X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2021, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie glutenu to wczoraj dostałam SMS od AB: dieta bezglutenowa od zaraz ! 😃
    I tak powoli psychicznie się nastawiam i jutro jadę po zapasy do Wolnej:). Trochę się boje czy to wszystko ogarnę ale jak ma pomóc to trzeba :) ale tez już myśle o pizzy😭

Zielona_, Lena 87 lubią tę wiadomość

• Marysia089 Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2021, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figasmakiem wrote:
    Odnośnie glutenu to wczoraj dostałam SMS od AB: dieta bezglutenowa od zaraz ! 😃
    I tak powoli psychicznie się nastawiam i jutro jadę po zapasy do Wolnej:). Trochę się boje czy to wszystko ogarnę ale jak ma pomóc to trzeba :) ale tez już myśle o pizzy😭

Ja marze o pizzy takiej dostępnej! Polecam pizza naturalna przy hetmanskiej. ja mam daleko niestety do tego miejsca. Ale pizza smakuje jak glutenowa! 👍🏼 I wolna najlepsza! Zamawiam raz na
    Tydzień z dostawa do domu :) a ciasto jabłkowe z płatkami owsianymi i syropem kokosowym? Niebo w gębie 🙃

Zielona_, Figasmakiem, Lena 87, Nowa9090 lubią tę wiadomość

• Zielona_ Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2021, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak, z pizzy naturalnej jest naprawdę ok, ale to nie to samo :D Ja jeszcze jak mnie najdzie, to kupuję w biedronce, w lodówkach taką 4 sery (bez glutenu i laktozy) i wiem, że to "świństwo" ale jest taka serowa... czasem po prostu MUSZE :D

Muszę spróbować z Wolnej, bo ja kupuję raz w tygodniu ale z BEZ na Jeżycach i jestem wierna, ale może czas na test czegoś innego <3 A ciasta staram się piec sama, ostatnio zrobiłam taki chlebek bananowy z czekoladą gorzką i orzechami, że śni mi się po nocach.. bez problemu wychodzi na mące bezglutenowej. W tym tygodniu chyba brownie fasolowe!

Lena 87, Figasmakiem lubią tę wiadomość

Starania od 05.2019

Od 07.2020 w MedArt Poznań
    Kwalifikacja do in vitro
    Dieta bezglutenowa, podwyższone hormony tarczycy, reszta wyników w normie
    Mąż - kryptozoospermia

10.2020 - rozpoczęcie podejścia do pierwszej procedury IFV
    AMH - 6,95
    Punkcja 21 grudnia 2020 - pobrano 14 komórek
    Zamrożono 4x ❄️❄️❄️❄️ - po badaniu NGS 1 poprawny genetycznie (6AA)
    ----> Walka z za małym endo
    03.2021 histeroskopia, scratching -> wynik idealny, wyznaczone okno implantacyjne
    21.04.2021 transfer na naturalnym
  • Nowanadzieja Przyjaciółka

Wysłany: 24 marca 2021, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sory, że to napisze, ale tak czytam i widzę, że dr A. B to już się mocno grunt pod nogami pali, albo nie ma pomysłów, wszystko o 180 stopni, przez niecałe dwa lata.

Figasmakiem lubi tę wiadomość

Synek - 35 +4 tc 24.11.2020.
  • Zielona_ Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2021, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanadzieja wrote:
    Sory, że to napisze, ale tak czytam i widzę, że dr A. B to już się mocno grunt pod nogami pali, albo nie ma pomysłów, wszystko o 180 stopni, przez niecałe dwa lata.

Masz na myśli diete bezglutenowa? Ja niestety nie mam porównania, byłam u niego tylko raz na biopsji

Starania od 05.2019

Kwalifikacja do in vitro
    Mąż - kryptozoospermia

AMH - 6,95
    03.2021 histeroskopia, scratching -> wynik idealny, wyznaczone okno implantacyjne
  • Nowanadzieja Przyjaciółka

Wysłany: 24 marca 2021, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona_ wrote:
    Masz na myśli diete bezglutenowa? Ja niestety nie mam porównania, byłam u niego tylko raz na biopsji

Tak, ale nie tylko, jak się u Niego leczyam było to stosunkowo niedawno to miał twarde stanowisko, że jak nie ma Celiaki to nie stosowac diety bezglutenowej , chyba była nawet taka Dalia na forum jak dobrze pamiętam co nagle w ciąży dołączyła dietę bezglutenowa bo takie miała zalecenia, będąc w zastępstwie u dr A. B powiedział, że niepotrzebnie jak dziecko rosło prawidłowo, już nie pamiętam dokładnie kontekstu źle też była głośna dyskusja na forum i poprostu jestem dziwiona taka zmiana, jak podczytuje,

