NOVUM Warszawa
-
WIADOMOŚĆ
-
KalinaP AMH masz bardzo niskie, więc lekarz nr 1 miał trochę racji. Chociaż nie przekreśla to jeszcze Twoich szans na ciążę. Tu się z nim nie zgadzam. Ja bym w takiej sytuacji nie czekała pół roku i zaczęłabym działać.
Nie wiem jakie są zasady refundacji leków.
Jakiś czas temu widziałam na stronie Novum info o badaniach klinicznych. Może warto się zorientować jak to wygląda..Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2019, 08:49
1 x CP
3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
12.2020 IVF ostatnie podejście -
Na pierwszą konsultację czeka się 2-3 miesiące. Wg mnie refundacja kończy się jak wkroczysz w 41 rż.
Badania robi się w konkretnym dniu cyklu. AMH jak się nie mylę to w 2dc. Bella ma głowę jak encyklopedia[/url]
07.2016 Crio
II ICSI - ⛄⛄⛄⛄⛄⛄
11.2016 et 4tc
02;07;09.2017 crio
11.2017 leczenie immuno
12.2017 crio ☃☃4tc
III ICSI ⛄⛄
4.2018 crio
07.2018 pożegnanie z Novum
10.2018 telefon do OA (tylko tel...)
07.2021 IV ICSI nowa nadzieja
07.2021 💔🥺
08.2021 💔🥺
10.2021💔💔🥺
12.2021 V ICSI ⛄⛄⛄
01.2022 ET... czekamy
7dpt - 27,5
10dpt - 151
16dpt - 1478
27dpt
04.2022 - poznaliśmy płeć - synek
05.2022 - 21tc usg połówkowe 340g
09.2022 💙🤱3500g 55cm zdrowy synek 🥰❤️🍼 -
Kalina, tylko drugi wynik fsh kwalifikowalby Cie do refundacji. U kogo bylas w Gamecie i czy ten lekarz wypisałby Ci recepty z refundacja?
Problemik, redundacja jest przyznawana "ponizej 40rz" czyli 40lat i 1dzien juz jest poza wskazaniem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2019, 10:50
problemik lubi tę wiadomość
-
KalinaP
Ja mam córeczkę z IVF, którą urodziłam dzięki Novum w wieku 42 lat, przyszłam do nich z podobnym AMH do Twojego, wiec szanse na macierzyństwo na pewno masz:) Polecam dr Z-P, dobrze prowadzi pacjentki 40+
Twoje wyniki są adekwatne do wieku, czysta fizjologia:) AMH masz niskie, spróbuj zbadać wit D, jej niedobór zaniża wynik AMH, u mnie po pół roku porządnej suplementacji AMH „wzrosło” do 0,65, ale musisz mieć świadomość, ze to tylko wynik, rezerwa jajnikowa jest niska. Z takim wynikiem na pewno nie załapiesz się niestety na żadne dofinansowanie ani badania kliniczne (no chyba, że zmieniły się zasady, ale nie sądzę). Przy niskim AMH i incydentalnie wysokim FSH (wyniki FSH będziesz miała różne w różnych cyklach, to raczej nie zależy od labu, ale pamiętaj, że to badanie robi się w 2-3 dc, w Novum w cyklu z IVF FSH nie może być wyższe niż 15, im niższe, tym lepiej)raczej nie zalecą Ci również typowej stymulacji do IVF, tylko IVF na cyklu naturalnym przy mikro stymulacji letrozolem albo clo. Ja polecam zdecydowanie letrozol, na clo wiele dziewczyn reaguje bardzo cienkim endometrium.
Tak naprawdę skoro zaszłaś w ciąże naturalnie i nie ma podejrzenia czynnika męskiego, bardzo możliwe, że dostaniesz po prostu sam letrozol,
który poprawia trochę jakość komórek jajowych i pobudza jajniki do pracy, z zaleceniem naturalnych starań, ew z monitoringiem cyklu i wyzwolenia owu zastrzykiem pregnylu lub Ovitrelle. Przed IVF zawsze możesz jeszcze spróbować inseminacji, jeśli naturalne starania nie przyniosą efektu. IVF to już najwyższa szkoła jazdy:)
Na Twoim miejscu, z uwagi na niedawne poronienie, zbadałabym jeszcze tarczycę (TSH powinno oscylować ok 1 przy staraniach o ciąże, trzeba tez skontrolować poziom przeciwciał antytarczycowych), prolaktynę (za wysoka utrudnia zajście w ciąże i jej donoszenie) i zrobiła badania pod kątem zaburzeń krzepliwości (zespół antyfosfolipidowy plus MTHFR - to takie minimum, laby mają pakiety „kierunkowe” - jeśli badania wykażą anomalie, w ciąży trzeba koniecznie brać heparynę i aspirynę, a poza tym zmetylowane formy wit z grupy .
