Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się z pomocą medyczną › MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2020, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexxandra_aa wrote:
    Ja też wychodzę z założenia że najważniejsze aby Dzidzia była Zdrowa ale przeczucie wewnętrzne od początku mówią mi że chłopak ( wszsytko co kwaśne mi smakuje od początku) Już za kilka tygodni będziemy wiedziały czy doktor Sz dobrze występował
    :)
    A Wy tez tak macie, ze macie smaki na różne rzeczy?

Z piciem wody to U mnie jeszcze o tyle skomplikowana sytuacja że po prostu się niedobrze po niej robi. Ale patrząc na skutki jakie niesie za sobą obniżony płyn owodniowy to próbuje na sile w sobie wymuszać. Już próbowałam dodawać Soków, owoców i mięty i nadal to nie pomaga.

Ja od wczoraj chora. Zawalone gardło i nos. Wiem, ze już kiedyś pisaliście, co można w ciąży stosować. Ale byłby ktoś miły i mi przypomniał? Bo standardowe tabletki do ssania pewnie odpadają?
    Ja co prawda w ciąży nie jestem ale jak dostałam opierdizel od Kru to nauczyłam się pić 🤔 ja chodzę z mniejszą butelką i widzę że mi ubywa szybko i znowu przelewam . Jakoś mi się tak wydaje że więcej pije . Alexxandra u mamy ginekolog słyszałam że jak jest nie dobrze można pić wodę gazowaną to niby zmniejsza mdłości a na przeziębienie polecam takie rozmrożone maliny trochę miodu w to bo kwaśne i gardło powinno przejść .

alexxandra_aa lubi tę wiadomość

• Mikka Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2020, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexxandra_aa wrote:
    Ja też wychodzę z założenia że najważniejsze aby Dzidzia była Zdrowa ale przeczucie wewnętrzne od początku mówią mi że chłopak ( wszsytko co kwaśne mi smakuje od początku) Już za kilka tygodni będziemy wiedziały czy doktor Sz dobrze występował

Z piciem wody to U mnie jeszcze o tyle skomplikowana sytuacja że po prostu się niedobrze po niej robi. Ale patrząc na skutki jakie niesie za sobą obniżony płyn owodniowy to próbuje na sile w sobie wymuszać. Już próbowałam dodawać Soków, owoców i mięty i nadal to nie pomaga.

Ja od wczoraj chora. Zawalone gardło i nos. Wiem, ze już kiedyś pisaliście, co można w ciąży stosować. Ale byłby ktoś miły i mi przypomniał? Bo standardowe tabletki do ssania pewnie odpadają?

Można zarzyc parcetamol:)
    A ma zatkany nosek polecam wodę morską... dopiero w ciąży przekonałam się że naprawdę działa i nie ma nic lepszego jak inhacje.... mnie rozłożyło na początku ciąży A że miałam tyle leków przypisanych to już nie chciałam brać kolejnych i inhalacje uratowały mi życie:) A na gardło miód maliny i syrop , cebuli :)

• Iwa20 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2020, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexxandra_aa wrote:

Ja mam to samo bol gardla taki, ze sliny nie moge przełknąć ja psikam tantum verde , bo domowe sposoby nie dzialaja. Ja ogólnie bardzo malo pije muszę sie jakos zmusic.

• bdziągwa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2020, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga i Imbirek dzięki 😉 trochę mi lepiej będę się oszczędzała tak jak kazał.

Synek wrzesień 2017 👱‍♂️
    4tpt mamy ❤❤
    Maj/Czerwiec 2020 👱‍♀️👱‍♂️
    [link=https://www.suwaczki.com/]p19u9jcgo6pk91ac.png[/link]
  • bdziągwa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2020, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda2017 wrote:
    Jest dobrze 😊
    Ja co badanie to miałam między 3,5 a 3,9.
    Tydzień temu zaczęła się skracać, pierwszy pomiar 2,9 a drugi 3,1. Mój gin mówi, że wynik i tak w normie ale zapobiegawczo od samego początku nakazuje duuuzo leżeć

Dzięki 😀 to oby u mnie też się tak utrzymywało.

