X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną malejacy progesteron
Odpowiedz

malejacy progesteron

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki,
    w 5dc - 1,12 ng/ml
    w 20 dc - 0,899 ng/ml
    A normy: faza folikularna: 0,2-1,5
    faza owulacyjna:0,8-3,0
    faza lutealna:1,7-27,0
    Po menopauzie 0,1-0,8
    Czemu maleje? Ktoras miała podobnie?

ex2btv738sn49jef.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda tak ma! Progesteron w pierwszej fazie cyklu jest niski i maleje przed @.pewnie między badaniami miałaś ovu i był skok.

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm no ale i tak jest za niski niż normy lab. i podobno raczej wzrasta po ovu...?????? Juz nic nierozumiem.
    Poza tym w 9 dc mialam pecherzych a w 14 dc juz go nie było ale RACZEJ nie było ovu( były święta i stąd ta przerwą w monitoringu)

ex2btv738sn49jef.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunSun wrote:
    Hm no ale i tak jest za niski niż normy lab. i podobno raczej wzrasta po ovu...?????? Juz nic nierozumiem.
    Poza tym w 9 dc mialam pecherzych a w 14 dc juz go nie było ale RACZEJ nie było ovu( były święta i stąd ta przerwą w monitoringu)

Jesli bys miala owulacje to progesteron powinien byc wysoki w 20dniu cyklu..No chyba ze owu sie przesunela i byla pozniej......Jesli cykl byl bezowulacuyjny a to podejrzewam ,to progesteron mogl byc az tak niski,.,..Nieprawda jest ze progesteron po ovu maleje..On wlasnie wzrasta i to nie jednokrotnie wyzej niz normy!!!..Zeby spr czy cialko zolte w fazie lutealnej jest wydolne powinno sie zbadac progesteron okolo7, 8 dzien po domniemanej owulacji,..Wtedy jego poziom jest najwyzszy...Jednak trzeba brac pod uwage ze progesteron jest wyrzucany w naszym org pulsacyjnie i jego jednorazowy pomiar tez nie jest adekwatny...Pasowaloby zrobic kilka badan jego poziomu..Ale jesli twoj poziom byl ponizej norm to niestety w tym cyklu nie mialas owulacji wiec nie wytw sie dostateczna ilosc progesteronu
    Pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 10:01

SunSun lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    Każda tak ma! Progesteron w pierwszej fazie cyklu jest niski i maleje przed @.pewnie między badaniami miałaś ovu i był skok.

Nie nie kazda tak ma na szcescie bo bysmy w ogole dzieci nie mialy ;)
    Wwiekszosci przypadkow kazda ma wysoki progesteron po owulacji..No chyba ze wystepuje u niej niedomoga progesteronowa ...
    Jedyne z czym moge sie z toba zgodzic to spadek poziomu progesteronu przed @ ale nigdy po owulacji...A 20dzien cyklu to raczej nie jest dzien przed @ ;)

SunSun lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Wwiekszosci przypadkow kazda ma wysoki progesteron po owulacji..No chyba ze wystepuje u niej niedomoga progesteronowa ...
    Jedyne z czym moge sie z toba zgodzic to spadek poziomu progesteronu przed @ ale nigdy po owulacji...A 20dzien cyklu to raczej nie jest dzien przed @ ;)
    No na monitoringu w 15 dc nie było juz pęcherzyka i gino stwierdziła ze endo 4,2 mm wykazuje ze owu nie było.Więc ten maly progesteron wyjaśnia mój problem z dostaniem @,braku owu i pewnie tez jest winowajaca braku ciąży..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 19:46

ex2btv738sn49jef.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SunSun wrote:
    No na monitoringu w 15 dc nie było juz pęcherzyka i gino stwierdziła ze endo 4,2 mm wykazuje ze owu nie było.Więc ten maly progesteron wyjaśnia mój problem z dostaniem @,braku owu i pewnie tez jest winowajaca braku ciąży..
    Poprostu doszlo do tzw zapadania sie pecherzyka i jego wchlaniania..Dodatkowo scienczone endo tez wykazuje ze nie bylo owu bo poowulacji endometrium robi sie tzw trojlinijne...A jak brak owu to brak szans na ciaze niestety...Moze pomysl o stymulacji , np .a clo???

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    a czy ja napsałam że po owu spada? napisałam, że pierwsza faza to niski progesteron i że przed @ spada. Z tym sie chyba zgodzisz? i chyba zgodzisz się tez z tym że i 5 dc i 20 nie jest momentem odpowiednim na badanie progesteronu, zwłaszcza bez wiedzy kiedy ewentualne owu wystąpiło?...

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    a czy ja napsałam że po owu spada? napisałam, że pierwsza faza to niski progesteron i że przed @ spada. Z tym sie chyba zgodzisz? i chyba zgodzisz się tez z tym że i 5 dc i 20 nie jest momentem odpowiednim na badanie progesteronu, zwłaszcza bez wiedzy kiedy ewentualne owu wystąpiło?...

Nie unos sie tak bo nie masz powodu ..
    Przeczytaj dokladnie co napisalam a potem tocz piane...
    Napisalam ,ze z jednym z czym sie z toba zgadzam to to ze progesteron maleje przed @ wiec o co sie tak spinasz???
    Po drugie podala poziom z 20dnia cyklu wiec teoretycznie jesli owulacje mialaby kolo13dnia to badanie zrobila w jak najodpowiedniejszym momencie cyklu, wiec niby dlaczego 20dzien cyklu to zly moment na jego zrobienie???...
    cytuje
    Poza tym w 9 dc mialam pecherzych a w 14 dc juz go nie było ,,,,,

Wiec dlaczego ten 20dzien niby nie mogl byc odpowiednim dniem do zrobienia progesteronu??Teoretycznie mogla byc juz wlasnie 7 , 8dni po owulacji???
    Napisalas dziewczynie , ze kazda tak ma ale co kazda tak ma??w 20dniu cyklu tak niski progesteron??Bo nie widze zeby pytala o czas przed miesiaczka ale wlasnie o 20dzien cyklu....

