X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Jak sobie poradzic psychicznie z nieplodnoscia?:(
Odpowiedz

Jak sobie poradzic psychicznie z nieplodnoscia?:(

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    llallka wrote:
    Ale widzę, że Ty jesteś dopiero co po inseminacji :) Głowa do góry- może za tydzień to wszystko nie będzie już Twoim problemem :)

Dzięki za rady: ustaliliśmy z mężem że w piątek rzuca! <jupi>
    zorientuję się w kwestii AMH

Co do IUI faktycznie jest promyk nadzieji, że nie będzie już to problemem, ale wolę to wypierać z wiadomych względów (
    w końcu to wątek poświęcony radzeniu sobie psychicznie z niepłodnością)- dla mnie mnie lepiej kiedy wypieram myślenie o tym że się uda- wtedy mniej boli kiedy przyjdzie @

A Wy jak sobie radzicie? Dla mnie nie sama @ jest najgorsza ale 2-3 dni przed- niepewność i niecierpliwość

llallka lubi tę wiadomość

bv5tg9v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jest już smutno, kiedy zaczynam odczuwać objawy zbliżającej się @. Wiem, że czasem w szczęśliwych cyklach też tak jest, ale mi się wydaje, że ten mój szczęśliwy będzie zupełnie inny. W dniu kiedy @ się zjawia oczywiście płaczę i jest mi źle. Ciężko jest mi wtedy zebrać myśli. Trwa to parę dni. Dobrym sposobem na radzenie sobie wtedy jest tak, jak tu już koleżanka napisała mieć jakiś plan B na wypadek, gdy @ jednak się zjawi. Ja zaczynam to właśnie stosować i rzeczywiście jest nieco łatwiej. Nie można też stale myśleć o ciąży, bo człowiek się wykończy. Warto poszukać hobby lub czegoś, co nas odciągnie. Ja cieszę się, że pracuję, bo wtedy też nie myślę o tym wszystkim. Ogólnie jest ciężko, ale zawsze pociesz mnie widok suwaczków dziewczyn tu na forum, które po długich staraniach są w ciąży i to jest ta nadzieja, która mnie napędza, że ja też w końcu się doczekam.

• Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 7 września 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś

Moim hobby jest bieganie- ale mam obawę biegać żeby wysiłek nie był zbyt intensywny.
    Poza tym nie mogę całymi dniami tylko biec:)
    Pomaga też natłok zadań do wykonania.

bv5tg9v.png
  • silesia Debiutantka

Wysłany: 5 marca, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radzenie sobie psychicznie z niepłodnością może być trudne, ale istnieją strategie, które mogą pomóc. Ważne jest, aby nie tłumić swoich uczuć i otwarcie rozmawiać z partnerem, bliskimi osobami lub specjalistami o swoich emocjach i obawach. Można skorzystać z grup wsparcia dla osób zmagających się z niepłodnością, aby dzielić się doświadczeniami i otrzymywać wsparcie od osób przeżywających podobne sytuacje. Warto prowadzić zdrowy styl życia, regularnie uprawiać sport, stosować techniki relaksacyjne i dbać o swoje emocje poprzez np. medytację czy jogę. Znalezienie pozytywnych aspektów w życiu pomaga zmniejszyć stres związany z niepłodnością. Skoncentrowanie się na rzeczach, które sprawiają radość i spełnienie. Warto również skorzystać z pomocy psychologa lub terapeuty specjalizującego się w obszarze niepłodności, aby uzyskać wsparcie emocjonalne i narzędzia radzenia sobie z trudnościami psychicznymi. Pomocy można poszukać na stronie https://psychologuj.pl/
    Ważne jest również, aby rozmawiać z partnerem o swoich uczuciach i planach dotyczących leczenia. Wspólna komunikacja może wzmacniać związek i pomagać w radzeniu sobie z trudnościami.

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