Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • Lumiko Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaach wrote:
    OMG serio nie są konieczne badania prenetalne przy zdrowym zarodku?? Ym jestem zdecydowanie innego zdania uważam, że takie badania są koniecznie bo na zwykłym USG lekarz nie jest w stanie wszystkiego sprawdzić. Poza tym prenetalne robią lekarze certyfikowani i na dokładnym sprzęcie można na nich wychwycić nie tylko choroby genetyczny, ale i rozwojowe i jestem niestety, ale przykładem w tej kwestii. Ja uważam takie badanie za konieczne i nie chodzi tylko o wychwycenie jakiś wad u dziecka, ale i zwrócenie szczególnej uwagi jeśli lekarz zauważy coś niepokojącego może później to kontrolować szczegółowo...

Kaach a czy USG genetyczne to to samo co prenatalne? Dr K zapisała mnie na USG genetyczne.

Starania naturalne styczeń 2017

Medart - 20.03.2019
    Punkcja 16.12.2019 r. -1 prawidłowy zarodek
    Transfer ❄️ 5.1.1 w dniu 23.10.2020 r.

7 dpt Beta. 46.2
    11 dpt. Beta. 310,60
    14 dpt. Beta. 1.195
    18 dpt. Beta 6.840
    22 dpt. Beta. 22.006
    26 dpt. Beta 53.940

27 dpt 💓 i chłopak

atdcanli6zykm8lv.png
  • Kaach Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lumiko wrote:
    Kaach a czy USG genetyczne to to samo co prenatalne? Dr K zapisała mnie na USG genetyczne.
    Ogólnie mogę się mylić, ale badania prenetalne dziela się na inwazyjne czyli np. amniopunkcja, i nie inwazyjne czyli USG genetyczne, pappa, nifty, sanco itp. "USG genetyczne jest nieinwazyjnym badaniem prenatalnym, które wykonuje się głowicą przezbrzuszną."
    Może Pani Dr chodziło o jakieś badanie genetyczne z krwi bo w przypadku zdrowego zarodka to nie ma sensu 🤷‍♀️. Ale mówię może się mylę.

HSG
    laparoskopia
    MedART 06.19
    06.19 IUI :(
    MTHFR C677T/A1298C hetero
    07.19 IUI :( 08.19 IUI :( 10.19 ostatnia IUI :(
    12.19 Punkcja
    28.02 Transfer❄️5.1.1
    7t2d ❤️
    13+1 💔
    27.08 transfer mamy kropka
    7t2d❤️
    ♀️
    05.05.2021 Pola 🌈😍
    3x CB 2023
    08.23 naturalny cud 🤰♂️
    25.04.2024 Franek 😍
  • Szałwia Debiutantka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaach wrote:
    OMG serio nie są konieczne badania prenetalne przy zdrowym zarodku?? Ym jestem zdecydowanie innego zdania uważam, że takie badania są koniecznie bo na zwykłym USG lekarz nie jest w stanie wszystkiego sprawdzić. Poza tym prenetalne robią lekarze certyfikowani i na dokładnym sprzęcie można na nich wychwycić nie tylko choroby genetyczny, ale i rozwojowe i jestem niestety, ale przykładem w tej kwestii. Ja uważam takie badanie za konieczne i nie chodzi tylko o wychwycenie jakiś wad u dziecka, ale i zwrócenie szczególnej uwagi jeśli lekarz zauważy coś niepokojącego może później to kontrolować szczegółowo...

„Pierwsze” badania prenatalne, wykluczające choroby genetyczne. P. Dr mówiła ze można zrobić ale nie trzeba.

• Martynkowo Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szałwia wrote:
    „Pierwsze” badania prenatalne, wykluczające choroby genetyczne. P. Dr mówiła ze można zrobić ale nie trzeba.
    Choroby genetyczne, ale nie letalne.

Kaach lubi tę wiadomość

13 lipca 2020 transfer ☘️
    6 dpt beta 43,51
    8 dpt beta 128,8
    15 dpt beta 2278

10.08.2020 jest ❤️😍
    Na zimowisku :
    ❄️❄️❄️❄️❄️

Chłoniak hodgkina - remisja
    01.2023 - naturals

Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️
  • Anulas Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szałwia wrote:
    Hej dziewczyny.
    Czy byłyście na pierwszych badaniach prenatalnych jesli miałyście transfer zdrowego zarodka ?
    Rozmawiałam z dr K i mówiła ze nie jest to konieczne bo te pierwsze prenatalne wykluczają głównie trzy choroby genetyczne. Ale jestem ciekawa Waszej opinii.

