X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Obawy przed badaniem
Odpowiedz

Obawy przed badaniem

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Hanulka Debiutantka

Wysłany: 5 czerwca 2024, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim, chciała bym opisać swój problem i zapytać co byście zrobiły na moim miejscu. O drugie dziecko staram się od 2 lat. W pierwsza ciążę 6 lat temu zaszłam w pierwszym cyklu starań. W kolejną po roku starań, ale straciłam ją w 8 tygodniu. Teraz od roku cisza. Miesiąc temu przeszłam nieudaną symulację (Clostilbegyt, estrofem, bemfola - brak reakcji że strony jajników, brak pęcherzyka dominującego). W tym miesiącu miałam dostać większe dawki leków, ale wróciłam od lekarza bez recepty, za to ze skierowaniem na oddział - chce mi zrobić wszystkie badania hormonalne plus tomograf miednicy, żeby sprawdzić czy nie mam endometriozy itp. Jestem bardzo zaskoczona tym tomografem, czy to normalna procedura? Czy tomograf miednicy z kontrastem jest wskazany podczas starań o dziecko? Zawsze mi się wydawało że moze mieć zły wpływ na płodność. Czy na moim miejscu zaufał byście lekarzowi i poddały się badaniu? Dodam jeszcze, że 3 miesiące temu ten sam lekarz robił mi badanie Hsg, jajowody mialam drożne. Mieliśmy po hsg działać, a nie robić kolejne naświetlania, boję się tego... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2024, 22:12

• Jadzia19 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2024, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym się cieszyła, że trafiłam na lekarza, który chce badać a nie faszerować kolejnymi lekami na stymulację. Poznanie przyczyny i dobranie leczenia o wiele ułatwi Ci starania.

98’👩🏻‍🔬👨🏻‍💻🐶
    Starania od 02.2023 || Leczenie w Klinice Płodności od 11.2023
    Pomimo leczenia bezwzględne wskazania IVF od 06.2024

I IVF sierpień 2024
    13🥚->9MII❣️->3❄️ ✨❄️411❄️411❄️312✨
    💔 05.11.2024 I FET 411 CS (Encorton, Fraxiparine, EG, AH)
    7 dpt ⏸️ beta 10.2 prog 28.8 || 9 dpt beta 11.9 - cb 💔
    💔09.12.2024 II FET 411 CS (Encorton, Fraxiparine, EG, AH)
    5 dpt ⏸️ beta 1.4 || 7 dpt beta 0.7 || 10 dpt beta <0.2 - cb? 💔

Ostatni maluch czeka na feriach ❄️

⏳ KIR
    ⏳ Trombofilia

🔜 Kariotypy
    🔜 HLA-C
    🔜 Histeroskopia/biopsja
    🔜 Panel infekcji urogenitalnych
    🔜 Wizyta w klinice 14.01.2024
  • Hanulka Debiutantka

Wysłany: 5 czerwca 2024, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadzia19 wrote:
    Ja bym się cieszyła, że trafiłam na lekarza, który chce badać a nie faszerować kolejnymi lekami na stymulację. Poznanie przyczyny i dobranie leczenia o wiele ułatwi Ci starania.

W pierwszej chwili się ucieszyłam, bo to brzmi bardzo rozsądnie. Ale po czasie zaczęłam się zastanawiać, czy ten tomograf to dobry pomysł. Gdyby to miał być rezonans, to bym się nie zastanawiała, ale tyle w życiu słyszałam o szkodliwości tomografu, a w szczególności dla dróg rodnych, że wpadłam w panikę i nie wiem czy się na to zgadzać.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