Synek wrzesień 2017 👱‍♂️
    4tpt mamy ❤❤
    Maj/Czerwiec 2020 👱‍♀️👱‍♂️
    [link=https://www.suwaczki.com/]p19u9jcgo6pk91ac.png[/link]
  • Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2020, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bdziągwa wrote:
    Dzięki 😀 to oby u mnie też się tak utrzymywało.

Tylko jak tu się oszczędzać przy dziecku 🙄 ja mam cały czas w zaleceniach 'oszczędzający tryb życia' i za każdym razem jak mi to dr mówi się śmieję: 'taaaa jasne' 🤣

A to widzicie, jakoś nie zarejestrowałam, że Sz się pomylił, ale z drugiej strony na te setki par co się przewalają przez jego gabinet to nawet statystycznie jakiś tam błąd jest nieunikniony :) u mnie w każdym razie prawidłowo podał płeć 3 dzieci 😁

bdziągwa lubi tę wiadomość

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • Lumiko Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2020, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy macie odsprzedać plastry systen 50?

Starania naturalne styczeń 2017

Medart - 20.03.2019
    Punkcja 16.12.2019 r. -1 prawidłowy zarodek
    Transfer ❄️ 5.1.1 w dniu 23.10.2020 r.

7 dpt Beta. 46.2
    11 dpt. Beta. 310,60
    14 dpt. Beta. 1.195
    18 dpt. Beta 6.840
    22 dpt. Beta. 22.006
    26 dpt. Beta 53.940

27 dpt 💓 i chłopak

atdcanli6zykm8lv.png
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2020, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lumiko wrote:
    Dziewczyny, czy macie odsprzedać plastry systen 50?
    Ja chyba jeszcze mam, poszukam w apteczce

bv5tg9v.png
  • Lumiko Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza1986 wrote:
    Ja chyba jeszcze mam, poszukam w apteczce

Dziękuję Myszą , ale już znaleźliśmy w Inowrocławiu😉bo potrzebujemy 3 opakowan

Mysza1986 lubi tę wiadomość

Starania naturalne styczeń 2017

Medart - 20.03.2019
    Punkcja 16.12.2019 r. -1 prawidłowy zarodek
    Transfer ❄️ 5.1.1 w dniu 23.10.2020 r.

7 dpt Beta. 46.2
    11 dpt. Beta. 310,60
    14 dpt. Beta. 1.195
    18 dpt. Beta 6.840
    22 dpt. Beta. 22.006
    26 dpt. Beta 53.940

27 dpt 💓 i chłopak

atdcanli6zykm8lv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2020, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo wrote:
    Ja co prawda w ciąży nie jestem ale jak dostałam opierdizel od Kru to nauczyłam się pić 🤔 ja chodzę z mniejszą butelką i widzę że mi ubywa szybko i znowu przelewam . Jakoś mi się tak wydaje że więcej pije . Alexxandra u mamy ginekolog słyszałam że jak jest nie dobrze można pić wodę gazowaną to niby zmniejsza mdłości a na przeziębienie polecam takie rozmrożone maliny trochę miodu w to bo kwaśne i gardło powinno przejść .
    Na mdlosci pomaga ssanie zamrozonych kawalkow ananasa, imbir lub chrupki kukurydziane. Takie sa zalecenia pofczad chwmioterapii gdy sa mdlosci, moze pomoze.

