Forum Starając się z pomocą medyczną moje wyniki...
Odpowiedz

moje wyniki...

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • lkc Autorytet
    Postów: 1576 2260

    Wysłany: 7 marca 2014, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    doustny test tolerancji glukozy 75 g = 104 mg/dl po 2 godzinach 134 mg/dl
    TSH 2,35 uIU/mL
    SHBG 32,9 nmol/l wartosc referencyjna 19,8 - 155,2
    DHEA-S 681 ug/dl wartosc ref. 96-512
    testosteron w surowicy krwi 2,17 nmol/l wartosc ref. 0,29-1,67
    LH 3,9 mIU/ml norma ( 2,4- 12,6)
    FSH 7,4 mIU/ml norma ( 3,5 -12,5)
    estradiol 75 pmol//l norma 46-607
    prolaktyna 13,4 ng/ml norma 4,8 -23,3
    wyniki robione 5 dc
    czy z takimi wynikami jest jakas szansa na ciaze? miala ktoras z Was podobne?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2014, 16:08

    Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • Lili Autorytet
    Postów: 495 692

    Wysłany: 8 marca 2014, 15:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wrażenie, że jesteś lekko "rozchwiana" hormonalnie, ale to wszystko raczej jest do ustawienia. Także spokojnie :) Cukier za wysoki - możesz mieć insulinooporność, która powoduje, ze pęcherzyki nie pękają - dostaniesz metforminę, jak znam życie. TSH trochę za wysokie jak na starania. Ja też mam takie i dziś byłam u endo. ale póki co nie chce mi euthyroxu przepisać. Mam zrobić jeszcze jedno badanie i potem zobaczymy. DHEA też trochę za wysokie, ale na tym się niestety nie znam. Stosunek LH do FSH trochę za niski może wskazywać na niewydolność przysadki. Samo FSH niby w normie, ale wartości w przedziale 9-12 mogą wskazywać na wyczerpującą się rezerwę jajnikową, choć wydaje mi się, ze to się odnosi tylko do badań robionych w fazie lutealnej. Dla pewności polecam zrobić AMH.

    kapturnica lubi tę wiadomość

  • lkc Autorytet
    Postów: 1576 2260

    Wysłany: 9 marca 2014, 22:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje za odpowiedz. jutro napewno nie zdaze do lekarza, ale w srode pojade z tymi wynikami,ciekawe co madrego Pan doktor powie

    Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • Bikini31 Ekspertka
    Postów: 202 81

    Wysłany: 10 marca 2014, 10:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

    podpinam się pod temat :)

    dziś odebrałam swoje wyniki, badania robione w 5 dc
    LH 6,16 mlU/ml (1,5 - 8.0)
    FSH 3,54 mlU/ml (2,9 - 12,0)

    stosunek LH/FSH wynosi 1,74 czyli za wysoki co może świadczyć o PCO

    Estradiol 124,54 pg/ml (18 - 147) czyli w normie

    Prolaktyna 10,5
    TSH 2,25

    Co oznacza za wysoki stosunek LH/FSH?
    czy to już PCO?

    mój gin kiedyś miał takie przypuszczenia, cykle bezowulacyjne,
    natomiast endokrynolog powiedział, że to niemożliwe, bo nie mam typowych cech towarzyszących temu zespołowi.

    Do ginekologa idę dopiero pod koniec miesiąca, gdy będę miała zrobione resztę badań, progesteron, prolaktynę z obciążeniem i testosteron.

    Proszę o jakieś porady wskazówki, dziewczyny które mają wiekszą wiedzę ode mnie. Dodam, że jestem po poronieniu prawie rok czasu, a o dzidzię staramy się już ponad 2 lata...
    Gdyby nie fakt, że trafiłam na to forum, to nie wiedziałabym o tych wszystkich badaniach, z tego względu, że nigdy nikt mi ich nie zlecił. Także działam na własną rękę, a pod koniec miesiąca chcę postawić mojego lakarza pod ścianą i pokazać mu to wszystko.


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2014, 10:19

    weronika86 lubi tę wiadomość

    05.2013 rok pierwsze poronienie :(
    10.2015 HSG, jajniki drożne
    02.2016 rok ciąża biochemiczna
    I IUI 28.09.2016 :(
    II IUI 31.10.2016 :(
    starania od 2012 roku, PCOS, Hashimoto
    dalej czekamy...
  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 11 marca 2014, 21:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bardzo wazny jest testosteron i usg do 10dc zeby wykluczyc pcos. Pamietam jak mialam robione usg w mega dlugim cyklu 150 dniowym- jajniki byly czysciutkie- zdazylo sie wszystko wchlonic, natomiast po miesiaczce-9dc cale zawalone pecherzykami- typowe pcos. Czy masz nadwage?

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • Bikini31 Ekspertka
    Postów: 202 81

    Wysłany: 12 marca 2014, 09:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mam ale skutecznie z nią walczę i się jej pozbywam, ale nie jest to jakaś taka duża nadwaga, ok 10 kg.
    Testosteronu nie badałam, chciałam to zrobić w 21 dc, tak jak progesteron i prolaktynę z obciążeniem.

