kocia, Ola8999 lubią tę wiadomość

Starania od 01.2024
    🙋🏻‍♀️ 30 l
    Wszystko ok 😎

🙋🏻‍♂️ 30 l
    Wszystko ok poza dfi 31%
    Poprawa dfi po 6 miesiącach! 19% ☺️

02.24 7 tc 💔
    08.24 cb 💔

12.24- IUI odwołana ❌
    31.01.25 sonoHSG ✅
    06.02 Ovitrelle
    07.02 IUI 21.02- bhcg 21, 23.02 bhcg 6, 24.02 beta 4, cb 💔
    09.03 Ovitrelle
    10.03 IUI ❌ pęcherzyk nie pękł ❌
    31.03 IUI- 14.04.25 beta ujemna, koniec przygody z IUI ❌

30.04 wizyta kwalifikacyjna do IVF 🚀
    8.05 kwalifikacja do IVF ✅
    18.05 stymulacja 🪄
    27.05 18 🥚
    31.05 punkcja 💉
    Pobrano 15 🥚—> 13 dojrzałych 🪺—-> 12 zapłodnionych i 1 w obserwacji 🍀🍀🍀
  • Daga121222 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paprykaa wrote:
    Dziewczyny!
    Dzisiaj mam więcej info.
    Pobrali 15 oocytów, 13 było dojrzałych, zapłodniło się 12 i jedną jeszcze obserwują.
    Pięknie 🥹😍

Paprykaa lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30
    🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015
    💍2019
    💒12.08.2022

Starania od: 02.2023
    Leczenie w klinice od: 10.2024

Jajowody drożne ✅
    AMH
    5,20 ✅ 11.2024
    4,70 ✅ 05.2025

Parametry nasienia ✅

01.2025 (aromek+ovitrelle)❌
    26.03 ➡️ IUI ❌ (aromek+ovitrelle)
    18.04 ➡️ II IUI ❌(aromek+ovilrelle+luteina)

28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
    31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
    07.06 ➡️ podgląd pęcherzyków 🤞🏻
  • Karolove Autorytet

Wysłany: 1 czerwca, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paprykaa wrote:
    Dziewczyny!
    Dzisiaj mam więcej info.
    Oh pięknie 😍❤️

Paprykaa lubi tę wiadomość

Starania od 2023
    Niepłodność idiopatyczna

AMH (2024) 4.51
    ❄️❄️ na zimowisku 🥹

preg.png
  • ewelina_30 Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neila6 wrote:
    Mq ja dostałam clexane 40 i raczej lekarz wypisał je prewencyjnie bo nie mam żadnych wskazań. Też się zdziwiłam że tak mocno mnie obstawił lekami no ale ufam, że ma to jakiś sens.

Przepraszam , że wejdę w słowo odnośnie clexany. Po 35 roku życia wzrasta ryzyko zakrzepicy i tutaj bynajmniej tak mówi mój reumatolog / hematolog warto rozważać nawet profilaktycznie bez trombofili właśnie przy procedurze ivf czy ciąży po ivf ze względu na przyjmowane estrogeny właśnie włączenie profilaktyki przeciwzakrzepowej u osób zbliżających się koło 40 roku życia ta profilaktyka powinna być nawet 0,6 .Nie chce wprowadzać zamieszania Wam tutaj ale to też może być poprostu Twój wiek tym wskazaniem . Ostatecznie wszystko zależy od danego lekarza.

Mq1991, neila6, Alicee2024 lubią tę wiadomość

1ivf 16 pobranych 10 ( gonapeptyl ,puregon )zapłodnionych 1 zarodek
    Transfer 5.1.1 bhcg 0,6
    2ivf 12 pobranych 9 zapłodnionych
    5❄️
    Dodatnie ANA RO, LA kapilaroskopia , zespół Sjögrena. Od 10 lat objaw Raynauda ( naprzemiennie Amlopin ,Lacipil ,Agapurin SR ,viagra )
    Plaquenil 400 mg - 3 miesiące
    Plaquenil 200mg ,acard ,clexana ,medargin (zamiast amlopin) ,sztuczne łzy.
    12.05 .2025 transfer ❄️
    16.05.2025 4dpt bhcg 14 progesteron 35
    19.05.2025 7dpt bhcg 50
    22 .05.2025 10dpt bhcg 173 kolejna bhcg 625
    30.05.2025 pęcherzyk ciążowy plus żółtkowy
‹‹ 270 271 272 273 274 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