X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną NOVUM Warszawa
Odpowiedz

NOVUM Warszawa

Oceń ten wątek:
  • LolaWhite Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2020, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amica wrote:
    Novum ogólnie chyba jest za tym żeby podawać 2-3dniowce. Natomiast w poprzedniej procedurze miałam zamrożone 2dniowce i za każdym razem je po rozmrozeniu hodowaliśmy do 5doby. Nie było problemu. Natomiast jakbyś chciała żeby były podane 2 zarodki - szanse minimalne. Zazwyczaj się nie zgadzają.
    Nie chcę dwóch zarodków bo jestem bardzo drobną osobą. A kazali Ci płacić za hodowlę do 5 doby?
    amica wrote:
    Jesli nie miałaś histero - warto zrobić
    właśnie chciałabym ale jeśli jest szansa to na NFZ. Wypisze skierowanie?

Starania od 2016
    24.08.2018 - IUI :(
    01.2019 - start I IVF BOCIAN WARSZAWA
    ❄️18.02.2019 10tc [*]
    ❄️08.07.2019 CB
    ❄️12.08.2019 :(
    09.2019 - start II IVF BOCIAN WARSZAWA
    ❄️05.11.2019 :( + brak zarodków do mrożenia
    1.05.2020 START III IVF Oviklinika Warszawa
    Puregon + Cetrotide, krótki protokół

JA: AMH 3,46; wysoka prolaktyna, insulina tylko po obciążeniu, MTHFR, KIR AA, NK 15%
    MĄŻ: Nasienie 8mln/ml; 39mln ejakulat, morfologia 2%, ruchliwość 30%, fragmentacja DNA 11%, HBA 49%, lewe jądro żylaki, prawe mała objętość. Aktualnie kuracja CLO + witaminy
    OBOJE 27 lat
  • LolaWhite Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2020, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie myślę że to hodowanie dopiero po rozmrożeniu to chyba tylko po to żeby kasę zgarnąć. Bo przecież jak nie dotrwa do 5 doby to przynajmniej skasują za samo rozmrożenie. Jakby świeży zarodek hodowali to dla nas wyszłoby taniej.... To akurat średnio mi się podoba w Novum :(

Starania od 2016
    ❄️18.02.2019 10tc [*]
    ❄️08.07.2019 CB

JA: AMH 3,46; wysoka prolaktyna, insulina tylko po obciążeniu, MTHFR, KIR AA, NK 15%
    MĄŻ: Nasienie 8mln/ml; 39mln ejakulat, morfologia 2%, ruchliwość 30%, fragmentacja DNA 11%, HBA 49%, lewe jądro żylaki, prawe mała objętość. Aktualnie kuracja CLO + witaminy
    OBOJE 27 lat
  • amica Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LolaWhite wrote:
    właśnie chciałabym ale jeśli jest szansa to na NFZ. Wypisze skierowanie?
    Wypisze, tylko trzeba będzie wiadomo czekać.

Wydaje mi się że nie płaciliśmy ale wiesz przy tych kwotach to już nie ogarniam.

"Nie da się przyśpieszyć biegu rzeki lub wschodu słońca ani sprawić, aby drzewa rosły szybciej niż rosną. Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe."
  • LolaWhite Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2020, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amica wrote:
    Wypisze, tylko trzeba będzie wiadomo czekać.

Czasem udaje się dostać stosunkowo szybko, tylko wiadomo - trzeba dzwonić i kombinować :)

Starania od 2016
    ❄️18.02.2019 10tc [*]
    ❄️08.07.2019 CB

OBOJE 27 lat
  • amica Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LolaWhite wrote:
    Czasem udaje się dostać stosunkowo szybko, tylko wiadomo - trzeba dzwonić i kombinować :)
    No ostatnio dzwoniłam bo się tym interesowałam. Jeśli chcesz histero u Dońca to na Saszerow termin na maj. Więc jak się nie wstrzelisz z terminem miesiączki to robi się czerwiec.

"Nie da się przyśpieszyć biegu rzeki lub wschodu słońca ani sprawić, aby drzewa rosły szybciej niż rosną. Wszystko wydarza się wtedy, gdy jest na to gotowe."
  • amica Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LolaWhite wrote:
    Tak sobie myślę że to hodowanie dopiero po rozmrożeniu to chyba tylko po to żeby kasę zgarnąć. Bo przecież jak nie dotrwa do 5 doby to przynajmniej skasują za samo rozmrożenie. Jakby świeży zarodek hodowali to dla nas wyszłoby taniej.... To akurat średnio mi się podoba w Novum :(
    Nie rozumiem o czym piszesz.

Za rozmrozenie płacisz niezależnie od tego czy hodujesz do 5 doby czy masz transfer od razu.
    A jeżeli zarodek padnie po 3 dobie to nie ma transferu więc za niego nie placisz. A jak weźmiesz 3dniowca to efekt może być ten sam, że padnie ale po tranferze.

Poza tym powtorze się, nie pamiętam żebym płaciła za hodowle zarodka po rozmrozeniu.
    Dziewczyny mialyscie kiedyś taka sytuacje? Płaciłyście?