    05.2013 rok pierwsze poronienie :(
    10.2015 HSG, jajniki drożne
    02.2016 rok ciąża biochemiczna
    I IUI 28.09.2016 :(
    II IUI 31.10.2016 :(
    starania od 2012 roku, PCOS, Hashimoto
    dalej czekamy...
  • Qrczak Autorytet
    Postów: 1524 1130

    Wysłany: 20 marca 2014, 09:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :) Czy któraś może mi poradzić, jakie wyniki warto zrobić na początku cyklu. Dostałam od gina skierowanie na podstawowe badania: mocz, mofrologie, ob, crp i to tyle. Zalecił, żeby zrobić je po ustaniu krwawienia miesiączkowgo. Myślę zatem, żeby iść w poniedziałek, to będzie mój 7dc. Jakie jeszcze badania polecacie zrobić w tym czasie?

    f2wle6ydofr9wcyp.png
  • Aniiusiaaa5 Ekspertka
    Postów: 154 65

    Wysłany: 20 marca 2014, 14:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey. Moim zdaniem skoro lekarz kazał Ci zrobic te badania to na nich sie tylko skup. On wie co robi:) Ja np zrobiłam sobie badania hormonalne sama i że tak powiem trochę mi się sięgło po łapkach od lekarza:) Powiedział mi żebym nie bawiła się w lekarza:) badania hormonalne nie należą do najtańszych a skoro lekarz będzie widział taką potrzebę to sam je zleci:)

    chmurreczkaa, Qrczak lubią tę wiadomość

  • Aniiusiaaa5 Ekspertka
    Postów: 154 65

    Wysłany: 20 marca 2014, 14:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak apropo wyników moje lh 2,3 fsh 5,13 niby jeden i drugi mieszczą się w normie ale stosunek lh do fsh to zaledwie 0,44 co to oznacza? Pozostałe hormony w normie...

  • chmurreczkaa Autorytet
    Postów: 1431 1083

    Wysłany: 20 marca 2014, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniiusiaaa5 wrote:
    a tak apropo wyników moje lh 2,3 fsh 5,13 niby jeden i drugi mieszczą się w normie ale stosunek lh do fsh to zaledwie 0,44 co to oznacza? Pozostałe hormony w normie...

    Być może cierpisz na niedobory progesteronu, proponuję zbadać też ten hormon, tylko skonsultuj jeszcze z lekarzem w jakim terminie, bo o ile dobrze pamiętam badanie to robi się w II fazie cyklu.

    Rozpoczęliśmy już 4 rok starań... Nadal czekamy na nasz mały Cud!
    Laparoskopia 31.08.16 - usunięta przegroda macicy 2cm i ogniska endometriozy I stopnia.
    Histeroskopia 6.12.16. - reszta przegrody docięta, macica jest gotowa na przyjęcie lokatora.
    1 IUI- 10.01.17 - ????? (@ 25.01)
  • chmurreczkaa Autorytet
    Postów: 1431 1083

    Wysłany: 20 marca 2014, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak w ogóle... mój stosunek LH do FSH to... UWAGA... 4,25!!!! przynajmniej TAKI BYŁ OSTATNIO GDY ROBIŁAM BADANIA, CZYLI WE WRZEŚNIU UBIEGŁEGO ROKU!!!

    Rozpoczęliśmy już 4 rok starań... Nadal czekamy na nasz mały Cud!
    Laparoskopia 31.08.16 - usunięta przegroda macicy 2cm i ogniska endometriozy I stopnia.
    Histeroskopia 6.12.16. - reszta przegrody docięta, macica jest gotowa na przyjęcie lokatora.
    1 IUI- 10.01.17 - ????? (@ 25.01)
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 20 marca 2014, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chmurreczkaa wrote:
    tak w ogóle... mój stosunek LH do FSH to... UWAGA... 4,25!!!! przynajmniej TAKI BYŁ OSTATNIO GDY ROBIŁAM BADANIA, CZYLI WE WRZEŚNIU UBIEGŁEGO ROKU!!!

    czyli klasyczny pcos chmurka....spokojnie...

    chmurreczkaa lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • chmurreczkaa Autorytet
    Postów: 1431 1083

    Wysłany: 20 marca 2014, 14:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    WIEM, ALE TU DZIEWCZYNY SIĘ MARTWIĄ STOSUNKIEM 1,7 :) A JA TU PROSZĘ, TAKIE BUM ;)

    Rozpoczęliśmy już 4 rok starań... Nadal czekamy na nasz mały Cud!
    Laparoskopia 31.08.16 - usunięta przegroda macicy 2cm i ogniska endometriozy I stopnia.
    Histeroskopia 6.12.16. - reszta przegrody docięta, macica jest gotowa na przyjęcie lokatora.
    1 IUI- 10.01.17 - ????? (@ 25.01)
  • kapturnica Autorytet
    Postów: 23854 63935

