X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Monitoring cyklu
Odpowiedz

Monitoring cyklu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Kiniejka Koleżanka

Wysłany: 25 października 2013, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2014, 16:43

• Ingebjorg Ekspertka

Wysłany: 25 października 2013, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że na monitoring chodzi się w okolicach ovu aby zobaczyć czy pęcherzyk rośnie i czy pęka (np. 12 dc, 14 dc, 16 dc)

relganli06k8eu81.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2013, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy od długości cyklów kiedy się chodzi na monitoring!!
    Ja mam cykle 28 dni i mi lekarz kazał przychodzić od 10-11 dc pierwszy raz :*)
    Powodzenia :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2013, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane
    A ja się wybieram na 1 wizytę żeby pogadać z lekarzem 5dc- podejrzewam u siebie, mimo 29-30 dniowych cykli dość wczesną owulację, więc wolę być za wcześnie niż za późno;)
    Mam nadzieję że monitoring jakoś mi pomoże i że ten 6 cykl starań będzie szczęśliwy. Ciekawa jestem też jak będzie mi pokazywam ovu moje dni płodne- robię taki mały teścić w tym miesiącu;)

Ja będę szła na monitoring do Gdańska, więc już po mogę zdać relację i polecić lekarza jeśli ktoś będzie chciał.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2013, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a ile wizyt u lekarza podczas monitoringu? Czy ktorejs pomogl zajsc w ciaze?

• oliwia85 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2013, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc ja zawsze mialam tylko jedno wizyte bo mniejwiecej wiedziec kiedy moge byc przed owulacje i tak sie umawilam a lekarz tylko potwierdzuc mi sie udalo odrazu zajsc w ciaze niestety poronilam obecnie staram sie jeszcze raz i ide tez odrazu na monitoring

w4sq3e3ky3ds3xdy.png
  • Milcia Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2013, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255, ja jestem na czwartym monitoringu obecnie i poprzednie cykle były na zasadzie 4 spotkań co drugi dzień, rozpoczynając od 9 dc.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2013, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje dziewczyny za odp, ale w sumie jak czesciej wizyty to chyba lepiej, bo dzieki temu mamy wieksza pewnosc co tak naprawde dzieje sie w srodku...

• martyna1989 Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2013, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem umówioną na monitoring od 9dc, potem ze względu na święta w 13 dniu i po dwóch kolejnych dniach... 4cykl starań, monitoring pierwszy.... Oby okazał się świątecznym prezentem

relgh371oy0mp19n.png
  • KUNIAK Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2014, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny
    Jestem tu nowa :) ale moje starania niestety trochę juz trwają.O poprzednią ciąże zakonczoną poronieniem staralismy sie 8 msc. Teraz odkąd lekarz pozwolił minął 3 cykl i nic:(

Dzis jest mój 9 dc.Byłam na monitorinug pierwszy raz.
    W prawym jajniku drobne pęcherzyki ,w lewym jeden o wymiarach 16*13 mm,endometrium 10 mm

Nastepnym razem mam sie stawić w środę w moim 14 d.c
    Cykle mam 28 dniowe.
    Lekarka była małomówna,niewiele się dowiedziałam,jedynie ze mamy próbować

gg64l6d8uplrbvce.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zacznij starac sie kolo wtorku 12 dc mozesz i wczesniej ale taki by bylo optymalnie...przecietnie pecherzyki rosna 2mm na dobe wiec skoro w 9 dc jest tyle a masz cykle 28 dniowe to w 14 powinna wystapic owulka ...wg mnie jest ok w 14 dc sprawdzi czy uroslo i peklo czy podac na pekniecie i czy wogole rosnie ten pecherzyk...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2014, 21:38

• KUNIAK Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziara, dziekuje bardzo!
    Wasnie moja obawa jest taka czy moj pecherzyk prawidliwo peka.Zdarzylo mi sie byc na wizycie 16 dnia cylku i pecherzyk nadal byl :/ oczywiscie staralismy sie prawie do konca cyklu wtedy ale niestety nic z tego.

Dlatego mam teraz nadzieje ze uda sie zaobserwowac co sie dzieje, i moze jakos wspomoc pekniecie jesli to mozliwe?

gg64l6d8uplrbvce.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2014, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monitoring potrzebny jest do wiedzy - czy owulacja wystepuje i czy pekaja pecherzyki i czy tworzy sie cialko zolte. Do samej obserwacji cyklu wystarcza trzy wizyty usg. Natomiast przy stymualcji owulacji tych wizyt powinno byc wiecej i z rozmow z lekarzami zajmujacymi sie leczeniem nieplodnosci i wlasnego doswiadczenia obserwacja zaczynala sie 3 dnia cyklu ( wraz z badaniami hormonalnymi) , potem 8 dnia - by sprawdzic jak nasze jajka sie maja i jak odpowiadaja na stymulacje, czy w ogole urosly czy tez nie doszlo do przestymulowania jajnikow . Potem tuz przed owulka potem kolejna wizyta tuz po. W sumie 4 wizyty by mialo to rece i nogi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2014, 06:40

KUNIAK, iwcia77 lubią tę wiadomość

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, chcialam sie zapytac czy mozliwe jest "zmiejszenie" sie dominujacego jajeczka???. W piatek 21.02 bylam na pierwszym monitorowaniu jajeczkowania. Usg wykazalo , ze jajeczko dominujace znajduje sie w prawym jajniku i ma 15mm, endomertium grubosc 5.1mm. Dzis (24.02) bylam na drugim monitorowaniu u innej ginekolog ( moja prowadzaca byla nieobecna) i ta powiedziala mi ze najwieksze jajeczko ma 13mm a nie wydaje jej sie , ze to co mialo 15mm w piatek juz pekla ( jestem w 12 dniu cyklu). Czy ktorejs z was zdazyla sie taka sytuacja?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2014, 15:39

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwcia niestety zdarza sie ze coshamuje rozwoj jajeczka i ono sie zmniejsza i wchlania..u mniebylo tak ze rosl do pewnego momentu a pozniej przestawal...wiec moglo tak sie zdarzyc ze twoje jajeczko przestalo rosnac i zaczelo sie zapadac,

iwcia77 lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • iwcia77 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2014, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojojoj:( ale JAJA!!! :) to bedzie dupa z jajeczkowania? jutro mam 3 usg...zobacze co powie moja giex ...tymczasem dziekuje za odpowiedz :)

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2014, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Iwcia niestety zdarza sie ze coshamuje rozwoj jajeczka i ono sie zmniejsza i wchlania..u mniebylo tak ze rosl do pewnego momentu a pozniej przestawal...wiec moglo tak sie zdarzyc ze twoje jajeczko przestalo rosnac i zaczelo sie zapadac,

3 usg wykazalo ladne jajko 16.5mm endo 7.6mm w 14 dniu cyklu ( mam srednio 25-28 dni).Ginex wyjasnila mi ze to prawdopodobnie to 13mm uroslo a tamto 15mm -nie. zmartwilam sie troche endo...bo zmalalo ( ale ginex nic nie wspomniala na ten temat a ja nie pytalam)...przewidziala czas jajkowania na piatek 28.02. i wtedy tez mam usg, wiec sie okaze...hm..umre z ciekawosci :) ale jestem dobrej mysli :)

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwcia77 wrote:
    3 usg wykazalo ladne jajko 16.5mm endo 7.6mm w 14 dniu cyklu ( mam srednio 25-28 dni).Ginex wyjasnila mi ze to prawdopodobnie to 13mm uroslo a tamto 15mm -nie. zmartwilam sie troche endo...bo zmalalo ( ale ginex nic nie wspomniala na ten temat a ja nie pytalam)...przewidziala czas jajkowania na piatek 28.02. i wtedy tez mam usg, wiec sie okaze...hm..umre z ciekawosci :) ale jestem dobrej mysli :)
    pij winko czerwone wytrawne i jedz orzechy zeby endo przyroslo ..bo niestety troche jest male,,,minimum powinno miec te 8mm zeby zarodek mial sie jako tako zagniezdzic...Zycze powodzonka---nie dziekuj.....

iwcia77 lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • iwcia77 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no nie ma problemu, prawie co wieczor wypijam lampke wina :) gorzej z orzechami :( wloskie moga byc?

• ilonek Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wlasnie ja juz po lampce winka i garsc migdałow wciagnęlam :-)

63b363a823.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