Normalnie z tymi badaniami się raczej czeka, ale wiem z własnego doświadczenia, że ok 40tki naprawdę szkoda czasu na czekanie.
Wejdź tez sobie na wątek IVF z niskim AMH, na pewno dużo inf tam znajdziesz, powodzenia:)KalinaP lubi tę wiadomość
Niepłodność wtórna u mnie i u M, lata walki...
06/2013(*) 9tc - bliźnięta, serduszka przestały bić
03/2016 (*) 8 tc - crio, serduszko przestało bić
19/07/2017 - jest AMELIA❤️, IV próba IVF, blastusia 4AB☺️ -
Beacik wrote:KalinaP
Ja mam córeczkę z IVF, którą urodziłam dzięki Novum w wieku 42 lat, przyszłam do nich z podobnym AMH do Twojego, wiec szanse na macierzyństwo na pewno masz:) Polecam dr Z-P, dobrze prowadzi pacjentki 40+
Twoje wyniki są adekwatne do wieku, czysta fizjologia:) AMH masz niskie, spróbuj zbadać wit D, jej niedobór zaniża wynik AMH, u mnie po pół roku porządnej suplementacji AMH „wzrosło” do 0,65, ale musisz mieć świadomość, ze to tylko wynik, rezerwa jajnikowa jest niska. Z takim wynikiem na pewno nie załapiesz się niestety na żadne dofinansowanie ani badania kliniczne (no chyba, że zmieniły się zasady, ale nie sądzę). Przy niskim AMH i incydentalnie wysokim FSH (wyniki FSH będziesz miała różne w różnych cyklach, to raczej nie zależy od labu, ale pamiętaj, że to badanie robi się w 2-3 dc, w Novum w cyklu z IVF FSH nie może być wyższe niż 15, im niższe, tym lepiej)raczej nie zalecą Ci również typowej stymulacji do IVF, tylko IVF na cyklu naturalnym przy mikro stymulacji letrozolem albo clo. Ja polecam zdecydowanie letrozol, na clo wiele dziewczyn reaguje bardzo cienkim endometrium.
Tak naprawdę skoro zaszłaś w ciąże naturalnie i nie ma podejrzenia czynnika męskiego, bardzo możliwe, że dostaniesz po prostu sam letrozol,
który poprawia trochę jakość komórek jajowych i pobudza jajniki do pracy, z zaleceniem naturalnych starań, ew z monitoringiem cyklu i wyzwolenia owu zastrzykiem pregnylu lub Ovitrelle. Przed IVF zawsze możesz jeszcze spróbować inseminacji, jeśli naturalne starania nie przyniosą efektu. IVF to już najwyższa szkoła jazdy:)
Na Twoim miejscu, z uwagi na niedawne poronienie, zbadałabym jeszcze tarczycę (TSH powinno oscylować ok 1 przy staraniach o ciąże, trzeba tez skontrolować poziom przeciwciał antytarczycowych), prolaktynę (za wysoka utrudnia zajście w ciąże i jej donoszenie) i zrobiła badania pod kątem zaburzeń krzepliwości (zespół antyfosfolipidowy plus MTHFR - to takie minimum, laby mają pakiety „kierunkowe” - jeśli badania wykażą anomalie, w ciąży trzeba koniecznie brać heparynę i aspirynę, a poza tym zmetylowane formy wit z grupy .
Normalnie z tymi badaniami się raczej czeka, ale wiem z własnego doświadczenia, że ok 40tki naprawdę szkoda czasu na czekanie.
