X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • 91aga Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2021, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaach wrote:
    Mi się wydaje, że to trochę inne badania bo usgd 3d polega na podaniu jakiegos płynu chyba soli fizjo przez jednego lekarza a drugi na monitorze oglada wszystko w 3d i może dokładnie ocenić macicę zobaczyć czy nie ma zrostów itd. A przy Sonohsg zostaje podany kontrast i tu chyba głównie chodzi o sprawdzenie drożności jajowodów więc obraz nie jest tak dokładny.
    Tak mi sie wydaje, ale może się mylę 🤷‍♀️. Sono jest chyba bardziej podobne do HSG tylko nowocześniejsze bo chyba bez zdjęć Rtg i niby mniej bolesne.
    Hmmm to właśnie miałam takie badanie. Wykonywał je Dr B razem z Kru. Była sprawdzana zarówno drożnosc jak i dokładnie cała macica. W opisie co prawda jest ze nie ma żadnych nieprawidlowosci ( zrostów, polipow, mięśniakow itd) a przy okazji tez jest sprawdzana droznosc. Może to ja pokręciłam nazwe ;) tak czy owak zastanawiam się czy to możliwe ze tamto badanie mogło jakoś to przeoczyć. Moje klikudniowe plamienia przed okresem są niepokojace i zaczelam myśleć o endometriozie dlatego myśle, że tylko histeroskopia mogła by to potwierdzić albo wykluczyć. Czy któraś z Was miała to badanie w klinice?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2021, 08:21

MedArt od 2019 r
    3 nieudane procedury in vitro
    06/2021 naturalny cud
    03/2022 córeczka
    11/2023 ciaza naturalna

preg.png
  • Nowanadzieja Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2021, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    91aga wrote:
    Hmmm to właśnie miałam takie badanie. Wykonywał je Dr B razem z Kru. Była sprawdzana zarówno drożnosc jak i dokładnie cała macica. W opisie co prawda jest ze nie ma żadnych nieprawidlowosci ( zrostów, polipow, mięśniakow itd) a przy okazji tez jest sprawdzana droznosc. Może to ja pokręciłam nazwe ;) tak czy owak zastanawiam się czy to możliwe ze tamto badanie mogło jakoś to przeoczyć. Moje klikudniowe plamienia przed okresem są niepokojace i zaczelam myśleć o endometriozie dlatego myśle, że tylko histeroskopia mogła by to potwierdzić albo wykluczyć. Czy któraś z Was miała to badanie w klinice?

Sohsg jest dokładne, ale według mnie nie wykryje wszystkich (chodzi o sprawdzanie macicy) nieprawidłowości, i tak też mi mówił inny lekarz, u mnie badanie ok, dopiero podczas histeroskopii wyszły zmiany, tylko ja nie robiłam w klinice.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2021, 09:11

Synek - 35 +4 tc 24.11.2020.
  • Kasiulaaaa123 Nowa

Wysłany: 27 marca 2021, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Mam do was pytanie w sprawie diety bezglutenowej podczas podchodzenia do in vitro. W 2017 roku podchodziliśmy po 1go in-vitro. Od. 2018 roku jest z nami Janek. Wszystko szło pięknie. Transfer drugiego zarodka nie powód się. W 2020 również nie udało się in vitro. Zarodki nie dotrwały do 5 dnia. Teraz Doktor Żak zlecił badania na obecność genu związanego z glutenem i celiaklia. Oboje mamy wykryty jeden z genów, ale przeciwciała na pociomie 5. Lekarz wskazał bezwzględne przejście na dietę BG.
    Na innych forach związanych z celiaklia chorzy twierdzą, że przeciwciała w normie i żeby nie przechodzić na dietę jeśli nie ma innych dolegliwości.
    Co wy myślicie? Malyscie taka sytuację?
    To już 3cie in vitro, pewnie ostatnie, a ja mam wątpliwości...

