Metformina
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Dziewczyny Najlepszego życzę Wam w tym 2019 roku Samych 2 kreseczek
Co tam u Was słychać?? Cisza tu jak makiem zasiał...Ja caly czas czekam na @.. ostatni okres miałam 19 listopada... Tak licze ze moze do 5 stycznia doleci.. Jeszcze na dodatek sie przeziebilam.. kicham kaszle i mam katar..wiec pewnie na @ sobie troche poczekam -
nick nieaktualnyDziękuję i wzajemnie!
Ja zaczęłam odczuwać niestety w trakcie świąt skutki zażywania leków i to chyba głównie metforminy. Przed świętami osłabienie, lekkie mdłości. W Wigilię po kolacji biegunka i w Sylwestra przed południem to samo to chyba przez to, że nie trzymałam się tak ściśle diety Czy ktoś też ma takie wrażenia po braniu glucophage? Bo zastanawiam się czy to nie jest też wpływ np. leku na tarczycę...
Ja czekam na okres też, pewnie przyjdzie w weekend, zeby mi popsuć humorWiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 23:29
-
Calypso wrote:Dziękuję i wzajemnie!
Ja zaczęłam odczuwać niestety w trakcie świąt skutki zażywania leków i to chyba głównie metforminy. Przed świętami osłabienie, lekkie mdłości. W Wigilię po kolacji biegunka i w Sylwestra przed południem to samo to chyba przez to, że nie trzymałam się tak ściśle diety Czy ktoś też ma takie wrażenia po braniu glucophage? Bo zastanawiam się czy to nie jest też wpływ np. leku na tarczycę...
Ja czekam na okres też, pewnie przyjdzie w weekend, zeby mi popsuć humor
Hejka... A moze okres cie nie odwiedzi??
Ja nawet nie mam zadnych objawow sygnalizujacych nadejscie @... a w tamtym cyklu to juz mialam plamienia ktore potem rozkrecily @.. a teraz cicho sza...
Ja po Glucophage czuje sie bardzo dobrze.. nie mam biegunek.. glowa nie boli wymiotow tez nic... i od wcziraj jestem na dawce 750xr.. do tego zaczelam brac wit b8 z b6..i oczywiscie kwas foliowy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 11:25
-
nick nieaktualnypotulnajakbaranek wrote:Hejka... A moze okres cie nie odwiedzi??
Ja nawet nie mam zadnych objawow sygnalizujacych nadejscie @... a w tamtym cyklu to juz mialam plamienia ktore potem rozkrecily @.. a teraz cicho sza...
Ja po Glucophage czuje sie bardzo dobrze.. nie mam biegunek.. glowa nie boli wymiotow tez nic... i od wcziraj jestem na dawce 750xr.. do tego zaczelam brac wit b8 z b6..i oczywiscie kwas foliowy
Kochana jesteś :* Ale coś mi się wydaje, że przy mojej niedomodze lutealnej jednak odwiedzi Ja już biorę 3 x 750. Na początku też było fajnie a teraz takie akcje. Ja oprócz tego od gina napro mam pełno suplementów wit D, wit A, cynk, selen, olej lniany, itd. W styczniu mam oznaczyć też poziom wit. D. -
A to sporo masz tych witaminek moze lekarz da ci jakis inny zamiennik tego lekubi bedzie Ci lepiej? Mam nadzieje ze nam obu uda sie zaciazyc... chociaż tez watpie w to z moim slabym progesteronem.. ale mam nadzieje ze dzieki diecie lekom i wprowadzaniu ruchu cos to ruszy...
Tak jak myslalam.. Dzis robilam test..(04.01) Negatywny.. ale czulosc 25ml wiec nie wiem czy noe kupic czulszego i nie powtorzyc bo nie czuje wg zblizajacego sie okresu..
A wg.. wkoncu mamy snieg Oby sie tylko utrzymalWiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2019, 08:52
-
Nefre_ ms wrote:Metfirmina ma dobre wyniki.. Oczywiście w połączeniu z dueta i sportem
Miała któraś taki skutek uboczny że bolało pod zebrami?
Witajcie jestem nowa i podczytuje co piszecie na temat metforminy. Zgadzam sie że metformina daje efekty w połączeniu z diet i ruchem, sama żadnych spektakularnych efektów nie da.
Moje efekty 2*850 metformina+dieta+intensywne ćwiczenia= -16kg/3 mce
Z IO wyszłam w 3 mce, wyniki były fajne potem znowu zaczęła szaleć pomimo braku zmian w diecie. Zaczęłam szukać głębiej tym razem z dietetykiem i wyszło ze mam nieszczelność jelit. Niestety tak sie czesto dzieje ze pomimo zgubionej wagi insulina skacze, powodują je stany zapalne w jelitach. Na dzień dzisiejszy wyniki dobre HOMA z 3,1 na 0,91. Ponad rok nie biorę metforminy. Ale ostatnio zaczęłam sie zastanawiać bo widzę ze wszyscy którzy biora zachodzą w ciąże a ja pomimo ogarnięcia wielu rzeczy nadal nie. Myślicie że branie na zaś może poprawić jakość jajek do in vitro ?