Wejdź tez sobie na wątek IVF z niskim AMH, na pewno dużo inf tam znajdziesz, powodzenia:)
-
Bella93 wrote:Kalina, tylko drugi wynik fsh kwalifikowalby Cie do refundacji. U kogo bylas w Gamecie i czy ten lekarz wypisałby Ci recepty z refundacja?
Problemik, redundacja jest przyznawana "ponizej 40rz" czyli 40lat i 1dzien juz jest poza wskazaniem.
-
Dziewczyny! Miała któraś z Was zleconą histeroskopie?? Jeżeli tak to robiłyscie w Novum czy może gdzie indziej? Mnie zastrzelił koszt tego badania Ale na NFZ to pewnie trzeba czekać niewiadomo ile...1IVF Invicta Warszawa Październik2019 -
HBA 13%, FragDNA powyżej 30%
1 zarodek M.2. (beta 0,1)
2IVF Invicta Warszawa
Styczeń 2019-
1zarodek BL3.2.3 (beta0,1)
3 próba Novum - start Luty 2019 (histeroskopia, mąż leczenie Wolski) HBA 61%, fragDNA 10%
Transfer 11.10.
Zarodek 2 dniowy
11dpt beta 58, prog 16
13dpt 108, 14dpt 167 prog 70, 17dpt 543 prog 37, 20dpt 1371 prog 57 25dpt 6853 prog 35 jest pęcherzyk ciążowy i pęcherzyk żółtkowy
34 dpt jest 💓
27.12 usg prenatalne - prawdopodobnie chłopak 😊
Mamy 2 mrozaki 2dniowe
11.10.2022r. Kriotransfer
Czekamy na nasze szczęście! ❤️
-
Gaguś wrote:Dziewczyny! Miała któraś z Was zleconą histeroskopie?? Jeżeli tak to robiłyscie w Novum czy może gdzie indziej? Mnie zastrzelił koszt tego badania Ale na NFZ to pewnie trzeba czekać niewiadomo ile...
-
Gaguś wrote:Dziewczyny! Miała któraś z Was zleconą histeroskopie?? Jeżeli tak to robiłyscie w Novum czy może gdzie indziej? Mnie zastrzelił koszt tego badania Ale na NFZ to pewnie trzeba czekać niewiadomo ile...transfer 10.11.2014 jednego malucha - 10 dpt beta 35 (*)
transfer 16.03.2015 dwóch maluchów - beta ujemna
transfer 02.10.2015 dwóch maluchów - 8dpt -92,7; 10dpt - 296,70; 12dpt - 506,80 [*][*]
Transfer 24.03.2017, 17.07.2017, 11.09.2017, 06.09.2018, 06.10.2018, 23.02.2019, 12.09.2019 jednego malucha - beta ujemna
Transfer 12.09.2019 - 10 dpt - 3,9; 12dpt - 0,8
Transfer 10.12.2019 - 10 dpt - 63,5; 12 dpt - 143,3; 17 dpt - 1077,0; 25 dpt - 8308,0 i jest ❤️ - 10tc [*]
Transfer 22.02.2021 - 10 dpt - 13,4; 12dpt - 4,2
Transfer 20.05.2021 -9 dpt - 91,4; 11 dpt- 219,0; 15dpt - 879,0; 19dpt-3787,0; 26dpt - 29510,0 i są ❤️❤️
[/url] -
KalinaP wrote:Tego nie wiem, ale nie będę tego sprawdzać. Lekarz budował taką atmosfere grozy, zupełnie niepotrzebnie, ale może to taka polityka, napędzająca te fabrykę.Nie oczekuje od lekarza fałszywych nadziei ale obiektywizmu i konretów, a tam bylo: trudno coś powiedzieć, ryzyko populacyjne ale ... może tak może nie, różnie bywa, zobaczymy co powiedzą wyniki, na razie nie wygląda to dobrze...To np na pytania, czy możemy się starać mimo wszystko naturalnie...w koncu jakby sie udało, stracony klient...
Z doświadczenia wiem, że sama klinika nie jest fabryka.