• alexxandra_aa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2020, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny❤️

Zaopatrzyłem się w specyfiki i mam nadaieje, ze będzie lepiej:)
    Miód, maliny, tatum verde i irigasin do płukania nosa. Ale pani w aptece dwa mi jeszcze jakie nowy specyfik do nosa dla
    Kobiet w ciąży. Na bazie soli morskiej, kwasu hiauronowego i olejków eterycznych

A wogole taka ciekawostka. W nocy budzę się ze spierzchnietymi ustami. Nawet czasami są tak Popękane, ze pojawia die krew. Wiec nauczona doświadczeniem ( przed ciąża) kupiłam w aptece maść z witamina A.
    Posmarowałam usta i nos ( po ciągłym dmuchaniu przydałoby się nawilżyć) i coś mnie tchnęło i wpisałam w neta czy mogę w ciąży używać tej maści
    Odpowiedz NIE!
    Wiec szybko pod wodę zmylam wszystko.
    Kolejna mysl- ze muszę przejrzeć składy wszystkich kremów jakie używam, bo całkiem nieświadomie mogę coś używać czego nie powinnam :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2020, 23:17

Starania od lutego 2018r.
    30.05.2018 ocena drożności jajowodów (HyCoSy): P -, L +
    04.07.2018 IUI :(
    02.02.2019 IUI :(
    Punkcja- pobrano 12 komórek, 8 zapłodnionych, 4 zarodki
    23.09.2019 transfer 1 zarodka 5.1.1 :(
    20.10.2019 transfer 1 zarodka 5.1.1
    8dpt beta 97,5
    10 dpt beta 241,5 prog 82
    12 dpt beta 525
    15 dpt beta 1348
    19 dpt beta 8847, prog 178

Wysłany: 11 stycznia 2020, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggy wrote:
    Ja nie zauważyłam u siebie żadnych zachcianek. Bardzo lubię słodycze, ale przed ciążą też tak miałam. Kapustę kiszoną przed ciążą też pochłaniałam samą, więc ciąża nie spowodowała zmian.
    A co do tej wody, to ciekawe ile jej zostaje bo ja mam wrażenie, że ciągle siedzę w toalecie i siusiam😊

A ja w ciąży wręcz przeciwnie - Orawie nie mam ochoty na słodkie. Zjem do południa coś po śniadaniu, a potem mnie na mysl o słodkim odrzuca :(
    Wyjątkiem jest torcik wedlowski- jego mogę jeść :)

8dpt beta 97,5
    12 dpt beta 525
    15 dpt beta 1348
  • Anulas Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexxandra_aa wrote:
    Dzięki dziewczyny❤️

Zaopatrzyłem się w specyfiki i mam nadaieje, ze będzie lepiej:)
    Miód, maliny, tatum verde i irigasin do płukania nosa. Ale pani w aptece dwa mi jeszcze jakie nowy specyfik do nosa dla
    Kobiet w ciąży. Na bazie soli morskiej, kwasu hiauronowego i olejków eterycznych

A wogole taka ciekawostka. W nocy budzę się ze spierzchnietymi ustami. Nawet czasami są tak Popękane, ze pojawia die krew. Wiec nauczona doświadczeniem ( przed ciąża) kupiłam w aptece maść z witamina A.
    Posmarowałam usta i nos ( po ciągłym dmuchaniu przydałoby się nawilżyć) i coś mnie tchnęło i wpisałam w neta czy mogę w ciąży używać tej maści
    Odpowiedz NIE!
    Wiec szybko pod wodę zmylam wszystko.
    Kolejna mysl- ze muszę przejrzeć składy wszystkich kremów jakie używam, bo całkiem nieświadomie mogę coś używać czego nie powinnam :(

Szczególną uwage na witamine A zwróć

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2020, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulas wrote:
    Szczególną uwage na witamine A zwróć

Wszystkie kremy z retinolem, ale tez z kwasami są niewskazane w ciazy. Zwlaszcza z kwesem salicylowym, glikolowym.
    Przy karmieniu podobno też sie nie powinno ich stosowac, ale ja co kilka dni uzywam Effaclar Duo, bo bez kwasow wygladam jak kupa i musze cere choc troche zluszczyc. Młoda poki co swiecic nie zaczeła🤪

Mysza1986 lubi tę wiadomość

Wysłany: 12 stycznia 2020, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja bym nie wpadła na to, żeby zwrócić uwagę na kremy. Wprawdzie głównie używam cepathil i hello body, ale nigdy ich skaldow nie sprawdzałam.