-
nick nieaktualnyMirandzia
Przygotowujesz się do In vitro?
To oni podpowiedzą, czym wspomagać raczej, albo kanały o in-vitro...
Najczęściej działa jak masz IO i PCO.
Wtedy metformina odblokowuje owulacje i laski zachodzą w ciąże.
W innych przypadkach czy działa- nie wiem. -
Nefre_ ms wrote:Mirandzia
Przygotowujesz się do In vitro?
To oni podpowiedzą, czym wspomagać raczej, albo kanały o in-vitro...
Najczęściej działa jak masz IO i PCO.
Wtedy metformina odblokowuje owulacje i laski zachodzą w ciąże.
W innych przypadkach czy działa- nie wiem.
Tak ale zanim do tego dojdzie to jeszcze troche minie i tak pomyslalam ze moze wdrozyc i probowac caly czas naturalnie. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnypotulnajakbaranek wrote:A to sporo masz tych witaminek moze lekarz da ci jakis inny zamiennik tego lekubi bedzie Ci lepiej? Mam nadzieje ze nam obu uda sie zaciazyc... chociaż tez watpie w to z moim slabym progesteronem.. ale mam nadzieje ze dzieki diecie lekom i wprowadzaniu ruchu cos to ruszy...
Tak jak myslalam.. Dzis robilam test..(04.01) Negatywny.. ale czulosc 25ml wiec nie wiem czy noe kupic czulszego i nie powtorzyc bo nie czuje wg zblizajacego sie okresu..
A wg.. wkoncu mamy snieg Oby sie tylko utrzymal -
Witam Was Dziewczyny Bylam dzis w mojej poradni.. mowilam pani dr o tym ze okres znow mi sie spoznia i ze test ciazowy negatywny. Zrobila mi wiec Usg. Jak zapytalam co wyszlo to kowila ze Endometrium mam ladne. Ale dala mi skierowanie na zbadanie Bety i na progesteron. Nie wiem dlaczego na bete.. nic mi nie mowila czy dodatkowo cos zobaczyla.. ale na zdjeciu isg widzialam jakis pecherzyk.. Ech... W srode wszystkiego sie dowiem bo w srode mam przyjsc do labo po wyniki...
A jak tam u Was leci? -
nick nieaktualnypotulnajakbaranek wrote:Witam Was Dziewczyny Bylam dzis w mojej poradni.. mowilam pani dr o tym ze okres znow mi sie spoznia i ze test ciazowy negatywny. Zrobila mi wiec Usg. Jak zapytalam co wyszlo to kowila ze Endometrium mam ladne. Ale dala mi skierowanie na zbadanie Bety i na progesteron. Nie wiem dlaczego na bete.. nic mi nie mowila czy dodatkowo cos zobaczyla.. ale na zdjeciu isg widzialam jakis pecherzyk.. Ech... W srode wszystkiego sie dowiem bo w srode mam przyjsc do labo po wyniki...
A jak tam u Was leci? -
nick nieaktualny
-
Wiesz... teraz niby 50 dzien cyklu.. owu kiedy byla??ciężko mi okreslic bo nie mierze temp. Przy Pcos mierzenie temp nie jest niby miarodajne..Ale bylam w polowie grudnia u innego lekarzavi mowil ze prawdopodobnie jestem po owulacji ale nie mial pewnosci..
W środe wszystkiego sie dowiem. Ale stawiam na niski progesteron..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 20:26
-
nick nieaktualny
-
Wlasnie odkad odstawilam luteine dzieki ktorej mialam cykle co 30-31 dni to tak teraz mi sie strasznie wydluzyly.. 1 cykl po odstawieniu luteiny trwal 46 dni.. a ten sie juz wydluzyl do 51.. zobacze jutro jakoe wyniki progesteronu i wszystkiego sie dowiem bo mam brac duphaston 3x1..
-
nick nieaktualny
-
Angie1989 wrote:Mirandzia a jak sobie poradzilas z nieszczelnoscia jelit? Jakas specjalna dieta?[/QUOTE
Nieszczelnośc najpierw zbadalam w klinice VitaImmun w Poznaniu, robiąc badania kałau Microflorascan i Zonulina. Od nich dostałam cała rozpiskę probiotyków, od dietetyka zalecenia. Wykluczenie glutenu, laktozy, cukru. dieta białkowo-tłuszczowa + duzo warzyw + suplementy. Nieszczrlne jelita "lubią" bulion na kościach gotowany 7-10 godzin