X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną NOVUM Warszawa
Odpowiedz

NOVUM Warszawa

Oceń ten wątek:
  • ef36 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KalinaP AMH masz bardzo niskie, więc lekarz nr 1 miał trochę racji. Chociaż nie przekreśla to jeszcze Twoich szans na ciążę. Tu się z nim nie zgadzam. Ja bym w takiej sytuacji nie czekała pół roku i zaczęłabym działać.
    Nie wiem jakie są zasady refundacji leków.
    Jakiś czas temu widziałam na stronie Novum info o badaniach klinicznych. Może warto się zorientować jak to wygląda..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2019, 08:49

1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
    12.2020 IVF ostatnie podejście
  • problemik Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pierwszą konsultację czeka się 2-3 miesiące. Wg mnie refundacja kończy się jak wkroczysz w 41 rż.
    Badania robi się w konkretnym dniu cyklu. AMH jak się nie mylę to w 2dc. Bella ma głowę jak encyklopedia ;)

dr9Ip2.png[/url]
    07.2016 Crio :(
    II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
    11.2016 et 4tc :(
    02;07;09.2017 crio :(
    11.2017 leczenie immuno
    12.2017 crio ☃☃4tc :(
    III ICSI ⛄⛄
    4.2018 crio :(
    07.2018 pożegnanie z Novum
    10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
    07.2021 IV ICSI nowa nadzieja <3
    07.2021 💔🥺
    08.2021 💔🥺
    10.2021💔💔🥺
    12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
    01.2022 ET... czekamy
    7dpt - 27,5
    10dpt - 151
    16dpt - 1478
    27dpt <3
    04.2022 - poznaliśmy płeć - synek <3
    05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g <3
    09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina, tylko drugi wynik fsh kwalifikowalby Cie do refundacji. U kogo bylas w Gamecie i czy ten lekarz wypisałby Ci recepty z refundacja?

Problemik, redundacja jest przyznawana "ponizej 40rz" czyli 40lat i 1dzien juz jest poza wskazaniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2019, 10:50

problemik lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Beacik Koleżanka

Wysłany: 23 lutego 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KalinaP
    Ja mam córeczkę z IVF, którą urodziłam dzięki Novum w wieku 42 lat, przyszłam do nich z podobnym AMH do Twojego, wiec szanse na macierzyństwo na pewno masz:) Polecam dr Z-P, dobrze prowadzi pacjentki 40+
    Twoje wyniki są adekwatne do wieku, czysta fizjologia:) AMH masz niskie, spróbuj zbadać wit D, jej niedobór zaniża wynik AMH, u mnie po pół roku porządnej suplementacji AMH „wzrosło” do 0,65, ale musisz mieć świadomość, ze to tylko wynik, rezerwa jajnikowa jest niska. Z takim wynikiem na pewno nie załapiesz się niestety na żadne dofinansowanie ani badania kliniczne (no chyba, że zmieniły się zasady, ale nie sądzę). Przy niskim AMH i incydentalnie wysokim FSH (wyniki FSH będziesz miała różne w różnych cyklach, to raczej nie zależy od labu, ale pamiętaj, że to badanie robi się w 2-3 dc, w Novum w cyklu z IVF FSH nie może być wyższe niż 15, im niższe, tym lepiej)raczej nie zalecą Ci również typowej stymulacji do IVF, tylko IVF na cyklu naturalnym przy mikro stymulacji letrozolem albo clo. Ja polecam zdecydowanie letrozol, na clo wiele dziewczyn reaguje bardzo cienkim endometrium.
    Tak naprawdę skoro zaszłaś w ciąże naturalnie i nie ma podejrzenia czynnika męskiego, bardzo możliwe, że dostaniesz po prostu sam letrozol,
    który poprawia trochę jakość komórek jajowych i pobudza jajniki do pracy, z zaleceniem naturalnych starań, ew z monitoringiem cyklu i wyzwolenia owu zastrzykiem pregnylu lub Ovitrelle. Przed IVF zawsze możesz jeszcze spróbować inseminacji, jeśli naturalne starania nie przyniosą efektu. IVF to już najwyższa szkoła jazdy:)
    Na Twoim miejscu, z uwagi na niedawne poronienie, zbadałabym jeszcze tarczycę (TSH powinno oscylować ok 1 przy staraniach o ciąże, trzeba tez skontrolować poziom przeciwciał antytarczycowych), prolaktynę (za wysoka utrudnia zajście w ciąże i jej donoszenie) i zrobiła badania pod kątem zaburzeń krzepliwości (zespół antyfosfolipidowy plus MTHFR - to takie minimum, laby mają pakiety „kierunkowe” - jeśli badania wykażą anomalie, w ciąży trzeba koniecznie brać heparynę i aspirynę, a poza tym zmetylowane formy wit z grupy B).
    Normalnie z tymi badaniami się raczej czeka, ale wiem z własnego doświadczenia, że ok 40tki naprawdę szkoda czasu na czekanie.
    Wejdź tez sobie na wątek IVF z niskim AMH, na pewno dużo inf tam znajdziesz, powodzenia:)