Moja mama do mnie stwierdziła- ze nie da się wszystkiego przewidzieć i kiedyś nie było tyle wskazówek dla kobiet w ciąży i jakoś dawały radę :) ale jednak od dzisiaj nic nie przyjmuje jako oczywistość :) nawet pomadki do ust

8dpt beta 97,5
    12 dpt beta 525
    15 dpt beta 1348

Wysłany: 12 stycznia 2020, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga25 wrote:
    Możesz sobie zrobić naturalne balsamy do ust w domu i będziesz dokładnie znała ich skład, mogę Ci przemycic składniki 😉

Chętnie:) podrzuć jakaś inspiracje :)

8dpt beta 97,5
    12 dpt beta 525
    15 dpt beta 1348
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga25 wrote:
    to jest taki na wszystko na usta też, szczególnie jak teraz jest mroźnej.

1/2 szklanki oleju kokosowego
    2 łyżki masła she
    10 kropli olejku migdałowego
    20 kropli olejku pomarańczowego
    1/2 łyżeczki witaminy E.

to wszystko miksuje około 7 minut wkładam do szklanej miseczki i mam gotowe 😊

Jak nie mam czasu na zakupy jakieś większe, to dla dziewczynek też tak robię tylko nie dodaje olejków eterycznych.
    A ja nie mam takiej wiedzy o olejach i mikstura h więc polecam wersję dla leniwych czyli posmarowanie ust miodem na noc 😊 trochę lepko ale rano usta nawilzone i odżywione (of course miód prawdziwy nie sztuczny) 😉

Anulas, Antonina, alexxandra_aa, diversik89 lubią tę wiadomość

bv5tg9v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2020, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarbnice wiedzy mam pytanie 🤗

Jak wygląda przygotowanie do ivf u AB, bo jestem po ostatniej IUI i w przypadku negatywnego skutku prosił mnie o wizytę w 2/3 dniu cyklu i mówił o stymulacji, a ja tutaj u Was czytałam ze poprzedzało to często jakieś hormony w cyklu poprzednim, nie wiem jak się czasowo nastawić na to wszystko i wole wiedzieć z wyprzedzeniem. ❤️❤️

Ostatnio tutaj więcej wpisów o kończących ciążach i pewnie po rozwiązaniu już tutaj przestaną mamy zaglądać 😒 z braku czasu 😒🧸🧸🧸

• Anulas Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luluiza wrote:
    Skarbnice wiedzy mam pytanie 🤗

Jak wygląda przygotowanie do ivf u AB, bo jestem po ostatniej IUI i w przypadku negatywnego skutku prosił mnie o wizytę w 2/3 dniu cyklu i mówił o stymulacji, a ja tutaj u Was czytałam ze poprzedzało to często jakieś hormony w cyklu poprzednim, nie wiem jak się czasowo nastawić na to wszystko i wole wiedzieć z wyprzedzeniem. ❤️❤️

Ostatnio tutaj więcej wpisów o kończących ciążach i pewnie po rozwiązaniu już tutaj przestaną mamy zaglądać 😒 z braku czasu 😒🧸🧸🧸

Nie jestem u AB, ale co do badan to wazne beda te w 2/3 dniu cyklu. Na pewno je zleci.

Wysłany: 12 stycznia 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Wszystkie kremy z retinolem, ale tez z kwasami są niewskazane w ciazy. Zwlaszcza z kwesem salicylowym, glikolowym.
    Przy karmieniu podobno też sie nie powinno ich stosowac, ale ja co kilka dni uzywam Effaclar Duo, bo bez kwasow wygladam jak kupa i musze cere choc troche zluszczyc. Młoda poki co swiecic nie zaczeła🤪

Ja mam z kolei kłopot teraz bo strasznie popękały mi naczynka. Muszę coś w aptece podpytać, bo wyobrażam sobie minę doktora AB jak
    Poproszę by doradził mi jakiś krem bezpieczny 🤣

8dpt beta 97,5
    12 dpt beta 525
    15 dpt beta 1348
‹‹ ‹ 1929 1930 1931 1932 1933 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