08.2017. Decyzja o rozpoczęciu procedury in-vitro
    12.2017 transfer 1 z 2 zdrowych zarodków (w procedurze były 4 zarodki)
    08.2018 Janek ❤️
    01.2020 transfer drugiego zarodka, niepowodzenie
    02.2020 podejście do 2 procedury in vitro 1 degradacja w 4 dobie
    11.2020 rozpoczecie badan w kierunku kolejnego in vitro
  • Zielona_ Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2021, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulaaaa123 wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Mam do was pytanie w sprawie diety bezglutenowej podczas podchodzenia do in vitro. W 2017 roku podchodziliśmy po 1go in-vitro. Od. 2018 roku jest z nami Janek. Wszystko szło pięknie. Transfer drugiego zarodka nie powód się. W 2020 również nie udało się in vitro. Zarodki nie dotrwały do 5 dnia. Teraz Doktor Żak zlecił badania na obecność genu związanego z glutenem i celiaklia. Oboje mamy wykryty jeden z genów, ale przeciwciała na pociomie 5. Lekarz wskazał bezwzględne przejście na dietę BG.
    Na innych forach związanych z celiaklia chorzy twierdzą, że przeciwciała w normie i żeby nie przechodzić na dietę jeśli nie ma innych dolegliwości.

Hej Kasiu,
    wydaje mi się, że jeśli jest jakaś szansa, że to pomoże, to jest to warte tego poświęcenia :) Spróbuj może skonsultować się jeszcze z jakimś lekarzem, ale w MedArt to chyba dość popularne, że zalecają dietę BG jeśli cokolwiek w tych badaniach genetycznych wychodzi.

Starania od 05.2019

Od 07.2020 w MedArt Poznań
    Kwalifikacja do in vitro
    Dieta bezglutenowa, podwyższone hormony tarczycy, reszta wyników w normie
    Mąż - kryptozoospermia

10.2020 - rozpoczęcie podejścia do pierwszej procedury IFV
    AMH - 6,95
    Punkcja 21 grudnia 2020 - pobrano 14 komórek
    Zamrożono 4x ❄️❄️❄️❄️ - po badaniu NGS 1 poprawny genetycznie (6AA)
    ----> Walka z za małym endo
    03.2021 histeroskopia, scratching -> wynik idealny, wyznaczone okno implantacyjne
    21.04.2021 transfer na naturalnym
  • Martyna92 Koleżanka

Wysłany: 27 marca 2021, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulaaaa123 wrote:
    Cześć dziewczyny!

Myślę, że warto się cofnąć i poczytać wpisy jednej z dziewczyn co była kiedyś na forum, przeszła cała diagnostykę na celiake, ja dzięki Niej nie zdecydowałam się na dietę bezglutenowa bo nie mam wskazań🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2021, 12:32

• Kora88 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulaaaa123 wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Pytanie, czy jeśli przejdziesz na BG to coś może złego się stać? Może warto spróbować, jeśli dieta BG pomoże pomoc a nie zaszkodzi?

Paolita lubi tę wiadomość

Starania od 2017, Medart od grudnia 2019
    8.08 transfer
    7dpt: beta 45
    9dpt: beta 136
    11dpt: beta 263
    13dpt: beta 595
    6t2d❤️♀️
    202104274956.png
  • Paolita Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2021, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny muszę się z Wami podzielić dobra wiadomością jestem dziś po wizycie wszystko idzie zgodnie z planem i po naszej myśli 1kwoetnia ostatnia wizyta i przed samymi świętami 3kwietnia będzie transfer więc trzymajcie kciuki 🤞 🍀

A propo diety bezglutenowej to widzę że jest tu dużo sporów. Ja wyszłam z założenia że nie zaszkodzi trochę wstrzemięźliwości. Nie powiem restrykcyjnie się nie trzymam ale staram się ograniczyć co tylko mogę. W gościach nie mam problemu żeby coś zjeść czy w domu 😊 nie zaszkodzi a zawsze może pomóc czasem warto się poświęcić dla dobra sprawy. Jak wcześniej któraś z Was pisała organizm oczyszcza się z glutenu nawet 3miesiące więc do transferu i tak dużo nie wniesie dieta ale ograniczyć można. Rozważcie za i przeciw i ze zdrowym rozsądkiem podjeść do sprawy bo inaczej zwariujejemy w tych dziwnych czasach 😉