KalinaP lubi tę wiadomość

Niepłodność wtórna u mnie i u M, lata walki...
    06/2013(*) 9tc - bliźnięta, serduszka przestały bić
    03/2016 (*) 8 tc - crio, serduszko przestało bić
    19/07/2017 - jest AMELIA❤️, IV próba IVF, blastusia 4AB☺️
  • KalinaP Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beacik wrote:
    KalinaP
    Ja mam córeczkę z IVF, którą urodziłam dzięki Novum w wieku 42 lat, przyszłam do nich z podobnym AMH do Twojego, wiec szanse na macierzyństwo na pewno masz:) Polecam dr Z-P, dobrze prowadzi pacjentki 40+
    Twoje wyniki są adekwatne do wieku, czysta fizjologia:) AMH masz niskie, spróbuj zbadać wit D, jej niedobór zaniża wynik AMH, u mnie po pół roku porządnej suplementacji AMH „wzrosło” do 0,65, ale musisz mieć świadomość, ze to tylko wynik, rezerwa jajnikowa jest niska. Z takim wynikiem na pewno nie załapiesz się niestety na żadne dofinansowanie ani badania kliniczne (no chyba, że zmieniły się zasady, ale nie sądzę). Przy niskim AMH i incydentalnie wysokim FSH (wyniki FSH będziesz miała różne w różnych cyklach, to raczej nie zależy od labu, ale pamiętaj, że to badanie robi się w 2-3 dc, w Novum w cyklu z IVF FSH nie może być wyższe niż 15, im niższe, tym lepiej)raczej nie zalecą Ci również typowej stymulacji do IVF, tylko IVF na cyklu naturalnym przy mikro stymulacji letrozolem albo clo. Ja polecam zdecydowanie letrozol, na clo wiele dziewczyn reaguje bardzo cienkim endometrium.
    Tak naprawdę skoro zaszłaś w ciąże naturalnie i nie ma podejrzenia czynnika męskiego, bardzo możliwe, że dostaniesz po prostu sam letrozol,
    który poprawia trochę jakość komórek jajowych i pobudza jajniki do pracy, z zaleceniem naturalnych starań, ew z monitoringiem cyklu i wyzwolenia owu zastrzykiem pregnylu lub Ovitrelle. Przed IVF zawsze możesz jeszcze spróbować inseminacji, jeśli naturalne starania nie przyniosą efektu. IVF to już najwyższa szkoła jazdy:)
    Na Twoim miejscu, z uwagi na niedawne poronienie, zbadałabym jeszcze tarczycę (TSH powinno oscylować ok 1 przy staraniach o ciąże, trzeba tez skontrolować poziom przeciwciał antytarczycowych), prolaktynę (za wysoka utrudnia zajście w ciąże i jej donoszenie) i zrobiła badania pod kątem zaburzeń krzepliwości (zespół antyfosfolipidowy plus MTHFR - to takie minimum, laby mają pakiety „kierunkowe” - jeśli badania wykażą anomalie, w ciąży trzeba koniecznie brać heparynę i aspirynę, a poza tym zmetylowane formy wit z grupy B).
    Normalnie z tymi badaniami się raczej czeka, ale wiem z własnego doświadczenia, że ok 40tki naprawdę szkoda czasu na czekanie.
    Wejdź tez sobie na wątek IVF z niskim AMH, na pewno dużo inf tam znajdziesz, powodzenia:)
    Reszte badań także wykonałam i one są w normach. Mąż zdrowy :) Wiem że 40 to już nie przelewki, ale lekarz z Gamety tak mnie wystraszył, że już sama nie wiedziałam co robić. Z kolei drugi lekarz powiedział dokładnie to- wyniki adekwatne do wieku, bez rewelacji i bez dramatu. I że skoro była ciąża uzyskana bezproblemowo, to jeszcze kilka msc probować naturalnie. Mnie chodziło o te refundacje, właśnie dziewczyny z watku o niskim AMH powiedziały mi o tym że to ostatni dzwonek na refund bo inaczej tysiące na leki... Stąd moje zainteresowanie tematem, czy z moimi wynikami w ogóle jest ona możliwa bo w końcu mam jeszcze 3 msc żeby się „załapać” . Ale jeśli jest ona mało prawdopodobna to faktycznie nie ma roznicy czy teraz czy za kilka msc - tak powiedział lekarz, a może w ogóle nie będzie potrzeby ( oby!!!) Co najważniejsze,dodał że w stresie nawet najlepsze wyniki mogą kończyć sie niepłodnością. Wiec może faktycznie nie ganiać teraz po lekarzach i próbować w spokoju i nie martwić się na zapas :) Choć nie jest to łatwe.

• KalinaP Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Kalina, tylko drugi wynik fsh kwalifikowalby Cie do refundacji. U kogo bylas w Gamecie i czy ten lekarz wypisałby Ci recepty z refundacja?

Problemik, redundacja jest przyznawana "ponizej 40rz" czyli 40lat i 1dzien juz jest poza wskazaniem.
    Tego nie wiem, ale nie będę tego sprawdzać. Lekarz budował taką atmosfere grozy, zupełnie niepotrzebnie, ale może to taka polityka, napędzająca te fabrykę.Nie oczekuje od lekarza fałszywych nadziei ale obiektywizmu i konretów, a tam bylo: trudno coś powiedzieć, ryzyko populacyjne ale ... może tak może nie, różnie bywa, zobaczymy co powiedzą wyniki, na razie nie wygląda to dobrze...To np na pytania, czy możemy się starać mimo wszystko naturalnie...w koncu jakby sie udało, stracony klient...

• Gaguś Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Miała któraś z Was zleconą histeroskopie?? Jeżeli tak to robiłyscie w Novum czy może gdzie indziej? Mnie zastrzelił koszt tego badania :/ Ale na NFZ to pewnie trzeba czekać niewiadomo ile...

1IVF Invicta Warszawa Październik2019 -
    HBA 13%, FragDNA powyżej 30%
    1 zarodek M.2. (beta 0,1)
    2IVF Invicta Warszawa
    Styczeń 2019-
    1zarodek BL3.2.3 (beta0,1)
    3 próba Novum - start Luty 2019 (histeroskopia, mąż leczenie Wolski) HBA 61%, fragDNA 10%
    Transfer 11.10.
    Zarodek 2 dniowy
    11dpt beta 58, prog 16
    13dpt 108, 14dpt 167 prog 70, 17dpt 543 prog 37, 20dpt 1371 prog 57 25dpt 6853 prog 35 jest pęcherzyk ciążowy i pęcherzyk żółtkowy
    34 dpt jest 💓
    27.12 usg prenatalne - prawdopodobnie chłopak 😊
    Mamy 2 mrozaki 2dniowe
    11.10.2022r. Kriotransfer

Czekamy na nasze szczęście! ❤️
    2765110c1c.png
  • Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaguś wrote:
    Dziewczyny! Miała któraś z Was zleconą histeroskopie?? Jeżeli tak to robiłyscie w Novum czy może gdzie indziej? Mnie zastrzelił koszt tego badania :/ Ale na NFZ to pewnie trzeba czekać niewiadomo ile...
    Robiłam w szpitalu na Karowej, ostatnio czytałam na forum że dziewczyny zapisuja się z miesiaca na miesiąc.

• Kala 1980 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaguś wrote:
    Robiłam na Szaserów. Najpierw byłam na wizycie u Donca w Novum. Wziął moje skierowanie i zadzwonili że szpitala na szaserow. Czekałam 2,5 miesiąca.

transfer 10.11.2014 jednego malucha - 10 dpt beta 35 (*)
    transfer 16.03.2015 dwóch maluchów - :( beta ujemna
    transfer 02.10.2015 dwóch maluchów - 8dpt -92,7; 10dpt - 296,70; 12dpt - 506,80 [*][*]
    Transfer 24.03.2017, 17.07.2017, 11.09.2017, 06.09.2018, 06.10.2018, 23.02.2019, 12.09.2019 jednego malucha - beta ujemna :(
    Transfer 12.09.2019 - 10 dpt - 3,9; 12dpt - 0,8 :(
    Transfer 10.12.2019 - 10 dpt - 63,5; 12 dpt - 143,3; 17 dpt - 1077,0; 25 dpt - 8308,0 i jest ❤️ - 10tc [*]
    Transfer 22.02.2021 - 10 dpt - 13,4; 12dpt - 4,2 :(
    Transfer 20.05.2021 -9 dpt - 91,4; 11 dpt- 219,0; 15dpt - 879,0; 19dpt-3787,0; 26dpt - 29510,0 i są ❤️❤️
    202112105581.png[/url]
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KalinaP wrote:
    Tego nie wiem, ale nie będę tego sprawdzać. Lekarz budował taką atmosfere grozy, zupełnie niepotrzebnie, ale może to taka polityka, napędzająca te fabrykę.Nie oczekuje od lekarza fałszywych nadziei ale obiektywizmu i konretów, a tam bylo: trudno coś powiedzieć, ryzyko populacyjne ale ... może tak może nie, różnie bywa, zobaczymy co powiedzą wyniki, na razie nie wygląda to dobrze...To np na pytania, czy możemy się starać mimo wszystko naturalnie...w koncu jakby sie udało, stracony klient...
    Takich lekarzy można znaleźć w każdej klinice ;)
    Z doświadczenia wiem, że sama klinika nie jest fabryka.

Pytam, bo skoro byłaś i znasz opinię tego lekarza, to możesz wziąć od niego recepty, a do procedury podejść w innej klinice albo schować leki "na zaś" w lodówce.

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Aś2018 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beacik wrote:
    KalinaP
    Beacik przyjmiesz zaproszenie? Mam kilka pytań.

4 x IUI (Novum)- 2017 ☹️,
    7 x ICSI (Novum)- 2018-2021 ☹️, 10 x (F)ET ☹️ w tym 2 ciąże biochemiczne 😢 3 poronienia (8 tydz., zarodek zdrowy, dziewczynka, 6 tydz., 7 tydz.)😢
    AMH 2,3, HSG, histeroskopia, kariotypy, hormony - wszystko ok, 36% fragmentacja DNA, 6 lat starań
    8 dpt - 25.35
  • Beacik Koleżanka

Wysłany: 23 lutego 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aś2018 wrote:
    Beacik przyjmiesz zaproszenie? Mam kilka pytań.
    Bardzo chętnie odpowiem i przyjmę oczywiście zaproszenie, tylko nie mam pojęcia, jak się to robi??

• Aś2018 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wejdź do wiadomości :) a pózniej zaakceptuje zaproszenie

4 x IUI (Novum)- 2017 ☹️,
    7 x ICSI (Novum)- 2018-2021 ☹️, 10 x (F)ET ☹️ w tym 2 ciąże biochemiczne 😢 3 poronienia (8 tydz., zarodek zdrowy, dziewczynka, 6 tydz., 7 tydz.)😢
    AMH 2,3, HSG, histeroskopia, kariotypy, hormony - wszystko ok, 36% fragmentacja DNA, 6 lat starań
    8 dpt - 25.35
  • Beacik Koleżanka

Wysłany: 23 lutego 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aś2018 wrote:
    Wejdź do wiadomości :) a pózniej zaakceptuje zaproszenie

Gotowe:)

Aś2018 lubi tę wiadomość

• ef36 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2019, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Japonka kciuki za dzisiejsze betaHCG zaciśnięte! &&&&&&&&&&&&!&&&&&&&&!&&

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2019, 06:56

1 x CP
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
  • iwam78 Przyjaciółka

Wysłany: 24 lutego 2019, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Staramy się o dzieciątko ponad 3 lata. Jesteśmy pacjentami Novum. Jestem po 1 ciąży biochemicznej po iui. W zeszłym roku w lato miałam pierwszą icsi na długim cyklu. 2 komórki zapłodnione 1 przetrwała i podali jednego 4 komórkowca niestety nie został ze mną. Dziś jestem 6 dni po transferze. Cykl naturalny 1 embrion 8-komórkowy. Ogółem żadnych objawów nawet po lekach lutinus, estrofem, prolutex, acard. Żadnych powiększonych czy tkliwych piersi jedynie co to bóle podbrzusza ale i lekkie wzdęcia. Wczoraj dopadła mnie chandra od rana płacz złe myśli o kolejnej porażce odczucia raczej ma @. Powiedzcie czy brak jakichkolwiek objawów to dobry czy zły znak. Nawet nie miałam plemienia co by mogło świadczyć o implantacji zarodka ale wiem że występowanie go to nie reguła, wiem że zależy to indywidualnie ale mnie po porostu to dobija wiem że mogę tylko czekać na hcg.

• ef36 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2019, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwam78 wrote:
    Hej dziewczyny. Staramy się o dzieciątko ponad 3 lata. Jesteśmy pacjentami Novum. Jestem po 1 ciąży biochemicznej po iui. W zeszłym roku w lato miałam pierwszą icsi na długim cyklu. 2 komórki zapłodnione 1 przetrwała i podali jednego 4 komórkowca niestety nie został ze mną. Dziś jestem 6 dni po transferze. Cykl naturalny 1 embrion 8-komórkowy. Ogółem żadnych objawów nawet po lekach lutinus, estrofem, prolutex, acard. Żadnych powiększonych czy tkliwych piersi jedynie co to bóle podbrzusza ale i lekkie wzdęcia. Wczoraj dopadła mnie chandra od rana płacz złe myśli o kolejnej porażce odczucia raczej ma @. Powiedzcie czy brak jakichkolwiek objawów to dobry czy zły znak. Nawet nie miałam plemienia co by mogło świadczyć o implantacji zarodka ale wiem że występowanie go to nie reguła, wiem że zależy to indywidualnie ale mnie po porostu to dobija wiem że mogę tylko czekać na hcg.
    U mnie dzisiaj 15dpt 5cio dniowej ❄. Druga ciąża po in-vitro. Poprzednia zatrzymana w 6tc (niedługo po pierwszym usg). W pierwszej ciąży niemal od dnia transferu miałam wszystkie możliwe objawy (mdłosci, bóle piersi, bóle podbrzusza, zachcianki,itd) ... w tej ciąży nic (temperatura mi skakała czasem, ale trochę się też przeziębiłam). Schudłam nawet kilogram.w pierwszym tygodniu. Staraj się nie denerwować, dużo odpoczywać, spacerować..
    &&&& za Twojego malucha!

1 x CP
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwam78 wrote:
    wiem że mogę tylko czekać na hcg.
    Sama odpowiedzialas na swoje pytanie ;)

Japonka chyba jutro robi bete?

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
  • ef36 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Sama odpowiedzialas na swoje pytanie ;)

Japonka chyba jutro robi bete?

No tak, dziś dopiero niedziela... czekam na jej betę jak na swoją.

Wiki03 lubi tę wiadomość

1 x CP
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
  • iwam78 Przyjaciółka

Wysłany: 24 lutego 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fakt badanie hcg najbardziej wiarygodne ale człowiek szuka w swoim ciele najmniejszych symptomów ciąży A wiecie że te 2tyg do testowania są najdłuższymi tygodniami w życiu stąd moje pytanie jak Wy się czułyście w tym okresie.

‹‹ 724 725 726 727 728 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