Mimo przebadanego zarodka właśnie dr K kazała mi iść na te badania zeby wykluczyc wady rozwojowe. Dziwi mnie, że teraz coś innego mowi.🤔🤔🤔

A dr Sz mimo wiedzy o badaniu zarodka i tak sprawdza wszystko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2020, 09:00

Kaach lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2020, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kompetnie nie rozumiem odradzania tych badań, przecież to tak ważne jak nie najważniejsze.

Bardzo się uspokoisz po takich badaniach, będziesz wiedziała ze na ten moment z dzieckiem jest ok. 💕

Właściwie każde badania usg w ciąży są ważne. Nie ma co generalizować i wybierać.

Teraz chodzę z dzieckiem i patrzę jak płacze przy pobieraniu krwi, przy usg przez ciemiączko... i nie wiem który stres jest silniejszy.. ten sprzed urodzenia czy ten obecny 😒

• Coral11 Koleżanka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio tylko podczytuje forum, zazdroszczac tego stresu, zmiartwien jakie wiele z Was tu ma, mam nadzieje ze mnie tez kiedys ten stan dopadnie😅 chodziaz coraz bardziej wydaje mi sie to science-fiction🤣 dzisiaj przyszedl spozniony okres więc snuję się po domu jak zombie 🧟‍♀️
    Miłego i spokojnego dnia😘

• Lumiko Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaach wrote:
    Ogólnie mogę się mylić, ale badania prenetalne dziela się na inwazyjne czyli np. amniopunkcja, i nie inwazyjne czyli USG genetyczne, pappa, nifty, sanco itp. "USG genetyczne jest nieinwazyjnym badaniem prenatalnym, które wykonuje się głowicą przezbrzuszną."
    Może Pani Dr chodziło o jakieś badanie genetyczne z krwi bo w przypadku zdrowego zarodka to nie ma sensu 🤷‍♀️. Ale mówię może się mylę.

A propos USG genetycznego ,dr K powiedziała,że my mamy przebadany zarodek,chodzi tu bardziej o pomiary główki ,kości nosowej,przezierność karku itd... będę już wtedy w 11 tyg. 5 dniu .

Medart - 20.03.2019

7 dpt Beta. 46.2
    11 dpt. Beta. 310,60
    14 dpt. Beta. 1.195
    18 dpt. Beta 6.840
    22 dpt. Beta. 22.006
    26 dpt. Beta 53.940

27 dpt 💓 i chłopak

atdcanli6zykm8lv.png
  • Anulas Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coral11 wrote:
    Ostatnio tylko podczytuje forum, zazdroszczac tego stresu, zmiartwien jakie wiele z Was tu ma, mam nadzieje ze mnie tez kiedys ten stan dopadnie😅 chodziaz coraz bardziej wydaje mi sie to science-fiction🤣 dzisiaj przyszedl spozniony okres więc snuję się po domu jak zombie 🧟‍♀️

Doczekasz się i Ty tego stresu jak i wszystkie starające się tu dziewczyny. Tego Wam z calego💗 życzę 🙏🙏🙏✊✊✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2020, 10:23

Coral11 lubi tę wiadomość

• Kora88 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coral11 wrote:

Czasami miałam dość tej cierpliwości, której wymaga od nas los. Uda się, zobaczysz ❤️
    Kiedyś jakaś lekarka powiedziała coś takiego, że starania o dziecko to taki sam stres jak rodzicielstwo. Mówi się, że jak maluch się urodzi to już na zawsze wszystko się zmienia i zawsze rodzice będą się o niego matrwić, ale tak na prawdę te zamartwiania się zaczynają się już na etapie starań. Ta myśl pomagała i pomaga mi czasami w trudniejszych chwilach.

Coral11 lubi tę wiadomość

Starania od 2017, Medart od grudnia 2019
    8.08 transfer
    7dpt: beta 45
    9dpt: beta 136
    11dpt: beta 263
    13dpt: beta 595
    6t2d❤️♀️
    202104274956.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2020, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jak już jest na świecie, to dwa razy mu się źle odbije mleko i już nie śpisz całą noc i czuwasz czy wszystko ok 😅

Kora88 lubi tę wiadomość

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śnieżynka wrote:
    Dziewczyny czy robiła któraś z was badanie Aktywność czynnika anty xa w szpitalu na samarzewskiego w laboratorium hemoztazy?

