Jak sobie poradzic psychicznie z nieplodnoscia?:(
-
WIADOMOŚĆ
-
llallka wrote:Ale widzę, że Ty jesteś dopiero co po inseminacji Głowa do góry- może za tydzień to wszystko nie będzie już Twoim problemem
Dzięki za rady: ustaliliśmy z mężem że w piątek rzuca! <jupi>
zorientuję się w kwestii AMH
Co do IUI faktycznie jest promyk nadzieji, że nie będzie już to problemem, ale wolę to wypierać z wiadomych względów (
w końcu to wątek poświęcony radzeniu sobie psychicznie z niepłodnością)- dla mnie mnie lepiej kiedy wypieram myślenie o tym że się uda- wtedy mniej boli kiedy przyjdzie @
A Wy jak sobie radzicie? Dla mnie nie sama @ jest najgorsza ale 2-3 dni przed- niepewność i niecierpliwość
llallka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMi jest już smutno, kiedy zaczynam odczuwać objawy zbliżającej się @. Wiem, że czasem w szczęśliwych cyklach też tak jest, ale mi się wydaje, że ten mój szczęśliwy będzie zupełnie inny. W dniu kiedy @ się zjawia oczywiście płaczę i jest mi źle. Ciężko jest mi wtedy zebrać myśli. Trwa to parę dni. Dobrym sposobem na radzenie sobie wtedy jest tak, jak tu już koleżanka napisała mieć jakiś plan B na wypadek, gdy @ jednak się zjawi. Ja zaczynam to właśnie stosować i rzeczywiście jest nieco łatwiej. Nie można też stale myśleć o ciąży, bo człowiek się wykończy. Warto poszukać hobby lub czegoś, co nas odciągnie. Ja cieszę się, że pracuję, bo wtedy też nie myślę o tym wszystkim. Ogólnie jest ciężko, ale zawsze pociesz mnie widok suwaczków dziewczyn tu na forum, które po długich staraniach są w ciąży i to jest ta nadzieja, która mnie napędza, że ja też w końcu się doczekam.
-
Radzenie sobie psychicznie z niepłodnością może być trudne, ale istnieją strategie, które mogą pomóc. Ważne jest, aby nie tłumić swoich uczuć i otwarcie rozmawiać z partnerem, bliskimi osobami lub specjalistami o swoich emocjach i obawach. Można skorzystać z grup wsparcia dla osób zmagających się z niepłodnością, aby dzielić się doświadczeniami i otrzymywać wsparcie od osób przeżywających podobne sytuacje. Warto prowadzić zdrowy styl życia, regularnie uprawiać sport, stosować techniki relaksacyjne i dbać o swoje emocje poprzez np. medytację czy jogę. Znalezienie pozytywnych aspektów w życiu pomaga zmniejszyć stres związany z niepłodnością. Skoncentrowanie się na rzeczach, które sprawiają radość i spełnienie. Warto również skorzystać z pomocy psychologa lub terapeuty specjalizującego się w obszarze niepłodności, aby uzyskać wsparcie emocjonalne i narzędzia radzenia sobie z trudnościami psychicznymi. Pomocy można poszukać na stronie https://psychologuj.pl/
Ważne jest również, aby rozmawiać z partnerem o swoich uczuciach i planach dotyczących leczenia. Wspólna komunikacja może wzmacniać związek i pomagać w radzeniu sobie z trudnościami. -