malejacy progesteron
-
SunSun wrote:Hm no ale i tak jest za niski niż normy lab. i podobno raczej wzrasta po ovu...?????? Juz nic nierozumiem.
Poza tym w 9 dc mialam pecherzych a w 14 dc juz go nie było ale RACZEJ nie było ovu( były święta i stąd ta przerwą w monitoringu)
Jesli bys miala owulacje to progesteron powinien byc wysoki w 20dniu cyklu..No chyba ze owu sie przesunela i byla pozniej......Jesli cykl byl bezowulacuyjny a to podejrzewam ,to progesteron mogl byc az tak niski,.,..Nieprawda jest ze progesteron po ovu maleje..On wlasnie wzrasta i to nie jednokrotnie wyzej niz normy!!!..Zeby spr czy cialko zolte w fazie lutealnej jest wydolne powinno sie zbadac progesteron okolo7, 8 dzien po domniemanej owulacji,..Wtedy jego poziom jest najwyzszy...Jednak trzeba brac pod uwage ze progesteron jest wyrzucany w naszym org pulsacyjnie i jego jednorazowy pomiar tez nie jest adekwatny...Pasowaloby zrobic kilka badan jego poziomu..Ale jesli twoj poziom byl ponizej norm to niestety w tym cyklu nie mialas owulacji wiec nie wytw sie dostateczna ilosc progesteronu
PozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 10:01
SunSun lubi tę wiadomość
-
mandragora wrote:Każda tak ma! Progesteron w pierwszej fazie cyklu jest niski i maleje przed @.pewnie między badaniami miałaś ovu i był skok.
Nie nie kazda tak ma na szcescie bo bysmy w ogole dzieci nie mialy
Wwiekszosci przypadkow kazda ma wysoki progesteron po owulacji..No chyba ze wystepuje u niej niedomoga progesteronowa ...
Jedyne z czym moge sie z toba zgodzic to spadek poziomu progesteronu przed @ ale nigdy po owulacji...A 20dzien cyklu to raczej nie jest dzien przed @SunSun lubi tę wiadomość
-
kapturnica wrote:Nie nie kazda tak ma na szcescie bo bysmy w ogole dzieci nie mialy
Wwiekszosci przypadkow kazda ma wysoki progesteron po owulacji..No chyba ze wystepuje u niej niedomoga progesteronowa ...
Jedyne z czym moge sie z toba zgodzic to spadek poziomu progesteronu przed @ ale nigdy po owulacji...A 20dzien cyklu to raczej nie jest dzien przed @
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 19:46
-
SunSun wrote:No na monitoringu w 15 dc nie było juz pęcherzyka i gino stwierdziła ze endo 4,2 mm wykazuje ze owu nie było.Więc ten maly progesteron wyjaśnia mój problem z dostaniem @,braku owu i pewnie tez jest winowajaca braku ciąży..
-
kapturnica wrote:Nie nie kazda tak ma na szcescie bo bysmy w ogole dzieci nie mialy
Jedyne z czym moge sie z toba zgodzic to spadek poziomu progesteronu przed @ ale nigdy po owulacji...A 20dzien cyklu to raczej nie jest dzien przed @ -
mandragora wrote:a czy ja napsałam że po owu spada? napisałam, że pierwsza faza to niski progesteron i że przed @ spada. Z tym sie chyba zgodzisz? i chyba zgodzisz się tez z tym że i 5 dc i 20 nie jest momentem odpowiednim na badanie progesteronu, zwłaszcza bez wiedzy kiedy ewentualne owu wystąpiło?...
Nie unos sie tak bo nie masz powodu ..
Przeczytaj dokladnie co napisalam a potem tocz piane...
Napisalam ,ze z jednym z czym sie z toba zgadzam to to ze progesteron maleje przed @ wiec o co sie tak spinasz???
Po drugie podala poziom z 20dnia cyklu wiec teoretycznie jesli owulacje mialaby kolo13dnia to badanie zrobila w jak najodpowiedniejszym momencie cyklu, wiec niby dlaczego 20dzien cyklu to zly moment na jego zrobienie???...
cytuje
Poza tym w 9 dc mialam pecherzych a w 14 dc juz go nie było ,,,,,
Wiec dlaczego ten 20dzien niby nie mogl byc odpowiednim dniem do zrobienia progesteronu??Teoretycznie mogla byc juz wlasnie 7 , 8dni po owulacji???