Lumiko, Madżka89, Zielona_, Kora88, Kasian lubią tę wiadomość

• Lumiko Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolita wrote:
    Hey dziewczyny muszę się z Wami podzielić dobra wiadomością jestem dziś po wizycie wszystko idzie zgodnie z planem i po naszej myśli 1kwoetnia ostatnia wizyta i przed samymi świętami 3kwietnia będzie transfer więc trzymajcie kciuki 🤞 🍀

A propo diety bezglutenowej to widzę że jest tu dużo sporów. Ja wyszłam z założenia że nie zaszkodzi trochę wstrzemięźliwości. Nie powiem restrykcyjnie się nie trzymam ale staram się ograniczyć co tylko mogę. W gościach nie mam problemu żeby coś zjeść czy w domu 😊 nie zaszkodzi a zawsze może pomóc czasem warto się poświęcić dla dobra sprawy. Jak wcześniej któraś z Was pisała organizm oczyszcza się z glutenu nawet 3miesiące więc do transferu i tak dużo nie wniesie dieta ale ograniczyć można. Rozważcie za i przeciw i ze zdrowym rozsądkiem podjeść do sprawy bo inaczej zwariujejemy w tych dziwnych czasach 😉[/QUOT/,]

✊✊✊✊✊🍀🍀🍀🍀

Paolita lubi tę wiadomość

Starania naturalne styczeń 2017

Medart - 20.03.2019
    Punkcja 16.12.2019 r. -1 prawidłowy zarodek
    Transfer ❄️ 5.1.1 w dniu 23.10.2020 r.

7 dpt Beta. 46.2
    11 dpt. Beta. 310,60
    14 dpt. Beta. 1.195
    18 dpt. Beta 6.840
    22 dpt. Beta. 22.006
    26 dpt. Beta 53.940

27 dpt 💓 i chłopak

atdcanli6zykm8lv.png
  • Martyna92 Koleżanka

Wysłany: 27 marca 2021, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolita wrote:

A propo diety bezglutenowej to widzę że jest tu dużo sporów. Ja wyszłam z założenia że nie zaszkodzi trochę wstrzemięźliwości. Nie powiem restrykcyjnie się nie trzymam ale staram się ograniczyć co tylko mogę. W gościach nie mam problemu żeby coś zjeść czy w domu 😊 nie zaszkodzi a zawsze może pomóc czasem warto się poświęcić dla dobra sprawy. Jak wcześniej któraś z Was pisała organizm oczyszcza się z glutenu nawet 3miesiące więc do transferu i tak dużo nie wniesie dieta ale ograniczyć można. Rozważcie za i przeciw i ze zdrowym rozsądkiem podjeść do sprawy bo inaczej zwariujejemy w tych dziwnych czasach 😉

Widzisz tylko problem polega na tym, czytałam większość postów , że lekarze zalecają dietę wszystkim nie robiąc dokładnych badań, wszystko super, jeżeli nie ma osobą celiaki, większość pisze, że czasem robi sobie odstępstwa od diety, jeżeli w ciąży trochę się pofolguje i trafi na pacjentek z celiaka to może dojść do poronienia czy problemów ze wzrastaniem bo cieliaka to choroba autoimmunologiczna, dużo na ten temat czytałam, i jeżeli nie ma faktycznie wdkazan to dieta bezglutenowa nie jest w całe taka dobra, ale to jest moje zdanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2021, 16:50

• Madżka89 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wracam do gry!!!🥰
    Wczorajsze usg i hormony wyszły bardzo dobrze!
    Od dzisiaj zaczynam puregon
    Niech będzie wysyp tych wielkanocnych kurczaczków 🐥🐣🐥