Synek - 35 +4 tc 24.11.2020.
  • Muzyna Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2021, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do diety to ja uważam, że jak raz się coś podje z glutenem to nic się nie stanie. Chociaż najgorzej jest zacząć. Wydaje mi się, że trzeba mieć do tego dystans. Ja mam jeden gen uszkodzony, dr K powiedziała żeby przejść na dietę. Szczerze powiem, że początkowo trzymałam się jej mocno, tak od września. Potem coraz więcej pozwalałam sobie na coś innego, zwłaszcza jeżeli chodzi o słodkie. Teraz jem tak pół na pół, i mimo tego, że wiem, że to bez sensu to nie umiem inaczej..

Zielona_, Paolita lubią tę wiadomość

2017 IV Syn naturalnie CC
    2018 IV początek starań o drugie
    2019 V MedArt
    Badanie nasienia ok
    2019 VI stymulacje i naturalne starania
    2019 IX inseminacja
    2020 III punkcja: 6 zarodków (nie zbadane)
    2020 V transfer 5.1.1.☹️
    7dpt beta 56|9dpt beta 54|11dpt beta 47
    2020 VI transfer 3.1.1. ☹️
    7dpt beta 50|9dpt beta 124,31|13dpt beta 365,67|16dpt beta 520,90|18dpt beta 366,55
    2020 XII transfer 3.1.1. ok genetycznie ☹️
    7dpt <0,1
    3.03.2021 transfer 3.1.1.
    7dpt beta 108,6|9dpt bta 422,5|13dpt beta 2232
    29dpt ❤️
  • Kora88 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona_ wrote:
    Dziewczyny, wydaje mi się, że już któraś o to pytała, ale nie mogę się dokopać - czy te z was, które mają wprowadzoną dietę bezglutenową pozwoliły sobie kilka razy na jakiś pyszny, glutenowy "cheat-meal"? Czy podchodzicie bardzo restrykcyjnie? Ja praktycznie nie tykam glutenu od września, ale zbliżają się moje urodziny i oddałabym wiele za pączka i pizzę neapolitańska...
    Rok temu w styczniu zaczelam restrykcyjnie, ale zdarzyło mi się potem zjeść jakieś pierogi dosłownie na palcach 1 ręki licząc, powiedziałam to Ż, a on na to że to nie ma po co podchodzić do tematu i szkoda naszego czasu. Pamietam, że byłam bardzo zła, bo to pierogi raz kiedys, a on powiedział że opłatek to już trucizna. Koniec końców już pierogów nie jadam i dieta BG, chyba że gdzies w restauracji ktoś mnie oszwabił, chociaż tak często też już nie jadam na wynos. Przy hashimoto też mówił, żeby nie jeść warzyw psiankowatych (pomidor, ziemniak, cukinia itp.), więc czasami aż płakałam. Trochę odebrało mi to radość z jedzenia, ale jestem bardzo „mączna” i boli podwójnie. Nie mam pojęcia, czy to miało/ma wpływ na mój transfer i dalsze losy, ale chciałam wtedy zrobić wszystko, na co mogłam mieć wpływ.
    Jest tez dużo dziewczyn (przetoczyła się tu kiedyś rozmowa na ten temat), które mimo wszystko nie wprowadzały diety BG mimo zaleceń i są w ciąży, albo już z dziećmi na świecie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2021, 21:19

Zielona_ lubi tę wiadomość

Starania od 2017, Medart od grudnia 2019
    8.08 transfer
    7dpt: beta 45
    9dpt: beta 136
    11dpt: beta 263
    13dpt: beta 595
    6t2d❤️♀️
    202104274956.png
  • Kasian Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona_ wrote:
    Tak tak, z pizzy naturalnej jest naprawdę ok, ale to nie to samo :D Ja jeszcze jak mnie najdzie, to kupuję w biedronce, w lodówkach taką 4 sery (bez glutenu i laktozy) i wiem, że to "świństwo" ale jest taka serowa... czasem po prostu MUSZE :D

Muszę spróbować z Wolnej, bo ja kupuję raz w tygodniu ale z BEZ na Jeżycach i jestem wierna, ale może czas na test czegoś innego <3 A ciasta staram się piec sama, ostatnio zrobiłam taki chlebek bananowy z czekoladą gorzką i orzechami, że śni mi się po nocach.. bez problemu wychodzi na mące bezglutenowej. W tym tygodniu chyba brownie fasolowe!