Pytam, bo skoro byłaś i znasz opinię tego lekarza, to możesz wziąć od niego recepty, a do procedury podejść w innej klinice albo schować leki "na zaś" w lodówce. -
Beacik wrote:KalinaP
Wejdź tez sobie na wątek IVF z niskim AMH, na pewno dużo inf tam znajdziesz, powodzenia:)4 x IUI (Novum)- 2017 ☹️,
7 x ICSI (Novum)- 2018-2021 ☹️, 10 x (F)ET ☹️ w tym 2 ciąże biochemiczne 😢 3 poronienia (8 tydz., zarodek zdrowy, dziewczynka, 6 tydz., 7 tydz.)😢
AMH 2,3, HSG, histeroskopia, kariotypy, hormony - wszystko ok, 36% fragmentacja DNA, 6 lat starań
8 dpt - 25.35 -
Aś2018 wrote:Beacik przyjmiesz zaproszenie? Mam kilka pytań.Niepłodność wtórna u mnie i u M, lata walki...
Wejdź do wiadomości a pózniej zaakceptuje zaproszenie4 x IUI (Novum)- 2017 ☹️,
7 x ICSI (Novum)- 2018-2021 ☹️, 10 x (F)ET ☹️ w tym 2 ciąże biochemiczne 😢 3 poronienia (8 tydz., zarodek zdrowy, dziewczynka, 6 tydz., 7 tydz.)😢
AMH 2,3, HSG, histeroskopia, kariotypy, hormony - wszystko ok, 36% fragmentacja DNA, 6 lat starań
8 dpt - 25.35 -
Aś2018 wrote:Wejdź do wiadomości a pózniej zaakceptuje zaproszenie
Gotowe:)Aś2018 lubi tę wiadomość
Niepłodność wtórna u mnie i u M, lata walki...
Hej dziewczyny. Staramy się o dzieciątko ponad 3 lata. Jesteśmy pacjentami Novum. Jestem po 1 ciąży biochemicznej po iui. W zeszłym roku w lato miałam pierwszą icsi na długim cyklu. 2 komórki zapłodnione 1 przetrwała i podali jednego 4 komórkowca niestety nie został ze mną. Dziś jestem 6 dni po transferze. Cykl naturalny 1 embrion 8-komórkowy. Ogółem żadnych objawów nawet po lekach lutinus, estrofem, prolutex, acard. Żadnych powiększonych czy tkliwych piersi jedynie co to bóle podbrzusza ale i lekkie wzdęcia. Wczoraj dopadła mnie chandra od rana płacz złe myśli o kolejnej porażce odczucia raczej ma @. Powiedzcie czy brak jakichkolwiek objawów to dobry czy zły znak. Nawet nie miałam plemienia co by mogło świadczyć o implantacji zarodka ale wiem że występowanie go to nie reguła, wiem że zależy to indywidualnie ale mnie po porostu to dobija wiem że mogę tylko czekać na hcg.
-
iwam78 wrote:Hej dziewczyny. Staramy się o dzieciątko ponad 3 lata. Jesteśmy pacjentami Novum. Jestem po 1 ciąży biochemicznej po iui. W zeszłym roku w lato miałam pierwszą icsi na długim cyklu. 2 komórki zapłodnione 1 przetrwała i podali jednego 4 komórkowca niestety nie został ze mną. Dziś jestem 6 dni po transferze. Cykl naturalny 1 embrion 8-komórkowy. Ogółem żadnych objawów nawet po lekach lutinus, estrofem, prolutex, acard. Żadnych powiększonych czy tkliwych piersi jedynie co to bóle podbrzusza ale i lekkie wzdęcia. Wczoraj dopadła mnie chandra od rana płacz złe myśli o kolejnej porażce odczucia raczej ma @. Powiedzcie czy brak jakichkolwiek objawów to dobry czy zły znak. Nawet nie miałam plemienia co by mogło świadczyć o implantacji zarodka ale wiem że występowanie go to nie reguła, wiem że zależy to indywidualnie ale mnie po porostu to dobija wiem że mogę tylko czekać na hcg.
&&&& za Twojego malucha!
1 x CP
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
12.2020 IVF ostatnie podejście -
iwam78 wrote:wiem że mogę tylko czekać na hcg.
Japonka chyba jutro robi bete? -
Bella93 wrote:Sama odpowiedzialas na swoje pytanie
Japonka chyba jutro robi bete?
No tak, dziś dopiero niedziela... czekam na jej betę jak na swoją.Wiki03 lubi tę wiadomość
1 x CP
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
12.2020 IVF ostatnie podejście