Zielona_, Paolita, Muzyna, truskawka26, Figasmakiem, 91aga, Lena 87, Lumiko, Gaja88, Kora88, Kasian, Marysia089 lubią tę wiadomość

event.png
    🙍🏻‍♀️
    Letrox 75,MTHFR hetero, PAI-homo
    🙎🏻‍♂️
    Teratozoospermia, fragmentacja39%
    08.2017 poronienie 9 tc 👼
    10.20-04.21 3x IUI 🐒
    10.2021-przygotowanie IVF🍀
    01.2022-punkcja 🥚🥚🥚- 16 komórek➡️ 6 zarodków ➡️ ❄️❄️ 2 blastocysty( 5AA, 3BB) ➡️ ❄️1 zarodek po NGS
    02.2022- transfer-odwołany➡️ zapalenie endometrium
    21.03- biopsja➡️ wynik prawidłowy
    10.05- TRANSFER 3.2.2 🙏🍀
    17.05- BETA 23/ 19.05- 55 / 23.05-281
    7.06- USG- jest ❤️ CRL 6mm
    14.06- USG- CRL 1,42cm
    28.06- USG -CRL 3,04cm Córeczka💕
    18.07. USG PRENATALNE- CRL 7cm
    28.08. USG- CRL 9cm
    18.08. USG- 185g
    2.09. USG- 308g
    20.09 USG POŁÓWKOWE - 463g
    30.09. USG- 612g
    21.10. USG- 970g
    10.11. USG - 1588g
    25.11. USG III TRYM.- 1650g
    01. 23 Nasz Cud SN 3610g 56cm💗
  • Zielona_ Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2021, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolita, Madżka, ale super dziewczyny!!! trzymam za Was kciuki <3 ja czekam na @ i mam nadzieję, że w końcu też będzie dobrze ...

@Martyna92, właśnie ważną kwestię tutaj poruszyłaś, że dla kogoś, kto nie ma wskazań dieta bezglutenowa wcale nie jest taka dobra. Produkty bezglutenowe to często produkty z połową tablicy mendelejewa. Plus gluten, jeśli nie jest się chorym to nie robi krzywdy. Uważam, że jeśli ktoś jest po badaniach i ta dieta bezglutenowa została nałożona to rzeczywiście powinien się jej trzymać, dla dobra swojego i malucha! Przynajmniej póki lekarz tak mówi. Ale nie wysyłać na nią taśmowo bez zrobionych badań, bo to głupota.

Paolita, Madżka89 lubią tę wiadomość

Starania od 05.2019

Od 07.2020 w MedArt Poznań
    Kwalifikacja do in vitro
    Dieta bezglutenowa, podwyższone hormony tarczycy, reszta wyników w normie
    Mąż - kryptozoospermia

10.2020 - rozpoczęcie podejścia do pierwszej procedury IFV
    AMH - 6,95
    Punkcja 21 grudnia 2020 - pobrano 14 komórek
    Zamrożono 4x ❄️❄️❄️❄️ - po badaniu NGS 1 poprawny genetycznie (6AA)
    ----> Walka z za małym endo
    03.2021 histeroskopia, scratching -> wynik idealny, wyznaczone okno implantacyjne
    21.04.2021 transfer na naturalnym
  • Paolita Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2021, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madżka89 wrote:
    Dziewczyny wracam do gry!!!🥰
    Wczorajsze usg i hormony wyszły bardzo dobrze!
    Od dzisiaj zaczynam puregon
    Niech będzie wysyp tych wielkanocnych kurczaczków 🐥🐣🐥

Oby dużo kurczaczków się narodziło 🐥
    Trzymam kciuki 🤞 🍀

Madżka89 lubi tę wiadomość

• Paolita Przyjaciółka

Wysłany: 27 marca 2021, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna92 wrote:
    Widzisz tylko problem polega na tym, czytałam większość postów , że lekarze zalecają dietę wszystkim nie robiąc dokładnych badań, wszystko super, jeżeli nie ma osobą celiaki, większość pisze, że czasem robi sobie odstępstwa od diety, jeżeli w ciąży trochę się pofolguje i trafi na pacjentek z celiaka to może dojść do poronienia czy problemów ze wzrastaniem bo cieliaka to choroba autoimmunologiczna, dużo na ten temat czytałam, i jeżeli nie ma faktycznie wdkazan to dieta bezglutenowa nie jest w całe taka dobra, ale to jest moje zdanie.

