X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Jak sobie poradzic psychicznie z nieplodnoscia?:(
Odpowiedz

Jak sobie poradzic psychicznie z nieplodnoscia?:(

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    llallka wrote:
    Ale widzę, że Ty jesteś dopiero co po inseminacji :) Głowa do góry- może za tydzień to wszystko nie będzie już Twoim problemem :)

Dzięki za rady: ustaliliśmy z mężem że w piątek rzuca! <jupi>
    zorientuję się w kwestii AMH

Co do IUI faktycznie jest promyk nadzieji, że nie będzie już to problemem, ale wolę to wypierać z wiadomych względów (
    w końcu to wątek poświęcony radzeniu sobie psychicznie z niepłodnością)- dla mnie mnie lepiej kiedy wypieram myślenie o tym że się uda- wtedy mniej boli kiedy przyjdzie @

A Wy jak sobie radzicie? Dla mnie nie sama @ jest najgorsza ale 2-3 dni przed- niepewność i niecierpliwość

llallka lubi tę wiadomość

bv5tg9v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jest już smutno, kiedy zaczynam odczuwać objawy zbliżającej się @. Wiem, że czasem w szczęśliwych cyklach też tak jest, ale mi się wydaje, że ten mój szczęśliwy będzie zupełnie inny. W dniu kiedy @ się zjawia oczywiście płaczę i jest mi źle. Ciężko jest mi wtedy zebrać myśli. Trwa to parę dni. Dobrym sposobem na radzenie sobie wtedy jest tak, jak tu już koleżanka napisała mieć jakiś plan B na wypadek, gdy @ jednak się zjawi. Ja zaczynam to właśnie stosować i rzeczywiście jest nieco łatwiej. Nie można też stale myśleć o ciąży, bo człowiek się wykończy. Warto poszukać hobby lub czegoś, co nas odciągnie. Ja cieszę się, że pracuję, bo wtedy też nie myślę o tym wszystkim. Ogólnie jest ciężko, ale zawsze pociesz mnie widok suwaczków dziewczyn tu na forum, które po długich staraniach są w ciąży i to jest ta nadzieja, która mnie napędza, że ja też w końcu się doczekam.

• Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś

Moim hobby jest bieganie- ale mam obawę biegać żeby wysiłek nie był zbyt intensywny.
    Poza tym nie mogę całymi dniami tylko biec:)
    Pomaga też natłok zadań do wykonania.

bv5tg9v.png
  • silesia Debiutantka

Wysłany: 5 marca 2024, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radzenie sobie psychicznie z niepłodnością może być trudne, ale istnieją strategie, które mogą pomóc. Ważne jest, aby nie tłumić swoich uczuć i otwarcie rozmawiać z partnerem, bliskimi osobami lub specjalistami o swoich emocjach i obawach. Można skorzystać z grup wsparcia dla osób zmagających się z niepłodnością, aby dzielić się doświadczeniami i otrzymywać wsparcie od osób przeżywających podobne sytuacje. Warto prowadzić zdrowy styl życia, regularnie uprawiać sport, stosować techniki relaksacyjne i dbać o swoje emocje poprzez np. medytację czy jogę. Znalezienie pozytywnych aspektów w życiu pomaga zmniejszyć stres związany z niepłodnością. Skoncentrowanie się na rzeczach, które sprawiają radość i spełnienie. Warto również skorzystać z pomocy psychologa lub terapeuty specjalizującego się w obszarze niepłodności, aby uzyskać wsparcie emocjonalne i narzędzia radzenia sobie z trudnościami psychicznymi. Pomocy można poszukać na stronie https://psychologuj.pl/
    Ważne jest również, aby rozmawiać z partnerem o swoich uczuciach i planach dotyczących leczenia. Wspólna komunikacja może wzmacniać związek i pomagać w radzeniu sobie z trudnościami.

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