U mnie nie ma w okolicy pizzeri gluten free więc zakochałam się w biedronkowej 4sery🤣🤣🤣
    Mocarella, pomidorki i bazylią na to i pychotka😁🥰

Figasmakiem, Zielona_ lubią tę wiadomość

💃'87 🕺'88

• I transfer 7.01.2021r.
    - blastocysta 5.1.1. świeżaczek
    5dpt = bhcg 21
    7dpt = bhcg 51 krwawienie jednodniowe
    11dpt = bhcg 147,4
    13dpt 💔🖤 bhcg 94

• II criotransfer 12.03.2021r.
    - blastocysty 3.1.1. i 3.1.1. ❄️❄️🙏
    5dpt = bhcg 25 II prog = 79,5
    7dpt = bhcg 96 II prog > 80
    11dpt = bhcg 292 II prog >80
    13dpt = bhcg 545
    17dpt = bhcg 2889
    26dpt = bhcg 35655 II prog >80
    28dpt jest ♥️ 8mm miłości
    ...Bogusław urodzony 12.11.2021r.♥️

• III criotransfer 1.12.2022r.
    - blastocysta 4.1.1❄️🙏
    7dpt = bhcg 32 II prog = 72,96
    9dpt = bhcg 55
    11dpt = bhcg 107 II próg = 64,82
    13dpt = bhcg 251
    21dpt = bhcg 3362
    27dpt = zarodek 2mm, serduszka brak
    32dpt 💔🖤 serduszka brak

Koniec walki.
  • Mikka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2021, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora88 wrote:
    Rok temu w styczniu zaczelam restrykcyjnie, ale zdarzyło mi się potem zjeść jakieś pierogi dosłownie na palcach 1 ręki licząc, powiedziałam to Ż, a on na to że to nie ma po co podchodzić do tematu i szkoda naszego czasu. Pamietam, że byłam bardzo zła, bo to pierogi raz kiedys, a on powiedział że opłatek to już trucizna. Koniec końców już pierogów nie jadam i dieta BG, chyba że gdzies w restauracji ktoś mnie oszwabił, chociaż tak często też już nie jadam na wynos. Przy hashimoto też mówił, żeby nie jeść warzyw psiankowatych (pomidor, ziemniak, cukinia itp.), więc czasami aż płakałam. Trochę odebrało mi to radość z jedzenia, ale jestem bardzo „mączna” i boli podwójnie. Nie mam pojęcia, czy to miało/ma wpływ na mój transfer i dalsze losy, ale chciałam wtedy zrobić wszystko, na co mogłam mieć wpływ.
    Jest tez dużo dziewczyn (przetoczyła się tu kiedyś rozmowa na ten temat), które mimo wszystko nie wprowadzały diety BG mimo zaleceń i są w ciąży, albo już z dziećmi na świecie.

Między innymi to bylam ja... nie stosowałam się do diety a transfer sie udal za 1 razem...jednak zrobilam po dwóch latach badania i nie mam uszkodzonych genów...

Wiem ze mam uszkodzone geny związane z laktozy i teraz juz sie bardziej stosuje..:)

• Kora88 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikka wrote:
    Między innymi to bylam ja... nie stosowałam się do diety a transfer sie udal za 1 razem...jednak zrobilam po dwóch latach badania i nie mam uszkodzonych genów...

Wiem ze mam uszkodzone geny związane z laktozy i teraz juz sie bardziej stosuje..:)
    No właśnie :) także nie wiadomo jak to jest, każdy musi sam zdecydować :)

Starania od 2017, Medart od grudnia 2019
    8.08 transfer
    7dpt: beta 45
    9dpt: beta 136
    11dpt: beta 263
    13dpt: beta 595
    6t2d❤️♀️
    202104274956.png
  • Mamka92 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2021, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kora88 wrote:

No ja np jestem takim przykładem tez dr Z kazal BG ale nie stosowałam i mimo to się udało

2014 Polna Poznań 3x iui :(
    4 transfery :-(
    2015 Medart
    2 zarodki 8b - synek 42tc
    2019 transfer 5.1.1 cb
    10.05.2020 crio 5.1.1 i 4.2.1
    Córeczka 32tc
    km5sf71xl2bypfj2.png
  • Miśka01 Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pamiętajcie, że organizm z glutenu oczyszcza się 3 miesiące.