Tak, dużo z dziewczyn je tam musi robić 🙄 ja sama w jednej i drugiej ciąży musiałam robić. W drugiej raz (z uwagi na pandemię) a z bliźniakami 3-4 razy byłam.

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • Lena 87 Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda 26 wrote:
    Hej dziewczyny 😀Ja niestety po IV nieudanej insyminacji i już teraz czas na in vitro. Także myślałam że te IUI coś pomogą a to znowu nic z tego i sto myśli w głowie czemu znowu nic z tego nie wychodzi. Także mam nadzieję że in-vitro to już będzie ostatnia szansa na bobasa tym bardziej wszyscy dookoła znajomi mają dzieci i człowiek gdzieś z tyłu głowy cały czas myśli kiedy się uda... Poprostu sił już brakuje 😅😔

Wiem co czujesz😔za nami też 4 próby i nic z tego 😔beta nawet nie drgnęła🙄Mnie tez czasem brakuje sił zwlaszcza gdy mam przeciwne zmiany z mężem i duzo czasu na myslenie.Ale za to jak juz mamy czas dla siebie to zaraz mi przypomina,ze trzeba wierzyć,że się uda😊🍀✊Pocieszam się tym,że jesli jednak nie będzie mi dane zostać Mamą to dziękuję losowi że mam najlepszego Męża na świecie 😊Dobrej nocy Kobietki i dbajcie o Waszych Mężów,którzy Was dzielnie wspierają w tej trudnej walce 💪😊

Magda 26 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2020, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja dziś jestem po transferze, beta za tydzień w piątek ✊🏼 Czy ktoś jeszcze testuje niedługo ?:)

Anulas, Lena 87, Madżka89, Zabaaa, Kaach, Kora88, Zielona_ lubią tę wiadomość

• Lumiko Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa90 wrote:
    Dziewczyny ja dziś jestem po transferze, beta za tydzień w piątek ✊🏼 Czy ktoś jeszcze testuje niedługo ?:)

Zatem trzymamy mocno kciuki✊✊✊
    Oby był piękny prezent gwiazdkowy😄

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

Medart - 20.03.2019

7 dpt Beta. 46.2
    11 dpt. Beta. 310,60
    14 dpt. Beta. 1.195
    18 dpt. Beta 6.840
    22 dpt. Beta. 22.006
    26 dpt. Beta 53.940

27 dpt 💓 i chłopak

atdcanli6zykm8lv.png
  • Madżka89 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa90 wrote:
    Ja testuje w czwartek wiec oby przyszły tydzień przyniósł same dobre wiadomości😊
    Dzisiaj śniły mi się dwie piękne , bordowe kreski na teście i jak się obudziłam to szczerze poczułam taki zawód , ze z reguły śni się na odwrót , boje się rozczarowania...
    Miałam trzy pecherzyki wiec Dr sam powiedział , ze mamy potrójna szanse , jeżeli się teraz nie uda to nie wiem czy trzecia IUI ma sens

nick nieaktualny, Kaach, Kora88 lubią tę wiadomość

event.png
    🙍🏻‍♀️
    Letrox 75,MTHFR hetero, PAI-homo
    🙎🏻‍♂️
    Teratozoospermia, fragmentacja39%
    08.2017 poronienie 9 tc 👼
    10.20-04.21 3x IUI 🐒
    10.2021-przygotowanie IVF🍀
    01.2022-punkcja 🥚🥚🥚- 16 komórek➡️ 6 zarodków ➡️ ❄️❄️ 2 blastocysty( 5AA, 3BB) ➡️ ❄️1 zarodek po NGS
    02.2022- transfer-odwołany➡️ zapalenie endometrium
    21.03- biopsja➡️ wynik prawidłowy
    10.05- TRANSFER 3.2.2 🙏🍀
    17.05- BETA 23/ 19.05- 55 / 23.05-281
    7.06- USG- jest ❤️ CRL 6mm
    14.06- USG- CRL 1,42cm
    28.06- USG -CRL 3,04cm Córeczka💕
    18.07. USG PRENATALNE- CRL 7cm
    28.08. USG- CRL 9cm
    18.08. USG- 185g
    2.09. USG- 308g
    20.09 USG POŁÓWKOWE - 463g
    30.09. USG- 612g
    21.10. USG- 970g
    10.11. USG - 1588g
    25.11. USG III TRYM.- 1650g
    01. 23 Nasz Cud SN 3610g 56cm💗
  • Manis Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny , czy ktoras moglaby mi napisac jaki jest koszt in vitro z badaniem zarodków, ? Co za tym idzie transfer w kolejnym cyklu ....Więc liczyć to 7 czy 6 tys , ? Do tego znieczulenie, koszt badania zarodków i co jeszcze wliczyc ??? Placi sie za wszystko w dniu punkcji czy jest jakis termin zaplaty? Z góry dziękuję za odp , pozdrawiam,