Wiem wiem też właśnie tak czytałam 🤔 dlatego mówię że podeszłam do tego zdrowo rozsądkowo i ograniczyłam gluten ale aż tak restrykcyjnie się nie trzymam 😉

• Manis Ekspertka

Wysłany: 27 marca 2021, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    91aga wrote:
    Czy w klinice robią laparoskopie? Dr sam z siebie to zaproponował celem poszerzenia diagnostyki, czy masz jakieś konkretne wskazania ? My mamy za sobą 2 nieudane transfery. Chcemy podejść do kolejnej procedury bo niestety musimy zacząć od nowa. W klinice miałam jedynie wykonywane sonoHsg które nic nie wykazało. Ale myślę teraz nad histeroskopia z tym że jakoś watpię w to żeby dr Ż sam wyszedł z taką inicjatywa. Chociaż jak byłam na wizycie w lutym to kazal się tym razem pojawić u niego nie w 3 dc a jak już będa " zwiastuny" nadchodzącej miesiączki. U mnie to akurat nie trudne bo od pewnego czasu kilka dni przed @ mam plamienia. Dodam że miesiac temu byłam kontrolnie u innego ginekologa który podczas usg stwierdził jakieś niewielkie zrosty... w klinice nigdy nikt tego nie zauważył.
    W klinice nie robią. Ale jestem pokierowana przez Dr. Do szpitala tam gdzie pracują też lekarze z Med art. Taki był plan że jeżeli nie wyjdzie transfer to wtedy laparoskopia .

• Kaach Autorytet

Wysłany: 28 marca 2021, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manis wrote:
    W klinice nie robią. Ale jestem pokierowana przez Dr. Do szpitala tam gdzie pracują też lekarze z Med art. Taki był plan że jeżeli nie wyjdzie transfer to wtedy laparoskopia .
    A tak z ciekawości do, którego szpitala skierowali?

HSG
    laparoskopia
    MedART 06.19
    06.19 IUI :(
    MTHFR C677T/A1298C hetero
    07.19 IUI :( 08.19 IUI :( 10.19 ostatnia IUI :(
    12.19 Punkcja
    28.02 Transfer❄️5.1.1
    7t2d ❤️
    13+1 💔
    27.08 transfer mamy kropka
    7t2d❤️
    ♀️
    05.05.2021 Pola 🌈😍
    3x CB 2023
    08.23 naturalny cud 🤰♂️
    25.04.2024 Franek 😍
  • 91aga Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2021, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manis wrote:
    Dzięki. U ktorego doktora się leczysz?

MedArt od 2019 r
    3 nieudane procedury in vitro
    06/2021 naturalny cud
    03/2022 córeczka
    11/2023 ciaza naturalna

preg.png
  • Kora88 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2021, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaach wrote:
    A tak z ciekawości do, którego szpitala skierowali?
    Też jestem ciekawa. Myślałam, że Medartowi lekarze nie pracują w szpitalu 😳 a porody przyjmują wiecie może ?

Starania od 2017, Medart od grudnia 2019
    8.08 transfer
    7dpt: beta 45
    9dpt: beta 136
    11dpt: beta 263
    13dpt: beta 595
    6t2d❤️♀️
    202104274956.png
  • Martyna92 Koleżanka

Wysłany: 28 marca 2021, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora88 wrote:
    Też jestem ciekawa. Myślałam, że Medartowi lekarze nie pracują w szpitalu 😳 a porody przyjmują wiecie może ?

Nie pracują w szpitalu, robią tylko zabiegi w Med Poloni , dziewczyny kiedyś pisaly 😉, ale tak cześć jest prywatnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2021, 14:33

Manis lubi tę wiadomość

• Manis Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2021, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora88 wrote:
    Med Polonia, dr.Kubiaczyk

• Nowa38 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2021, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manis wrote:
    Med Polonia, dr.Kubiaczyk
    Z tego co wiem to tam operuje AB.

‹‹ 2606 2607 2608 2609 2610 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