    Wysłany: 20 marca 2014, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chmurreczkaa wrote:
    WIEM, ALE TU DZIEWCZYNY SIĘ MARTWIĄ STOSUNKIEM 1,7 :) A JA TU PROSZĘ, TAKIE BUM ;)
    http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a,1873 dobry artykul polecam

    chmurreczkaa lubi tę wiadomość

    V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Qrczak Autorytet
    Postów: 1524 1130

    Wysłany: 20 marca 2014, 14:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniiusiaaa5 dzięki za odpowiedź :) Może faktycznie się jeszcze wstrzymam. Za dwa tygodnie mam kolejną wizytę, więc pójdę z tymi wynikami, które mi teraz zlecił i zobaczę, co powie.
    Tyle, że ja taka niecierpliwa jestem i chciałabym już wszystko wiedzieć, a najlepiej to być w ciąży :D

    kapturnica, chmurreczkaa lubią tę wiadomość

    f2wle6ydofr9wcyp.png
  • chmurreczkaa Autorytet
    Postów: 1431 1083

    Wysłany: 20 marca 2014, 14:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    http://www.forumginekologiczne.pl/txt/a,1873 dobry artykul polecam

    Faktycznie, fajnie wyszperałaś ;)

    Rozpoczęliśmy już 4 rok starań... Nadal czekamy na nasz mały Cud!
    Laparoskopia 31.08.16 - usunięta przegroda macicy 2cm i ogniska endometriozy I stopnia.
    Histeroskopia 6.12.16. - reszta przegrody docięta, macica jest gotowa na przyjęcie lokatora.
    1 IUI- 10.01.17 - ????? (@ 25.01)
  • chmurreczkaa Autorytet
    Postów: 1431 1083

    Wysłany: 20 marca 2014, 14:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qrczak wrote:
    Aniiusiaaa5 dzięki za odpowiedź :) Może faktycznie się jeszcze wstrzymam. Za dwa tygodnie mam kolejną wizytę, więc pójdę z tymi wynikami, które mi teraz zlecił i zobaczę, co powie.
    Tyle, że ja taka niecierpliwa jestem i chciałabym już wszystko wiedzieć, a najlepiej to być w ciąży :D


    Jak my wszystkie chyba ;)

    Qrczak, Aniiusiaaa5 lubią tę wiadomość

    Rozpoczęliśmy już 4 rok starań... Nadal czekamy na nasz mały Cud!
    Laparoskopia 31.08.16 - usunięta przegroda macicy 2cm i ogniska endometriozy I stopnia.
    Histeroskopia 6.12.16. - reszta przegrody docięta, macica jest gotowa na przyjęcie lokatora.
    1 IUI- 10.01.17 - ????? (@ 25.01)
  • Aniiusiaaa5 Ekspertka
    Postów: 154 65

    Wysłany: 20 marca 2014, 18:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    chmurreczkaa wrote:
    Być może cierpisz na niedobory progesteronu, proponuję zbadać też ten hormon, tylko skonsultuj jeszcze z lekarzem w jakim terminie, bo o ile dobrze pamiętam badanie to robi się w II fazie cyklu.

    Mój progesteron w 20dc wynosił 13,97 a prolaktyna 12,53 więc chyba się mieszczą w normie? Czytałam gdzieś przed chwilą że stosunek lh do fsh poniżej 1 oznacza niedoczynność przysadki, a to wiąże się z brakiem wytwarzania któregoś z hormonów ale skoro moje są w normie to już nie wiem o co chodzi:(

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 listopada 2014, 19:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę o interpretacje moich wyników:
    LH 9,1 ( norma 2,4-12,6)
    FSH 4,8 ( 3,5 - 12,5)
    Testosteron 0,28 ( 0,06-0,82)
    Estradiol 36,4 ( 12,5 - 166,0)
    DHEA-s 284,00 ( do 340)

    badania w 4 dc. z takimi wynikami jest szansa na ciąże? obecnie biore bromergon na wysoka prolaktyne juz 5 tydzien i luteine od 16 dc ze wzgledu na niski progesteron. nie wiem jakie badania powinnam jeszcze wykonac

  • milunia86 Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 13 sierpnia 2015, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mogę to też poproszę o interpretację. Mój gin twierdzi że wszystko jest ok. nie chce mi się wierzyć.
    wyniki badań z 3 dc. Prolaktyna 17,96 normy 4,79-23,30
    Progesteron 0,99 normy 0,20-1,50
    LH 7,36 normy 2,40-12,60
    FSH 7,94 normy 3,50-12,50
    Testosteron 0,42 normy 0,06-0,82
    Estradiol 28,06 normy 12,50-166,00
    anty-TG 1,66IU/ml normy <4,11
    ATPO 0,3 IU/ml normy <5,6
    TSH 3,33 normy 0,27-4,20
    FT4 15,88 normy 12-22
    FT3 4,36 normy 3,1-6,8
    DHEA-S 333,20 normy 98,80-340,00

    milunia
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego