Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną NOVUM Warszawa
Odpowiedz

NOVUM Warszawa

Oceń ten wątek:
  • tuonela Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Durkapa wrote:
    Hej, czy korzystał ktos z noclegów a W-wie podczas zakazu korzystania z hotelow ? Wcześniej mimo zakazu mogłam skorzystać chociaz jako wyjazd służbowy a teraz ???
    Tak rezerwowałam na airbd :) nic się nikt nie pytał ale w razie co novum miało mi wystawić kwitek że się leczę. Jestem z okolic trójmiasta więc muszę spac w warszawie

Durkapa, Koniczynka28 lubią tę wiadomość

Starania od 2014 roku niezliczona liczba badan zabiegow i kasy...
    21.06.2018 ICSI jednej blastocysty (niestety negatyw)

04.02.2019 crio blastki ( ciąża biochemiczna) [*]
    10.06.2019 crio blastki (biochemiczna) [*]
    14.02.2021 kolejna procedura
    03.03.2021 odwołany transfer hiperstymulacja
    ❄️❄️❄️❄️❄️ blastek
    26.05. 2021 transfer beta 6dpt-37, 9dpt-123,11dpt - 160,13dpt-125
    08.12.2022 5 transfer
    6 dpt 33 8dpt 103.8 10 dpt 252 12 dpt 470 20 dpt 1631 22 dpt 389 😭
    30.10.2023 laparoskopia podejrzenia wodniaka niestety sprawa jest bardziej skomplikowana niż się wydaje...
    06.08 6 transfer blastka 4.1.2 8dpt 86 10dpt 208 12 dpt 418 15 dpt 1144... 22.04.25 czekamy na ciebie synek
  • kababo Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2021, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Durkapa wrote:
    Hej, czy korzystał ktos z noclegów a W-wie podczas zakazu korzystania z hotelow ? Wcześniej mimo zakazu mogłam skorzystać chociaz jako wyjazd służbowy a teraz ???
    Warsaw Airport Aparthotel
    Prywatny apartament, parę minut spacerkiem od Novum. Z aneksem kuchennym. Takie małe mieszkanko. Spokojna okolica i cena bardzo atrakcyjna. Polecam.

Durkapa lubi tę wiadomość

Ona: 29 lat
    09.2019 - IVS8-5T

On: 31 lat
    06.2019 - azoospermia
    08.2019 - IVS8-5T
    04.2020 - Artvimed - biopsja Tese, mamy plemniki

f2w3rjjgzj834jjq.png

07.2020 - Kraków Artvimed- I podejście do In Vitro - zapłodniono 13 kumulusów, zapłodniło się 4. W rezultacie nie uzyskano żadnego zarodka.

11.2020 - Warszawa - Novum - II podejście do In Vitro i biopsja TESE
    Mamy ❄️❄️❄️

15.12.2020 - transfer ❄️
    beta 13 dpt 1345
    beta 15 dpt 4034
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2021, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy myślicie, że przy trzecim transferze dr L zgodzi się na podanie dwóch zarodków?

• amica Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2021, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnes, obawiam się, że może być trudno. Mi się raz udało wziąć dwa ale tylko dlatego, że jeden po rozmrożeniu słabo kompaktowal i żeby nie tracić cyklu to rozmrozili ostatni który został i miałam podane dwa. Ale jak tylko poruszalam ten temat z Ł to słyszałam że jak będziemy robić 10ty transfer to pogadamy🤷‍♀️

"Nie da się przyśpieszyć biegu rzeki lub wschodu słońca ani sprawić, aby drzewa rosły szybciej niż rosną. Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe."
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2021, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amica wrote:
    Agnes, obawiam się, że może być trudno. Mi się raz udało wziąć dwa ale tylko dlatego, że jeden po rozmrożeniu słabo kompaktowal i żeby nie tracić cyklu to rozmrozili ostatni który został i miałam podane dwa. Ale jak tylko poruszalam ten temat z Ł to słyszałam że jak będziemy robić 10ty transfer to pogadamy🤷‍♀️

A może jakiś inny lekarz byłby bardziej przychylny..? Bo przygotowanie do krio mogłabym robić u kogos innego.. To może wybrałabym kogoś kto by się zgodził

• amica Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2021, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co kojarzę to będzie trudno znaleźć takiego co się zgodzi. Może dziewczyny będą w stanie coś podpowiedzieć, bo ja większość transferów miałam u Ł.

"Nie da się przyśpieszyć biegu rzeki lub wschodu słońca ani sprawić, aby drzewa rosły szybciej niż rosną. Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe."
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2021, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też nie pomogę- u mnie od razu na 1wszej wizycie było wiadomo, że ze względu na moją historię medyczną i budowę podanie 2 zarodków nie wchodzi w grę.

P.S. Dziewczyny te badania infekcyjne to przed stymulacją są w końcu ważne 3 miesiące czy 6? Bo mam wrażenie że na stronach różnych klinik są różne informacje. A w ustawie o leczeniu niepłodności tego nie widzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2021, 18:40

preg.png

age.png

Starania od 2014 ,
    1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
    2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
    3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
    12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
    6+0 mamy ❤️
    Czekamy na Ciebie córeczko ... ❤️
    9.07- USG III trymestru- 1134 g.
    17.09 planowane cc
  • Koniczynka28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2021, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnes92 wrote:
    Dziewczyny, czy myślicie, że przy trzecim transferze dr L zgodzi się na podanie dwóch zarodków?
    Nie wiem jak jest w Novum. Jednak wiem, ze jak są słabe zarodki to częściej zgadzają się na transfer 2.
    Mój tak miał w poprzednim związku za każdym razem. 4 procedury= i 4 raz transfer 2 swiezakow. Nigdy nic do mrożenia. To było w Bocianie w Waw. Nie wiem jakie Ci zostały zarodki. Myśle, ze zawsze to jest kwestia rozmowy z lekarzem. Przynajmniej tak powinno być. Ogólnie to kwestia indywidualna czy transfer 2 zarodkow ma sens.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2021, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia 82 wrote:
    No ja też nie pomogę- u mnie od razu na 1wszej wizycie było wiadomo, że ze względu na moją historię medyczną i budowę podanie 2 zarodków nie wchodzi w grę.

P.S. Dziewczyny te badania infekcyjne to przed stymulacją są w końcu ważne 3 miesiące czy 6? Bo mam wrażenie że na stronach różnych klinik są różne informacje. A w ustawie o leczeniu niepłodności tego nie widzę.

VDRL - ważne pół roku
    HBsAg – ważne pół roku
    HIV - ważne pół roku
    AntyHCV - ważne pół roku
    antyHbc - ważne pół roku
    Cytologia – ważna rok
    Posiew z kanału szyjki macicy – ważny miesiąc
    Posiew z pochwy – ważny miesiąc
    Chlamydia PCR – ważne rok
    Toxoplazmoza IgG i IgM – ważne rok
    CMV IgG i IgM– ważne rok

Jusia 82 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2021, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka28 wrote:
    Nie wiem jak jest w Novum. Jednak wiem, ze jak są słabe zarodki to częściej zgadzają się na transfer 2.
    Mój tak miał w poprzednim związku za każdym razem. 4 procedury= i 4 raz transfer 2 swiezakow. Nigdy nic do mrożenia. To było w Bocianie w Waw. Nie wiem jakie Ci zostały zarodki. Myśle, ze zawsze to jest kwestia rozmowy z lekarzem. Przynajmniej tak powinno być. Ogólnie to kwestia indywidualna czy transfer 2 zarodkow ma sens.

No nam zostały już takie slabiaczki właśnie, dlatego też chciałabym transferować 2. Obawiam się jednak, że w Novum większość nastawiona jest na pieniądze i nawet nie wgłębiają się w rozmowę tylko od razu mówią, że nie. Mam jednak nadzieję, że może choć jeden lekarz tam podszedłby rzeczowo.. Nie mówię, że jestem niezadowolona z dotychczasowego leczenia ale widzę ewidentnie lekkie naciąganie...

• Sofia2019 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2021, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnes wydaje mi sie, ze zalezy to od kilku czynników po pierwsze klasy zarodkow, dwa wieku pacjentki, a trzy jej indywidulnej historii.
    Mysle tez ,ze nie bez znaczenia jest czy masz drobna budowę czy raczej normalna. Ciaza mnoga jest zawsze duzym obciążeniem dla kobiety i chyba od razu traktowana jest jako patologiczna. Rozumiem Twoje stanowisko, ze chcesz oszczędzić ilosc transferow i zwiekszyc szanse.
    Ja osobiscie balam sie transferu dwoch zarodkow z uwagi na moja historie ale jest mnostwo kobiet , ktore szczesliwie donosily ciaze bliźniacze i jesli Cie taka spotka to niech taka właśnie bedzie spokojna o bezproblemowa :)

Ps. Na Twoim miejscu powalczylabum tez o pociągnięcie do 5 doby , jesli zarodki sa slabsze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2021, 19:44

Koniczynka28 lubi tę wiadomość

Naturals 09.2017 - strata 29tc 😔 przyczyna nieznana
    Ivf 07.2019 bhcg 750 cb
    Ivf 01.2020 bhcg 550 cb
    Naturals - 10.2020 😊
    Kir aa, nk 30%, il 10 za nisko, il2 za wysoko.
    Histeroskopia: mikropolipy brak stanu zapalnego
    Maz nasienie ok
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2021, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sofia2019 wrote:
    Agnes wydaje mi sie, ze zalezy to od kilku czynników po pierwsze klasy zarodkow, dwa wieku pacjentki, a trzy jej indywidulnej historii.
    Mysle tez ,ze nie bez znaczenia jest czy masz drobna budowę czy raczej normalna. Ciaza mnoga jest zawsze duzym obciążeniem dla kobiety i chyba od razu traktowana jest jako patologiczna. Rozumiem Twoje stanowisko, ze chcesz oszczędzić ilosc transferow i zwiekszyc szanse.
    Ja osobiscie balam sie transferu dwoch zarodkow z uwagi na moja historie ale jest mnostwo kobiet , ktore szczesliwie donosily ciaze bliźniacze i jesli Cie taka spotka to niech taka właśnie bedzie spokojna o bezproblemowa :)

Ps. Na Twoim miejscu powalczylabum tez o pociągnięcie do 5 doby , jesli zarodki sa slabsze

Właśnie ja się nie boje a nawet to poniekąd moje marzenie. Pod względem stanu zdrowia nie ma też żadnych przeciwskazań do tego, bo konsultowałam z internistą, wszystko wzorowo. My mamy "niepłodność idiopatyczną" więc jakby nie ma konkretnego powodu więc ciąża mnoga nie powinna być żadnym problemem.

Nam zostały takie moim zdaniem słabiaczki:
    CL 7.3
    CL 4.3
    CL 6.3
    CL 6.3

Przy drugim podejściu przygotowanie do krio miałam u dr Starosławskiej i mimo, ze bardzo ją cenie to po pytaniu czy możemy przeanalizować transfer dwóch zarodków nawet nie spojrzała w dokumenty tylko od razu powiedziała "Jest Pani młoda, waga dobra a to drugi transfer więc nie ma mowy". Do piątej doby też nie było zgody na hodowle... I tak trochę jestem w dupie.

• Sofia2019 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2021, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnes92 wrote:
    Właśnie ja się nie boje a nawet to poniekąd moje marzenie. Pod względem stanu zdrowia nie ma też żadnych przeciwskazań do tego, bo konsultowałam z internistą, wszystko wzorowo. My mamy "niepłodność idiopatyczną" więc jakby nie ma konkretnego powodu więc ciąża mnoga nie powinna być żadnym problemem.

CL 7.3
    CL 4.3
    CL 6.3
    CL 6.3

Przy drugim podejściu przygotowanie do krio miałam u dr Starosławskiej i mimo, ze bardzo ją cenie to po pytaniu czy możemy przeanalizować transfer dwóch zarodków nawet nie spojrzała w dokumenty tylko od razu powiedziała "Jest Pani młoda, waga dobra a to drugi transfer więc nie ma mowy". Do piątej doby też nie było zgody na hodowle... I tak trochę jestem w dupie.
    Jesli chodzi o klase czyli ta 3 to sie nie sugeruj. Zarodki nie sa opoznione bo optimum dla drugiej doby to 4 blastomery Ty masz i 7 i 6 to znaczy dobry potencjał rozwojowy. Moj 3 dniowy 7.3 stal siw morula M1 w 5 dobie co prawda ciazy nie bylo z tego ale te klasy się zmieniaja.
    No niestety oni maja takie podejście, ze dopiero ida na ustępstwa jak jestes weteranka w walce o dziecko wcześniej jest schemat 2 doba i transfer za transferem. Przykre to ale prawdziwe.
    Jesli macie niepłodność idiopatyczna to wg mnie dobrze pojsc cyklem naturalnym i starac sie równocześnie naturalnie kto wie czy nie zaskoczysz z naturalsa i z transferu :) tez zwieksza to Twoje szanse

Naturals 09.2017 - strata 29tc 😔 przyczyna nieznana
    Ivf 07.2019 bhcg 750 cb
    Ivf 01.2020 bhcg 550 cb
    Naturals - 10.2020 😊
    Kir aa, nk 30%, il 10 za nisko, il2 za wysoko.
    Histeroskopia: mikropolipy brak stanu zapalnego
    Maz nasienie ok
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sofia2019 wrote:
    Jesli chodzi o klase czyli ta 3 to sie nie sugeruj. Zarodki nie sa opoznione bo optimum dla drugiej doby to 4 blastomery Ty masz i 7 i 6 to znaczy dobry potencjał rozwojowy. Moj 3 dniowy 7.3 stal siw morula M1 w 5 dobie co prawda ciazy nie bylo z tego ale te klasy się zmieniaja.
    No niestety oni maja takie podejście, ze dopiero ida na ustępstwa jak jestes weteranka w walce o dziecko wcześniej jest schemat 2 doba i transfer za transferem. Przykre to ale prawdziwe.
    Jesli macie niepłodność idiopatyczna to wg mnie dobrze pojsc cyklem naturalnym i starac sie równocześnie naturalnie kto wie czy nie zaskoczysz z naturalsa i z transferu :) tez zwieksza to Twoje szanse

Dziękuję, bo trochę mnie pocieszyłaś. Teraz po poronieniu dr L mówił, że pierwszy transfer na sztucznym, bo ja nie mam owulacji i musiałabym mieć i clo i estrofem więc uznał ze zrobimy sztuczny choć ciąże uzyskałam właśnie na naturalnym stymulowanym i na pewno taki bym wolała ale to wszystko jest nasze chcenie a 8 tak musimy zrobić jak nam karzą

• Koniczynka28 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnes92 wrote:

CL 7.3
    CL 4.3
    CL 6.3
    CL 6.3

A ja z racji słabych zarodkow po prostu dostałam pytanie w Novum przy 1. Transferze od embriologa czy hodować do 5. Doby czy mrozimy. Czyli jednak podeszli indywidualnie. Z zastrzeżeniem, ze do 5. Doby w labie mogą nie dotrwać a z takich czasem tez są ciąże jak się odmrożą po transferze. Trochę zgłupiałam, ale teraz jak o tym mysle to dobra decyzja. Mam w sobie (mam nadzieje 6.3). Czekają na mnie 2*6.3. Wierze, ze mogło się udać. Jeśli nie to jednak transfeujemy 2. I tak jak rozmawialiśmy o naszym przypadkow to powinna być na to zgoda. Ale tu znów spora historia leczenia, głównie po stronie mojego, bardzo złe nasienie, plemniki z biopsji. Moje pierwsze ivf, a mojego. 5. No i ja miałam 5 IUI z dawca... Z drugiej strony Pani młoda, drobna. Ale patrząc na całokształt widzę delikatne szanse do dialogu.
    Jednak znów powiem: indywidualny przypadek. Trzeba naciskać, żeby chociaż uzasadnili dlaczego tak a nie inaczej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2021, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka28 wrote:
    A ja z racji słabych zarodkow po prostu dostałam pytanie w Novum przy 1. Transferze od embriologa czy hodować do 5. Doby czy mrozimy. Czyli jednak podeszli indywidualnie. Z zastrzeżeniem, ze do 5. Doby w labie mogą nie dotrwać a z takich czasem tez są ciąże jak się odmrożą po transferze. Trochę zgłupiałam, ale teraz jak o tym mysle to dobra decyzja. Mam w sobie (mam nadzieje 6.3). Czekają na mnie 2*6.3. Wierze, ze mogło się udać. Jeśli nie to jednak transfeujemy 2. I tak jak rozmawialiśmy o naszym przypadkow to powinna być na to zgoda. Ale tu znów spora historia leczenia, głównie po stronie mojego, bardzo złe nasienie, plemniki z biopsji. Moje pierwsze ivf, a mojego. 5. No i ja miałam 5 IUI z dawca... Z drugiej strony Pani młoda, drobna. Ale patrząc na całokształt widzę delikatne szanse do dialogu.
    Jednak znów powiem: indywidualny przypadek. Trzeba naciskać, żeby chociaż uzasadnili dlaczego tak a nie inaczej.

Dzięki! Za Ciebie trzymam wielkie kciuki 🤞🤞 betujesz w moje imieniny to może będę miała prezent ovufriendowy 💚

Koniczynka28, Jusia 82 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia 82 wrote:

Ważne są 6 miesięcy, ale jeśli ktoś je robi np.pierwszy raz to zalecają aby zrobić do 3 mies przed zabiegiem nie wcześniej.

Jusia 82 lubi tę wiadomość

• Tomasia Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2021, 04:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy jest szansa dziś tj w niedzielę dodzwonić się do novum żeby umówic wizytę na poniedziałek bądź wtorek?

I czy dobrze kojarz, że dr Lewandowskiego w poniedziałki nie ma a we wtorki jest?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2021, 04:37

• Tomasia Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2021, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i czy macie wiedzę na temat w jakie dni dr L nie pracuje?
    Otóż może powiem o co chodzi.
    Miałam się zgłosić w 2-3 dc na startową ale @ przyszła szybciej niż było planowane i 2 dc wypada jutro tj poniedziałek, a że jestem z Mazur to ciężko będzie zadzwonić rano i dowiedzieć się że mam przyjechać np na 14 :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2021, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tomasia wrote:
    No i czy macie wiedzę na temat w jakie dni dr L nie pracuje?
    Otóż może powiem o co chodzi.
    Miałam się zgłosić w 2-3 dc na startową ale @ przyszła szybciej niż było planowane i 2 dc wypada jutro tj poniedziałek, a że jestem z Mazur to ciężko będzie zadzwonić rano i dowiedzieć się że mam przyjechać np na 14 :(
    Dr L nie prowadzi wizyt startowych , ale jeśli on jest Twoim lekarzem prowadzącym to lekarz, który będzie miał z TobA wizyte startowa będzie się konsultował w Twojej sprawie z L . Ja mialam u dr Obuchowskiej i tak bylo. Na wizycie wstepnej u Lewandowskiego dostałam 3 nazwiska od dr L i w 2-3dc mialam się umówić na startową u jednego z dostępnych lekarzy (mowil ze to sa jego asystenci )

Obawiam się że w niedzielę sie nie dodzwonisz. Mają zamkniętą klinike

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2021, 07:29

‹‹ 1318 1319 1320 1321 1322 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