Zielona_, Figasmakiem lubią tę wiadomość

• Zielona_ Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2021, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wszystkie komentarze! Chyba jednak się powstrzymam przed tym pączkiem, żeby nie było później wątpliwości :)

Starania od 05.2019

Kwalifikacja do in vitro
    Mąż - kryptozoospermia

AMH - 6,95
  • Miśka01 Przyjaciółka

Wysłany: 25 marca 2021, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też jest ciężko na diecie nie jem glutenu rok , laktozy kilka miesięcy. Ciagle sobie odmawiam , ochota ogromna. Zazdroszcze innym jak moga jeść wszystko. A jak robie zakupy w dużym markecie i widze to wszystko to , aż ryczeć sie chce. Bo wsztystko bym zjadla. Chciaż jestem osoba szczupła. Ale rozmawiałam ostatnio z różnymi osobami z personelu medycznego i utwierdziłam się, że tak trzeba. Trzymam sie diety.

• Zielona_ Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2021, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doskonale Cie rozumiem, ja od pół roku.. Ale no trzeba zacisnąć zęby i dać radę!

Marysia 089, kochana a Ty dziś nie masz wizyty przed transferem? Melduj nam sie tu, trzymam kciuki!!!!

Starania od 05.2019

Kwalifikacja do in vitro
    Mąż - kryptozoospermia

AMH - 6,95
  • Szałwia Debiutantka

Wysłany: 25 marca 2021, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona_ wrote:
    Dziewczyny, wydaje mi się, że już któraś o to pytała, ale nie mogę się dokopać - czy te z was, które mają wprowadzoną dietę bezglutenową pozwoliły sobie kilka razy na jakiś pyszny, glutenowy "cheat-meal"? Czy podchodzicie bardzo restrykcyjnie? Ja praktycznie nie tykam glutenu od września, ale zbliżają się moje urodziny i oddałabym wiele za pączka i pizzę neapolitańska...
    Hej!
    Ja w tym momencie jestem w 26 tc
    Dieta od marca 2020 bez glutenu, transfer wszystko elegancko poszło, mała się ładnie rozwija i tak troszkę ten gluten wprowadzam po konsultacji z lekarzem prowadzacym. Nie jest to duża ilość ale np dzisiaj kawałek pizzy staremu ukradłam ;p ja dodatkowo nie jem mięsa więc już hardcorowo było na początku! Ale pierwszy trymestr nawet grama do ust nie włożyłam. Ani glutenu ani laktozy ani mięsa. W sumie dopiero od 2 tygodni coś podjadam:) pozdrawiam !

Miśka01, Zielona_ lubią tę wiadomość

• Lena 87 Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szałwia wrote:
    Hej!
    Dieta od marca 2020 bez glutenu, transfer wszystko elegancko poszło, mała się ładnie rozwija i tak troszkę ten gluten wprowadzam po konsultacji z lekarzem prowadzacym. Nie jest to duża ilość ale np dzisiaj kawałek pizzy staremu ukradłam ;p ja dodatkowo nie jem mięsa więc już hardcorowo było na początku! Ale pierwszy trymestr nawet grama do ust nie włożyłam. Ani glutenu ani laktozy ani mięsa. W sumie dopiero od 2 tygodni coś podjadam:) pozdrawiam !

Szacun 😀

• Zielona_ Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2021, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szałwia wrote:
    Hej!

to ja to samo jakoś os września, też jestem bezmięsna od jakiś dwóch lat, więc rzeczywiście na początku jest ciężko, bo większość wege zamienników jest na białku pszennym:( ale masz racje, da sie! <3 dzieki!

Starania od 05.2019

Kwalifikacja do in vitro
    Mąż - kryptozoospermia

AMH - 6,95
  • Marysia089 Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2021, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona_ wrote:
    Doskonale Cie rozumiem, ja od pół roku.. Ale no trzeba zacisnąć zęby i dać radę!

Marysia 089, kochana a Ty dziś nie masz wizyty przed transferem? Melduj nam sie tu, trzymam kciuki!!!!

Hej! 19 marca endometrium było 8,4 mm.
    Dzisiaj 8.1 mm, ale obraz był bardzo niewidoczny, było jakieś zgięte, ciężko było zmierzyć, chyba przez powiększony jajnik. Jest na styk, ale transfer robimy 🙃Biorę encorton. Boje się, ze jeszcze padnie do transferu. Czekam jeszcze na wyniki krwi i nastawiam się, ze tym razem się uda.

Myślałam , ze po encorton będę się złe czuć, już myślałam o tych węzłach powiększonych ale kompetnie nic mi nie jest :)

Paolita, Szałwia, Lena 87, Zielona_, Kaach lubią tę wiadomość

‹‹ 2604 2605 2606 2607 2608 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