• LolaWhite Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amica wrote:
    Nie rozumiem o czym piszesz.

Za rozmrozenie płacisz niezależnie od tego czy hodujesz do 5 doby czy masz transfer od razu.
    A jeżeli zarodek padnie po 3 dobie to nie ma transferu więc za niego nie placisz. A jak weźmiesz 3dniowca to efekt może być ten sam, że padnie ale po tranferze.

Poza tym powtorze się, nie pamiętam żebym płaciła za hodowle zarodka po rozmrozeniu.
    Dziewczyny mialyscie kiedyś taka sytuacje? Płaciłyście?

Chodzi mi o sytuację w której hodują do 3 doby, mrożą, potem rozmrażają i hodują do 5 doby, zarodek nie przeżywa, do transferu nie dochodzi ale my ostatecznie musimy zapłacić za rozmrożenie.

Jeśli od razu zdecydowali by się hodować do 5 doby, nie mrożąc uprzednio i zarodki także by nie dotrwały to przynajmniej jasna sytuacja i zero kosztów.

A tak - w obu tych scenariuszach hodowla do 5 doby i brak transferu, z tym, że jedna opcja płatna za sam fakt mrożenia po drodze :(

Starania od 2016
    ❄️18.02.2019 10tc [*]
    ❄️08.07.2019 CB

OBOJE 27 lat
  • Arcola Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LolaWhite wrote:
    Chodzi mi o sytuację w której hodują do 3 doby, mrożą, potem rozmrażają i hodują do 5 doby, zarodek nie przeżywa, do transferu nie dochodzi ale my ostatecznie musimy zapłacić za rozmrożenie.

Jeśli od razu zdecydowali by się hodować do 5 doby, nie mrożąc uprzednio i zarodki także by nie dotrwały to przynajmniej jasna sytuacja i zero kosztów.

A tak - w obu tych scenariuszach hodowla do 5 doby i brak transferu, z tym, że jedna opcja płatna za sam fakt mrożenia po drodze :(
    Ja akurat u Łukasiewicz miałam od razu zgodę na hodowlę do 5 doby ze względu na złą morfologię i mój wiek.
    Jeśli chodzi o tą sytuację ze rozmrażają i hodują do 5 doby to nie słyszałam żeby tak robili. Na początku ustalasz / lekarz ustala 😁 do której doby i tyle.

LolaWhite lubi tę wiadomość

Kariotypy ok, Mthfr +v (R2) heterozygotyczne
    Nk - 13%, kiry AA/hlac c1,
    Allo 28,5%, Ana - ujemne
    Starania od lipiec`18
    AMH 4,63 ng/ml
    Euthyrox 75mg
    Nasienie:
    styczeń'19- morfologia 0%
    marzec'19 - morfologia 8%
    CB - wrzesień'18 (6t*), kwiecien'19(5t), kwiecien' 20(5t)
    ICSI maj' 19 (14 pobranych i zapłodnionych, jeszcze 4 ❄️)
    1 transfer 27.07.19 - 4.1.1 -złe przyrosty bety. Mały pęcherzyka do tygodnia ciąży. Aniołek (8t*).
    2 transfer 26.10.19 - 4.1.1 9dpt - 241,5/11dpt - 478/14dpt - 1260 (2x9t*)
    3 transfer 18.06.20- 8dpt beta 0,2
    Ciąża naturalna czerwiec'20 - pusty pęcherzyk (9t*)
    4 transfer 21.11.20- pusty pecherzyk (9t*)
    5 transfer 07.04.21 - 10t*
    To nie walka to wojna, a ja już się poddaje...
  • amica Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arcola wrote:
    Ja akurat u Łukasiewicz miałam od razu zgodę na hodowlę do 5 doby ze względu na złą morfologię i mój wiek.
    Jeśli chodzi o tą sytuację ze rozmrażają i hodują do 5 doby to nie słyszałam żeby tak robili. Na początku ustalasz / lekarz ustala 😁 do której doby i tyle.
    No u mnie właśnie tak było że lekarz po punkcji zdecydowal że mrozimy w 3 dobie a potem podjęła Łukasiewicz decyzję żeby je hodowac żeby zobaczyć jak się rozwijaja bo u mnie niskie AMH i jest podejrzenie że są słabe komórki.

W tej procedurze natomiast zamrozilismy od razu i wszystkie transfery miałam 3dniowcow.

LolaWhite lubi tę wiadomość

• LolaWhite Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po prostu mam obawy bo w drugiej procedurze padły nam wszystkie zarodki po 3 dobie, więc jeśli zdecydowaliby je wcześniej zamrozić to może by się okazało, że miałabym 4 bezsensowne transfery :(

Starania od 2016
    ❄️18.02.2019 10tc [*]
    ❄️08.07.2019 CB

OBOJE 27 lat
  • amica Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To myślę że możesz spokojnie jej o tym powiedzieć i powinna wziąć to pod uwagę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 14:46

• amica Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam dziewczyny powiem ze kurcze czuje ze ruszyłam z kopyta. Ze znowu coś się dzieje.

