Monitoring cyklu
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKochane
A ja się wybieram na 1 wizytę żeby pogadać z lekarzem 5dc- podejrzewam u siebie, mimo 29-30 dniowych cykli dość wczesną owulację, więc wolę być za wcześnie niż za późno;)
Mam nadzieję że monitoring jakoś mi pomoże i że ten 6 cykl starań będzie szczęśliwy. Ciekawa jestem też jak będzie mi pokazywam ovu moje dni płodne- robię taki mały teścić w tym miesiącu;)
Ja będę szła na monitoring do Gdańska, więc już po mogę zdać relację i polecić lekarza jeśli ktoś będzie chciał. -
nick nieaktualny
-
czesc ja zawsze mialam tylko jedno wizyte bo mniejwiecej wiedziec kiedy moge byc przed owulacje i tak sie umawilam a lekarz tylko potwierdzuc mi sie udalo odrazu zajsc w ciaze niestety poronilam obecnie staram sie jeszcze raz i ide tez odrazu na monitoring
-
nick nieaktualny
-
Witam dziewczyny
Jestem tu nowa ale moje starania niestety trochę juz trwają.O poprzednią ciąże zakonczoną poronieniem staralismy sie 8 msc. Teraz odkąd lekarz pozwolił minął 3 cykl i nic:(
Dzis jest mój 9 dc.Byłam na monitorinug pierwszy raz.
W prawym jajniku drobne pęcherzyki ,w lewym jeden o wymiarach 16*13 mm,endometrium 10 mm
Nastepnym razem mam sie stawić w środę w moim 14 d.c
Cykle mam 28 dniowe.
Lekarka była małomówna,niewiele się dowiedziałam,jedynie ze mamy próbować -
nick nieaktualnyZacznij starac sie kolo wtorku 12 dc mozesz i wczesniej ale taki by bylo optymalnie...przecietnie pecherzyki rosna 2mm na dobe wiec skoro w 9 dc jest tyle a masz cykle 28 dniowe to w 14 powinna wystapic owulka ...wg mnie jest ok w 14 dc sprawdzi czy uroslo i peklo czy podac na pekniecie i czy wogole rosnie ten pecherzyk...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2014, 21:38
-
Madziara, dziekuje bardzo!
Wasnie moja obawa jest taka czy moj pecherzyk prawidliwo peka.Zdarzylo mi sie byc na wizycie 16 dnia cylku i pecherzyk nadal byl oczywiscie staralismy sie prawie do konca cyklu wtedy ale niestety nic z tego.
Dlatego mam teraz nadzieje ze uda sie zaobserwowac co sie dzieje, i moze jakos wspomoc pekniecie jesli to mozliwe? -
nick nieaktualnyMonitoring potrzebny jest do wiedzy - czy owulacja wystepuje i czy pekaja pecherzyki i czy tworzy sie cialko zolte. Do samej obserwacji cyklu wystarcza trzy wizyty usg. Natomiast przy stymualcji owulacji tych wizyt powinno byc wiecej i z rozmow z lekarzami zajmujacymi sie leczeniem nieplodnosci i wlasnego doswiadczenia obserwacja zaczynala sie 3 dnia cyklu ( wraz z badaniami hormonalnymi) , potem 8 dnia - by sprawdzic jak nasze jajka sie maja i jak odpowiadaja na stymulacje, czy w ogole urosly czy tez nie doszlo do przestymulowania jajnikow . Potem tuz przed owulka potem kolejna wizyta tuz po. W sumie 4 wizyty by mialo to rece i nogi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2014, 06:40
KUNIAK, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Witam, chcialam sie zapytac czy mozliwe jest "zmiejszenie" sie dominujacego jajeczka???. W piatek 21.02 bylam na pierwszym monitorowaniu jajeczkowania. Usg wykazalo , ze jajeczko dominujace znajduje sie w prawym jajniku i ma 15mm, endomertium grubosc 5.1mm. Dzis (24.02) bylam na drugim monitorowaniu u innej ginekolog ( moja prowadzaca byla nieobecna) i ta powiedziala mi ze najwieksze jajeczko ma 13mm a nie wydaje jej sie , ze to co mialo 15mm w piatek juz pekla ( jestem w 12 dniu cyklu). Czy ktorejs z was zdazyla sie taka sytuacja?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2014, 15:39
-
Iwcia niestety zdarza sie ze coshamuje rozwoj jajeczka i ono sie zmniejsza i wchlania..u mniebylo tak ze rosl do pewnego momentu a pozniej przestawal...wiec moglo tak sie zdarzyc ze twoje jajeczko przestalo rosnac i zaczelo sie zapadac,
iwcia77 lubi tę wiadomość
-
kapturnica wrote:Iwcia niestety zdarza sie ze coshamuje rozwoj jajeczka i ono sie zmniejsza i wchlania..u mniebylo tak ze rosl do pewnego momentu a pozniej przestawal...wiec moglo tak sie zdarzyc ze twoje jajeczko przestalo rosnac i zaczelo sie zapadac,
3 usg wykazalo ladne jajko 16.5mm endo 7.6mm w 14 dniu cyklu ( mam srednio 25-28 dni).Ginex wyjasnila mi ze to prawdopodobnie to 13mm uroslo a tamto 15mm -nie. zmartwilam sie troche endo...bo zmalalo ( ale ginex nic nie wspomniala na ten temat a ja nie pytalam)...przewidziala czas jajkowania na piatek 28.02. i wtedy tez mam usg, wiec sie okaze...hm..umre z ciekawosci ale jestem dobrej mysli -
iwcia77 wrote:3 usg wykazalo ladne jajko 16.5mm endo 7.6mm w 14 dniu cyklu ( mam srednio 25-28 dni).Ginex wyjasnila mi ze to prawdopodobnie to 13mm uroslo a tamto 15mm -nie. zmartwilam sie troche endo...bo zmalalo ( ale ginex nic nie wspomniala na ten temat a ja nie pytalam)...przewidziala czas jajkowania na piatek 28.02. i wtedy tez mam usg, wiec sie okaze...hm..umre z ciekawosci ale jestem dobrej mysli
iwcia77 lubi tę wiadomość