• Magda 26 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena 87 wrote:
    Wiem co czujesz😔za nami też 4 próby i nic z tego 😔beta nawet nie drgnęła🙄Mnie tez czasem brakuje sił zwlaszcza gdy mam przeciwne zmiany z mężem i duzo czasu na myslenie.Ale za to jak juz mamy czas dla siebie to zaraz mi przypomina,ze trzeba wierzyć,że się uda😊🍀✊Pocieszam się tym,że jesli jednak nie będzie mi dane zostać Mamą to dziękuję losowi że mam najlepszego Męża na świecie 😊Dobrej nocy Kobietki i dbajcie o Waszych Mężów,którzy Was dzielnie wspierają w tej trudnej walce 💪😊
    Ja też w pracy pracuje na 3zmiany w sumie to się mijamy. Mimo że mam wsparcie ze strony męża to i rąk ciężko jest mi z tym wszystkim. Jeszcze jak dowiadujesz sie że z rodziny czy znajomych ktoś będzie miał dziecko to aż ryczec się chce. Ja w sumie po połowie grudnia zaczynam przygotowania do invitro. A w głowie myśli tysiąc niby starasz się nie myśleć a umysł robi swoje. Mam nadzieję że będzie nam dane zostać rodzicami... Pozdrawiam.. 😀💪

Magda26
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2020, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madżka89 wrote:
    Ja testuje w czwartek wiec oby przyszły tydzień przyniósł same dobre wiadomości😊
    Dzisiaj śniły mi się dwie piękne , bordowe kreski na teście i jak się obudziłam to szczerze poczułam taki zawód , ze z reguły śni się na odwrót , boje się rozczarowania...
    Miałam trzy pecherzyki wiec Dr sam powiedział , ze mamy potrójna szanse , jeżeli się teraz nie uda to nie wiem czy trzecia IUI ma sens

To masz naprawdę duże szanse, ja po jednemu IUI już odpuściłam wtedy mielismy 2 pecherzyki.
    Ale tutaj na forum bardzo dużo dziewczyn zaszło w ciąże dzięki IUI , trzymam kciuki w takim razie ✊🏼✊🏼✊🏼
    Ja mam mieszane odczucia, totalnie się nie nastawiam ze się uda bo nasz pierwszy transfer tez był na cyklu sztucznym zarodek 5.1.1 tak jak teraz a jednak się nie udało , mam wrażenie ze to loteria 🤷🏼‍♀️ W razie niepowodzenia raczej będziemy podchodzić do jeszcze jednej stymulacji

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2020, 21:22

• Magda 26 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2020, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manis wrote:
    Hej dziewczyny , czy ktoras moglaby mi napisac jaki jest koszt in vitro z badaniem zarodków, ? Co za tym idzie transfer w kolejnym cyklu ....Więc liczyć to 7 czy 6 tys , ? Do tego znieczulenie, koszt badania zarodków i co jeszcze wliczyc ??? Placi sie za wszystko w dniu punkcji czy jest jakis termin zaplaty? Z góry dziękuję za odp , pozdrawiam,
    Hej z tego co mi lekarz ostatni mówił to 6500IVF czyli to już w tym jest włączone pobranie i znieczulenie i hodowla a do tego mrozenie1500 i do tego badanie zarodków zależy ile chcesz badać bo za dwa 5000 i następnie do tego transfer czyli 1800zl i do tego jeszcze trzeba doliczyć leki i wizyty także na dobrą sprawę to uzbiera się dużą suma ale czego nie robi by mieć swoje długo wyczekiwane dziecko 😀Pozdrawiam

Manis lubi tę wiadomość

Magda26
‹‹ 2524 2525 2526 2527 2528 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