Umówiłam się ostatecznie do Novum na histero. Termin mam na następny piątek. Nie chcę czekać aż do maja/czerwca. Planuję w maju kolejny transfer.

No i dzisiaj w końcu doczekałam się maila od Paśnika, że wystawi dzisiaj skierowanie na szczepienia. Także po 16tej mam dzwonić umawiać termin. Podobno czeka się ok miesiaca.

Tak liczyliśmy że początkiem kwietnia powinniśmy skończyć szczepienia i w kolejnym cyklu podejść do crio.

Edit: no to już wiem że na początku kwietnia nie skończymy szczepien :( tylko na początku maja... Dopiero pierwszy termin dostałam na 26marca :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 17:12

Arcola, Sofia2019, Jusia 82 lubią tę wiadomość

• Sofia2019 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amica wrote:
    A ja Wam dziewczyny powiem ze kurcze czuje ze ruszyłam z kopyta. Ze znowu coś się dzieje.

Umówiłam się ostatecznie do Novum na histero. Termin mam na następny piątek. Nie chcę czekać aż do maja/czerwca. Planuję w maju kolejny transfer.

No i dzisiaj w końcu doczekałam się maila od Paśnika, że wystawi dzisiaj skierowanie na szczepienia. Także po 16tej mam dzwonić umawiać termin. Podobno czeka się ok miesiaca.

Tak liczyliśmy że początkiem kwietnia powinniśmy skończyć szczepienia i w kolejnym cyklu podejść do crio.
    Ciesze sie ,ze jest plan działania. Jestem ciekawa tych szczepień.
    Ja tez idę podobnie teraz histero, a w międzyczasie immunologia. W zeszłym roku jak bylam u Lewgo na konsultacji to nie podobalo mu sie moje endo i rzeczywiscie to teraz wyszlo w histero takze u mnie dobrze zdiagnozowal.

Naturals 09.2017 - strata 29tc 😔 przyczyna nieznana
    Ivf 07.2019 bhcg 750 cb
    Ivf 01.2020 bhcg 550 cb
    Naturals - 10.2020 😊
    Kir aa, nk 30%, il 10 za nisko, il2 za wysoko.
    Histeroskopia: mikropolipy brak stanu zapalnego
    Maz nasienie ok
  • amica Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie niby endo w porządku no ale dla świętego spokoju zrobię żeby mieć czyste sumienie.

• amica Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałyscie L4 po histero? Jeśli tak to na jak długo?

• carola12 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amica wrote:
    No u mnie niby endo w porządku no ale dla świętego spokoju zrobię żeby mieć czyste sumienie.
    Amica,a mialas juz histeroskopie kiedys robiona?U mnie endo zawsze piekne,trojlinijne,odpowiedniej grubosci-nigdy zadnych podejrzen na usg.A jednak wyszly mikropolipy,stan zapalny a w dugiej histero polipy.Wiec warto sprawdzic.

carola12
  • amica Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    carola12 wrote:
    Amica,a mialas juz histeroskopie kiedys robiona?U mnie endo zawsze piekne,trojlinijne,odpowiedniej grubosci-nigdy zadnych podejrzen na usg.A jednak wyszly mikropolipy,stan zapalny a w dugiej histero polipy.Wiec warto sprawdzic.
    Tak miałam już, w lutym 2018. Nic nie znaleźli.

• carola12 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amica wrote:

Edit: no to już wiem że na początku kwietnia nie skończymy szczepien :( tylko na początku maja... Dopiero pierwszy termin dostałam na 26marca :(
    Amica,miesiac w ta czy tamta to juz zadna roznica.A dr mowil o skutkach ubocznych szczepien?Jakie badania musi zrobic partner i na ile przed szczepieniami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 17:45

carola12
  • amica Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak pytałam o skutki uboczne, ogólnie powiedział że takich długofalowych nie ma, ale jeżeli będzie potrzeba kiedykolwiek przeszczepu, transfuzji krwi to wówczas ma to ogromne znaczenie więc trzeba o tym mówić że były szczepienia limfocytami. Z takich rozmów poza forum, na forum itp pojawia się takie hasło że po szczepieniach jest ryzyko że np taki przeszczep się nie przyjmie. No ale trudno, ryzykuje.

Jeśli chodzi o same skutki uboczne podczas szczepien to nie pytałam, znajoma mi mówią że np jej się cykl skrócil, wysypało ja na twarzy i wypadały włosy. Nic poza tym.

Pamiętam też że dr mówił że skuteczność szczepien ocenia się na 6miesiecy.

• amica Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania mąż zrobił 31 stycznia

1. antygen HBs
    2. Przeciwciała anty HBs
    3. Przeciwciała anty HCV
    4. wirus HIV
    5. wirus CMV IgG
    6. wirus CMV IgM
    7. odczyn WR
    8. ASPAT
    9. ALAT

Wysłaliśmy je do do dr i dzisiaj wystawił skierowanie.

Ja nie musiałam żadnych badań już robić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 17:51

‹‹ 988 989 990 991 992 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