Napisalas dziewczynie , ze kazda tak ma ale co kazda tak ma??w 20dniu cyklu tak niski progesteron??Bo nie widze zeby pytala o czas przed miesiaczka ale wlasnie o 20dzien cyklu....
Moze troszeczke wiecej takiego wewnetrznego spokoju ....Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 20:45
SunSun lubi tę wiadomość
-
Jestesmy tu chyba nie po to zeby sie szarpac ale zeby starac sie pomoc w rozwiazywaniu problemow Skoro ktos pyta to raczej chcialby uzyskac w miare sensowne i rzeczowe odpowiedzi a nie zostawac wprowadzany w blad...
SuSun moja wypowiedz nie miala na celu robienia zamieszania ale pomocy w interpretacji wynikow..
Mysle , ze po rozmowie z lekarzem znajdziecie jakis sposob na wspomozenie owulacji...
Pozdrawiam serdecznievanessa lubi tę wiadomość
-
I kto tu toczy piane? Reasumując w pierwszym poście nie było nic o 13 dc więc przyznasz chyba że jeśli owu byłoby baaardzo wczesne np 8- 9 dc to 20 dc byłaby juz za późną na badanie progesteronu, a przy np. 12 dniowej Fl lub krótszej zbliżałoby się już do @ i progesteron mógłby być już niski nieprawdaż?... Możemy tak gdybać do rana. Ale po co?...powodzenia dziewczyny.
-
mandragora wrote:I kto tu toczy piane? Reasumując w pierwszym poście nie było nic o 13 dc więc przyznasz chyba że jeśli owu byłoby baaardzo wczesne np 8- 9 dc to 20 dc byłaby juz za późną na badanie progesteronu, a przy np. 12 dniowej Fl lub krótszej zbliżałoby się już do @ i progesteron mógłby być już niski nieprawdaż?... Możemy tak gdybać do rana. Ale po co?...powodzenia dziewczyny.
byla w 9dniu i 14 u gina na usg wiec jak mogla miec owulacje w 8, 9 dniu ???Skoro ginekolog wyznaczyla jej optymalny dzien badania na 20tego to musiala to stwierdzic po wielkosci pecherzyka , ktory w 9dniu cyklu rzadko kiedy jest na tyle dojrzaly by peknac juz w 10tym , no chyba ze bylaby stymulowana clo.Ale skoro gin kazal zrobic w 20dniu to pecherzyk byl jeszcze napewno maly....... ...Wiec zadna sila nie mogla sie zblizac do @ juz w 20dniu cyklu..A z tego co widze jej cykl trwa nadal wiec jaka miesiaczka???...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 21:14
-
mandragora wrote:Kapturnica ja po pierwszym poście tych info nie miałam! Rany weź wyluzuj i się tak nie spinaj!to tylko progesteron! a ona to sobie powinna poczytać o całym cyklu a nie szukać info zdawkowych na forum.
kapturnica lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jak sądzicie, jeśli przypuszczalnie bo na 100% nie wiem czy owulkę miałam 1 czy 2 maja zrobię badanie progesteronu i wyjdzie ze to był 6 dzien to moze lepiej poczekac dzien dłuzej nawet jesli okaże sie ze było badanie 8 czy 9 dnia, myślicie ze bedzie lepiej 8 lub 9 czy juz za późno? czy lepiej jest jak bedzie to 6 dzien p owul.?
-
slash wrote:Dziewczyny jak sądzicie, jeśli przypuszczalnie bo na 100% nie wiem czy owulkę miałam 1 czy 2 maja zrobię badanie progesteronu i wyjdzie ze to był 6 dzien to moze lepiej poczekac dzien dłuzej nawet jesli okaże sie ze było badanie 8 czy 9 dnia, myślicie ze bedzie lepiej 8 lub 9 czy juz za późno? czy lepiej jest jak bedzie to 6 dzien p owul.?
-