Moze troszeczke wiecej takiego wewnetrznego spokoju ....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 20:45

SunSun lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • SunSun Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    20 dc na badanie progesteronu wyznaczyła mi gino i dokładnie tak jak Kapturnica pisze,chodziło mi o spadek progesteronu po ovu a nie przed @ której nie dostaje.

kapturnica lubi tę wiadomość

ex2btv738sn49jef.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestesmy tu chyba nie po to zeby sie szarpac ale zeby starac sie pomoc w rozwiazywaniu problemow Skoro ktos pyta to raczej chcialby uzyskac w miare sensowne i rzeczowe odpowiedzi a nie zostawac wprowadzany w blad...
    SuSun moja wypowiedz nie miala na celu robienia zamieszania ale pomocy w interpretacji wynikow..
    Mysle , ze po rozmowie z lekarzem znajdziecie jakis sposob na wspomozenie owulacji...
    Pozdrawiam serdecznie

vanessa lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I kto tu toczy piane? ;) Reasumując w pierwszym poście nie było nic o 13 dc więc przyznasz chyba że jeśli owu byłoby baaardzo wczesne np 8- 9 dc to 20 dc byłaby juz za późną na badanie progesteronu, a przy np. 12 dniowej Fl lub krótszej zbliżałoby się już do @ i progesteron mógłby być już niski nieprawdaż?... Możemy tak gdybać do rana. Ale po co?...powodzenia dziewczyny.

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    I kto tu toczy piane? ;) Reasumując w pierwszym poście nie było nic o 13 dc więc przyznasz chyba że jeśli owu byłoby baaardzo wczesne np 8- 9 dc to 20 dc byłaby juz za późną na badanie progesteronu, a przy np. 12 dniowej Fl lub krótszej zbliżałoby się już do @ i progesteron mógłby być już niski nieprawdaż?... Możemy tak gdybać do rana. Ale po co?...powodzenia dziewczyny.
    przeczytaj ze zrozumieniem dokladnie jej wypowiedz
    byla w 9dniu i 14 u gina na usg wiec jak mogla miec owulacje w 8, 9 dniu ???Skoro ginekolog wyznaczyla jej optymalny dzien badania na 20tego to musiala to stwierdzic po wielkosci pecherzyka , ktory w 9dniu cyklu rzadko kiedy jest na tyle dojrzaly by peknac juz w 10tym , no chyba ze bylaby stymulowana clo.Ale skoro gin kazal zrobic w 20dniu to pecherzyk byl jeszcze napewno maly....... ...Wiec zadna sila nie mogla sie zblizac do @ juz w 20dniu cyklu..A z tego co widze jej cykl trwa nadal wiec jaka miesiaczka???...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2014, 21:14

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapturnica ja po pierwszym poście tych info nie miałam! Rany weź wyluzuj i się tak nie spinaj!to tylko progesteron! a ona to sobie powinna poczytać o całym cyklu a nie szukać info zdawkowych na forum.

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I kto sie spial ???heheheh
    no comment

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica spokoju życzę, cierpliwości i zrozumienia dla innych ;) pozdrawiam.

• SunSun Autorytet

Wysłany: 1 maja 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mandragora wrote:
    Kapturnica ja po pierwszym poście tych info nie miałam! Rany weź wyluzuj i się tak nie spinaj!to tylko progesteron! a ona to sobie powinna poczytać o całym cyklu a nie szukać info zdawkowych na forum.
    Przepraszam ale sądziłam ,ze forum jest tez aby podpytac ,poradzić sie ,dopytac pogadać.Chyba wiadomo ze pójdę do lekarza ale nie ty jesteś od oceniania moich pytań! Męczy mnie temat wiele razy dziewczyny mi podpowiedzialy i wykazały wiele wsparcia.Nie chcesz,nie komentuj...

kapturnica lubi tę wiadomość

ex2btv738sn49jef.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak sądzicie, jeśli przypuszczalnie bo na 100% nie wiem czy owulkę miałam 1 czy 2 maja zrobię badanie progesteronu i wyjdzie ze to był 6 dzien to moze lepiej poczekac dzien dłuzej nawet jesli okaże sie ze było badanie 8 czy 9 dnia, myślicie ze bedzie lepiej 8 lub 9 czy juz za późno? czy lepiej jest jak bedzie to 6 dzien p owul.?

klz98u696p33kjce.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    slash wrote:
    Dziewczyny jak sądzicie, jeśli przypuszczalnie bo na 100% nie wiem czy owulkę miałam 1 czy 2 maja zrobię badanie progesteronu i wyjdzie ze to był 6 dzien to moze lepiej poczekac dzien dłuzej nawet jesli okaże sie ze było badanie 8 czy 9 dnia, myślicie ze bedzie lepiej 8 lub 9 czy juz za późno? czy lepiej jest jak bedzie to 6 dzien p owul.?
    badanie robi sie najczesciej 7,8 dzien po owulacji..wiec zrob w 8mym...

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 5 maja 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję

klz98u696p33kjce.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