LICZNE ZROSTY :(
-
WIADOMOŚĆ
-
macduska wrote:Jesli masz, tak jak piszesz zrosty na zewnątrz macicy to raczej laparoskopię i histeroskopię. Sama histero da obraz tylko i wyłącznie samego wnętrza macicy.
Dokładnie to miałam napisać. Miałam i jedno i drugie w swojej karierze staraczki. W histeroskopii sprawdza czy nie ma polipow/miesniakow/wad budowy i ewentualnie obejrzą wyłącznie ujścia jajowodow. Nic więcej nie będzie widać. Zrostow w miednicy przy histeroskopii się nie widzi, bo to badanie z wejściem przez pochwe a nie przez brzuch.macduska, Bella93, karolina01231 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnatolka wrote:Dokładnie to miałam napisać. Miałam i jedno i drugie w swojej karierze staraczki. W histeroskopii sprawdza czy nie ma polipow/miesniakow/wad budowy i ewentualnie obejrzą wyłącznie ujścia jajowodow. Nic więcej nie będzie widać. Zrostow w miednicy przy histeroskopii się nie widzi, bo to badanie z wejściem przez pochwe a nie przez brzuch.
Proponowałabym przed zabiegiem jeszcze zrobienie HSG, będzie wiadomo co "w trawie" piszczy.
Ja w swojej karierze staraczki miałam 4 HSG, I 3 laparohisteroskopie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 20:33
karolina01231 lubi tę wiadomość
-
macduska wrote:Proponowałabym przed zabiegiem jeszcze zrobienie HSG, będzie wiadomo co "w trawie" piszczy.
Ja w swojej karierze staraczki miałam 4 HSG, I 3 laparohisteroskopie.
W czasie laparoskopii/histero-laparoskopii sprawdzają drozność od razu. Trzeba to tylko ustalić z lekarzem. -
nick nieaktualnyAnatolka wrote:W czasie laparoskopii/histero-laparoskopii sprawdzają drozność od razu. Trzeba to tylko ustalić z lekarzem.
Wiem, chodzi mi o to, że w przypadku wykrycia obszernych zrostów w środku macicy trudno je usunąć podczas histeroskopii diagnostycznej. Potrzebne są inne narzędzia, zespół trochę inaczej się przygotowuje, inaczej wygląda potem rekonwalescencja i terapia.
Dobrze wiedzieć przed zabiegiem czy zrosty w macicy są czy też nie.
Po co robić następny zabieg jak można to załatwić od razu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 20:47
karolina01231 lubi tę wiadomość
-
Kurcze teraz to już sama nie wiem co robić. Dzięki, że mi pomagacie dziewczyny. Trudno znaleźć dobrego lekarza. Dostałam namiary na takiego co przyjmuje prywatnie a kieruje do szpitala na zabiegi w którym pracuje na NFZ dlatego do niego się zapisałam (wizyta 29 luty). Zobaczę co mi powie na temat zrostów, może sam od razu skieruje na laparoskopię byłoby super.
-
nick nieaktualnykarolina01231 wrote:Kurcze teraz to już sama nie wiem co robić. Dzięki, że mi pomagacie dziewczyny. Trudno znaleźć dobrego lekarza. Dostałam namiary na takiego co przyjmuje prywatnie a kieruje do szpitala na zabiegi w którym pracuje na NFZ dlatego do niego się zapisałam (wizyta 29 luty). Zobaczę co mi powie na temat zrostów, może sam od razu skieruje na laparoskopię byłoby super.
-
nick nieaktualny
-